Ropstad uten garantier mot usosiale kutt i regjering

SOSIAL STEMME: Kjell Ingolf Ropstad forsikrer at KrF skal bli den sosiale røsten i regjering, men kan ikke garantere mot usosiale kutt.
SOSIAL STEMME: Kjell Ingolf Ropstad forsikrer at KrF skal bli den sosiale røsten i regjering, men kan ikke garantere mot usosiale kutt. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Utenfor regjering har KrF sikret flertall for kutt i en rekke sosiale ordninger. Hva da hvis partiet kommer i regjering? – I regjering må vi ta ansvar, sier Kjell Ingolf Ropstad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kristelig Folkeparti foreslår i sitt alternative statsbudsjett for 2019, som partiet la fram fredag, en lang liste med styrking av barnetrygd og andre sosiale tiltak.

Men etter trontaledebatten i høst satte SV fingeren på et ømt punkt om hva KrF har vært med på til nå - utenfor regjering:

SV presenterte en liste med 15 usosiale nedskjæringer i årene bak oss, som regjeringen fikk flertall for i Stortinget takket være KrF.

Ett eksempel var at uføre foreldre fikk redusert barnetillegget.

På toppen av det hele forhindret KrF med sin stemmegivning at Stortinget vedtok et forslag fra SV om å granske virkningen for dem som er rammet av nedskjæringene.

KrF ønsker å bli den sosiale røsten

– Vil presset for å bli med på usosiale kutt øke eller minske i regjering sammenliknet med å være i opposisjon, spurte ABC Nyheter på pressekonferansen der KrFs alternative statsbudsjett ble presentert.

Kjell Ingolf Ropstad starter med å påpeke at KrF sørget for å forhindre mesteparten av kuttet i barnetillegget for uføre. KrFs samarbeidspartier ønsker å fjerne hele ordningen.

– Vi klarte å begrense det slik at ingen skulle få mindre enn 95 prosent av det barnetillegget de hadde før. I vårt forslag for 2019 øker vi til 99 prosent, sier Ropstad og legger til:

– Jeg tror hvis vi lykkes med forhandlingene om regjeringsdeltakelse, kommer vi til å være den sosiale røsten på ikke-sosialistisk side.

– KrF må være ansvarlig

– Men spørsmålet var om du tror presset for å bli med på usosiale kutt vil øke eller minske hvis dere kommer i regjering, sammenliknet med å være i opposisjon?

– Jeg skal ikke spekulere i det. Men lykkes vi å komme i regjering, betyr det også at vi må være med på å ta ansvar. Det vil sikkert komme reformer som andre vil karakterisere som usosiale, men vi må også ha en bærekraftig budsjettpolitikk, sier Kjell Ingolf Ropstad.

Les andre nyheter om KrF i denne spennende tiden

Personvernpolicy