Meny

MDG fremmer mistillit mot regjeringen mandag

Une Bastholm (MdG) varsler mistillitsforslag mot Erna Solberg.
Une Bastholm (MdG) varsler mistillitsforslag mot Erna Solberg. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Miljøpartiet De Grønne brysker seg på Stortinget mandag. Partiet fremmer mistillitsforslag mot Erna Solbergs regjering. Forslaget får ikke støtte av Arbeiderpartiet.

– Vår tålmodighet med Solberg-regjeringen er nå slutt, sier MDG-talsperson Arild Hermstad til ABC Nyheter.

Lederduoen i partiet varsler nå at de mandag vil fremme et mistillitsforslag mot Erna Solbergs regjering.

Partiet mener regjeringen bryter klimavedtak fattet i Stortinget.

– Spørsmålet er veldig enkelt: Kan Rødt, SV, Arbeiderpartiet, KrF og Sp ha tillit til en regjering som gir blaffen i tryggheten til våre barn og barnebarn? Det har ikke jeg. Jeg håper på støtte fra alle partier som sier de er opptatt av klima og miljø, sier MDGs talsperson Une Bastholm.

Symbolpolitikk?

Mistillitsforslaget kommer samme dag som Stortinget vedtar statsbudsjettet for neste år. Etter budsjettenigheten med KrF har regjeringen flertall for budsjettet for 2019.

– Dere får jo aldri flertall for dette? Er det symbolpolitikk?

– Symbolpolitikk er det regjeringen som driver med. Vi har en klimaminister og en statsminister som snakker varmt om hvor viktig det er å hindre klimaendringene, men når pengene prioriteres, så kommer ikke tiltakene som skal til for å faktisk gjøre noe med det. Du får ikke mer symbolpolitikk enn det, svarer MDGs andre talsperson, Arild Hermstad.

Les også: Dyster klimarapport fra FNs klimapanel

– Bryter klimavedtak

MDG peker på to hovedområder hvor de mener regjeringen svikter.

1. Partiet mener regjeringen planlegger å bryte klimamål fastsatt i Stortinget med budsjettet. Forutsatt at dagens klimapolitikk fortsetter, viser regjeringens anslag at norske utslipp av klimagasser vil gå ned fra 52,4 millioner tonn i 2017, til 50,8 i 2020.

I 2012 vedtok Ap, SV, Sp, Høyre, KrF og Venstre at Norges klimautslipp i 2020 skulle være på mellom 46,6 og 48,6 millioner tonn CO2.

2. MDG mener regjeringen bryter intensjonen i klimaloven. I 2017 vedtok Stortinget en klimalov. Loven pålegger regjeringen å redegjøre for hvordan Norge kan nå sine klimamål og regne ut klimaeffekten av fremlagt budsjett. Dette har regjeringen ikke gjort, hevder MDG.

– Regjeringen overkjører Stortinget

Hermstad mener MDG må handle vegne av de 94.788 som stemte på partiet ved forrige valg.

Arild Hermstad i MDG. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix
Arild Hermstad i MDG. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

– Vi reagerer kraftig på at regjeringen nå bryter Stortingets flertallsvedtak i klimapolitikken. Det kan ikke vi sitte og se på. Så får det være opp til hver enkelt stortingsrepresentant å ta stilling til om de likevel vil frede regjeringen og svikte barna og barnebarna våre. Det er mange partier som sier de er opptatt av klima, blant annet KrF. Da mener jeg de må sette handling bak ord og hindre at regjeringen overkjører Stortinget i klimapolitikken.

– Hva tror du sjansene for at Arbeiderpartiet er med på dette?

– De tror jeg er store. Jeg ser ingen god grunn til at Jonas Gahr Støre kan frede Erna Solbergs regjering, en regjering som prioriterer skattekutt fremfor klimakutt. Klimaendringene er vår tids største trussel, både mot mennesker og miljø, og et styringsparti i vår tid kan ikke snike seg unna å levere på klimamålene.

Men Arbeiderpartiet blir ikke med på mistillit i denne omgang.

Espen Barth Eide (Ap). Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Espen Barth Eide (Ap). Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Arbeiderpartiets klimapolitiske talsperson Espen Barth Eide er enig med MDG i at regjeringen innsats er altfor liten, men vil ikke støtte forslaget.

– Et mistillitsforslag er ikke riktig virkemiddel her. I stedet vil vi minne regjeringen kontinuerlig om det store ansvaret de har for å følge opp våre klimaforpliktelser og be dem komme med langt mer offensive virkemidler for å få utslippene ned. Vi vil presse på politisk for karbonfangst og -lagring, økte kutt hjemme og en sterkere innsats internasjonalt. Vi kommer til å følge nøye med i hva Regjeringen gjør med dette i tiden som kommer, sier Barth Eide til ABC Nyheter.

– Avgjør om jorden skal være beboelig

Han retter kritikk mot regjeringens klimapolitikk.

– Det er generasjonene som lever nå som avgjør om jorden skal være beboelig i det lange løp. Det finnes ikke noen større politisk utfordring enn dette. Til tross for at rapporten fra FNs klimapanel ga oss et alvorlig varsku om at verden må handle enda raskere og enda mer kraftfullt for å redusere klimautslippene, tar ikke regjeringspartiene og KrF ordentlig tak i denne utfordringen. Arbeiderpartiet er krystallklare på at Norge både må og skal nå klimamålene om å redusere utslippene med minst 40 prosent innen 2030. Vi har derfor foreslått å bevilge tre milliarder kroner mer enn regjeringens forslag til klimatiltak i vårt alternative budsjett. Vi la også fram et eget klimautslippsbudsjett, og kommer til å følge opp dette i årene som kommer, sier den tidligere utenriksministeren fra Arbeiderpartiet.

SV vil heller ikke støtte forslaget.

Lars Haltbrekken (SV) i stortingets spørretime. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Lars Haltbrekken (SV) i stortingets spørretime. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Regjeringen som sitter har ikke støtte fra SV og vi har ikke tillit til deres klimapolitikk som bader i palmeolje. Vi er klare til å sette inn en ny regjering og få kutta norske utslipp. Dette skjer når det er flertall for en ny regjering, enten ved at Krf skifter side eller vi vinner valget i 2021, sier Lars Haltbrekken, SVs miljøpolitiske talsperson.

Han understreker likevel at SVs «tålmodighet med Solberg-regjeringen tok slutt for lenge siden».

– Regjeringen har lenge styrt mot å bryte klimamålet for 2020, men dette har de også informert Stortinget om. Så formell mistillit på dette punktet stemmer trolig ikke SV for, sier Haltbrekken.

Regjeringen: – Politikken fungerer

Statssekretær i klima- og miljødepartementet, Sveinung Rotevatn, mener regjeringens politikk virker.

Venstres Sveinung Rotevatn. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Venstres Sveinung Rotevatn. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Utslippene i Norge går ned og er på sitt laveste siden 1995. Det vi trenger å gjøre nå, er å forsterke den positive utviklingen. Løsningen er ikke å skifte regjering, sier Rotevatn til ABC Nyheter.

– Dersom man skal fremme mistillit mot en regjering, må man samtidig ha et annet alternativ i tankene. Det alternativet som utkrystalliserer seg er en rødgrønn opposisjon som drar i helt ulike retninger, sier Venstre-politikeren, og peker på Senterpartiet.

– De har foreslått i sitt budsjett å kutte bensin- og dieselavgiften med over en milliard kroner slik at det skal lønne seg mer å forurense. Jeg tror nok MDG bør bruke tiden på å snakke med sine partnere på rødgrønn side og ikke på å kaste Venstre ut av regjering.

– Ikke rett at regjeringen planlegger å bryte klimamål

Han avviser påstanden fra MDG at regjeringen bryter klimamål fastsatt i Stortinget.– Tvert imot, regjeringen jobber for å nå de. Det vi har presentert i budsjettet er konservative fremskrivninger for hvordan vi ligger an til å nå målene i 2020 og 2030 dersom ingen ny politikk blir vedtatt. Men regjeringen har i høyeste grad planer om å forsterke klimapolitikken fremover. For øvrig viser fremskrivningene at gapet for å nå klimamålet er redusert med en tredjedel bare fra i fjor til i år, så politikken regjeringen fører har nå for alvor begynt å virke. Og skal forsterkes fremover, sier Rotevatn.

SE VIDEO: Advarer mot ødeleggende og irreversible klimaendringer

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:30 Nettdekningen på tog blir bedre13:28 Dagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58 Flere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26 Turister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24 United fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20 – Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19 Ulvevedtak må vente på svensk avklaring12:18 Politikvinne truffet av vådeskudd – ble lettere skadd12:09 Tidal varsler søksmål mot Norge11:40 Støre bekrefter: Er klar til å ta over11:39 Fylkesveien i Jølster åpner igjen11:25 Sjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22 Tusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13 Volda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02 Polsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38 Brite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37 Johnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36 Russland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06 Folketallet faller i nesten annenhver kommune10:05 Indisk romfartøy i bane rundt månen09:44 Kritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18 Syriske opprørere trekker seg tilbake09:17 Lavere drivstoffsalg i sommer08:56 Tar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25 Antall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07 Pompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06 Krever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49 Lys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41 Rødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50 Geolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert06:46 Eksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15 NFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15 – Et talende eksempel på hvordan det internasjonale samfunnet har brutt sine løfter til afghanske jenter06:14 Ny planet oppdaget i Melkeveien06:10 Dette skjer i dag06:09 Sp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00 – De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58 Støre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56 Hongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36 Dette skjedde i natt05:17 Jernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00 Forsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48 Epstein signerte testament to dager før han døde04:14 Mann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38 Utsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03 Savnet kvinne i Skien er kommet til rette02:40 – Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18 USA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58 Brann i enebolig i Tana slukket01:52 Hestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42 Halve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46 Detonasjon ved politihus i Sverige00:34 Kvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43 Floridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35 Fengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25 Pogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12 Nok en remis for Carlsen i USA22:49 Politimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24 Grønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52 Macron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51 Norsk spiss til engelsk fotball21:41 Advarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35 Siv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32 Bodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30 Sarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52 Saltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41 Slik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31 Valg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20 Oslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06 Håndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06 18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00 Dansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52 Emil Hansson klar for Hannover19:37 – Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29 Christian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50 MDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46 Emery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16 – Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02 Foodora-syklister går ut i streik17:25 Isbre forsvant – men ikke bare på grunn av menneskeskapte klimaendringer17:15 Fare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58 Wikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39 Bombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33 Mann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21 Det er som om Arendalsukas reklamebyrå skulle skrevet det16:05 Krystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48 Sudans Bashir i retten for korrupsjon15:22 Solbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21 Krekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20 Open Arms får legge til kai på Mallorca14:51 Britisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36 – Grunnlaget for torsken har kollapset14:24 Rykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17 Bombe mot politifolk i Nord-Irland13:59 Brasils president med nytt angrep på Norge13:59 Inflasjonen synker i eurosonen13:53 Ny teori: Mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41 Kutter fastrente på lån med lang binding
Siste nytt
13:30ReiseNettdekningen på tog blir bedre13:28NorgeDagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58VerdenFlere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26ReiseTurister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24SportUnited fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20Helse og livsstil– Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19NorgeUlvevedtak må vente på svensk avklaring12:18NorgePolitikvinne truffet av vådeskudd – ble lettere skadd12:09KulturTidal varsler søksmål mot Norge11:40PolitikkStøre bekrefter: Er klar til å ta over11:39NorgeFylkesveien i Jølster åpner igjen11:25VerdenSjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22VerdenTusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13KulturVolda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02NorgePolsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38VerdenBrite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37PolitikkJohnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36VerdenRussland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06NorgeFolketallet faller i nesten annenhver kommune10:05VerdenIndisk romfartøy i bane rundt månen09:44SportKritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18VerdenSyriske opprørere trekker seg tilbake09:17MotorLavere drivstoffsalg i sommer08:56MotorTar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25NorgeAntall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07PolitikkPompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06PolitikkKrever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49NorgeLys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41PolitikkRødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50NorgeGeolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert06:46SportEksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15SportNFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15Verden– Et talende eksempel på hvordan det internasjonale samfunnet har brutt sine løfter til afghanske jenter06:14VerdenNy planet oppdaget i Melkeveien06:10NorgeDette skjer i dag06:09PolitikkSp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00Penger– De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58PolitikkStøre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56VerdenHongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeJernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00NorgeForsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48VerdenEpstein signerte testament to dager før han døde04:14NorgeMann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38VerdenUtsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03NorgeSavnet kvinne i Skien er kommet til rette02:40Motor– Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18VerdenUSA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58NorgeBrann i enebolig i Tana slukket01:52NorgeHestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42NorgeHalve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46VerdenDetonasjon ved politihus i Sverige00:34VerdenKvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43VerdenFloridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35VerdenFengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25SportPogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12SportNok en remis for Carlsen i USA22:49VerdenPolitimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24StemmerGrønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52PolitikkMacron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51SportNorsk spiss til engelsk fotball21:41VerdenAdvarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35PolitikkSiv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32SportBodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30SportSarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52SportSaltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41VerdenSlik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31PolitikkValg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20PolitikkOslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06SportHåndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06Motor18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00SportDansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52SportEmil Hansson klar for Hannover19:37Penger– Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29NorgeChristian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50NorgeMDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46SportEmery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16Politikk– Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02PengerFoodora-syklister går ut i streik17:25VerdenIsbre forsvant – men ikke bare på grunn av menneskeskapte klimaendringer17:15NorgeFare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58SportWikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39VerdenBombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33NorgeMann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21PolitikkDet er som om Arendalsukas reklamebyrå skulle skrevet det16:05PolitikkKrystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48VerdenSudans Bashir i retten for korrupsjon15:22SportSolbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21NorgeKrekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20VerdenOpen Arms får legge til kai på Mallorca14:51PolitikkBritisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36Helse og livsstil– Grunnlaget for torsken har kollapset14:24VerdenRykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17VerdenBombe mot politifolk i Nord-Irland13:59VerdenBrasils president med nytt angrep på Norge13:59PengerInflasjonen synker i eurosonen13:53VerdenNy teori: Mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41PengerKutter fastrente på lån med lang binding
Populært