Meny

Hareide kontaktet Arbeiderpartiet etter skjebnetalen: Ba Støre unngå maktspill

SKJEBNETALE: Partileder Knut Arild Hareide taler til KrFs landsstyre 28. september. Så ga han klar beskjed til Ap.
SKJEBNETALE: Partileder Knut Arild Hareide taler til KrFs landsstyre 28. september. Så ga han klar beskjed til Ap. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Da Knut Arild Hareide startet maktkampen i KrF kontaktet han Arbeiderpartiet med et klart budskap: Ikke bland dere inn i KrFs interne prosess!

Mens KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad og Høyre samarbeidet tett i prossessen før KrFs veivalg, oppfordret Hareide Arbeiderpartiet om å la KrF være i fred.

Budskapet skal ha vært så krystallklart at Arbeiderpartiet internt knapt diskuterte utspill Høyre ikke kunne overgå, ifølge ABC Nyheters kilder.

Les også: Budsjettkrise avverget med tre Frp-stemmer: – Et allment raseri

Hareide: – Mer glad i Ropstad enn noen gang

Hareide til Ap: Ikke kom med lokketilbud

Hareide meddelte Arbeiderpartiet at de ikke skulle komme med lokketilbud eller starte forhandlinger i pressen.

Det ble av Hareide-fløyen ansett som både ryddig og strategisk klokt. Skulle Høyre og Arbeiderpartiet starte budrunder i media, antok den røde-fløyen at det fort ville ende i saker som barnetrygd, abort og kontantstøtte. Her ville de blå vinne budkrigen.

– For meg var det viktig at KrF skulle eie debatten om KrFs veivalg. På tross av uenigheten med Ropstad om hans utfordringer til andre partier – har vi hatt en tillitsfull og god dialog gjennom hele prosessen. Jeg hadde kontakt mot Ap etter at jeg ga mitt råd 28. september. Her ba jeg Ap vise respekt for at dette valget var KrF sitt. Jeg er glad for den ryddigheten Ap viste hele veien i denne prosessen, sier Hareide til ABC Nyheter.

Les også: NHO gleder seg over at 350-kronersgrensen ryker

SV mener KrF kun har fått smuler i budsjettavtalen

– Erna Solberg kan kanskje overleve som partileder

I Arbeiderpartiet var det heller ikke aktuelt at partiledeler Jonas Gahr Støre skulle få fullmakt til å gå imot punkter i programmet for å vippe flertallet og få regjeringsmakt.

– Erna Solberg kan kanskje overleve som partileder med å gi bort en sak hun har tapt på landsmøtet. Helt umulig for en Arbeiderpartileder å gjøre tilsvarende. Hadde satt partiet i brann om Jonas hadde gått mot eget partiprogram for å bli statsminister, sier en sentral kilde i Ap tett på Jonas Gahr Støre.

Hareide ønsker ikke å kommentere hva han synes om Høyres rolle i KrFs veivalg.

Les også: Color Line nektes å flagge ut

Frp forventer en annen tone fra KrF

Uenighet om avtale: Hareide sjokkert

Ifølge ABC Nyheters kilder skal KrF-leder Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad hatt en avtale om å ikke starte regjeringsforhandlinger i media.

Etter et hemmelig kveldsmøte med blant andre statsminister Erna Solberg (H) 11. oktober skal KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad ha brukt muligheten for å endre abortloven for det den var verdt i kampen om KrFs veivalg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Etter et hemmelig kveldsmøte med blant andre statsminister Erna Solberg (H) 11. oktober skal KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad ha brukt muligheten for å endre abortloven for det den var verdt i kampen om KrFs veivalg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Hareide mente avtalte utspill mellom Ap og KrF var uaktuelt fordi dette ville være et brudd på avtalen mellom de to fløyene.

Det skal være uenighet mellom Hareide og Ropstad om hvorvidt det omstridte abortutspillet til Ropstad er et brudd på avtalen.

Da utspillet kom i VG 18. september skal Hareide oppfattet dette som et klart brudd på avtalen og blitt sjokkert.

I saken utfordret Ropstad Jonas Gahr Støre og Erna Solberg om de kunne åpne for endringer i abortloven.

Ropstad uttalte at partiet bør ha abortendringer som et av sine viktigste krav i eventuelle regjeringsforhandlinger, enten det blir med de borgerlige eller Ap og Sp.

Les også: Barnetrygden økes med 1.000 kroner neste år

VG: Én av fem KrF-tillitsvalgte vurderer å trekke seg

Hemmelig Høyre-møte

Mandag publiserte VG informasjon om et til da ukjent møte mellom Ropstad og Høyre-ledelsen.

I et hemmelige møte på Statsministerens kontor (SMK) på kveldstid 11. oktober, der også KrFs andre nestleder Olaug Bollestad deltok, ble endringer i abortloven diskutert. Etter det startet Ropstad et hardkjør hvor han argumenterte for en historisk mulighet til å endre abortloven hvis partiet fulgte hans råd.

(Saken fortsetter under)

Ifølge ABC Nyheters kilder skal KrF-leder Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad hatt en avtale om å ikke starte regjeringsforhandlinger i media. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Ifølge ABC Nyheters kilder skal KrF-leder Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad hatt en avtale om å ikke starte regjeringsforhandlinger i media. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

På et møte i Hordaland KrF fire dager senere trakk Ropstad for første gang fram både abortlovens paragraf 2c, tvillingabort og bioteknologiloven som tre områder han mente KrF kunne få gjennomslag med Høyre.

18. oktober gikk han ut i mediene og ba Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre avklare sitt syn på saken. Samme dag svarte Solberg imøtekommende at Høyre var klare til å diskutere abortloven, noe som er i strid med Høyres program, mens Støre gjorde det klart at noen endring av loven er uaktuelt.

– Vi har vært uenige om abortutspillet og at det ble startet regjeringsforhandlinger før vi hadde tatt vårt veivalg, sa Hareide etter et møte i KrFs stortingsgruppe mandag.

Hareide ble informert om møtet mellom Ropstad og Høyre-ledelsen. Ifølge Erna Solberg var det nestlederne som tok initiativ til møtet.

Ropstad har ikke besvart ABC Nyheters henvendelse.

Aktuelt: Fylkesledere kritiserer Ropstad for kuvending: – Stikk i strid med hva som ble hevdet

Tajik angrer ikke på strategi

Ap-nestleder Hadia Tajik mener det var korrekt av partiet å ikke blande seg i KrF sitt veivalg gjennom å samarbeide tettere med den røde siden i partiet.

Ap-nestleder Hadia Tajik. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Ap-nestleder Hadia Tajik. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– KrF ba om å få ta sin avgjørelse uten innblanding fra andre partier. Vi respekterte det. På områder som bistand, fattigdomsbekjempelse, klima og utjevning av forskjeller mener vi det ville vært langt mer å hente på vår side av politikken. Det var ikke aktuelt for oss å gå imot eget partiprogram og egne verdier for å komme i regjering, så på direkte spørsmål om innstramminger i abortrettigheter sa vi nei, sier hun til ABC Nyheter.

– Angrer du i ettertid?

– Arbeiderpartiet er en frihetsbevegelse som i over 100 år har kjempet for muligheter for alle og likestilling. Det vil det aldri bli aktuelt å ofre kvinners rettigheter for regjeringsmakt. Så nei. Det er i slike øyeblikk man også viser hva man egentlig er laget av: Et parti som setter makt foran prinsipper, som Høyre, eller et parti som fortsetter å kjempe for det man tror på, sier hun.

Les også: Hareide stiller seg bak Ropstad

Men også Hareide har hatt møter med Støre om å gå til venstresiden. Det siste året skal omfanget av samtaler mellom Støre og Hareide økt.

– Jeg har snakket med Hareide om politikk i mange sammenhenger, hans ideer om et retningsvalg mot venstresiden er noe vi har snakket om i formelle og uformelle sammenhenger, men jeg har ikke gitt eller blitt spurt om politiske løfter, sier Støre til VG.

SE VIDEO: Hareides skjebnetale: KrF må vurdere Arbeiderpartiet


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:57 Niåring savnet i Re i Vestfold22:18 Republikanere bryter tausheten og kritiserer Trump for Twitter-utfall21:33 Bohinen sikret Stabæk-poeng på overtid21:23 Bjørn skutt i Selbu21:16 Boris Johnson: – Trumps utspill er totalt uakseptabelt20:34 Norge rotet bort seieren i åpningskampen i G19-EM20:24 EUs utenriksministre vil ikke si at Iran har brutt atomavtalen20:15 Trump ber kritikere forlate USA20:05 Hund jaget bjørn ut av hage: – Holder barna trygge20:04 Jeg skal stå imot de som drar rasismekortet19:40 Tekniske problemer stanset Indias månelanding19:39 Hamas-topp fordømmes for oppfordring til drap på jøder19:35 15-åring knivstukket på Holmlia – gjerningsperson tatt19:35 SAS-pilot tatt med promille18:39 Ytterligere tiltak etter mædi-smitte hos sau18:05 Amerikansk bokselegende påkjørt og drept17:55 Van Aert vant dramatisk Tour de France-etappe17:22 Klart for å koble hjerne og datamaskin?17:19 FN: 822 millioner mennesker sulter på grunn av klimaendringer og konflikter17:17 Delvis måneformørkelse synlig fra tirsdag kveld17:14 Iran rasler med at landet kan trappe opp sitt atomprogram16:59 Konfiskerte kampklart missil fra høyreekstremister i Italia16:12 Her reddes de fra «verdens mest håpløse sted»16:11 Ukraina vil tvangskastrere pedofile15:55 Trump vil fjerne adgang til asyl for mellomamerikanere på grensa til Mexico15:52 Gay Pride i dyreriket15:46 15-årig tennissensasjon klatrer 172 plasser etter Wimbledon-eventyr15:45 Bygning ved Nord universitet ble evakuert etter giftig lekkasje15:20 Mann tiltalt for bankbedragerier for over 100 millioner kroner15:12 MC-fører døde i trafikkulykke i Vest-Agder15:02 Stine Hovland klar for AC Milan14:48 Dansk fotballspiller meldte overgang – utsatt for brannstiftelse14:42 Bollestad om AAP: – Noe må vi ofre14:31 Krekars advokat fyrer løs mot Italia etter terrordom14:22 Havarikommisjonen bekrefter at del av en vinge brakk av i flystyrten i Umeå14:16 Påtroppende leder for EU-kommisjonen gir mange løfter14:13 Populært blant ungdommer å ha fiske som sommerjobb14:02 Trump høster massiv kritikk for utfall mot kongresskvinner13:43 Historisk mange billettsøknader til fotball-EM13:28 Sander Berge takket nei til Premier League-klubb13:24 Inflasjonen når 175 prosent i Zimbabwe13:23 Varmt, grått og fuktig vær i vente13:08 Tyrkia markerer treårsdagen for kuppforsøk13:05 Drapsdømt sjubarnsmor bytter forsvarer12:50 Odd-supporter utestenges etter flaskekasting12:46 Sjakkmiljøet starter kronerulling etter nei til millionavtale12:40 Norske bedrifter kan løse medisinmangel med egenproduksjon12:37 Politiet frigir navn på brannmann som døde i utforkjøring i Kvinesdal12:32 Russisk forsker pågrepet for forræderi12:31 Medier: Neymar møtte omsider på PSGs treningsfelt12:19 Casillas blir del av Portos klubbapparat12:17 Filippinene slår alarm om denguefeber12:05 Driftsunderskudd i Systembolaget11:42 Norge med milliongave til FNs skattearbeid11:40 Kina truer med sanksjoner etter amerikansk våpensalg til Taiwan11:32 Ekspert tror Ødegaard kan få mye spilletid: – Både filosofi og liga passer ham godt11:25 Forskere: Vitamin- og kosttilskudd forlenger ikke livet11:07 Granatangrep mot ukrainsk TV-stasjon som viste Oliver Stone-film11:00 CAS skal bestemme hvordan mesterligafinale skal avgjøres etter VAR-kluss10:42 Rogalending ble europamester i brettseiling10:40 To svindelsiktede menn må møte Nav i retten for andre gang10:37 Kvinne døde etter uforsvarlig sykehusdrift i Hammerfest10:33 Haiene i Middelhavet trues av utryddelse10:23 Novak Djokovic avgjorde Wimbledon-finalen etter historisk tiebreak mot Roger Federer10:09 Flere jordbærselgere hadde ikke noe sted å gå på do09:49 Regjeringen vil ta fingeravtrykk av alle som søker oppholdstillatelse09:40 Domstol i Guatemala stanser migrantavtale med USA09:39 Flyktninghjelpen ber giverland øke støtten til nødhjelp09:22 282 pågrepet i Frankrike etter Algerie-seier09:08 Flest bobileiere i distriktene09:06 26 personer alvorlig syke av flåttvirus i fjor08:46 Norske bedrifter betaler heller løsepenger enn å investere i IT-sikkerhet08:44 Barn tjuvlånte bil og la ut på 1.000 km lang kjøretur08:41 Strid om vindkraft mellom Sametinget og kommune08:34 Nationaltheatret togstasjon åpnet igjen etter røykutvikling08:11 Nille har tapt 700 millioner kroner på to år07:51 To dårlige innspill ødela for Hovland07:50 Stadig flere sivile ofre i Dutertes krig mot narkotika07:41 Elleve personer evakuert etter brann i tomannsbolig i Drammen07:31 Pro-kinesisk ordfører blir opposisjonens kandidat på Taiwan07:30 Ruud faller på tennisrankingen07:07 Mann slått og dyttet i vannet i Tønsberg06:41 Supertalentet Fossesholm: – Jeg har alt å lære av de beste06:12 To til sykehus etter bilulykke ved Nordfjord06:10 FNB-topp vil ikke besvare spørsmål om kutt før valget05:54 Irans president rede til samtaler med USA05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:54 Kinesisk økonomi vokser saktere04:36 Demonstrasjon i Moskva04:12 Vegvesenet bruker klimavennlig asfalt for å nå klimamål03:54 Kraftige reaksjoner på Trumps tvitring om kongressrepresentanter03:20 – Dette er et symptom på et hardere arbeidsliv02:31 Kontroll på brann i tråler utenfor Ålesund02:21 Åtte skadd av okser i San Fermin-festivalen01:59 Kallmyr: Plikt å hjelpe en flyktningbåt som går ned01:42 Fortsatt bekymring for flom etter Barry01:24 India stanset oppskyting av rakett i siste øyeblikk00:59 Slagsmål med kniv og hammer i Horten00:43 Arkeologer har funnet seks skip i Bjørvika
Siste nytt
22:57NorgeNiåring savnet i Re i Vestfold22:18VerdenRepublikanere bryter tausheten og kritiserer Trump for Twitter-utfall21:33SportBohinen sikret Stabæk-poeng på overtid21:23NorgeBjørn skutt i Selbu21:16VerdenBoris Johnson: – Trumps utspill er totalt uakseptabelt20:34SportNorge rotet bort seieren i åpningskampen i G19-EM20:24VerdenEUs utenriksministre vil ikke si at Iran har brutt atomavtalen20:15VerdenTrump ber kritikere forlate USA20:05VerdenHund jaget bjørn ut av hage: – Holder barna trygge20:04NorgeJeg skal stå imot de som drar rasismekortet19:40VerdenTekniske problemer stanset Indias månelanding19:39VerdenHamas-topp fordømmes for oppfordring til drap på jøder19:35Norge15-åring knivstukket på Holmlia – gjerningsperson tatt19:35NorgeSAS-pilot tatt med promille18:39NorgeYtterligere tiltak etter mædi-smitte hos sau18:05SportAmerikansk bokselegende påkjørt og drept17:55SportVan Aert vant dramatisk Tour de France-etappe17:22Helse og livsstilKlart for å koble hjerne og datamaskin?17:19VerdenFN: 822 millioner mennesker sulter på grunn av klimaendringer og konflikter17:17NorgeDelvis måneformørkelse synlig fra tirsdag kveld17:14VerdenIran rasler med at landet kan trappe opp sitt atomprogram16:59VerdenKonfiskerte kampklart missil fra høyreekstremister i Italia16:12VerdenHer reddes de fra «verdens mest håpløse sted»16:11VerdenUkraina vil tvangskastrere pedofile15:55VerdenTrump vil fjerne adgang til asyl for mellomamerikanere på grensa til Mexico15:52VerdenGay Pride i dyreriket15:46Sport15-årig tennissensasjon klatrer 172 plasser etter Wimbledon-eventyr15:45NorgeBygning ved Nord universitet ble evakuert etter giftig lekkasje15:20NorgeMann tiltalt for bankbedragerier for over 100 millioner kroner15:12NorgeMC-fører døde i trafikkulykke i Vest-Agder15:02SportStine Hovland klar for AC Milan14:48SportDansk fotballspiller meldte overgang – utsatt for brannstiftelse14:42PolitikkBollestad om AAP: – Noe må vi ofre14:31VerdenKrekars advokat fyrer løs mot Italia etter terrordom14:22VerdenHavarikommisjonen bekrefter at del av en vinge brakk av i flystyrten i Umeå14:16VerdenPåtroppende leder for EU-kommisjonen gir mange løfter14:13NorgePopulært blant ungdommer å ha fiske som sommerjobb14:02VerdenTrump høster massiv kritikk for utfall mot kongresskvinner13:43SportHistorisk mange billettsøknader til fotball-EM13:28SportSander Berge takket nei til Premier League-klubb13:24VerdenInflasjonen når 175 prosent i Zimbabwe13:23NorgeVarmt, grått og fuktig vær i vente13:08VerdenTyrkia markerer treårsdagen for kuppforsøk13:05NorgeDrapsdømt sjubarnsmor bytter forsvarer12:50SportOdd-supporter utestenges etter flaskekasting12:46SportSjakkmiljøet starter kronerulling etter nei til millionavtale12:40NorgeNorske bedrifter kan løse medisinmangel med egenproduksjon12:37NorgePolitiet frigir navn på brannmann som døde i utforkjøring i Kvinesdal12:32VerdenRussisk forsker pågrepet for forræderi12:31SportMedier: Neymar møtte omsider på PSGs treningsfelt12:19SportCasillas blir del av Portos klubbapparat12:17VerdenFilippinene slår alarm om denguefeber12:05VerdenDriftsunderskudd i Systembolaget11:42NorgeNorge med milliongave til FNs skattearbeid11:40VerdenKina truer med sanksjoner etter amerikansk våpensalg til Taiwan11:32SportEkspert tror Ødegaard kan få mye spilletid: – Både filosofi og liga passer ham godt11:25VerdenForskere: Vitamin- og kosttilskudd forlenger ikke livet11:07PolitikkGranatangrep mot ukrainsk TV-stasjon som viste Oliver Stone-film11:00SportCAS skal bestemme hvordan mesterligafinale skal avgjøres etter VAR-kluss10:42SportRogalending ble europamester i brettseiling10:40NorgeTo svindelsiktede menn må møte Nav i retten for andre gang10:37NorgeKvinne døde etter uforsvarlig sykehusdrift i Hammerfest10:33VerdenHaiene i Middelhavet trues av utryddelse10:23SportNovak Djokovic avgjorde Wimbledon-finalen etter historisk tiebreak mot Roger Federer10:09NorgeFlere jordbærselgere hadde ikke noe sted å gå på do09:49NorgeRegjeringen vil ta fingeravtrykk av alle som søker oppholdstillatelse09:40VerdenDomstol i Guatemala stanser migrantavtale med USA09:39NorgeFlyktninghjelpen ber giverland øke støtten til nødhjelp09:22Sport282 pågrepet i Frankrike etter Algerie-seier09:08NorgeFlest bobileiere i distriktene09:06Norge26 personer alvorlig syke av flåttvirus i fjor08:46NorgeNorske bedrifter betaler heller løsepenger enn å investere i IT-sikkerhet08:44VerdenBarn tjuvlånte bil og la ut på 1.000 km lang kjøretur08:41NorgeStrid om vindkraft mellom Sametinget og kommune08:34NorgeNationaltheatret togstasjon åpnet igjen etter røykutvikling08:11NorgeNille har tapt 700 millioner kroner på to år07:51SportTo dårlige innspill ødela for Hovland07:50VerdenStadig flere sivile ofre i Dutertes krig mot narkotika07:41NorgeElleve personer evakuert etter brann i tomannsbolig i Drammen07:31VerdenPro-kinesisk ordfører blir opposisjonens kandidat på Taiwan07:30SportRuud faller på tennisrankingen07:07NorgeMann slått og dyttet i vannet i Tønsberg06:41SportSupertalentet Fossesholm: – Jeg har alt å lære av de beste06:12NorgeTo til sykehus etter bilulykke ved Nordfjord06:10NorgeFNB-topp vil ikke besvare spørsmål om kutt før valget05:54VerdenIrans president rede til samtaler med USA05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:54VerdenKinesisk økonomi vokser saktere04:36VerdenDemonstrasjon i Moskva04:12NorgeVegvesenet bruker klimavennlig asfalt for å nå klimamål03:54VerdenKraftige reaksjoner på Trumps tvitring om kongressrepresentanter03:20Norge– Dette er et symptom på et hardere arbeidsliv02:31NorgeKontroll på brann i tråler utenfor Ålesund02:21VerdenÅtte skadd av okser i San Fermin-festivalen01:59NorgeKallmyr: Plikt å hjelpe en flyktningbåt som går ned01:42VerdenFortsatt bekymring for flom etter Barry01:24VerdenIndia stanset oppskyting av rakett i siste øyeblikk00:59NorgeSlagsmål med kniv og hammer i Horten00:43NorgeArkeologer har funnet seks skip i Bjørvika
Populært