Hareide kontaktet Arbeiderpartiet etter skjebnetalen: Ba Støre unngå maktspill

SKJEBNETALE: Partileder Knut Arild Hareide taler til KrFs landsstyre 28. september. Så ga han klar beskjed til Ap.
SKJEBNETALE: Partileder Knut Arild Hareide taler til KrFs landsstyre 28. september. Så ga han klar beskjed til Ap. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Da Knut Arild Hareide startet maktkampen i KrF kontaktet han Arbeiderpartiet med et klart budskap: Ikke bland dere inn i KrFs interne prosess!

Mens KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad og Høyre samarbeidet tett i prossessen før KrFs veivalg, oppfordret Hareide Arbeiderpartiet om å la KrF være i fred.

Budskapet skal ha vært så krystallklart at Arbeiderpartiet internt knapt diskuterte utspill Høyre ikke kunne overgå, ifølge ABC Nyheters kilder.

Les også: Budsjettkrise avverget med tre Frp-stemmer: – Et allment raseri

Hareide: – Mer glad i Ropstad enn noen gang

Hareide til Ap: Ikke kom med lokketilbud

Hareide meddelte Arbeiderpartiet at de ikke skulle komme med lokketilbud eller starte forhandlinger i pressen.

Det ble av Hareide-fløyen ansett som både ryddig og strategisk klokt. Skulle Høyre og Arbeiderpartiet starte budrunder i media, antok den røde-fløyen at det fort ville ende i saker som barnetrygd, abort og kontantstøtte. Her ville de blå vinne budkrigen.

– For meg var det viktig at KrF skulle eie debatten om KrFs veivalg. På tross av uenigheten med Ropstad om hans utfordringer til andre partier – har vi hatt en tillitsfull og god dialog gjennom hele prosessen. Jeg hadde kontakt mot Ap etter at jeg ga mitt råd 28. september. Her ba jeg Ap vise respekt for at dette valget var KrF sitt. Jeg er glad for den ryddigheten Ap viste hele veien i denne prosessen, sier Hareide til ABC Nyheter.

Les også: NHO gleder seg over at 350-kronersgrensen ryker

SV mener KrF kun har fått smuler i budsjettavtalen

– Erna Solberg kan kanskje overleve som partileder

I Arbeiderpartiet var det heller ikke aktuelt at partiledeler Jonas Gahr Støre skulle få fullmakt til å gå imot punkter i programmet for å vippe flertallet og få regjeringsmakt.

– Erna Solberg kan kanskje overleve som partileder med å gi bort en sak hun har tapt på landsmøtet. Helt umulig for en Arbeiderpartileder å gjøre tilsvarende. Hadde satt partiet i brann om Jonas hadde gått mot eget partiprogram for å bli statsminister, sier en sentral kilde i Ap tett på Jonas Gahr Støre.

Hareide ønsker ikke å kommentere hva han synes om Høyres rolle i KrFs veivalg.

Les også: Color Line nektes å flagge ut

Frp forventer en annen tone fra KrF

Uenighet om avtale: Hareide sjokkert

Ifølge ABC Nyheters kilder skal KrF-leder Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad hatt en avtale om å ikke starte regjeringsforhandlinger i media.

Etter et hemmelig kveldsmøte med blant andre statsminister Erna Solberg (H) 11. oktober skal KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad ha brukt muligheten for å endre abortloven for det den var verdt i kampen om KrFs veivalg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Etter et hemmelig kveldsmøte med blant andre statsminister Erna Solberg (H) 11. oktober skal KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad ha brukt muligheten for å endre abortloven for det den var verdt i kampen om KrFs veivalg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Hareide mente avtalte utspill mellom Ap og KrF var uaktuelt fordi dette ville være et brudd på avtalen mellom de to fløyene.

Det skal være uenighet mellom Hareide og Ropstad om hvorvidt det omstridte abortutspillet til Ropstad er et brudd på avtalen.

Da utspillet kom i VG 18. september skal Hareide oppfattet dette som et klart brudd på avtalen og blitt sjokkert.

I saken utfordret Ropstad Jonas Gahr Støre og Erna Solberg om de kunne åpne for endringer i abortloven.

Ropstad uttalte at partiet bør ha abortendringer som et av sine viktigste krav i eventuelle regjeringsforhandlinger, enten det blir med de borgerlige eller Ap og Sp.

Les også: Barnetrygden økes med 1.000 kroner neste år

VG: Én av fem KrF-tillitsvalgte vurderer å trekke seg

Hemmelig Høyre-møte

Mandag publiserte VG informasjon om et til da ukjent møte mellom Ropstad og Høyre-ledelsen.

I et hemmelige møte på Statsministerens kontor (SMK) på kveldstid 11. oktober, der også KrFs andre nestleder Olaug Bollestad deltok, ble endringer i abortloven diskutert. Etter det startet Ropstad et hardkjør hvor han argumenterte for en historisk mulighet til å endre abortloven hvis partiet fulgte hans råd.

(Saken fortsetter under)

Ifølge ABC Nyheters kilder skal KrF-leder Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad hatt en avtale om å ikke starte regjeringsforhandlinger i media. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Ifølge ABC Nyheters kilder skal KrF-leder Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad hatt en avtale om å ikke starte regjeringsforhandlinger i media. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

På et møte i Hordaland KrF fire dager senere trakk Ropstad for første gang fram både abortlovens paragraf 2c, tvillingabort og bioteknologiloven som tre områder han mente KrF kunne få gjennomslag med Høyre.

18. oktober gikk han ut i mediene og ba Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre avklare sitt syn på saken. Samme dag svarte Solberg imøtekommende at Høyre var klare til å diskutere abortloven, noe som er i strid med Høyres program, mens Støre gjorde det klart at noen endring av loven er uaktuelt.

– Vi har vært uenige om abortutspillet og at det ble startet regjeringsforhandlinger før vi hadde tatt vårt veivalg, sa Hareide etter et møte i KrFs stortingsgruppe mandag.

Hareide ble informert om møtet mellom Ropstad og Høyre-ledelsen. Ifølge Erna Solberg var det nestlederne som tok initiativ til møtet.

Ropstad har ikke besvart ABC Nyheters henvendelse.

Aktuelt: Fylkesledere kritiserer Ropstad for kuvending: – Stikk i strid med hva som ble hevdet

Tajik angrer ikke på strategi

Ap-nestleder Hadia Tajik mener det var korrekt av partiet å ikke blande seg i KrF sitt veivalg gjennom å samarbeide tettere med den røde siden i partiet.

Ap-nestleder Hadia Tajik. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Ap-nestleder Hadia Tajik. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– KrF ba om å få ta sin avgjørelse uten innblanding fra andre partier. Vi respekterte det. På områder som bistand, fattigdomsbekjempelse, klima og utjevning av forskjeller mener vi det ville vært langt mer å hente på vår side av politikken. Det var ikke aktuelt for oss å gå imot eget partiprogram og egne verdier for å komme i regjering, så på direkte spørsmål om innstramminger i abortrettigheter sa vi nei, sier hun til ABC Nyheter.

– Angrer du i ettertid?

– Arbeiderpartiet er en frihetsbevegelse som i over 100 år har kjempet for muligheter for alle og likestilling. Det vil det aldri bli aktuelt å ofre kvinners rettigheter for regjeringsmakt. Så nei. Det er i slike øyeblikk man også viser hva man egentlig er laget av: Et parti som setter makt foran prinsipper, som Høyre, eller et parti som fortsetter å kjempe for det man tror på, sier hun.

Les også: Hareide stiller seg bak Ropstad

Men også Hareide har hatt møter med Støre om å gå til venstresiden. Det siste året skal omfanget av samtaler mellom Støre og Hareide økt.

– Jeg har snakket med Hareide om politikk i mange sammenhenger, hans ideer om et retningsvalg mot venstresiden er noe vi har snakket om i formelle og uformelle sammenhenger, men jeg har ikke gitt eller blitt spurt om politiske løfter, sier Støre til VG.

SE VIDEO: Hareides skjebnetale: KrF må vurdere Arbeiderpartiet


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:33 Dette skjedde i natt05:17 Forbund mener voldsutsatte lærere står alene05:06 Medier: Våpenhvile inngått mellom Jihad og Israel04:44 Nav skjerper sikkerhetsrutinene for sine ansatte04:43 Giuliani: – Schiffs stjernevitner kom ikke med fakta04:14 To til sykehus etter kollisjon i Lindås03:55 Mistenkte fortsatt på frifot etter knivstikking i Oslo03:53 Mann pågrepet for å starte skogbranner i Australia03:03 Levninger fra tolv mennesker funnet i plastposer i Mexico02:47 Sexolog: – Norske barn lærer om sex fra porno02:34 To personer drept i sammenstøt i Bolivia02:24 Familie drept i israelsk luftangrep i Gaza02:03 Domstol avviser Trumps skattemelding-anke01:34 Mann på Sunnmøre tiltalt for å ha filmet kvinner i skjul00:58 Trump skal offentliggjøre utskrift av samtale med Zelenskyj23:53 Håndball: Reinkind storspilte i mesterligaen23:28 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:54 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39 – Viktigst å gjøre opp, ikke å være navlebeskuende og granske oss selv22:08 Politiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06 Ny studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden21:48 Lørenskog-saken: Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24 Senterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13 Facebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00 Tungt skyts mot Dale: – Flaks at ingen har blitt skadd19:28 Ber norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14 Mann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48 Her har politiet 13 ukers «utdannelse»: Brutale videoer sjokkerer18:32 USAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10 «Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19 Politiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17 «Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15 IEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48 Julio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30 Sandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28 Minst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13 Oslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55 Tolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54 To menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24 Ropstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01 Usikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44 Svigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34 Skrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34 Sykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18 Politiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16 UD endrer reiseråd for Hongkong13:03 Nederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01 Høsten slipper ikke taket12:38 To millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19 Mann døde etter fall inne på Oslo City12:05 To pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05 Fire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52 Presset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46 Børsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40 Storavis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39 Viking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58 TV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57 Varebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43 Så store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40 23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29 Erna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12 New Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12 Ledigheten faller blant innvandrere i Norge09:02 Nav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31 Skoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29 Politiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28 Kaos og ødeleggelser i Venezia08:22 Underskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07 Spanske Villa gir seg etter endt sesong08:05 Lokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52 Skulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44 Thunberg tar katamaran til Spania07:41 Markus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30 Zuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26 Færre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25 Sju drept i bilbombe i Afghanistan07:09 Nylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08 Bussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46 USA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41 Landslagets inspirerende gulrot06:37 Mann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35 Dette skjer i dag06:32 Tande tviler på nytt Kobayashi-show06:31 Mann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21 Oslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12 Granskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48 Setteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44 Tesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42 Dette skjedde i natt05:28 Mann drept under protester i Libanon05:26 Solvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07 Venstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38 200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06 USA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57 Flere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29 Federer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23 Sju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21 To høyreekstremister pågrepet i Italia02:47 Utslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41 Jeanine Añez er ny president i Bolivia
Siste nytt
05:33NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeForbund mener voldsutsatte lærere står alene05:06VerdenMedier: Våpenhvile inngått mellom Jihad og Israel04:44NorgeNav skjerper sikkerhetsrutinene for sine ansatte04:43VerdenGiuliani: – Schiffs stjernevitner kom ikke med fakta04:14NorgeTo til sykehus etter kollisjon i Lindås03:55NorgeMistenkte fortsatt på frifot etter knivstikking i Oslo03:53VerdenMann pågrepet for å starte skogbranner i Australia03:03VerdenLevninger fra tolv mennesker funnet i plastposer i Mexico02:47NorgeSexolog: – Norske barn lærer om sex fra porno02:34VerdenTo personer drept i sammenstøt i Bolivia02:24VerdenFamilie drept i israelsk luftangrep i Gaza02:03VerdenDomstol avviser Trumps skattemelding-anke01:34NorgeMann på Sunnmøre tiltalt for å ha filmet kvinner i skjul00:58VerdenTrump skal offentliggjøre utskrift av samtale med Zelenskyj23:53SportHåndball: Reinkind storspilte i mesterligaen23:28VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:54VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39Politikk– Viktigst å gjøre opp, ikke å være navlebeskuende og granske oss selv22:08NorgePolitiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06VerdenNy studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden21:48NorgeLørenskog-saken: Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24PolitikkSenterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13VerdenFacebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00MotorTungt skyts mot Dale: – Flaks at ingen har blitt skadd19:28VerdenBer norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14NorgeMann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48VerdenHer har politiet 13 ukers «utdannelse»: Brutale videoer sjokkerer18:32VerdenUSAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10Motor«Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19NorgePolitiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17Politikk«Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15VerdenIEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48NorgeJulio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30SportSandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28VerdenMinst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13PengerOslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55VerdenTolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54VerdenTo menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24PolitikkRopstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01SportUsikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44VerdenSvigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34VerdenSkrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34NorgeSykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18NorgePolitiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16ReiseUD endrer reiseråd for Hongkong13:03MotorNederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01NorgeHøsten slipper ikke taket12:38NorgeTo millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19NorgeMann døde etter fall inne på Oslo City12:05VerdenTo pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05SportFire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52PolitikkPresset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46PengerBørsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40SportStoravis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39NorgeViking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58PolitikkTV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57NorgeVarebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43PengerSå store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40Verden23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29PolitikkErna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12VerdenNew Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12NorgeLedigheten faller blant innvandrere i Norge09:02PolitikkNav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31VerdenSkoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29NorgePolitiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28ReiseKaos og ødeleggelser i Venezia08:22VerdenUnderskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07SportSpanske Villa gir seg etter endt sesong08:05ReiseLokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52NorgeSkulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44VerdenThunberg tar katamaran til Spania07:41SportMarkus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30SportZuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26NorgeFærre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25VerdenSju drept i bilbombe i Afghanistan07:09SportNylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08PolitikkBussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46VerdenUSA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41SportLandslagets inspirerende gulrot06:37NorgeMann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35NorgeDette skjer i dag06:32SportTande tviler på nytt Kobayashi-show06:31NorgeMann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21NorgeOslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12NorgeGranskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48NorgeSetteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44VerdenTesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenMann drept under protester i Libanon05:26PolitikkSolvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07NorgeVenstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38Verden200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06VerdenUSA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57NorgeFlere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29SportFederer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23VerdenSju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21VerdenTo høyreekstremister pågrepet i Italia02:47ReiseUtslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41VerdenJeanine Añez er ny president i Bolivia
Populært