Solberg: – En trygg oppvekst varer livet ut

Se video: Erna Solberg mener flere bedrifter bør ringe Nav istedenfor et utenlandsk bemanningsbyrå.

Erna Solberg vil slå hardt ned på gjenger som hindrer trygg oppvekst for barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (ABC Nyheter): Giret opp av drammensbandet Donkeyboy ble statsminister og partileder Erna Solberg taktfast klappet fram til scenen av landsmøtet. Flere av delegatene danset med til musikken som akkompagnerte Solbergs gang opp til podiet. Alle stod de.

Hun hadde bare en halvtime tidligere stått for den offisielle åpningen av Høyres landsmøte. Der tidligere partifellers bortgang ble minnet. Men statsministeren ville også minnes de drepte i angrepet på moskeene i Christchurch, New Zealand.

– Det er sjokkerende og opprørende handlinger og bringer minnene til terroren i Oslo og på Utøya.

– Våre tanker går til de drepte og deres familie og pårørende og alle muslimer som i dag går til fredagsbønn. Dere skal vite at dere har vår støtte.

Godtet seg over feil fra kommentatorene

I fjor kunne Høyre feire utvidelse av regjeringen. Som i år. Solberg lovet, med applaus og humring fra salen, at det ikke skal bli noen vane.

– Det er ikke sosialist flertallsregjering. Det har Høyre jobbet for i mange år. Vi har vært tålmodige, og har måttet tåle noen kommentarer underveis fra våre venner i pressen, bakerst i salen.

– VG skrev i 2017 at det er over, dødt og begravet. Vårt store prosjekt har lykkes og firepartisamarbeidet har gjenoppstått fra de døde. Gjenoppstandelse skyldes gjerne et mirakel. Men dette var et resultat av hardt og langsiktig arbeid, sa Solberg.

Hun la til at det er blant deres venner i Frp, KrF og Venstre at partiet finner et politisk fellesskap som rommer kjernen i partiets politikk.

Aktuelt: Fritt Ord-topp ber Solberg tenke seg om

Gardermoen 20190315. Statsminister Erna Solberg på talerstolen under Høyres landsmøte på Gardermoen fredag ettermiddag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Gardermoen 20190315. Statsminister Erna Solberg på talerstolen under Høyres landsmøte på Gardermoen fredag ettermiddag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Oljealderen

Høyre ønsker et samfunn hvor det ikke har noe å si hvor du kommer fra, eller hvem foreldrene dine er. Men det skal være et samfunn hvor det heies på innsatsen til innbyggerne.

Hun var også innom robotenes inntog i et arbeidsliv som digitaliseres. Endringer hun fortalte landsmøtet ofte er til det bedre.

– Farlige og monotone arbeidsoppgaver erstattes med oppgaver som er mer interessante eller tryggere. Og ofte også bedre betalt.

– Da oljealderen kom, fikk vi mange nye jobber i Norge med høy lønnsevne. Samtidig flyttet mye av vår gamle industri, med lavere lønnsevne, ut av landet.

Utdanningen, sa hun, er billetten til klassereisen, men utdanning kan også bli utdatert. Og noen ganger holder det ikke med en billett. Noen ganger må det også være et klippekort. Og her mener hun partiet må være med på å utarbeide dette. For å sikre at det ikke går ut på dato.

– Kompetanse kan gå ut på dato. Og vil oftere gjøre det i fremtiden. Da må vi fornye kompetansen slik at ingen i vårt arbeidsliv går ut på dato. Vi må også gjøre det lettere å etablere sin egen arbeidsplass. Og vi må etterlate oss et velferdssamfunn som vår etterkommere er i stand til å bære på sine skuldre.

Aktuelt: Ap beskylder Høyre for løftebrudd i nærpolitireformen

Mindre ulikhet

Å gi mennesker muligheter bidrar til et bærekraftig samfunn, og færre ulikheter i velferdssamfunnet, sa Solberg.

– En innvandrer som får godkjent medbragt utdannelse, kanskje med litt påfyll om norske forhold, og får en relevant jobb, vil om 5-10 år være en bidragsyter til velferdssamfunnets bærekraft. Og bidra til mindre ulikhet.

Det handler om å unngå at mennesker havner på utsiden av samfunnet og gi dem mening gjennom arbeid.

– Alternativet er at ingen venter på deg. Ingen forventer noe.

Solberg brukte mye tid av talen til å fokusere på kompetanse.

Aktuelt: Solberg mener det ikke er mulig å hente ut IS-barna

Hard mot kriminelle

Solberg mener at mye vil handle om utdanning. Om inkludering, integrering, men det må også tenkes bredere. Og poengterte at oppvekst og forbilder er grunnleggende.

– En trygg oppvekst varer livet ut. Derfor må vi støtte familier som har det vanskelig og ha et barnevern som hjelper til og som griper inn når det er nødvendig.

Det handler om tilbud innen kultur, idrett og frivillighet for å gi barn og unge mulighet til å utvikle seg. Samtidig er det viktig å bekjempe dem som ødelegger muligheten til god oppvekst.

Det er en oppgave for politikerne å slå ned på kriminelle gjenger som rekrutterer barn til å gjøre ulovlige handlinger.

– Ja, vi skal forebygge. Men vi kan ikke være naive. Hvis virkemidlene vi bruker ikke stanser de mest hardbarkede, så må vi ta i bruk tøffere virkemidler og tenke nytt.

– Vi ser hvordan gjenger i Oslo skaper utrygghet og rekrutterer sårbare unge når de har etablert seg. Smitteeffekten kan nå også andre byer, som Bergen. Vi kan ikke, skal ikke og vil ikke akseptere at gjenger skal forme barn og unges oppvekstvilkår.

Aktuelt: Politiet har sluttet å føre statistikk over knivstikkinger

Under pressemøte etter talen til landsmøtet fikk Solberg spørsmål om dobbelt straff for gjengmedlemmer var et mulig tiltak.

– Vi jobber ikke med det. Det er ikke en vurdering vi har gjort. Vi vil kombinere med forebyggende tiltak med inngripende tiltak, sa hun.

Ring Nav

Regjeringen vil også ha inkluderingsdugnad. Målet er at 5 prosent av de som ansettes i staten skal være mennesker med en funksjonsnedsettelse eller et hull i CVen.

Dette er en dugnad som er kopiert fra det private næringslivet.

– Nå utfordrer vi enda flere bedrifter til å være med. I en hektisk hverdag kan det være fristende å ringe til et utenlandsk bemanningsbyrå. Jeg håper flere bedrifter heller ringer til NAV, da Solberg.

Solberg utfordret alle sine ordfører-kandidater til å bli med på dugnaden. Der hvor partiet vinner, bør ordførerne sette i gang inkluderingsprosjekter når de tar over.

Aktuelt: «Man mister all selvfølelse i møte med Nav-systemet»

Kun seier godt nok

Solberg pekte på at mange innvandrere som står utenfor arbeidslivet. Særlig kvinner og flyktninger. Det må tas tak i. I talen viste hun til at andelen som er i arbeid eller utdanning etter at de startet på introduksjonsprogram, spriker fra 80 prosent til under 40 prosent.

– Det må ikke være tvil om at her må det rett og slett gjøres en bedre jobb. Vi er i gang med å reformere introduksjonsordningen. Vi stiller nå tøffere krav til kommunene som får bosette, og vi kommer til å stille krav til bedre resultater og reell kvalifisering i introduksjonsprogrammet.

– Norge har store muligheter til å bli ledende på grønne løsninger. Fremtidens arbeidsmarked er grønt, smart og nyskapende.

Når vi investerer i grønn teknologi, gjør vi det fordi det lønner seg, fordi vi da også investerer i mennesker og fordi klimakampen er en kamp hvor kun seier er godt nok. Sa Solberg til stående applaus fra stor del av salen.

Hun hadde da vist til flere eksempler i næringslivet hvor det er gitt støtte til å finne mer bærekraftige løsninger for klima.

– Vi må forstå at alle mennesker har en drøm om å være til nytte for andre og å bidra til samfunnet. Vi må skape en politikk som investerer i mennesker slik at drømmen kan bli til virkelighet for enda flere – også når teknologi endrer seg, avsluttet statsmininsteren til jubel fra publikum.

Gardermoen 20190315. Statsminister Erna Solberg på talerstolen under Høyres landsmøte på Gardermoen fredag ettermiddag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Gardermoen 20190315. Statsminister Erna Solberg på talerstolen under Høyres landsmøte på Gardermoen fredag ettermiddag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Personvernpolicy