Budsjettlekkasje dagen før skjebnevalg: SV håper KrF-delegatene ser mulighetene

Kari Elisabeth Kaski (SV), Knut Arild Hareide (KRF).
Kari Elisabeth Kaski (SV), Knut Arild Hareide (KRF). Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagen før KrFs skjebnemøte avslører SV sin satsing på barnefamilier, og håper det skal være med å lokke blå KrF-delegater over gjerdet til Hareide. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Partiet vil blant annet øke barnetrygden med 1200 kroner i sitt alternative budsjett for 2019. Samtidig vil de fjerne den KrF-kjære kontantstøtten.

– KrF ønsker i liket med SV å bekjempe barnefattigdom og gi en varmere og mer fleksibel hverdag for barnefamiliene. SVs alternative budsjett viser at de bør komme til venstresiden og SV, sier Kari Elisabeth Kaski, SVs finanspolitiske talsperson og nestleder, til ABC Nyheter.

ABC Nyheter har fått se SVs alternative budsjett for barnefamilier.

– Totalt vil vi bruke 2,9 milliarder mer enn regjeringen på tiltak mot barnefattigdom. Økonomien for barnefamilier er dårligere i dag enn tidligere. Det er nødvendig med et løft, sier Kaski.

Budsjettlekkasjen kommer en dag før KrFs skjebnemøte, hvor Hareide må lokke fem blå delegater over på sin side for å vinne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens Hareide åpner for et budsjettsamarbeid med SV, har KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad og parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan på det sterkeste advart mot å gi partiet makt.

– Høyresidens skremsler har vært utrolig merkelig å følge med på. Fordeling og miljø er de viktigste sakene for SV, og jeg kan ikke forstå hva som er skremmende med det, sier SV-nestlederen.

Les også: Høyre-statsråd: SV vil fjerne kristendommen

I sitt alternative budsjett foreslår SV blant annet:

  • Starte opptrapping av barnetrygden tilbake til 1996-nivå. Etter SVs-plan skal det ta 4-5 år. Det vil koste rundt 8,9 milliarder, ifølge Finansdepartementet. I budsjettet for 2019 vil partiet bruke 1,9 milliarder på å øke barnetrygden.
  • Holde barnetrygd utenfor beregning av sosialhjelp. Vil koste 410 millioner.
  • Gjeninnføre barnetillegget for uføre.
  • Billigere barnehage: Redusere maksprisen i barnehagen med 100 kroner, til 2940 kroner i måndeen.

– Dette er ikke noe nytt fra SV i disse KrF-tider, men barnefamilier er vår største satsing i dette budsjettet sammen med klima. Det skal KrF være klar over, sier Kaski.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun håper mange nok blå KrF-delegater snur og støtter Knut Arild Hareide.

– SV har har prioritert barnetrygd i våre budsjetter i mange år, så jeg tror ikke det vil være noen overraskelse. Men jeg håper jo de ser mulighetene nå til å faktisk til å øke den, det vil bety mye for mange barnefamilier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Øker barnetrygden mindre enn KrF

I budsjettet for 2018 ville KrF øke barnetrygden med 22 kroner i måneden, det utgjør to bokser med leverpostei.

Forrige uke presenterte partiet en større satsing hvor de vil hente 10 milliarder kroner i økt skatt for å heve barnetrygden fra dagens 12.000 kroner til 20.000 kroner i løpet av de neste tre årene.

Det er mer offensivt enn det SV legger frem:

SV-nestleder Kari Elisabeth Kaski. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix
SV-nestleder Kari Elisabeth Kaski. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

– Vi har foreslått en modell som er basert på en stortingsperiode, men vi skal ikke være vrange i forhandlinger om å klare det på tre år. Men de foreslår å finansiere det med økt skatt for de med middels inntekt, der vi kun øker skattene for de rikeste, sier Kaski.

Hun avviser at en behovsprøvd ordning, vil være mer effektivt:

– Vi ønsker en universell ordning. Det er det mest effektive, vil føre til økt støtte til ordningene, mindre byråkrati og vi ser av forsøket med behovsprøvd kjernetid i barnehage at det er en ordning som faktisk ikke treffer de som trenger det mest. Det er vanskelig å søke og vite om det. Vi må heller omfordele på skatten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg vil SV innføre søskentillegg på 25 prosent fra og med barn nummer tre, med et tak på maks tre søskentillegg per familie. Det vil være et tillegg på 265 kroner i månede, og koste 416 millioner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Partiet ønsker også å utvide dagens småbarnstillegg til å gis til enslige forsørgere med barn mellom 3 og 18 år, som kvalifiserer til dagens tillegg for barn under tre år. Det utgjør 680 kroner i måneden, og vil koste 33 millioner.

SV budsjett innebærer også å øke småbarnstillegget for enslige forsørgere opp til tre år med 50 prosent. Det vil koste 9,4 millioner.

Totalt vil partiet bruke 1,9 milliarder med på barnetrygden.

– På høyresiden må KrF forhandle om barnetrygden. På venstresiden kan vi bli to partier som prioriterer barnetrygden først, sier Kaski.

Vil fjerne kontantstøtten

Samtidig som SV avslører satsinger som kan friste KrF, vil de som ventet fjerne kontantstøtten. Det svir i KrF-hjerter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I tråd med programmet vårt går vi inn for å avskaffe kontantstøtten og erstatte den med en ventestønad i påvente av barnehageplass, sier Kaski.

Kontantstøtten har i en årrekke vært en av KrFs viktigste saker. KrF fikk gjennomslag for en økning av kontantstøtten hos regjeringen til Solberg, mens Arbeiderpartiet og SV ønsker å avvikle den.

– Hva hvis SV sitt viktigste krav i budsjettforhandlinger er å fjerne kontantstøtten? Hva gjør vi da? har KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad advart.

Knut Arild Hareide har ikke besvart ABC Nyheters henvendelser

Vil koste - usikkert hvor mye

SVs satsinger vil bety økte skatter.

– Vi skal øke skattene for de med mest, men de som tjener under 600.000 skal få skattelette, sier Kaski.

SV har så langt ikke regnet på hvor mye de totalt vil øke skatter og avgifter.

Les også: Espen Barth Eide: – Opplever ikke Ap som kristendomsfiendtlig

Nestleder Kjell Ingolf Ropstad (tv) og partileder Knut Arild Hareide. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Nestleder Kjell Ingolf Ropstad (tv) og partileder Knut Arild Hareide. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix