KrF-topper vil vrake hemmelig valg: – Ikke verdig KrF

Leder Knut Arild Hareide.
Leder Knut Arild Hareide. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Landsstyret vedtok at KrF skal ha et hemmelig, skriftlig valg når de fredag avgjør KrFs fremtid. Nå vil flere KrF-topper endre til åpent valg. Det er dårlig nytt for Knut Arild Hareide. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOSS (ABC Nyheter): Hareides allierte nekter å gi opp, selv om det går mot et klart blått flertall på partiets skjebnemøte fredag.

Høyresiden i partiet, som ønsker sonderinger med Erna Solbergs regjering, har nå et klart overtak med 95 delegater av 190, men hele 15 av disse har et håp om å forbli i opposisjon som primærstandpunkt.

87 delegater støtter Hareides råd om å søke regjeringssamarbeid med Ap og Sp. Fem av disse vil i utgangspunktet forbli i opposisjon.

Det er en klar fordel for Knut Arild Hareide at valget blir hemmelig, slik landsstyret har vedtatt.

Der ingen kan vite hvem som har stemt hva, er det lettere å snu i spørsmålet, fremfor en åpen avstemning der delegatene må vise med stemmetegn hva de støtter.

Men det vil bli omkamp på landssmøtet. Flere KrF-topper tar nå til orde for et åpent valg.

– Absolutt mest riktig med en åpen avstemning. Hvis noen skifter mening så må de stå for det. Nå har delegatene blitt valgt på bakgrunn av hva de stemmer, og da må fylkene kunne stole på at de gjør hva de er valgt for, sier fylkesleder i Østfold, Brynjaar Høidebraaten, til ABC Nyheter.

– Man bør stemme for det man er valgt til, slår han fast.

– Ikke verdig KrF

Han får støtte av KrFs parlamentariske nestleder, Hans Fredrik Grøvan.

Parlamentarisk nestleder i KrF Hans Fredrik Grøvan i forkant av Østfold KrF sitt ekstraordinære fylkesårsmøte på Jeløya. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Parlamentarisk nestleder i KrF Hans Fredrik Grøvan i forkant av Østfold KrF sitt ekstraordinære fylkesårsmøte på Jeløya. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Det er ikke verdig KrF å skjule hva vi står for. Det handler om å skape tillit. Det som har vært viktig er at vi skal ivareta en åpenhet rundt beslutningen. Det er ikke noe problem at folk skifter syn, men da må de kunne være åpne om det, sier Grøvan til ABC Nyheter.

– Er det frykten for at blå delegater skifter side, slik at Hareide får flertall, som gjør at dere nå tar til orde for åpen avstemning?

– De er valgt med den fargen de har ønsket å ha, så da synes jeg de bør forsvare hvorfor de eventuell endrer syn. Men hvis vi nå lar dette skjer skriftlig får vi lett en mistenkeliggjøring som ikke bidrar i den viktige prosessen etter landsmøtet hvor vi skal bygge bro, sier Grøvan.

Flere KrF-topper ønsker åpent valg

Disse ønsket åpent valg, ifølge VG:

  • Parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan
  • Leder Martine Tønnessen, KrFU
  • Leder Oddbjørg Minos, KrF Kvinner
  • Leder Brynjar Høidebraaten, Østfold KrF
  • Leder Hege Irene Fossum, Buskerud KrF
  • Leder Oddny Helen Turøy, Rogaland KrF
  • Leder Laila Eliassen, Vestfold KrF
  • Leder Per Sverre Kvinlaug, Agder KrF
  • Leder Randi Walderhaug Frisvoll, Møre og Romsdal KrF
  • Sentralstyremedlem Tove Welle Haugland


Personvernpolicy