Meny

SV-forslag utløser tråler-splid i Senterpartiet

FISKEKVOTEKAMP: SVs forslag om å tilbakeføre fiskekvoter fra trålerne til de lokalsamfunnene de opprinnelig tilhørte, splitter Senterpartiet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Et SV-forslag om å omfordele fiskekvoter fra trålere til kystfiskere har utløst kraftig splid i et Senterparti som ellers preges av idyll.

HAMAR (ABC Nyheter): Reaksjonene er sterke i Finnmark og Nordland etter at Senterpartiet i en innstilling i Stortingets næringskomité 12. mars gikk imot et forslag fra SV, frontet av Torgeir Knag Fylkesnes.

SV ber regjeringen sørge for å avvikle alle torsketrålerkvoter som opprinnelig var knyttet til lokalsamfunn langs kysten og, fordele dem ut til kystfiskere.

SV vil så ha slutt på omsetning av torske- og hysekvoter og la dem være geografisk bundet.

Tiltaket skal gjennomføres over 20-30 år av hensyn til investeringene eierne av trålerkvoter har gjort.

I likhet med de øvrige partiene avviste også Senterpartiet SVs forslag, noe som har utløst uro i partiet.

Ønsker å vri Sp mot SV

Siste ord er ikke sagt. Under det pågående Sp-landsmøtet i Hamar får ABC Nyheter bekreftet at splittelsen går helt inn til partiets to representanter i næringskomitéen, komitéleder Geir Pollestad og finnmarksrepresentanen Geir Adelsten Iversen.

KYSTFISKERNES MANN: Geir Adelsten Iversen (Sp), finnmarksrepresentant i Stortinget, er mer enig med SV enn egen partimerknad i striden om kvotefordeling mellom trålere og kystsamfunn. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Jeg er ikke uenig i forslaget fra SV, sier Geir Adelsten Iversen fra Finnmark til ABC Nyheter, trass i komitémerknaden der det motsatte framgår.

– Det ser jo sånn ut i innstillingen Senterpartiet er med på i næringskomiteens behandling av SVs forslag?

– I næringskomiteen har vi et fellesforslag mellom Ap og Sp som ikke går så langt som SV vil. Jeg ønsker å vri Senterpartiet mer over på linja til SV og kanskje et hakk til, sier Iversen.

Han ønsker sterkt å stå for det Senterpartiet har sagt i Finnmark og ellers langs kysten.

– Vi vil styrke kystsamfunnet, både den minste flåten og de minste samfunnene som er totalt avhengige av fiskeriene, sier han.

Dermed synes han å være på linje med det en av Sp-veteranene i Finnmark, Tore-Jan Gjerpe, skrev i en kronikk i Nationen:

Er Senterpartiet også mer opptatt av kvotebaronene enn kystfiskerne?

Les forhistorien: SV: Kvotetyvene får beholde 80 prosent av ransutbyttet

Tre brennnende punkter

– Jeg håper knallhardt på å få hele Senterpartiets fraksjon i næringskomiteen med på dette, fortsetter Iversen.

I klartekst består Senterpartiets fraksjon av to personer. Iversen selv pluss komiteens leder Geir Pollestad.

– Ja, vi er to. Vi må bli enige. Og vi er på glid, smiler Iversen.

Kjernen i striden er mangeårig misnøye i kystsamfunn i nord, består av i hvert fall tre elementer:

  • Trålerrederier som har fått fiskekvoter som opprinnelig tilhørte bestemte havner, etter lokalsamfunnenes syn ikke oppfyller plikten som fulgte med om å levere fangster til den lokale fiskeindustrien.
  • Dessuten har gigantiske konserner kjøpt opp både trålerkvoter og industrien på land. Med utviklingen av bearbeiding og frysing av fisk ombord på nye, store trålere har selskapene blitt anklaget for ikke å prioritere levering til egne anlegg på land. For å motvirke et slikt tap for arbeidsplassene på land er det innført en såkalt aktivitetsplikt, som ikke ser ut til å fungere godt nok.
  • For tiden er det stor pågang av unge som vil starte som kystfiskere, i en bransje som preges av forgubbing. Men de mangler kvoter, og får å kjøpe kvoter i det som kalles lukket gruppe, må de ut med svære pengesummer - for å ta del i fiskeressurser som egentlig er samfunnets ressurser.

Les også: Fiskestriden er ikke over

– Sp vil gå lenger enn SV

Geir Iversen påpeker at SV-forslaget uansett ikke vil få flertall. Og Senterpartiet er - kanskje i motsetning til SV - et parti som også ønsker å ta hensyn til den havgående fiskeflåtens interesser.

– Men jeg tror det er et veldig viktig signal å vise at Sp er på linje med kystfolk. Det som forkludrer det, er at Sp er et stort parti. Vi kan få konflikt i enkelte deler av landet. Den konflikten ønsker vi ikke, sier Iversen.

– Møre og Romsdal mot Finnmark?

– På et vis, ja. Trålerne det er snakk om, er trålere i Nordland og Finnmark. Fire kommuner i Finnmark og to kommuner i Nordland. De som eier disse trålerne er gjerne Neergård og Lerøy, svarer Iversen.

– Du har altså sans for å gå minst så langt som SV gjør, men at uenighet i Sp foreløpig gjør at du ikke kunne støtte SVs forslag?

– Vi kunne ikke støtte hele forslaget til Fylkesnes. Men jeg har tro på at Senterpartiets stortingsgruppe kommer til å gå for et forslag som går lenger enn SV, svarer han.

Hindres av Sp-programmet?

Ifølge Iversen ønsker Senterpartiet å gi trålernæringa to år på å oppfylle sin leverings- og aktivitetsplikt til kystsamfunnenes tilfredshet.

I mellomtida skal Sp pønske ut reaksjonene dersom trålerne ikke oppfyller kravene.

– Etter to år ønsker jeg at vi skal drøfte hvordan vi skal ta kvotene tilbake hvis ikke trålerne bestemmer seg for å levere fisk til brukene på land når kystflåtene ikke klarer å levere, slik intensjonen var, sier han.

– Partiprogrammet deres sier at fordelingen av kvoter mellom havgående og kystfartøyer ikke skal rokkes ved. Kan dere ta kvoter fra trålerne da?

– Det har også vært sagt fra den ene delen av fraksjonen. Men grunnen til at vi fikk inn det punktet i programmet var for å hindre at den minste flåten skulle miste kvoter, hevder Iversen.

Vil ikke gi trålerne 30 år

VALGKAMPUTSPILL: Geir Pollestad (Sp) mener at hans SV-kollega i Stortingets næringskomité driver intern valgkamp mot Kari Elisabeth Kaski med sitt forslag om hjemfall av trålernes torske- og hysekvoter. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Den "andre delen av fraksjonen", det vil si Senterpartiets komitéleder Geir Pollestad, forsikrer om at også Sp har et mål om at trålernes pliktsystem blir utformet på en slik måte at det skal fungere. Som nevnt vil partiet gi trålerrederne to år å gå på.

– Det har SV gitt opp. Dette utspillet er nok ledd i Torgeir Knag Fylkesnes sin interne valgkamp foran SVs nestledervalg, sier Pollestad til ABC Nyheter.

Foran SVs landsmøte kommende helg kjemper Fylkesnes og Kari Elisabeth Kaski om nestledervervet.

– Det vi er tydelig på, er at hvis ikke vi får til et system som sikrer at trålerne leverer fisken som de skal i nord, er alternativet definitivt å omfordele kvoter til kystflåten. Mens det Fylkesnes foreslår, vil ta opp til 30 år. Det har ikke kystflåten tid til, sier Pollestad.

Nei til hjemfallsordning for fiskekvoter

– Hva sier du til SVs tanke om en hjemfallsordning til fellesskapet av fiskekvoter som felles nasjonal ressurs?

– Jeg oppfatter at SVs forslag dreier seg om den delen av trålflåten som eies av bedrifter på land, ikke et generelt prinsipp om hjemfall av fiskerettighetene. Ingen eier dem.

– Det ser ikke sånn ut når fiskere må ut med millioner for å kjøpe kvoter av hverandre?

Kvotene skal jo ikke være evigvarende. Problemet er at kapitalbehovet blir for stort. Det blir for vanskelig for ungdom å komme inn i næringen, sier Pollestad. Han varsler at Senterpartiet vil komme med et mer helhetlig syn når regjeringen i vår legger fram sin fiskerimelding til behandling i Stortinget.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:52 Chelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34 Mann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21 Fra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:38 Over 130 drept og 250 såret i angrep mot kirker og hoteller på Sri Lanka07:33 11 Lotto-millionærer tar ikke telefonen07:32 Boligbrann i Fredrikstad06:16 Mann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15 Dødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50 Dette skjer i dag05:44 Komiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30 Dette skjedde i natt05:24 Dronning Elizabeth fyller 93 år04:32 Mann omkom i trafikkulykke i Moss04:10 Kreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07 Høyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32 Dødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38 Sorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31 MC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39 Fredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15 Fem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48 KKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25 15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10 Sudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40 Norwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15 Pave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43 Kosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32 Trakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13 Ødegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56 Carlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23 Fem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05 Forbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51 Ghulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15 Hund angrep politi19:43 Sommertemperaturer flere steder påskeaften19:39 Over 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04 Nytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45 Nordmann tilstår drap i Latvia18:11 Sudans protestledere skal møte militærrådet18:06 Skogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43 – «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37 Røde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28 Over 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52 Tripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46 Røde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39 Ruter advarer mot svindel-sms15:23 18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18 Ruter advarer mot svindel-sms15:08 Kabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02 Målpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55 Nord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43 Sent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32 Forbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30 Politikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57 Fant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50 Svømming: Årets raskeste tatt for doping13:46 Tre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33 Mueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04 Russisk agent innrømmer skyld12:58 Kenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49 Det er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09 To alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54 – 27 soldater drept av IS i Syria11:49 Brannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45 Nøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37 Premier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25 Jordskjelv registrert i Finnmark11:02 Flere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00 Tretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54 Neymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37 Zlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26 Snur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15 Nok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02 To tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00 Kongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48 Brannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14 Cardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34 Sp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10 Egypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30 Nordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20 Tysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58 Kosovo henter hjem IS-familier05:50 Dette skjer i dag05:36 Russ til legevakt med dypt kutt i hodet05:30 Dette skjedde i natt05:15 Demonstrasjonene vokser i Sudan04:47 Ettåring angrepet av ville hunder i Australia04:17 Saudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52 Kvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12 Justisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05 Anders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06 Sykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38 Ansatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43 Ung mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18 Paven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07 Isaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01 Over 20 grader i flere fylker22:54 Drama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49 Warren krever Trump stilt for riksrett
Siste nytt
09:52SportChelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34NorgeMann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21Helse og livsstilFra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:38VerdenOver 130 drept og 250 såret i angrep mot kirker og hoteller på Sri Lanka07:33Penger11 Lotto-millionærer tar ikke telefonen07:32NorgeBoligbrann i Fredrikstad06:16NorgeMann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15VerdenDødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50NorgeDette skjer i dag05:44PolitikkKomiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30NorgeDette skjedde i natt05:24VerdenDronning Elizabeth fyller 93 år04:32NorgeMann omkom i trafikkulykke i Moss04:10Helse og livsstilKreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07VerdenHøyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32VerdenDødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38VerdenSorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31NorgeMC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39VerdenFredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15NorgeFem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48VerdenKKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25Norge15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10VerdenSudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40NorgeNorwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15VerdenPave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43VerdenKosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32NorgeTrakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13SportØdegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56SportCarlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23NorgeFem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05NorgeForbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51Helse og livsstilGhulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15NorgeHund angrep politi19:43NorgeSommertemperaturer flere steder påskeaften19:39VerdenOver 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04SportNytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45NorgeNordmann tilstår drap i Latvia18:11VerdenSudans protestledere skal møte militærrådet18:06NorgeSkogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43Helse og livsstil– «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37NorgeRøde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28VerdenOver 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52VerdenTripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46NorgeRøde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:23Sport18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:08VerdenKabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02SportMålpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55VerdenNord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43SportSent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32NorgeForbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30VerdenPolitikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57VerdenFant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50SportSvømming: Årets raskeste tatt for doping13:46SportTre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33VerdenMueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04VerdenRussisk agent innrømmer skyld12:58SportKenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49NorgeDet er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09VerdenTo alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54Verden– 27 soldater drept av IS i Syria11:49NorgeBrannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45SportNøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37SportPremier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25NorgeJordskjelv registrert i Finnmark11:02NorgeFlere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00VerdenTretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54SportNeymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37SportZlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26NorgeSnur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15SportNok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02VerdenTo tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00NorgeKongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48NorgeBrannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14SportCardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34NorgeSp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10VerdenEgypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30NorgeNordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20VerdenTysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58VerdenKosovo henter hjem IS-familier05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeRuss til legevakt med dypt kutt i hodet05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenDemonstrasjonene vokser i Sudan04:47VerdenEttåring angrepet av ville hunder i Australia04:17VerdenSaudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52NorgeKvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12VerdenJustisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05SportAnders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06VerdenSykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38NorgeAnsatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43NorgeUng mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18VerdenPaven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07NorgeIsaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01NorgeOver 20 grader i flere fylker22:54SportDrama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49VerdenWarren krever Trump stilt for riksrett
Populært