Meny

KrF demper sin garanti til norske bønder i pågående regjeringsforhandlinger

LANDBRUKSGARANTIEN: Fra Knut Arild Hareides landbruksgaranti til Kjell Ingolf Ropstad håp: Hva skjer med KrFs landbrukspolitikk i regjering? Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Knut Arild Hareide ga bøndene KrFs landbruksgaranti. Kjell Ingolf Ropstad håper på det beste i samarbeid med Frp, Venstre og Høyre.

Kristelig Folkepartis leder Knut Arild Hareide har ved flere anledninger garanter overfor norske bønder at hans parti ikke komme til å gå inn i en blå regjering dersom det går på bekostning av landbrukspolitikken.

– Jeg kommer ikke til å takke ja til statsrådsbil hvis det går på bekostning av en god landbrukspolitikk, sa han til årsmøtet i Norge Bondelag i 2015, og bekreftet der det han sa også foran valget i 2013.

Men hva sier partiets forhandlingsleder i regjeringsdrøftelsene med Frp, Høyre og Venstre, nestleder Kjell Ingolf Ropstad nå - står landbruksgarantien ved lag?

Spørsmålet er avgjørende for landbrukspolitikkens framtid. I Stortinget har KrF de siste årene sørget for å tøyle den høyreorienterte regjeringen i landbruksspørsmål, ved å sørge for at opposisjonen har hatt flertall.

I regjering vil KrF måtte utkjempe sine dragkamper bak lukkede dører mot sterke motkrefter.

Les om landbruksstriden: Høyre med første retrett fra regjeringens landbruksmelding

Hoff: – Ikke like klar garanti

– Landbruk har alltid vært viktig for KrF, og det vil det også være i de kommende forhandlingene. Både denne og forrige stortingsperiode har vist at det er betydelig avstand mellom regjeringen og KrF på mange viktig landbruksspørsmål, men vi har troen på at vi skal få viktige landbrukspolitiske gjennomslag i forhandlingene, er svaret Ropstad gir til ABC Nyheter.

Nyvalgt leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Kjersti Hoff, føler seg ikke like trygg på Ropstads formulering som Hareides garanti.

– Vi har gjennom flere år sett at Hareide og KrF i Stortinget har vært viktig for å sikre flertall i Stortinget mot regjeringen i viktige landbrukspolitiske spørsmål. Dermed er det gledelig at Ropstad nå sier at landbruk vil være veldig viktig for KrF i forhandlingene, sier Hoff til ABC Nyheter.

– Jeg mener det bør være noe av det viktigste i forhandlingene. Da regner jeg med at det KrF har vært med på i Stortinget ligger til grunn, og at de ikke avviker fra det.

– Anser du Ropstads svar å være like klart som Hareides landbruksgaranti?

– Nei, det gjør jeg ikke, svarer Hoff.

Bondelaget: Står og faller med regjeringserklæringen

Generalsekretær Per Skorge i Norges Bondelag mener at KrFs landbruksgaranti står og faller med hva de klarer å spikre fast i en en eventuell regjeringserklæring sammen med Frp, Venstre og Høyre.

– Ropstad bruker ikke ordet garanti, sier Skorge når vi refererer Ropstads svar på spørsmålet om landbruksgarantien står ved lag.

– Men han har tro på viktige gjennomslag er en variant av temaet. Vi tar ham på ordet på det. Jeg tenker at dette er en videreføring av politikken KrF står for på landbruk og distrikt. Ropstad er så optimistisk her at det ikke blir lett å ikke oppfylle løftene KrF har gitt på dette området, fortsetter han.

– Hvordan blir KrFs spillerom i landbrukspolitikken når de ikke kan gå sammen med opposisjonen i Stortinget, men må utkjempe sine kamper bak lukkede dører sammen med sine partnere?

– Det sier seg selv at det som ikke blir klarert ut nå, vil bety vanskeligere kamper senere. Vi forutsetter at de gjør den jobben nå, sier Per Skorge og konkluderer:

– Regjeringserklæringen som kommer for en eventuell ny regjering, vil være avgjørende for om KrF blir i stand til å oppfylle landbruksgarantien i framtida.

Men også i Stortinget har KrF gitt konsesjoner til Frp i landbrukspolitikken, ikke minst til daværende landbruksminister Sylvi Listhaug.

Les kommentaren: KrF og Venstre har bondefanget bøndene i Frps garn

Populært