Frp: – Unnta kjøreopplæringen for fravær

<p>Roy Steffensen i Frp håper at det allerede skal være mulig for elever i videregående å ta kjøreopplæring i skoletiden fra høsten, uten at det påvirker fraværet. Foto: Martin Huseby Jensen</p>
Roy Steffensen i Frp håper at det allerede skal være mulig for elever i videregående å ta kjøreopplæring i skoletiden fra høsten, uten at det påvirker fraværet. Foto: Martin Huseby Jensen

Fremskrittspartiets Roy Steffensen mener det er ingen grunn til å vente. Han får støtte fra flere andre partier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Fraværsgrensen skal evalueres i høst, men jeg ser ingen grunn til å vente til etter evalueringen for å unnta obligatorisk førerkortundervisning. Det bør statsråden kunne fikse slik at elevene som begynner på skole i høst kan nyte godt av denne endringen, sier leder av Utdannings- og forskningskomiteen Roy Steffensen i Frp til ABC Nyheter.

Steffensen har levert inn skriftlig spørsmål til statsråd Jan Tore Sanner om når regjeringen har tenkt å få på plass trafikkopplæring uten at det går utover fraværet.

Les også: Gladmelding til alle som skal ta førerkort

Statistikk fra Utdanningsdirektoratet viser at fraværet i landets videregående skoler er nokså uforandret fra år til år de siste årene, men hvor stort problem fravær for førerkort er vet de ikke. Statistikken brytes ikke nasjonalt ned slik at det kan leses ut av den.

Bidrar til å gjennomføre

Det er grunn til å anta at fravær av en slik karakter vil være høyere i distriktene, enn det er i de største byene.

Guri Melby under Venstres landsmøte i begynnelsen av mars. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Foto: Ned Alley / NTB scanpix
Guri Melby under Venstres landsmøte i begynnelsen av mars. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Foto: Ned Alley / NTB scanpix

– Førerkort er en viktig del av utdanningen for mange, særlig yrkesfagelever hvis de trenger sertifikat når de skal ut som lærlinger, men vi har nå sett at for noen elever har det blitt svært vanskelig å gjennomføre de obligatoriske kjøretimene, sier Steffensen.

Han viser til at fraværsgrensen har vært en stor suksess i arbeidet med å redusere fraværet i den videregående skolen. Og at flere fullfører skoletiden. Men, sier han, det er viktig å evaluere grensen.

ABC Nyheter har sendt epost til flere av representantene i utdanningskomiteen på Stortinget. Høyre og Arbeiderpartiet har ikke svart på vår henvendelse, men det har flere andre.

Og så blir de for gamle: Prins Philip har ikke lenger førerkort

Guri Melby i Venstre forteller at partiet er positive til å gjøre trafikkopplæring til godkjent fravær, og er fornøyd med at dette er en del av regjeringens politikk.

Hans Fredrik Grøvan, i KrF. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Hans Fredrik Grøvan, i KrF. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Dette gjør det lettere for ungdom som ønsker å ta lappen å gjennomføre hele trafikkopplæringa uten å være redd for at det skal bidra til at de får for mye fravær. Vi forventer at statsråden finner en god løsning på dette så raskt som mulig, skriver hun.

Viktig i distriktene

Regjeringspartner KrF er opptatt å få snarlig på plass en slik ordning, skriver Hans Fredrik Grøvan i sitt svar til ABC Nyheter. Han påpeker at det er spesielt viktig for ungdommer i distriktene.

Rapporterer ikke alt: Lærere underrapporterer elevers fravær

– Holdes det ikke utenom fraværsgrensa, vil trafikkopplæringen måtte skje på tidspunkt i løpet av uka hvor det kanskje er mye mindre trafikk enn ellers i uka og kan bidra til dårligere kvalitet i kjøreopplæringen.

Marit Arnstad på Senterpartiets landsmøte på Hamar. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Marit Arnstad på Senterpartiets landsmøte på Hamar. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Grøvan mener det heller ikke er gode alternativer til å komme seg fra a til b i distriktene utover å bli kjørt dit av familiemedlemmer.

– Senterpartiet har hele tiden ment at kjøreopplæringen bør være godkjent fravær. Vi synes det er rart at regjeringen ikke har gjort noe med dette, skriver Marit Arnstad i Senterpartiet.

Vært på ballen før: Frp: Kjøreopplæring bør ikke regnes som fravær

Mens ungdom i de store byene kan benytte seg av kollektivtransport, er det utenfor byene helt nødvendig med lappen.

Mona Fagerås i SV. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Mona Fagerås i SV. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Når du har for eksempel en mils vei eller lengre til alt du skal delta på, så gir det en enorm frihet å kunne kjøre selv.

Flikking

Mona Fagerås i SV mener det er gode grunner for at trafikkopplæring skal være innenfor rammene av fraværsgrensen.

– Samtidig bekrefter dette det SV har sagt hele tiden- at regjeringens fraværsgrense er alt for rigid.

Fagerås kaller dette flikking som hun mener slår håpløst ut.

– Og det viser at når Frp synes noe er viktig, er fravær OK. Det var det ikke forrige fredag da 40.000 ungdommer klimastreiket , skriver hun og viser til Steffensens utspill om at de klimastreikende ungdommene ikke burde få gyldig fravær.

– Selv om fraværet er redusert, så advarer forskerne mot økt polarisering og økt risiko for at frafallet øker, skriver Fagerås og viser til at SV har lagt inn et representantforslag om fraværsgrensen som skal behandles i Stortinget i april.

Jobber på

Statsråd Jan Tore Sanner har svart på Steffensens spørsmål med å forsikre om at regjeringen er godt i gang med akkurat dette.

Høyt i nord: Ungdomsskoleelevene i Finnmark har høyest fravær

– Kunnskapsdepartementet jobber nå med et forslag til endringsforskrift, som etter planen skal på høring før sommeren. Med mindre høringsrunden tilsier større endringer i forslaget, skal de nye reglene gjelde fra skolestart høsten 2019.

Dette var svaret Steffensen ventet på. I samtale med ABC Nyheter sier han seg veldig fornøyd med svaret fra undervisningsminister Sanner.

– Det er flott at han ønsker å få i gang dette så fort som mulig og at det er håp om å få endringen på plass fra skolestart, sier Steffensen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden