Rødt krever Stoltenberg inn for å ha feilinformert Stortinget om Libya-krig

Rødt oppfordrer Høyre, Sp og SV til å innkalle Jens Stoltenberg for å forklare seg om sin feilinformasjon til Stortinget om krig i Libya.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Ble Jens Stoltenberg feilinformert av Nato, eller var det Stoltenberg som feilinformerte Stortinget? Dette må vi få avklart av Stoltenberg selv.

Det sier Rødt-leder og stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes til ABC Nyheter, idet den første av to høringer i Stortingets utenriks- og forsvarskomité om Petersenutvalgets Libya-rapport er avholdt.

Heller ikke til den siste planlagte høringen, mandag 4. februar, er Stoltenberg innkalt, trass i at han i 2011 ga Stortinget feil informasjon i et skjebnesvangert spørsmål:

Var norske soldater som var med på å bombe Libya lovlig krigsmål, eller ikke?

Nå viser Ap og Høyre liten vilje til å få Stoltenberg til å forklare seg.

  • Anniken Huitfeldt (Ap) som leder utenriks- og forsvarskomiteen mener det i så fall må være kontroll- og konstitusjonskomiteen som gjør det.
  • Nestleder i den komiteen, Svein Harberg (H), mener Stoltenberg ikke bør innkalles hvis ikke utenriks- og forsvarskomiteen gjør det.

– Stoltenberg må møte!

Rødt mener Stoltenberg må innkalles for å forklare seg til Stortinget, ikke bare om denne informasjonen i strid med Forsvarsdepartementets vurdering, men også om han visste at bakkeoffensiven mot Tripoli ble ledet av en kjent Al Qaida-kommandant.

– Da Rødt spurte Søreide om dette, sa hun at hun ikke kunne svare på det, fordi det var Stoltenbergs ansvar. Det er enda en grunn til at Stoltenberg bør møte for å fortelle hva han visste, sier Moxnes.

Stoltenberg ble som kjent oppnevnt som generalsekretær i Nato i ettertid.

– Dette må det klares opp i

TIL KRIG: Statsminister Jens Stoltenberg redegjorde 29. mars 2011 i Stortinget for Norges deltagelse i den internasjonale koalisjonsstyrken. Her sa han det motsatte av Forsvarsdepartementet i spørsmålet om norske soldater var legale krigsmål. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TIL KRIG: Statsminister Jens Stoltenberg redegjorde 29. mars 2011 i Stortinget for Norges deltagelse i den internasjonale koalisjonsstyrken. Her sa han det motsatte av Forsvarsdepartementet i spørsmålet om norske soldater var legale krigsmål. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Stridens kjerne er at Jens Stoltenberg (Ap) 29. mars 2011 sa til Stortinget at norske soldater ikke var legitime mål for regimets soldater Libya (se video over).

Samtidig meddelte Forsvarsdepartementet det motsatte til styrkene som ble sendt ut, nemlig at de var legitime mål i krigen.

– Det er ikke en hvilken som helst opplysning Stoltenberg kom med, som var feil. Overfor Stortinget var det en bagatellisering om faren for våre militære styrker, sier utenriks- og forsvarskomiteens nestleder Michael Tetzscner (H) til ABC Nyheter.

– Denne mangelen på konsistens er rett og slett at regjeringen har ett syn i en retning, og en annen informasjon til Stortinget i en annen retning. Den forskjellen må det klares opp i, også for at Stortinget i fremtiden kan vite at den har oppdatert informasjon når det er snakk om så vesentlige forhold som at landet utsetter sine borgere for å bli angrepet militært, sa Tetzschner i høringen 31. januar.

Bakgrunn: Utvalg med dom over Norges 588 «SMS-bomber» over Libya

– Dette er ingen kontrollsak

Spørsmålet da er hvorfor ikke Jens Stoltenberg, som nå leder Nato, blir innkalt for å avklare at han ga Stortinget informasjon i strid med det Forsvarsdepartementet hadde slått fast.

«Det er klart at statsministerens uttalelse til Stortinget ikke stemmer overens med departementets oppfatning av konflikten og norske styrkers rettslige status.», konkluderer også Libya-utvalget under ledelse av forhenværende utenriksminister Jan Petersen med.

– Hvorfor blir ikke Jens Stoltenberg innkalt til Libya-høringen på et så sentralt punkt?

Spørsmålet går til komiteens leder Anniken Huitfeldt (Ap), som selv satt i Stoltenberg-regjeringen i 2011.

– Dette er en evaluering initiert av Stortinget selv, ikke en kontrollsak i kontroll- og konstitusjonskomiteen. Utenriks- og forsvarskomiteen har vært enige om å følge samme modell som for Afghanistan-evalueringen: først en egen komitéhøring med Libya-utvalget, deretter en åpen høring for alle interesserte parter, svarer Huitfeldt i en epost.

NORSKE BOMBER? Svart røyk velter opp etter Nato-bombardement av Muammar Gaddafis hjemby Sirte 7. oktober 2011. Natobombingen bidro til å få fjernet og lynsjet Gaddafi, uten at demokratiet så langt har sprunget ut i full blomst i Libya. Foto: Anis Mili / Reuters/NTB scanpix
NORSKE BOMBER? Svart røyk velter opp etter Nato-bombardement av Muammar Gaddafis hjemby Sirte 7. oktober 2011. Natobombingen bidro til å få fjernet og lynsjet Gaddafi, uten at demokratiet så langt har sprunget ut i full blomst i Libya. Foto: Anis Mili / Reuters/NTB scanpix

Aktuelt: Professor mener Libya-krigen var bygd på en løgn

Høyre fra klare til lunkne

Også Michael Tetzschner, som i høringen ga uttrykk for at motstriden mellom Stoltenbergs og Forsvarsdepartementet må avklares, avviser at Stoltenberg bør innkalles.

– Jeg ser ikke noe poeng i det. Det er klart hva han sa, og hva Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet samordnet som sitt syn, sier han.

I september 2018 slo derimot Tetzschners partifelle Svein Harberg, nestleder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité fast at Stoltenberg må forklare seg.

Det er uten tvil interessante funn i rapporten som krever en forklaring, og det er det naturlig at Stoltenberg gir sine svar på før rapporten blir behandlet i Stortinget. Hva som lå til grunn for Stoltenbergs konklusjon blir da interessant å få svar på, skrev Harberg i en epost til NTB.

Tar ikke ballen

– Bør kontroll- og konstitusjonskomiteen innkalle Stoltenberg for en slik avklaring?

– Så lenge fagkomiteen, utenriks- og forsvarskomiteen holder i det, er det ikke en sak for oss. Så må vi eventuelt se når de er ferdig om det er aktuelt. Jeg vil ikke mene noe om det før vi eventuelt tar den diskusjonen, sier Harberg til ABC Nyheter nå, fredag ettermiddag.

– I september sa du at Stoltenberg burde innkalles for å forklare seg?

– Da mente jeg det burde skje i utenriks- og forsvarskomiteen. Når de har valgt å ikke ta ham inn, vil jeg respektere fagkomiteens vurdering, svarer han.

Vil ha ekstraordinær høring

LIBYA-ETTERSPILL: Partileder i Rødt, Bjørnar Moxnes i Stortinget 8. januar under behandlingen av rapporten fra Libya-utvalget, Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
LIBYA-ETTERSPILL: Partileder i Rødt, Bjørnar Moxnes i Stortinget 8. januar under behandlingen av rapporten fra Libya-utvalget, Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Jeg ber SV, Sp og Høyre om å kalle inn Stoltenberg til en ekstraordinær høring. De har seks medlemmer i komiteen, mer enn en tredjedel. Det er nok til å be om det, sier Rødts Bjørnar Moxnes.

Han påpeker at SV, selv om de under sin daværende leder Kristin Halvorsen var med på bombevedtaket, har vært veldig kritiske. Senterpartiets Liv Signe Navarsete har fortalt at Stoltenberg presset Sp til å godta krigen, og at det var totalt uforsvarlig.

– De partiene bør uten problemer støtte vårt forslag, sier Moxnes om et representantforslag han la fram 15. januar.

Der er ett av flere punkter at «Stortinget ber regjeringen undersøke om daværende statsminister Jens Stoltenberg tilsidesatte Forsvarsdepartementets folkerettslige og grunnlovsmessige vurdering av at Norge kom i krig mot Libya, da han i Stortinget 29. mars 2011 uttalte at «Norge er i folkerettslig forstand ikke i krig».»

Reaksjon: Rødt: Naivitet med katastrofale følger

Personvernpolicy