Høie trollet Rødt i Stortinget

Mens Rødt-lederen Bjørnar Moxnes mener på sin side at Bent Høie er oppsiktsvekkende barnslig. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Debatten om restrukturering av sykehusene i Oslo fortsetter. Mens Helse-Øst har foreslått å legge ned driften på Ullevål for å bygge nytt og stort sykehus på Gaustad, hvor Rikshospitalet befinner seg i dag. Samtidig som at Aker sykehus bygges som akuttsykehus, mener Rødt med andre - deriblant Venstre - at Ullevål må bestå.

I strupen på styreleder: – Gjedrem har frekkhetens nådegave

Under den ordinære spørretimen på Stortinget onsdag tok Rødt-leder Bjørnar Moxnes opp det han mener er manglende risikovurdering knyttet til beslutning om å legge ned Ullevål sykehus.

Moxnes mener at Aker sykehus burde behandles individuelt og at ombyggingen av sykehuset burde gjøres uavhengig av resten av endringene i strukturen, da det er behov for et lokalsykehus for Groruddalens befolkning, som i dag betjenes av Ahus.

Les også: – Tre bydeler i Oslo tar opp store deler på Ahus

– Rir to hester

Han påpekte fra talerstolen at dersom Ullevål legges ned, vil ikke Aker kunne betjene Groruddalens 130.000 innbyggere. For ved nedleggelse av Ullevål, flyttes befolkningen på Nordstrand, Østensjø og Søndre Nordstrand til Aker. Til sammen nesten 140.000 innbyggere.

Helseminister Bent Høie sa følgende fra talerstolen:

– Jeg håper befolkningen i Oslo og spesielt i Groruddalen ser at Rødt driver aktiv bekjempelse mot etableringen av et akuttsykehus på Aker. Det er bra at dette trollet kom ut i lyset. Fordi Moxnes har i denne saken forsøkt å lenge å ri to hester: Å fremstå som Ullevåls sterke forsvarer og samtidig en forsvarer for et stort akuttsykehus på Aker, sa helseministeren fra talerstolen.

Han mener at Rødts ønske om å beholde Ullevål vil gi befolkningen i Groruddalen betydelig dårligere tilbud.

Skaper usikkerhet i befolkningen: – Dette provoserer meg voldsomt og er rett og slett arrogant

– Det håper jeg befolkningen får med seg.

Dette var barnslig av statsråden. Oppsiktsvekkende barnslig. Vi foreslår å bygge ut Aker som lokalsykehus for alle Grorudalens fire bydeler. Det vil ikke skje om Ullevål legges ned, for da kommer tre andre bydeler dit, fra Ullevål til Aker, slo Moxnes fast.

Lærte bort Oslo-geografi

Rødt-lederen forklarte at planen innebærer at Groruddalen tidligst vil kunne få et lokalsykehus i 2040 etter planene til statsråden og Helse-Øst.

– Vi har foreslått å bygge ut Aker sykehus for bydelene Alna, Bjerke, Stovner og Grorud. Det er bydelene i Groruddalen; ikke Nordstrand, ikke Østensjø og ikke Søndre Nordstrand.

Slik kan det bli: Slik kan nye Aker sykehus bli

Høie svarte med at han forstår at Moxnes ønsker å skille mellom lokalsykehus og akuttsykehus.

– Det er et skille som ikke eksisterer. Det er foreslått å bygge et akuttsykehus på Aker, de må nødvendigvis ta i mot pasienter som er akutte.

Høie viste til at det ikke er befolkningsgrunnlag i Viken for å flytte Groruddalens innbyggere fra Ahus til Aker så kjapt som Rødt ønsker.

– Det vil i så fall få dramatiske konsekvenser for Ahus og befolkningen i Akershus. Igjen later representanten for at det ikke tas hensyn til det som er befolkningens behov for sykehus og helsetjenester i det sentrale Østlandsområdet, men prøver å ri populistiske hester samtidig.

– Han later som om jeg driter i Groruddalen, sier Moxnes til ABC Nyheter etterpå. – Du kan si mye om Høie, men Groruddalen skjønner han ingenting av.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden