Meny

UD uten sanksjoner mot Saudi-Arabia, velvillig norsk kontakt i Riyadh

DAGEN DERPÅ: Norges ambassadør Øyvind Stokke i entusiastisk møte med Hans Kongelige Høyhet prins Sultan bin Salman bin Abdulaziz 3. oktober. Foto: Norges ambassade i Riyadh
Én måned etter Saudi-Arabias drap på den kritiske journalisten Jamal Khashoggi, har ikke utenriksminister Ine Eriksen Søreide kommet med sanksjoner. I Riyadh er kontakten svært god.

2. oktober ble den regimekritiske saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi som kjent henrettet og partert i det saudiarabiske konsulatet i Istanbul.

Én måned etter sitter den norske regjeringen fortsatt på gjerdet når det gjelder å innføre sanksjoner mot landet, slik Norge og Vesten gjorde for eksempel mot Russland i Skripal-saken, og slik Erna Solberg nå vurderer å gjøre mot Iran som følge av et antatt attentatforsøk i Danmark.

Dagen etter Khashoggi «forsvant» etter å ha gått inn i det saudiarabiske konsultatet, hadde Norges ambassadør til landet, Øyvind Stokke, et svært så hyggelig møte med en av prinsene i landet, leder for turisme og nasjonal kulturarv, Sultan bin Salman bin Abdul Aziz al-Saud.

Og sist tirsdag mottok ambassadøren en delegasjon fra landets myndigheter i sin residens.

Fortsatt for tidlig for Søreide

Utenriksdepartementet opplyste torsdag at det fortsatt er intet nytt å melde om norske sanksjoner, utover utenriksminister Ine Eriksen Søreides svar til ABC Nyheter 22. oktober:

«Eventuelle videre konsekvenser er det for tidlig å si noe om.», sa hun på spørsmål om hun ser like alvorlig på saudiarabisk henrettelse i Istanbul, som forgiftningen av den russiske eks-spionen Sergej Skripal og hans datter i Salisbury i England.

Som svar på et skriftlig spørsmål fra SVs stortingsrepresentant Petter Eide varsler Søreide ingen endringer i norsk politikk overfor landet som ikke bare har drept en journalist på bestialsk vis, men i lange tider har ført en brutal krig i Jemen.

Havbruks-invitt til Saudi-Arabia

I mellomtiden har Innovasjon Norge invitert en «tung» akvakultur-delegasjon fra Saudi-Arabia til Norge 4. - 9. november.

Høytstående representanter for myndigheter og næringsliv skulle komme, og forespeilet Norge store kontrakter ifølge et notat fra Innovasjon Norges datert 15. oktober, som ABC Nyheter har fått innsyn i.

Saudiaraberne varslet at de ville kjøpe «hele pakka» av havbruksanlegg, teknologi, forskning og utvikling.

For få dager siden ble besøket avlyst.

– Det er myndighetene i Saudi-Arabia som har valgt å utsette besøket. Vi har ikke fått noen begrunnelse for utsettelsen, men vet at det jobbes for å få til et besøk på et senere tidspunkt, opplyser spesialrådgiver for kommunikasjon Kjetil Svorkmo Bergmann i Innovasjon Norge.

Saudiarabere på lunsjbesøk

PÅ BESØK: Saudiske representanter besøkte ambassadør Øyvind Stokke for å diskutere kjøp av norsk havbruk-teknologi 30. oktober. Foto: Norges ambassade i Riyadh

Kontakten om havbruk mellom Saudi-Arabia og Norge opprettholdes likefullt.

Sist tirsdag ble representanter for det saudiske miljø-, vann- og landbruksdepartementet invitert på lunsjsamtale i residensen til ambassadør Stokke.

Temaet var å få norsk akvakulturteknologi til Saudi-Arabia, melder ambassaden på sine facebook-side.

Nærings- og fiskeridepartementet henviser til Utenriksdepartementet for kommentar om myndighetene ser «business as usual», altså vanlig samkvem, som naturlig fra norsk side nå.

Og UD gjentar bare at man vurderer reaksjoner.

Saudi-Arabia vil ha mer samhandel

3. oktober hadde Norges ambassadør til Saudi-Arabia, Øyvind Stokke, et positivt møte med en av prinsene, Sultan bin Salman bin Abdul Aziz al-Saud, og med ministeren for handel og investeringer.

Prinsen uttrykte ifølge ambassadørens rapport, som ABC Nyheter har fått innsyn i, stor interesse for å komme i kontakt også med norske fagmiljøer på kulturminnevern.

Stokke framhevet norsk kompetanse på arkeologi, middelalder, vikingtid og arkitektur og design i sin positive rapport, som ble skrevet 5. oktober.

Det var på et tidspunkt da det var kjent at Khashoggi var forsvunnet i det saudiarabiske konsultatet i Istanbul, men ennå ikke fastslått at han var henrettet og partert av saudiaraberne.

Saudi-Arabia skal bygge mange hundre nye museer og ruste opp eksisterende. Her ligger mulige markeder for norske interesser.

«Prinsen nevnte flere ganger at «vi bør gjøre mer sammen»; det virket ganske genuint, skriver Stokke.

Ministeren for handel og investeringer, Dr. Majed bin Abdullah al-Qasabi listet opp en rekke sektorer han ønsker seg mer handel med Norge på.

Han var motstander av byråkratiske kommisjoner.

«Det viktigste er business; å få ting gjort, og få folk og firmaer til å møtes.», sa han ifølge rapporten.

Populært