Solberg: – En trygg oppvekst varer livet ut

Se video: Erna Solberg mener flere bedrifter bør ringe Nav istedenfor et utenlandsk bemanningsbyrå.

Erna Solberg vil slå hardt ned på gjenger som hindrer trygg oppvekst for barn.

GARDERMOEN (ABC Nyheter): Giret opp av drammensbandet Donkeyboy ble statsminister og partileder Erna Solberg taktfast klappet fram til scenen av landsmøtet. Flere av delegatene danset med til musikken som akkompagnerte Solbergs gang opp til podiet. Alle stod de.

Hun hadde bare en halvtime tidligere stått for den offisielle åpningen av Høyres landsmøte. Der tidligere partifellers bortgang ble minnet. Men statsministeren ville også minnes de drepte i angrepet på moskeene i Christchurch, New Zealand.

– Det er sjokkerende og opprørende handlinger og bringer minnene til terroren i Oslo og på Utøya.

– Våre tanker går til de drepte og deres familie og pårørende og alle muslimer som i dag går til fredagsbønn. Dere skal vite at dere har vår støtte.

Godtet seg over feil fra kommentatorene

I fjor kunne Høyre feire utvidelse av regjeringen. Som i år. Solberg lovet, med applaus og humring fra salen, at det ikke skal bli noen vane.

– Det er ikke sosialist flertallsregjering. Det har Høyre jobbet for i mange år. Vi har vært tålmodige, og har måttet tåle noen kommentarer underveis fra våre venner i pressen, bakerst i salen.

– VG skrev i 2017 at det er over, dødt og begravet. Vårt store prosjekt har lykkes og firepartisamarbeidet har gjenoppstått fra de døde. Gjenoppstandelse skyldes gjerne et mirakel. Men dette var et resultat av hardt og langsiktig arbeid, sa Solberg.

Hun la til at det er blant deres venner i Frp, KrF og Venstre at partiet finner et politisk fellesskap som rommer kjernen i partiets politikk.

Aktuelt: Fritt Ord-topp ber Solberg tenke seg om

Gardermoen 20190315. Statsminister Erna Solberg på talerstolen under Høyres landsmøte på Gardermoen fredag ettermiddag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Gardermoen 20190315. Statsminister Erna Solberg på talerstolen under Høyres landsmøte på Gardermoen fredag ettermiddag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Oljealderen

Høyre ønsker et samfunn hvor det ikke har noe å si hvor du kommer fra, eller hvem foreldrene dine er. Men det skal være et samfunn hvor det heies på innsatsen til innbyggerne.

Hun var også innom robotenes inntog i et arbeidsliv som digitaliseres. Endringer hun fortalte landsmøtet ofte er til det bedre.

– Farlige og monotone arbeidsoppgaver erstattes med oppgaver som er mer interessante eller tryggere. Og ofte også bedre betalt.

– Da oljealderen kom, fikk vi mange nye jobber i Norge med høy lønnsevne. Samtidig flyttet mye av vår gamle industri, med lavere lønnsevne, ut av landet.

Utdanningen, sa hun, er billetten til klassereisen, men utdanning kan også bli utdatert. Og noen ganger holder det ikke med en billett. Noen ganger må det også være et klippekort. Og her mener hun partiet må være med på å utarbeide dette. For å sikre at det ikke går ut på dato.

– Kompetanse kan gå ut på dato. Og vil oftere gjøre det i fremtiden. Da må vi fornye kompetansen slik at ingen i vårt arbeidsliv går ut på dato. Vi må også gjøre det lettere å etablere sin egen arbeidsplass. Og vi må etterlate oss et velferdssamfunn som vår etterkommere er i stand til å bære på sine skuldre.

Aktuelt: Ap beskylder Høyre for løftebrudd i nærpolitireformen

Mindre ulikhet

Å gi mennesker muligheter bidrar til et bærekraftig samfunn, og færre ulikheter i velferdssamfunnet, sa Solberg.

– En innvandrer som får godkjent medbragt utdannelse, kanskje med litt påfyll om norske forhold, og får en relevant jobb, vil om 5-10 år være en bidragsyter til velferdssamfunnets bærekraft. Og bidra til mindre ulikhet.

Det handler om å unngå at mennesker havner på utsiden av samfunnet og gi dem mening gjennom arbeid.

– Alternativet er at ingen venter på deg. Ingen forventer noe.

Solberg brukte mye tid av talen til å fokusere på kompetanse.

Aktuelt: Solberg mener det ikke er mulig å hente ut IS-barna

Hard mot kriminelle

Solberg mener at mye vil handle om utdanning. Om inkludering, integrering, men det må også tenkes bredere. Og poengterte at oppvekst og forbilder er grunnleggende.

– En trygg oppvekst varer livet ut. Derfor må vi støtte familier som har det vanskelig og ha et barnevern som hjelper til og som griper inn når det er nødvendig.

Det handler om tilbud innen kultur, idrett og frivillighet for å gi barn og unge mulighet til å utvikle seg. Samtidig er det viktig å bekjempe dem som ødelegger muligheten til god oppvekst.

Det er en oppgave for politikerne å slå ned på kriminelle gjenger som rekrutterer barn til å gjøre ulovlige handlinger.

– Ja, vi skal forebygge. Men vi kan ikke være naive. Hvis virkemidlene vi bruker ikke stanser de mest hardbarkede, så må vi ta i bruk tøffere virkemidler og tenke nytt.

– Vi ser hvordan gjenger i Oslo skaper utrygghet og rekrutterer sårbare unge når de har etablert seg. Smitteeffekten kan nå også andre byer, som Bergen. Vi kan ikke, skal ikke og vil ikke akseptere at gjenger skal forme barn og unges oppvekstvilkår.

Aktuelt: Politiet har sluttet å føre statistikk over knivstikkinger

Under pressemøte etter talen til landsmøtet fikk Solberg spørsmål om dobbelt straff for gjengmedlemmer var et mulig tiltak.

– Vi jobber ikke med det. Det er ikke en vurdering vi har gjort. Vi vil kombinere med forebyggende tiltak med inngripende tiltak, sa hun.

Ring Nav

Regjeringen vil også ha inkluderingsdugnad. Målet er at 5 prosent av de som ansettes i staten skal være mennesker med en funksjonsnedsettelse eller et hull i CVen.

Dette er en dugnad som er kopiert fra det private næringslivet.

– Nå utfordrer vi enda flere bedrifter til å være med. I en hektisk hverdag kan det være fristende å ringe til et utenlandsk bemanningsbyrå. Jeg håper flere bedrifter heller ringer til NAV, da Solberg.

Solberg utfordret alle sine ordfører-kandidater til å bli med på dugnaden. Der hvor partiet vinner, bør ordførerne sette i gang inkluderingsprosjekter når de tar over.

Aktuelt: «Man mister all selvfølelse i møte med Nav-systemet»

Kun seier godt nok

Solberg pekte på at mange innvandrere som står utenfor arbeidslivet. Særlig kvinner og flyktninger. Det må tas tak i. I talen viste hun til at andelen som er i arbeid eller utdanning etter at de startet på introduksjonsprogram, spriker fra 80 prosent til under 40 prosent.

– Det må ikke være tvil om at her må det rett og slett gjøres en bedre jobb. Vi er i gang med å reformere introduksjonsordningen. Vi stiller nå tøffere krav til kommunene som får bosette, og vi kommer til å stille krav til bedre resultater og reell kvalifisering i introduksjonsprogrammet.

– Norge har store muligheter til å bli ledende på grønne løsninger. Fremtidens arbeidsmarked er grønt, smart og nyskapende.

Når vi investerer i grønn teknologi, gjør vi det fordi det lønner seg, fordi vi da også investerer i mennesker og fordi klimakampen er en kamp hvor kun seier er godt nok. Sa Solberg til stående applaus fra stor del av salen.

Hun hadde da vist til flere eksempler i næringslivet hvor det er gitt støtte til å finne mer bærekraftige løsninger for klima.

– Vi må forstå at alle mennesker har en drøm om å være til nytte for andre og å bidra til samfunnet. Vi må skape en politikk som investerer i mennesker slik at drømmen kan bli til virkelighet for enda flere – også når teknologi endrer seg, avsluttet statsmininsteren til jubel fra publikum.

Gardermoen 20190315. Statsminister Erna Solberg på talerstolen under Høyres landsmøte på Gardermoen fredag ettermiddag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Gardermoen 20190315. Statsminister Erna Solberg på talerstolen under Høyres landsmøte på Gardermoen fredag ettermiddag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Voldsom tornado traff Texas søndag05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:14 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Ny bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Fem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg
Siste nytt
07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24VerdenJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenVoldsom tornado traff Texas søndag05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43NorgeNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenKanonvalg for De grønne i Sveits05:05VerdenSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49VerdenMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:14NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45VerdenNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkNy bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeFem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg
Populært