Meny

Nei til EU med store forventninger til KrF i regjering

EØS OG JERNBANEPAKKE: Kathrine Kleveland forventer at Kristelig Folkeparti forsvarer suverenitet over norsk jernbanepolitikk i regjeringsforhandlingene. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
– Nå forventer vi at KrF står opp for suverenitet i jernbanepolitikken og er den forsvareren av Grunnloven som de har vist seg å være før.

SARPSBORG (ABC Nyheter): Det sier leder i Nei til EU, Kathrine Kleveland, til ABC Nyheter ved åpningen av organisasjonens landsmøte.

Landsmøtet går av stabelen idet Stortinget skal ta stilling til å overføre mer makt til et EU-byrå, denne gangen i jernbanepolitikken.

Avgjørelsen står og faller med KrF, idet Arbeiderpartiet denne gangen har markert at de går inn for å nedlegge veto i EØS-avtalen mot EUs såkalte Jernbanepakke 4.

– Flertall mot Jernbanepakke 4 er avhengig av KrF, sa Kleveland i sin åpningstale, og pekte på taperen i KrFs veivalg i regjeringsspørsmålet:

– Ut fra Knut Arild Hareides uttalelser i sommer om å bruke vetomuligheten i EØS oftere, og KrFs trofaste forsvar av suverenitet, har Nei til EU klare forventninger til at KrF vil sikre flertall mot Jernbanepakke 4 og fronte dette i regjeringsforhandlingene, sa Kleveland.

KrF-forsvar for suvereniteten

Nei-sjefen måtte oppsummere at neibevegelsen tapte ACER-saken, idet Stortingets flertall valgte å gi bort styringsrett til EUs energibyrå ACER.

Men islendingene har ennå ikke tatt stilling til ACER. Stemmer det islandske parlamentet, Alltinget, etter jul nei til ACER, kan den ikke tas inn i EØS-avtalen. Den krever enstemmighet blant deltakerlandene Norge, Island og Liechtenstein.

I EU utvikles stadig flere byråer i tillegg til de organene som er omtalt i EØS-avtalen.

Overfor ABC Nyheter minner Kleveland om KrFs engasjement tidligere for å respektere Grunnlovens forbud mot suverenitetsavståelse.

Blant annet ba daværende parlamentarisk leder Hans Olav Syversen i 2013 Stortingets presidentskap om å avklare kritikken som ble reist om at Stortinget ikke respekterer Grunnloven i EØS-saker.

Og i ACER-striden var KrF mot norsk tilslutning. Den ble berget av Ap sammen med regjeringspartiene.

Les om den krasse kritikken: Eivind Smith refser Stortinget for slapp holdning til Grunnloven

Gode ting fra EU også

– Jeg ville være en unyansert Nei til EU-leder om jeg sa at alt som kommer fra EU er vondt og vanskelig, vedgikk Kleveland.

– Poenget er at Norge via to folkeavstemninger har valgt å stå utenfor EU. Vi kan innføre det som er positivt fra EU som selvstendig nasjon, uten å være underlagt en EØS-avtale, framholdt nei-lederen også.

Den ferske debatten i EU og å bygge opp en ny militærunion, er ikke blant disse positive tingene slik Kleveland ser det.

– I en situasjon med ny spenning og konfrontasjon mellom stormakter velger EU er opprustning og mer konfrontasjon, sa hun.

Kleveland er sterkt kritisk til at Norge allerede deltar i EUs forsvarsbyrå og i forprosjektet for et nytt forsvarsfond.

– Hvorfor er Norge som eneste land utenfor EU med i forprosjektet til dette forsvarsfondet? spør hun.

Kathrine Kleveland er foreslått gjenvalgt av valgkomiteen.

Populært