Arbeiderpartiet legger fram sitt alternative statsbudsjett

VIDEO: Se opptak av pressekonferansen her.

Partileder Jonas Gahr Støre vil reversere flere av regjeringens forslag til budsjettkutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiet går i sitt alternative statsbudsjett inn for å bevilge nesten 3,5 milliarder kroner mer til kommunene og fylkene.

Beløpet fordeler seg på 2,7 milliarder kroner mer til kommunene og 500 millioner mer til fylkene.

– I tillegg reverserer vi regjeringens kutt i de regionale utviklingmidlene med om lag 260 millioner kroner, sier Arbeiderpartiets kommunalpolitiske talsperson Eirik Sivertsen til NTB.

Han begrunner økningen med at kommunene står overfor store oppgaver og investeringer for å gi bedre tilbud i barnehager, skoler og omsorg.

– Og fylkeskommunene spiller en viktig rolle for å gi videregående opplæring, skape arbeidsplasser og bygge veier, sier Sivertsen.

Les også: – Sender signaler om at vi ikke er en troverdig alliert

Budsjettfrister ryker trolig nok en gang

Vil innføre skolemat

Arbeiderpartiet ønsker å innføre et enkelt daglig måltid for norske skoleelever. Partiet mener foreldrene må betale omtrent 6 kroner for maten. Partiet vil sette av 256 millioner kroner til skolemat. Utgiftene vil de fordele mellom stat og kommune, men de mener foreldrene også må bidra, melder NRK.

– Vi har sagt at cirka seks kroner kan man betale for maten til ungene sine, akkurat slik man gjør i barnehagene i dag, sier helsepolitisk talsperson Ingvild Kjerkol.

Hun mener et skolemåltid på sikt vil gi barna bedre helse og spare samfunnet for helseutgifter senere.

Les også: Ap vil løfte bostøtten med 100 millioner kroner

Sp: – Et budsjett som tar tjenester vekk fra folk

KrF: – Et godt tilpasset budsjett

– Bare det å få etablert gode kostholdsvaner tidlig kan spare oss for store utgifter senere i livet til disse små menneskene, sier hun.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre Foto: NTB scanpix
Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre Foto: NTB scanpix

Tanken er at det skal være et enkelt, kaldt måltid til alle elever i første til tiende klasse, i første omgang i 100 kommuner. Partiet vil at det skal være opp til kommunene og skolene hvem som skal lage maten.

Høyre er skeptisk og mener det er viktigere å satse på innholdet i skolen, sier skolepolitisk talsperson Kent Gudmundsen.

Ap går mot regjeringens stipendinnstramming

Arbeiderpartiet foreslår i sitt alternative budsjett for 2019 å reversere hele regjeringens innstramming i stipendordningen for studenter.

Aps utdanningspolitiske talsperson Martin Henriksen v Foto: NTB scanpix
Aps utdanningspolitiske talsperson Martin Henriksen v Foto: NTB scanpix

Regjeringen foreslår at studenter skal miste deler av stipendet, som blir gjort om fra stipent til lån, hvis de ikke fullfører en grad. Hvis frafallet er som i dag, regner regjeringen med å spare 256 millioner kroner på endringen.

Men Aps utdanningspolitiske talsperson Martin Henriksen kaller tiltaket «usosialt og lite fremtidsrettet». Kuttet straffer studenter som ikke fullfører en grad eller bytter retning underveis, mener han.

– Det er også tvilsomt om det vil føre til bedre gjennomføring, sier Henriksen.

Han varsler derfor at Ap ikke kommer til å støtte regjeringens foreslåtte innstramming og legger inn igjen hele den antatte innsparingen på 256 millioner i sitt alternative budsjett.

Les også: LO-lederen raser mot regjeringens budsjett

Personvernpolicy