Solberg: – En trygg oppvekst varer livet ut

Se video: Erna Solberg mener flere bedrifter bør ringe Nav istedenfor et utenlandsk bemanningsbyrå.

Erna Solberg vil slå hardt ned på gjenger som hindrer trygg oppvekst for barn.

GARDERMOEN (ABC Nyheter): Giret opp av drammensbandet Donkeyboy ble statsminister og partileder Erna Solberg taktfast klappet fram til scenen av landsmøtet. Flere av delegatene danset med til musikken som akkompagnerte Solbergs gang opp til podiet. Alle stod de.

Hun hadde bare en halvtime tidligere stått for den offisielle åpningen av Høyres landsmøte. Der tidligere partifellers bortgang ble minnet. Men statsministeren ville også minnes de drepte i angrepet på moskeene i Christchurch, New Zealand.

– Det er sjokkerende og opprørende handlinger og bringer minnene til terroren i Oslo og på Utøya.

– Våre tanker går til de drepte og deres familie og pårørende og alle muslimer som i dag går til fredagsbønn. Dere skal vite at dere har vår støtte.

Godtet seg over feil fra kommentatorene

I fjor kunne Høyre feire utvidelse av regjeringen. Som i år. Solberg lovet, med applaus og humring fra salen, at det ikke skal bli noen vane.

– Det er ikke sosialist flertallsregjering. Det har Høyre jobbet for i mange år. Vi har vært tålmodige, og har måttet tåle noen kommentarer underveis fra våre venner i pressen, bakerst i salen.

– VG skrev i 2017 at det er over, dødt og begravet. Vårt store prosjekt har lykkes og firepartisamarbeidet har gjenoppstått fra de døde. Gjenoppstandelse skyldes gjerne et mirakel. Men dette var et resultat av hardt og langsiktig arbeid, sa Solberg.

Hun la til at det er blant deres venner i Frp, KrF og Venstre at partiet finner et politisk fellesskap som rommer kjernen i partiets politikk.

Aktuelt: Fritt Ord-topp ber Solberg tenke seg om

Gardermoen 20190315. Statsminister Erna Solberg på talerstolen under Høyres landsmøte på Gardermoen fredag ettermiddag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Gardermoen 20190315. Statsminister Erna Solberg på talerstolen under Høyres landsmøte på Gardermoen fredag ettermiddag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Oljealderen

Høyre ønsker et samfunn hvor det ikke har noe å si hvor du kommer fra, eller hvem foreldrene dine er. Men det skal være et samfunn hvor det heies på innsatsen til innbyggerne.

Hun var også innom robotenes inntog i et arbeidsliv som digitaliseres. Endringer hun fortalte landsmøtet ofte er til det bedre.

– Farlige og monotone arbeidsoppgaver erstattes med oppgaver som er mer interessante eller tryggere. Og ofte også bedre betalt.

– Da oljealderen kom, fikk vi mange nye jobber i Norge med høy lønnsevne. Samtidig flyttet mye av vår gamle industri, med lavere lønnsevne, ut av landet.

Utdanningen, sa hun, er billetten til klassereisen, men utdanning kan også bli utdatert. Og noen ganger holder det ikke med en billett. Noen ganger må det også være et klippekort. Og her mener hun partiet må være med på å utarbeide dette. For å sikre at det ikke går ut på dato.

– Kompetanse kan gå ut på dato. Og vil oftere gjøre det i fremtiden. Da må vi fornye kompetansen slik at ingen i vårt arbeidsliv går ut på dato. Vi må også gjøre det lettere å etablere sin egen arbeidsplass. Og vi må etterlate oss et velferdssamfunn som vår etterkommere er i stand til å bære på sine skuldre.

Aktuelt: Ap beskylder Høyre for løftebrudd i nærpolitireformen

Mindre ulikhet

Å gi mennesker muligheter bidrar til et bærekraftig samfunn, og færre ulikheter i velferdssamfunnet, sa Solberg.

– En innvandrer som får godkjent medbragt utdannelse, kanskje med litt påfyll om norske forhold, og får en relevant jobb, vil om 5-10 år være en bidragsyter til velferdssamfunnets bærekraft. Og bidra til mindre ulikhet.

Det handler om å unngå at mennesker havner på utsiden av samfunnet og gi dem mening gjennom arbeid.

– Alternativet er at ingen venter på deg. Ingen forventer noe.

Solberg brukte mye tid av talen til å fokusere på kompetanse.

Aktuelt: Solberg mener det ikke er mulig å hente ut IS-barna

Hard mot kriminelle

Solberg mener at mye vil handle om utdanning. Om inkludering, integrering, men det må også tenkes bredere. Og poengterte at oppvekst og forbilder er grunnleggende.

– En trygg oppvekst varer livet ut. Derfor må vi støtte familier som har det vanskelig og ha et barnevern som hjelper til og som griper inn når det er nødvendig.

Det handler om tilbud innen kultur, idrett og frivillighet for å gi barn og unge mulighet til å utvikle seg. Samtidig er det viktig å bekjempe dem som ødelegger muligheten til god oppvekst.

Det er en oppgave for politikerne å slå ned på kriminelle gjenger som rekrutterer barn til å gjøre ulovlige handlinger.

– Ja, vi skal forebygge. Men vi kan ikke være naive. Hvis virkemidlene vi bruker ikke stanser de mest hardbarkede, så må vi ta i bruk tøffere virkemidler og tenke nytt.

– Vi ser hvordan gjenger i Oslo skaper utrygghet og rekrutterer sårbare unge når de har etablert seg. Smitteeffekten kan nå også andre byer, som Bergen. Vi kan ikke, skal ikke og vil ikke akseptere at gjenger skal forme barn og unges oppvekstvilkår.

Aktuelt: Politiet har sluttet å føre statistikk over knivstikkinger

Under pressemøte etter talen til landsmøtet fikk Solberg spørsmål om dobbelt straff for gjengmedlemmer var et mulig tiltak.

– Vi jobber ikke med det. Det er ikke en vurdering vi har gjort. Vi vil kombinere med forebyggende tiltak med inngripende tiltak, sa hun.

Ring Nav

Regjeringen vil også ha inkluderingsdugnad. Målet er at 5 prosent av de som ansettes i staten skal være mennesker med en funksjonsnedsettelse eller et hull i CVen.

Dette er en dugnad som er kopiert fra det private næringslivet.

– Nå utfordrer vi enda flere bedrifter til å være med. I en hektisk hverdag kan det være fristende å ringe til et utenlandsk bemanningsbyrå. Jeg håper flere bedrifter heller ringer til NAV, da Solberg.

Solberg utfordret alle sine ordfører-kandidater til å bli med på dugnaden. Der hvor partiet vinner, bør ordførerne sette i gang inkluderingsprosjekter når de tar over.

Aktuelt: «Man mister all selvfølelse i møte med Nav-systemet»

Kun seier godt nok

Solberg pekte på at mange innvandrere som står utenfor arbeidslivet. Særlig kvinner og flyktninger. Det må tas tak i. I talen viste hun til at andelen som er i arbeid eller utdanning etter at de startet på introduksjonsprogram, spriker fra 80 prosent til under 40 prosent.

– Det må ikke være tvil om at her må det rett og slett gjøres en bedre jobb. Vi er i gang med å reformere introduksjonsordningen. Vi stiller nå tøffere krav til kommunene som får bosette, og vi kommer til å stille krav til bedre resultater og reell kvalifisering i introduksjonsprogrammet.

– Norge har store muligheter til å bli ledende på grønne løsninger. Fremtidens arbeidsmarked er grønt, smart og nyskapende.

Når vi investerer i grønn teknologi, gjør vi det fordi det lønner seg, fordi vi da også investerer i mennesker og fordi klimakampen er en kamp hvor kun seier er godt nok. Sa Solberg til stående applaus fra stor del av salen.

Hun hadde da vist til flere eksempler i næringslivet hvor det er gitt støtte til å finne mer bærekraftige løsninger for klima.

– Vi må forstå at alle mennesker har en drøm om å være til nytte for andre og å bidra til samfunnet. Vi må skape en politikk som investerer i mennesker slik at drømmen kan bli til virkelighet for enda flere – også når teknologi endrer seg, avsluttet statsmininsteren til jubel fra publikum.

Gardermoen 20190315. Statsminister Erna Solberg på talerstolen under Høyres landsmøte på Gardermoen fredag ettermiddag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Gardermoen 20190315. Statsminister Erna Solberg på talerstolen under Høyres landsmøte på Gardermoen fredag ettermiddag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:32 Dette skjedde i natt05:32 Bøhler mener straffene for æresmotivert vold må skjerpes05:30 Ikke beviser for at e-sigaretter gjør røykekutt enklere05:29 Valgforsker: Distriktsminister kan komme til å styre et nytt tulledepartement05:23 Sjef i legemiddelfirma dømt for opioid-krise i USA04:51 Storbritannia irettesetter USA for utleveringsnekt04:51 India på innvandrertoppen04:32 Flere i Frp ville ikke trekke partiet ut av regjering04:05 Departement avviser grunnlag for søksmål fra nordiske folkekirker03:46 Kina bekrefter flere virusdødsfall03:38 Frp garanterer ikke støtte til E18-prosjektet03:36 Australia etterforsker flyulykke der tre brannmenn døde02:33 Oslo kommune brukte 39 millioner på å bli kvitt gamle vedovner – avvikler ordningen02:31 Dommedagsklokka viser 100 sekunder på midnatt02:10 Kallmyr mener offentligheten vil tjene på å få vite tilstanden til antatt syk femåring02:02 – Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har01:08 Eksperter frykter sterke reaksjoner fra Russland på amerikanske militærfly på Jan Mayen01:02 Trump vil presentere fredsplan før møte med israelske ledere00:24 Byrådet i Bergen går av00:05 Styremedlemmer ved Politihøgskolen går av i protest mot studentkutt00:01 Tidligere hvitvaskingssjef i DNB mener et ikke er noe vits i å ringe Økokrim23:56 Russere siktet for forsøk på å forgifte eier av våpenfabrikk23:34 Medier: Ingelin Noresjø (KrF) blir statssekretær for Hareide23:29 VG: Tidligere politisk kommentator blir statssekretær22:55 Wolves sprakk Liverpool-nullen, men Firmino sikret 2-1-seier22:11 Putin besøkte Abbas i Betlehem21:56 Ny jubelmåling for Frp etter regjerings-exiten21:40 – Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har21:18 DNB advarer mot svindel på Finn.no21:04 Byrådet i Bergen går av20:34 Trump inviterer Netanyahu og Gantz til Det hvite hus19:49 WHO: Kina-viruset utgjør ingen global krise19:05 Skuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt18:59 Statsrådslekkasjer: Både Raja og Rotevatn inn i regjering18:34 Abid Raja (V) blir ny kulturminister, ifølge TV 218:30 DN: Sveinung Rotevatn blir klimaminister18:13 «Støyende» og «smakløst» eller ikke – nå bygges det på Holmenkollen17:50 SV: Kommer til å holde Erna ansvarlig for Nav-skandalen17:49 Aftenposten: Astrup blir ny kommunalminister17:45 VG: Monica Mæland blir ny justisminister17:38 KrF-topper vil droppe Granavolden-plattformen17:34 Vaksineallianse med hovedsete i Norge skal utvikle vaksine mot nytt coronavirus17:20 NRK: Torbjørn Røe Isaksen (H) erstatter trolig Hauglie som arbeids- og sosialminister17:11 Minst ni døde i uvær i Spania16:55 Erfarne KrF-politikere får partiets fire statsrådsposter16:51 Dronningen har signert Johnsons brexit-lov16:30 36-åring tiltalt for Mehamn-drapet skal ha drapstruet halvbroren på sosiale medier16:30 TV 2: Geir Inge Sivertsen (H) fra Troms blir ny fiskeriminister16:08 Anniken Hauglie (H) ferdig som arbeidsminister, ifølge flere medier16:04 Hauglie med jubeltall: Én million nye stillinger på tre år15:59 Tre menn siktet etter dødsfall på Nordfjordeid15:54 Linda Hofstad Helleland blir distrikt- og digitaliseringsminister, ifølge VG15:39 Ulykkesfly ved Kongsvinger drev med landingstrening15:31 Eurorenten blir stående på 0 prosent15:29 Thingnes Bø viste Fourcade hvem som er best15:12 Frode Berg får millionerstatning fra staten15:02 Turoperatør må ut med 30.000 for å ha forstyrret fugl på Svalbard15:02 Snøskred i turområde i Kirkenes14:46 66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42 Rømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33 VG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19 Kong Harald er friskmeldt14:11 Stadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02 Mann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58 Slik døde 1 million fugler av hetebølge i havet13:40 Medier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57 Influensautbruddet har stagnert12:25 Flere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25 Russlands folkevalgte støtter grunnlovsendringer12:13 «Ukjente» statsrådkandidatene kan redde kjønnsbalansen12:03 Falun sliter tungt med desperat snømangel12:03 Død person funnet i branntomt11:48 Gris ble dyttet ut i strikkhopp i Kina: – Dyremishandling av verste sort11:28 En fjerde by i Kina isoleres som følge av virusutbruddet11:23 Norwegian med nye regler for håndbagasje10:50 Folket støtter beslutningen om å hente familie fra Syria10:49 Været endrer programmet under ski-NM10:24 NAF: – Hva som skjer med bilavgiftene er nå svært usikkert10:07 Fortsatt ingen endring i styringsrenten09:35 Virusfrykt rammer Asia-børsene09:28 Norge med kurs for EM-rekord: – Respekt og imponerende09:16 Mye på spill for Norge: EM kan rydde vei for full fest09:15 Brækhus om veien til suksessen: – Jeg har aldri gått for pengene09:14 Barn av danske fremmedkrigere mister retten til automatisk statsborgerskap09:14 – 2019 blir trolig det siste året med «oljeboom»09:12 Laila Anita Bertheussen tiltalt for angrep og trusler mot statsorganer08:46 Arbeidsledigheten opp til 4 prosent08:45 Stadig flere ungdommer havner på glattcelle08:05 Eksperter: Minst ett år til lungevirus-vaksine er klar07:30 Intense spekulasjoner om Hareide-comeback07:10 Rio Ferdinand: – Jeg er flau07:06 – 1,5 graders-målet i Paris-avtalen er komplett urealistisk07:00 Norge undertegner finansieringsavtale med FNs klimafond06:47 Tre døde da brannfly styrtet i Australia06:35 Savnede etter vulkanutbruddet på New Zealand erklært døde06:08 Studie: Ungdommer med angst blir friskere av gruppeterapi på skolen06:07 Boeing utsetter testflyging på grunn av dårlig vær06:00 Veiprising havner på bordet til den neste samferdselsministeren06:00 FN slår alarm om grådige gresshopper i Øst-Afrika05:50 Dette skjer i dag
Siste nytt
05:32NorgeDette skjedde i natt05:32NorgeBøhler mener straffene for æresmotivert vold må skjerpes05:30VerdenIkke beviser for at e-sigaretter gjør røykekutt enklere05:29NorgeValgforsker: Distriktsminister kan komme til å styre et nytt tulledepartement05:23VerdenSjef i legemiddelfirma dømt for opioid-krise i USA04:51VerdenStorbritannia irettesetter USA for utleveringsnekt04:51NorgeIndia på innvandrertoppen04:32NorgeFlere i Frp ville ikke trekke partiet ut av regjering04:05NorgeDepartement avviser grunnlag for søksmål fra nordiske folkekirker03:46VerdenKina bekrefter flere virusdødsfall03:38NorgeFrp garanterer ikke støtte til E18-prosjektet03:36VerdenAustralia etterforsker flyulykke der tre brannmenn døde02:33NorgeOslo kommune brukte 39 millioner på å bli kvitt gamle vedovner – avvikler ordningen02:31VerdenDommedagsklokka viser 100 sekunder på midnatt02:10NorgeKallmyr mener offentligheten vil tjene på å få vite tilstanden til antatt syk femåring02:02Verden– Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har01:08NorgeEksperter frykter sterke reaksjoner fra Russland på amerikanske militærfly på Jan Mayen01:02VerdenTrump vil presentere fredsplan før møte med israelske ledere00:24NorgeByrådet i Bergen går av00:05NorgeStyremedlemmer ved Politihøgskolen går av i protest mot studentkutt00:01NorgeTidligere hvitvaskingssjef i DNB mener et ikke er noe vits i å ringe Økokrim23:56VerdenRussere siktet for forsøk på å forgifte eier av våpenfabrikk23:34NorgeMedier: Ingelin Noresjø (KrF) blir statssekretær for Hareide23:29NorgeVG: Tidligere politisk kommentator blir statssekretær22:55SportWolves sprakk Liverpool-nullen, men Firmino sikret 2-1-seier22:11PolitikkPutin besøkte Abbas i Betlehem21:56PolitikkNy jubelmåling for Frp etter regjerings-exiten21:40Verden– Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har21:18PengerDNB advarer mot svindel på Finn.no21:04PolitikkByrådet i Bergen går av20:34PolitikkTrump inviterer Netanyahu og Gantz til Det hvite hus19:49VerdenWHO: Kina-viruset utgjør ingen global krise19:05PolitikkSkuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt18:59PolitikkStatsrådslekkasjer: Både Raja og Rotevatn inn i regjering18:34NorgeAbid Raja (V) blir ny kulturminister, ifølge TV 218:30PolitikkDN: Sveinung Rotevatn blir klimaminister18:13Norge«Støyende» og «smakløst» eller ikke – nå bygges det på Holmenkollen17:50PolitikkSV: Kommer til å holde Erna ansvarlig for Nav-skandalen17:49PolitikkAftenposten: Astrup blir ny kommunalminister17:45PolitikkVG: Monica Mæland blir ny justisminister17:38PolitikkKrF-topper vil droppe Granavolden-plattformen17:34VerdenVaksineallianse med hovedsete i Norge skal utvikle vaksine mot nytt coronavirus17:20PolitikkNRK: Torbjørn Røe Isaksen (H) erstatter trolig Hauglie som arbeids- og sosialminister17:11VerdenMinst ni døde i uvær i Spania16:55NorgeErfarne KrF-politikere får partiets fire statsrådsposter16:51PolitikkDronningen har signert Johnsons brexit-lov16:30Norge36-åring tiltalt for Mehamn-drapet skal ha drapstruet halvbroren på sosiale medier16:30PolitikkTV 2: Geir Inge Sivertsen (H) fra Troms blir ny fiskeriminister16:08NorgeAnniken Hauglie (H) ferdig som arbeidsminister, ifølge flere medier16:04PengerHauglie med jubeltall: Én million nye stillinger på tre år15:59NorgeTre menn siktet etter dødsfall på Nordfjordeid15:54PolitikkLinda Hofstad Helleland blir distrikt- og digitaliseringsminister, ifølge VG15:39NorgeUlykkesfly ved Kongsvinger drev med landingstrening15:31PengerEurorenten blir stående på 0 prosent15:29SportThingnes Bø viste Fourcade hvem som er best15:12NorgeFrode Berg får millionerstatning fra staten15:02ReiseTuroperatør må ut med 30.000 for å ha forstyrret fugl på Svalbard15:02NorgeSnøskred i turområde i Kirkenes14:46Sport66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42VerdenRømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33PolitikkVG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19KulturKong Harald er friskmeldt14:11PengerStadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02VerdenMann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58VerdenSlik døde 1 million fugler av hetebølge i havet13:40PolitikkMedier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57Helse og livsstilInfluensautbruddet har stagnert12:25NorgeFlere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25PolitikkRusslands folkevalgte støtter grunnlovsendringer12:13Politikk«Ukjente» statsrådkandidatene kan redde kjønnsbalansen12:03SportFalun sliter tungt med desperat snømangel12:03NorgeDød person funnet i branntomt11:48VerdenGris ble dyttet ut i strikkhopp i Kina: – Dyremishandling av verste sort11:28Helse og livsstilEn fjerde by i Kina isoleres som følge av virusutbruddet11:23ReiseNorwegian med nye regler for håndbagasje10:50NorgeFolket støtter beslutningen om å hente familie fra Syria10:49SportVæret endrer programmet under ski-NM10:24MotorNAF: – Hva som skjer med bilavgiftene er nå svært usikkert10:07PengerFortsatt ingen endring i styringsrenten09:35PengerVirusfrykt rammer Asia-børsene09:28SportNorge med kurs for EM-rekord: – Respekt og imponerende09:16SportMye på spill for Norge: EM kan rydde vei for full fest09:15SportBrækhus om veien til suksessen: – Jeg har aldri gått for pengene09:14VerdenBarn av danske fremmedkrigere mister retten til automatisk statsborgerskap09:14Penger– 2019 blir trolig det siste året med «oljeboom»09:12NorgeLaila Anita Bertheussen tiltalt for angrep og trusler mot statsorganer08:46PengerArbeidsledigheten opp til 4 prosent08:45NorgeStadig flere ungdommer havner på glattcelle08:05Helse og livsstilEksperter: Minst ett år til lungevirus-vaksine er klar07:30PolitikkIntense spekulasjoner om Hareide-comeback07:10SportRio Ferdinand: – Jeg er flau07:06Norge– 1,5 graders-målet i Paris-avtalen er komplett urealistisk07:00NorgeNorge undertegner finansieringsavtale med FNs klimafond06:47VerdenTre døde da brannfly styrtet i Australia06:35VerdenSavnede etter vulkanutbruddet på New Zealand erklært døde06:08Helse og livsstilStudie: Ungdommer med angst blir friskere av gruppeterapi på skolen06:07VerdenBoeing utsetter testflyging på grunn av dårlig vær06:00MotorVeiprising havner på bordet til den neste samferdselsministeren06:00VerdenFN slår alarm om grådige gresshopper i Øst-Afrika05:50NorgeDette skjer i dag
Populært