Arbeiderpartiets landsmøte:Støre børster støvet av Stoltenbergs månelanding

Video: Ap-leder Jonas Gahr Støre snakket ikke bare om kommunepolitikk i sin landsmøtetale. Han ivrer for raske investeringsbeslutninger om CO2-fangst og -lagring.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap-leder Jonas Gahr Støre snakket ikke bare om kommunepolitikk i landsmøtetalen. Han ivrer for raske investeringsbeslutninger om CO2-fangst og -lagring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi skal bygge ny industri på de sterke skuldrene av dagens olje- og gassindustri, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre til Ap-landsmøtet som åpnet torsdag, og la til at fangst og lagring av karbon er et viktig eksempel på det.

– Norsk olje- og gassindustri er helt avgjørende for om vi lykkes med det. Uten at vi lykkes med karbonfangst og -lagring, når verden ikke klimamålene, fortsatte han.

Det skjer 12 år etter at Arbeiderpartiets statsminister Jens Stoltenberg nyttårsaften 2007 lanserte sin plan for en norsk «månelanding»:

Å bekjempe klimaendringer ved å utvikle storskala fangst og lagring av CO2.

Noe av det siste Stoltenberg gjorde, var å parkere prosjektet kort før den rødgrønne regjeringens avgang i 2013.

Forskjell: Ap er utålmodig

Men hva ligger konkret i Støres utspill om fangst og lagring, som med en internasjonal forkortelse kalles CCS?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dere har jo eierskap til «månelandingen». Hva skiller Arbeiderpartiets satsing fra regjeringspartienes politikk for fangst og lagring av CO2?

– Det er at vi er utålmodige etter å komme i gang. Vi har ventet på at regjeringen skal fatte beslutninger for å komme i gang med investeringer i fangst- og lagringsprosjekter industrielt rundt i landet der det er aktuelt, sier Støre til ABC Nyheter.

– Norge har en posisjon som ikke vil være der for alltid. Den må vi ikke tape, legger han til.

I 2016 sa daværende olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) at investeringsbeslutninger for rensing av karbonutslipp fra Norcems anlegg i Brevik og Fortums forbrenningsanlegg på Klemetsrud i Oslo skulle foreligge i 2019.

Også Yaras fabrikk på Herøya har vært en kandidat for et slikt prosjekt.

Så utsatte Søviknes det hele.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men vi har testsenter

Fullskala CO2-håndtering (CCS) skulle bli vår månelanding, sa altså statsminister Jens Stoltenberg i nyttårstalen 2007. Det ble ikke noe av. Men noe som ble realisert, er et testsenter på Mongstad som har bidratt mye til utvikling av teknologi og har utviklet norsk kompetanse.

Video: Se Jonas Gahr Støres tale til Arbeiderpartiets landsmøte: