Meny

Frp: – Unnta kjøreopplæringen for fravær

<p>Roy Steffensen i Frp håper at det allerede skal være mulig for elever i videregående å ta kjøreopplæring i skoletiden fra høsten, uten at det påvirker fraværet. Foto: Martin Huseby Jensen</p>
Roy Steffensen i Frp håper at det allerede skal være mulig for elever i videregående å ta kjøreopplæring i skoletiden fra høsten, uten at det påvirker fraværet. Foto: Martin Huseby Jensen

Fremskrittspartiets Roy Steffensen mener det er ingen grunn til å vente. Han får støtte fra flere andre partier.

– Fraværsgrensen skal evalueres i høst, men jeg ser ingen grunn til å vente til etter evalueringen for å unnta obligatorisk førerkortundervisning. Det bør statsråden kunne fikse slik at elevene som begynner på skole i høst kan nyte godt av denne endringen, sier leder av Utdannings- og forskningskomiteen Roy Steffensen i Frp til ABC Nyheter.

Steffensen har levert inn skriftlig spørsmål til statsråd Jan Tore Sanner om når regjeringen har tenkt å få på plass trafikkopplæring uten at det går utover fraværet.

Les også: Gladmelding til alle som skal ta førerkort

Statistikk fra Utdanningsdirektoratet viser at fraværet i landets videregående skoler er nokså uforandret fra år til år de siste årene, men hvor stort problem fravær for førerkort er vet de ikke. Statistikken brytes ikke nasjonalt ned slik at det kan leses ut av den.

Bidrar til å gjennomføre

Det er grunn til å anta at fravær av en slik karakter vil være høyere i distriktene, enn det er i de største byene.

Guri Melby under Venstres landsmøte i begynnelsen av mars. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Foto: Ned Alley / NTB scanpix
Guri Melby under Venstres landsmøte i begynnelsen av mars. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Foto: Ned Alley / NTB scanpix

– Førerkort er en viktig del av utdanningen for mange, særlig yrkesfagelever hvis de trenger sertifikat når de skal ut som lærlinger, men vi har nå sett at for noen elever har det blitt svært vanskelig å gjennomføre de obligatoriske kjøretimene, sier Steffensen.

Han viser til at fraværsgrensen har vært en stor suksess i arbeidet med å redusere fraværet i den videregående skolen. Og at flere fullfører skoletiden. Men, sier han, det er viktig å evaluere grensen.

ABC Nyheter har sendt epost til flere av representantene i utdanningskomiteen på Stortinget. Høyre og Arbeiderpartiet har ikke svart på vår henvendelse, men det har flere andre.

Og så blir de for gamle: Prins Philip har ikke lenger førerkort

Guri Melby i Venstre forteller at partiet er positive til å gjøre trafikkopplæring til godkjent fravær, og er fornøyd med at dette er en del av regjeringens politikk.

Hans Fredrik Grøvan, i KrF. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Hans Fredrik Grøvan, i KrF. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Dette gjør det lettere for ungdom som ønsker å ta lappen å gjennomføre hele trafikkopplæringa uten å være redd for at det skal bidra til at de får for mye fravær. Vi forventer at statsråden finner en god løsning på dette så raskt som mulig, skriver hun.

Viktig i distriktene

Regjeringspartner KrF er opptatt å få snarlig på plass en slik ordning, skriver Hans Fredrik Grøvan i sitt svar til ABC Nyheter. Han påpeker at det er spesielt viktig for ungdommer i distriktene.

Rapporterer ikke alt: Lærere underrapporterer elevers fravær

– Holdes det ikke utenom fraværsgrensa, vil trafikkopplæringen måtte skje på tidspunkt i løpet av uka hvor det kanskje er mye mindre trafikk enn ellers i uka og kan bidra til dårligere kvalitet i kjøreopplæringen.

Marit Arnstad på Senterpartiets landsmøte på Hamar. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Marit Arnstad på Senterpartiets landsmøte på Hamar. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Grøvan mener det heller ikke er gode alternativer til å komme seg fra a til b i distriktene utover å bli kjørt dit av familiemedlemmer.

– Senterpartiet har hele tiden ment at kjøreopplæringen bør være godkjent fravær. Vi synes det er rart at regjeringen ikke har gjort noe med dette, skriver Marit Arnstad i Senterpartiet.

Vært på ballen før: Frp: Kjøreopplæring bør ikke regnes som fravær

Mens ungdom i de store byene kan benytte seg av kollektivtransport, er det utenfor byene helt nødvendig med lappen.

Mona Fagerås i SV. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Mona Fagerås i SV. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Når du har for eksempel en mils vei eller lengre til alt du skal delta på, så gir det en enorm frihet å kunne kjøre selv.

Flikking

Mona Fagerås i SV mener det er gode grunner for at trafikkopplæring skal være innenfor rammene av fraværsgrensen.

– Samtidig bekrefter dette det SV har sagt hele tiden- at regjeringens fraværsgrense er alt for rigid.

Fagerås kaller dette flikking som hun mener slår håpløst ut.

– Og det viser at når Frp synes noe er viktig, er fravær OK. Det var det ikke forrige fredag da 40.000 ungdommer klimastreiket , skriver hun og viser til Steffensens utspill om at de klimastreikende ungdommene ikke burde få gyldig fravær.

– Selv om fraværet er redusert, så advarer forskerne mot økt polarisering og økt risiko for at frafallet øker, skriver Fagerås og viser til at SV har lagt inn et representantforslag om fraværsgrensen som skal behandles i Stortinget i april.

Jobber på

Statsråd Jan Tore Sanner har svart på Steffensens spørsmål med å forsikre om at regjeringen er godt i gang med akkurat dette.

Høyt i nord: Ungdomsskoleelevene i Finnmark har høyest fravær

– Kunnskapsdepartementet jobber nå med et forslag til endringsforskrift, som etter planen skal på høring før sommeren. Med mindre høringsrunden tilsier større endringer i forslaget, skal de nye reglene gjelde fra skolestart høsten 2019.

Dette var svaret Steffensen ventet på. I samtale med ABC Nyheter sier han seg veldig fornøyd med svaret fra undervisningsminister Sanner.

– Det er flott at han ønsker å få i gang dette så fort som mulig og at det er håp om å få endringen på plass fra skolestart, sier Steffensen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:16 7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til til Finnmark08:04 Mann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52 To drept av tiger i Nepal06:40 Israelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35 Fotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34 Sky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12 Dette skjer i dag05:55 29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50 Dette skjedde i natt05:43 Mann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36 En person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10 Måling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52 Tunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54 Kim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49 To tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40 Politiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29 Journalist funnet drept i Mexico03:08 Viktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52 Boris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33 Ingen mistenkte etter voldtekt i Frognerparken01:23 68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21 Kritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56 Scarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27 Avis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58 Israel skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Mann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken
Siste nytt
08:16Politikk7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til til Finnmark08:04VerdenMann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52VerdenTo drept av tiger i Nepal06:40VerdenIsraelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35NorgeFotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34VerdenSky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12NorgeDette skjer i dag05:55Verden29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50NorgeDette skjedde i natt05:43NorgeMann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36NorgeEn person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10NorgeMåling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52VerdenTunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54VerdenKim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49NorgeTo tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40NorgePolitiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29VerdenJournalist funnet drept i Mexico03:08SportViktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52VerdenBoris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33NorgeIngen mistenkte etter voldtekt i Frognerparken01:23Verden68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21NorgeKritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56VerdenScarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27VerdenAvis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58VerdenIsrael skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeMann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken
Populært