Meny

LO om pensjon: – Det er blodig urettferdig, sier jeg!

Video: Torsdag ettermiddag samlet fagbevegelsen seg i protest utenfor Stortinget. Se utdrag fra protesten her.
– Det er helt greit at 1 million arbeidstakere ikke opptjener pensjon fra første krone, sier NHO. Det er blodig urettferdig, sier jeg!

Utfallet kom fra LO-leder Hans-Christian Gabrielsen under en større demonstrasjon utenfor Stortinget torsdag ettermiddag.

Der oppsummerte visesangeren Tove Bøygard temaet ved å synge refrenget på Dolly Partons kjente sang «Jolene» gjendiktet til hallingdølsk:

– Storting, Storting, Storting - jeg ber deg om å gje meg pensjon frå fyrste dag og krone her og no!

En bråte fagorganisasjoner hadde møtt opp for å markere støtte til Arbeiderpartiets og SVs forslag om å fjerne en forskjellsbehandling i norske pensjonsordninger:

At opptjening av pensjon etter ordningen obligatorisk tjenestepensjon (OTP) i privat sektor - i motsetning til alle andre pensjonsordninger - først starter ved grunnbeløpet i folketrygden.

Det kalles 1G, som for tiden er på 96.883 kroner. Unntaket fra pensjonsopptjening rammer rundt regnet en million arbeidstakere i privat sektor.

Igjen er det regjeringsivrige KrF som avgjør utfallet i Stortinget.

Folketrygden for rikinger?

Det er også andre forskjeller i pensjonsordningene, noe LO-Gabrielsen kom inn på. De lavlønte får ofte bare minstekravet på 2 prosent av lønna i opptjening. De bedrestilte opptjener etter en høyere prosentsats på toppen av høyere lønn.

PENSJON FRA FØRSTE KRONE: Fagbevegelsen mobiliserte utenfor Stortinget 8. november. KrF som nå er opptatt av å komme i regjering med Frp, Høyre og Venstre, avgjør utfallet i Stortinget. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Jo mer du tjener, jo mer settes av til pensjonssparing. Det er helt greit, sier NHO og høyresida. Det er blodig urettferdig, sier jeg, sa han fra podiet.

Han og andre appellanter polemiserte mot NHOs fem grunner til at pensjon fra første krone ikke må innføres.

Fagforbundets leder Mette Nord påpekte at én av NHOs begrunnelser er at folketrygden er omfordelende og sikrer alle en pensjon.

– Hører dere det, rikinger - slutt å forhandle fram de fete pensjonsordningene deres. Dere blir dekket av folketrygden! ironiserte Nord.

Tror ikke pensjon gir svart arbeid

– Er du renholder, frisør eller bartender i halv stilling, er du faktisk i en slik situasjon at du bare tjener opp pensjon for halvparten av lønna di. Dagens ordning er slik at jo mer du tjener, jo mer settes av til pensjonssparing, sier LOs nestleder Peggy Hessen Følsvik.

BÆREKRAFTIG: – Bedriftene må være bærekraftige nok til å kunne betale pensjon, mener LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

NHO mener imidlertid at innføringen av pensjon fra starten av blir for dyrt og vil hindre sysselsetting.

I Aftenposten intervjues eieren av et renholdsfirma som mener at pensjon fra første krone vil slå ut bedrifter som hans og legge markedet åpent for kriminelle virksomheter.

– Vi kan bruke mange argumenter. Men at det skal bli mer svart arbeid, er å tøye det langt, sier Peggy Hessen Følsvik til ABC Nyheter.

– Jeg kan forstå at noen bedrifter som lever på kanten, kan ha dette som et problem. Men alle bedrifter i Norge må være bærekraftige. Jeg tror ikke utgiftene til pensjon fra første krone er det som velter disse bedriftene, legger hun til.

– Hva sier du til dem som hevder at pensjonsordninger må bli avtalt i tariffoppgjørene, ikke i Stortinget?

– Det var også vårt krav i lønnsoppgjøret i år, og det har vi krevd av NHO en rekke ganger. Men NHO har hver gang sagt at dette vil ikke vi røre, det er politikernes sak, svarer hun.

Dette er OTP

Obligatorisk tjenestepensjon i privat sektor, OTP, ble vedtatt etter en hasteutredning i 2005. Den kom dermed forut for pensjonsreformen av 2007, som bygger på to prinsipper:

PENSJONS-FORVENTNINGER: Demonstrantene utenfor Stortinget forventer at politikerne nå sikrer den pensjonen LO og andre fagorganisasjoner ikke har fått arbeidsgiversiden med på. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

At det skal lønne seg å jobbe og at all lønn for alle år og fra første krone skal gi opptjening. Det gjelder i alle pensjonsordninger, unntatt i obligatorisk tjenestepensjon, OTP.

OTP gjelder først etter å ha tjent 1G. Man må ha mer enn 1/5 stilling, være mer enn 20 år og arbeidsforholdet må vare lenger enn 12 måneder.

Dette omfatter ca. 1 million arbeidstakere i privat sektor.

Populært