Mannen som startet opprøret mot Ceasescu, kan bli kastet ut av EPP i dag

PASTOREN OG DJEVELEN? Statsminister Viktor Orbán (til høyre) med sin anti-immigrasjonspolitikk blir betraktet som djevelen selv av sine motstandere. Her sitter han sammen med EU-parlamentarikeren Lászlo Tökés på det politiske sommerstevnet Balványos i Romania i juli 2017.
PASTOREN OG DJEVELEN? Statsminister Viktor Orbán (til høyre) med sin anti-immigrasjonspolitikk blir betraktet som djevelen selv av sine motstandere. Her sitter han sammen med EU-parlamentarikeren Lászlo Tökés på det politiske sommerstevnet Balványos i Romania i juli 2017. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den ungarske presten Lászlo Tökés utløste opprøret som fjernet skrekkveldet til Nicolae Ceasescu i Romania. Nå representerer han partiet Fidesz som onsdag risikerer å bli kastet ut av den kristenkonservative EU-gruppa EPP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er litt av en personlighet som sitter ved den omstridte partileder og statsminister Viktor Orbáns side idet det ungarske regjeringspartiet Fidesz onsdag risikerer eksklusjon eller suspensjon fra partigrupperingen European People's Party, EPP.

Pastoren Lászlo Tökés utløste i desember 1989 opprøret mot den steinharde diktatoren Nicolae Ceasescu, noe som endte med at regimet falt, et parlamentarisk demokrati ble innført og at Romania i 2004 ble medlem av EU.

Det hele startet med at den regimetro biskopen prøvde å fjerne Tökés og kaste ham ut av presteboligen i byen Timisoara. Trass i voldsom undertykking og overvåking fra det allestedsnærværende hemmelige politiet Securitate, var det dråpen som fikk begeret til å flyte over.

Folk marsjet ut i gatene og fra Timisoara spredde det seg et opprør over hele landet. Trass i mange falne, vant opprøret fram og presidentparet ble lynsjet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I nyere tid har Tökés ved siden av tilhørighet til et rumensk parti for den ungarske minoriteten, også representert det ungarske regjeringspartiet Fidesz i EU-parlamentet.

Der er han nestleder i komiteen for menneskerettigheter.

Fidesz har også den første representanten for romfolket som har blitt visepresident i plenumsforsamlingen.

I LØVENS HULE: Fidesz-delegasjonen på møtet i EPPs politiske forum 20. mars. Ledelsen foreslår å legge medlemskapet på is mens en komité på tre gransker Fidesz. Foto: Katalin Novák / Fidesz
I LØVENS HULE: Fidesz-delegasjonen på møtet i EPPs politiske forum 20. mars. Ledelsen foreslår å legge medlemskapet på is mens en komité på tre gransker Fidesz. Foto: Katalin Novák / Fidesz

EPPs politiske forsamling møtes kl 15 onsdag for å avgjøre Fidesz' medlemskap og vedta sitt program for EU-parlamentsvalget som finner sted 23.-26. mai.

Den ungarske statsråden Gergely Gulyás gjorde onsdag ettermiddag klart at dersom EPP suspenderer Fidesz, vil partiet øyeblikkelig trekke seg fra EPP.