SV-forslag utløser tråler-splid i Senterpartiet

FISKEKVOTEKAMP: SVs forslag om å tilbakeføre fiskekvoter fra trålerne til de lokalsamfunnene de opprinnelig tilhørte, splitter Senterpartiet.
FISKEKVOTEKAMP: SVs forslag om å tilbakeføre fiskekvoter fra trålerne til de lokalsamfunnene de opprinnelig tilhørte, splitter Senterpartiet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Et SV-forslag om å omfordele fiskekvoter fra trålere til kystfiskere har utløst kraftig splid i et Senterparti som ellers preges av idyll.

HAMAR (ABC Nyheter): Reaksjonene er sterke i Finnmark og Nordland etter at Senterpartiet i en innstilling i Stortingets næringskomité 12. mars gikk imot et forslag fra SV, frontet av Torgeir Knag Fylkesnes.

SV ber regjeringen sørge for å avvikle alle torsketrålerkvoter som opprinnelig var knyttet til lokalsamfunn langs kysten og, fordele dem ut til kystfiskere.

SV vil så ha slutt på omsetning av torske- og hysekvoter og la dem være geografisk bundet.

Tiltaket skal gjennomføres over 20-30 år av hensyn til investeringene eierne av trålerkvoter har gjort.

I likhet med de øvrige partiene avviste også Senterpartiet SVs forslag, noe som har utløst uro i partiet.

Ønsker å vri Sp mot SV

Siste ord er ikke sagt. Under det pågående Sp-landsmøtet i Hamar får ABC Nyheter bekreftet at splittelsen går helt inn til partiets to representanter i næringskomitéen, komitéleder Geir Pollestad og finnmarksrepresentanen Geir Adelsten Iversen.

KYSTFISKERNES MANN: Geir Adelsten Iversen (Sp), finnmarksrepresentant i Stortinget, er mer enig med SV enn egen partimerknad i striden om kvotefordeling mellom trålere og kystsamfunn. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
KYSTFISKERNES MANN: Geir Adelsten Iversen (Sp), finnmarksrepresentant i Stortinget, er mer enig med SV enn egen partimerknad i striden om kvotefordeling mellom trålere og kystsamfunn. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Jeg er ikke uenig i forslaget fra SV, sier Geir Adelsten Iversen fra Finnmark til ABC Nyheter, trass i komitémerknaden der det motsatte framgår.

– Det ser jo sånn ut i innstillingen Senterpartiet er med på i næringskomiteens behandling av SVs forslag?

– I næringskomiteen har vi et fellesforslag mellom Ap og Sp som ikke går så langt som SV vil. Jeg ønsker å vri Senterpartiet mer over på linja til SV og kanskje et hakk til, sier Iversen.

Han ønsker sterkt å stå for det Senterpartiet har sagt i Finnmark og ellers langs kysten.

– Vi vil styrke kystsamfunnet, både den minste flåten og de minste samfunnene som er totalt avhengige av fiskeriene, sier han.

Dermed synes han å være på linje med det en av Sp-veteranene i Finnmark, Tore-Jan Gjerpe, skrev i en kronikk i Nationen:

Er Senterpartiet også mer opptatt av kvotebaronene enn kystfiskerne?

Les forhistorien: SV: Kvotetyvene får beholde 80 prosent av ransutbyttet

Tre brennnende punkter

– Jeg håper knallhardt på å få hele Senterpartiets fraksjon i næringskomiteen med på dette, fortsetter Iversen.

I klartekst består Senterpartiets fraksjon av to personer. Iversen selv pluss komiteens leder Geir Pollestad.

– Ja, vi er to. Vi må bli enige. Og vi er på glid, smiler Iversen.

Kjernen i striden er mangeårig misnøye i kystsamfunn i nord, består av i hvert fall tre elementer:

  • Trålerrederier som har fått fiskekvoter som opprinnelig tilhørte bestemte havner, etter lokalsamfunnenes syn ikke oppfyller plikten som fulgte med om å levere fangster til den lokale fiskeindustrien.
  • Dessuten har gigantiske konserner kjøpt opp både trålerkvoter og industrien på land. Med utviklingen av bearbeiding og frysing av fisk ombord på nye, store trålere har selskapene blitt anklaget for ikke å prioritere levering til egne anlegg på land. For å motvirke et slikt tap for arbeidsplassene på land er det innført en såkalt aktivitetsplikt, som ikke ser ut til å fungere godt nok.
  • For tiden er det stor pågang av unge som vil starte som kystfiskere, i en bransje som preges av forgubbing. Men de mangler kvoter, og får å kjøpe kvoter i det som kalles lukket gruppe, må de ut med svære pengesummer - for å ta del i fiskeressurser som egentlig er samfunnets ressurser.

Les også: Fiskestriden er ikke over

– Sp vil gå lenger enn SV

Geir Iversen påpeker at SV-forslaget uansett ikke vil få flertall. Og Senterpartiet er - kanskje i motsetning til SV - et parti som også ønsker å ta hensyn til den havgående fiskeflåtens interesser.

– Men jeg tror det er et veldig viktig signal å vise at Sp er på linje med kystfolk. Det som forkludrer det, er at Sp er et stort parti. Vi kan få konflikt i enkelte deler av landet. Den konflikten ønsker vi ikke, sier Iversen.

– Møre og Romsdal mot Finnmark?

– På et vis, ja. Trålerne det er snakk om, er trålere i Nordland og Finnmark. Fire kommuner i Finnmark og to kommuner i Nordland. De som eier disse trålerne er gjerne Neergård og Lerøy, svarer Iversen.

– Du har altså sans for å gå minst så langt som SV gjør, men at uenighet i Sp foreløpig gjør at du ikke kunne støtte SVs forslag?

– Vi kunne ikke støtte hele forslaget til Fylkesnes. Men jeg har tro på at Senterpartiets stortingsgruppe kommer til å gå for et forslag som går lenger enn SV, svarer han.

Hindres av Sp-programmet?

Ifølge Iversen ønsker Senterpartiet å gi trålernæringa to år på å oppfylle sin leverings- og aktivitetsplikt til kystsamfunnenes tilfredshet.

I mellomtida skal Sp pønske ut reaksjonene dersom trålerne ikke oppfyller kravene.

– Etter to år ønsker jeg at vi skal drøfte hvordan vi skal ta kvotene tilbake hvis ikke trålerne bestemmer seg for å levere fisk til brukene på land når kystflåtene ikke klarer å levere, slik intensjonen var, sier han.

– Partiprogrammet deres sier at fordelingen av kvoter mellom havgående og kystfartøyer ikke skal rokkes ved. Kan dere ta kvoter fra trålerne da?

– Det har også vært sagt fra den ene delen av fraksjonen. Men grunnen til at vi fikk inn det punktet i programmet var for å hindre at den minste flåten skulle miste kvoter, hevder Iversen.

Vil ikke gi trålerne 30 år

VALGKAMPUTSPILL: Geir Pollestad (Sp) mener at hans SV-kollega i Stortingets næringskomité driver intern valgkamp mot Kari Elisabeth Kaski med sitt forslag om hjemfall av trålernes torske- og hysekvoter. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
VALGKAMPUTSPILL: Geir Pollestad (Sp) mener at hans SV-kollega i Stortingets næringskomité driver intern valgkamp mot Kari Elisabeth Kaski med sitt forslag om hjemfall av trålernes torske- og hysekvoter. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Den "andre delen av fraksjonen", det vil si Senterpartiets komitéleder Geir Pollestad, forsikrer om at også Sp har et mål om at trålernes pliktsystem blir utformet på en slik måte at det skal fungere. Som nevnt vil partiet gi trålerrederne to år å gå på.

– Det har SV gitt opp. Dette utspillet er nok ledd i Torgeir Knag Fylkesnes sin interne valgkamp foran SVs nestledervalg, sier Pollestad til ABC Nyheter.

Foran SVs landsmøte kommende helg kjemper Fylkesnes og Kari Elisabeth Kaski om nestledervervet.

– Det vi er tydelig på, er at hvis ikke vi får til et system som sikrer at trålerne leverer fisken som de skal i nord, er alternativet definitivt å omfordele kvoter til kystflåten. Mens det Fylkesnes foreslår, vil ta opp til 30 år. Det har ikke kystflåten tid til, sier Pollestad.

Nei til hjemfallsordning for fiskekvoter

– Hva sier du til SVs tanke om en hjemfallsordning til fellesskapet av fiskekvoter som felles nasjonal ressurs?

– Jeg oppfatter at SVs forslag dreier seg om den delen av trålflåten som eies av bedrifter på land, ikke et generelt prinsipp om hjemfall av fiskerettighetene. Ingen eier dem.

– Det ser ikke sånn ut når fiskere må ut med millioner for å kjøpe kvoter av hverandre?

Kvotene skal jo ikke være evigvarende. Problemet er at kapitalbehovet blir for stort. Det blir for vanskelig for ungdom å komme inn i næringen, sier Pollestad. Han varsler at Senterpartiet vil komme med et mer helhetlig syn når regjeringen i vår legger fram sin fiskerimelding til behandling i Stortinget.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:12 29 år gammel kvinne døde etter søndagens ulykke i Volda10:00 Nytt krigsfunn: Japansk hangarskip lokalisert på havbunnen ved Midway09:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Russisk isbryter vest av Ålesund meldte mayday08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 Tok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Gir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Tyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits
Siste nytt
10:12Norge29 år gammel kvinne døde etter søndagens ulykke i Volda10:00VerdenNytt krigsfunn: Japansk hangarskip lokalisert på havbunnen ved Midway09:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeRussisk isbryter vest av Ålesund meldte mayday08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeTok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerGir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54NorgeMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenTyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits
Populært