Nordmenn får bli i Storbritannia også ved «no deal»

VIDEO: May og Solberg møtte pressen før møtene i Vandrehallen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Briter i Norge og nordmenn i Storbritannia får bli på samme vilkår som nå, hvis det ikke blir noen brexit-avtale, bekrefter statsministrene Solberg og May.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette spørsmålet har vært uavklart til nå, og i verste fall kunne folk miste arbeidstillatelse og opphold. Men tirsdag bekreftet Theresa May og Erna Solberg at dagens praksis fortsetter, uansett utfall av brexit-forhandlingene.

– Vi håper og tror at Storbritannia og EU kommer fram til en løsning på de gjenstående problemene i forhandlingene. Det er i Norges interesse at de finner en bra måte å løse dette på. Og vi ønsker et nært samarbeid med Storbritannia også etter at de går ut av EU, sa statsminister Solberg.

– Når det gjelder brexit, har det topprioritet for oss å sikre rettighetene til våre statsborgere i Storbritannia og britiske statsborgere i Norge. Vi er glade for at vi er veldig nær ved å bli enige om ordning, fortsatte hun.

Frist 29. mars

Den norske statsministeren kunne opplyse at hun sammen med sin britiske kollega har sett på en plan for hva som skjer, dersom ikke det blir en brexit-avtale. Fristen for dette er 29. mars neste år, på dagen to år etter at britene startet utmeldingsprosessen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Skulle det bli «no deal» mellom EU og Storbritannia, kan jeg bekrefte at statsminister May og jeg er enige om at Norge og Storbritannia vil sette i verk en omfattende avtale. Vi vil behandle alle britiske statsborgere som bor i Norge slik at de får samme mulighetene som de har hatt tidligere. Dette vil være betryggende for fremtiden til briter i Norge og deres familier. De er velkomne til å bli, sa Erna Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: May: – Storbritannia forlater EU, ikke Europa

Takket Norge

Theresa Mays besøk til Norge er hennes første som statsminister.

– Jeg ser fram til å snakke om hvordan vi kan forbedre våre handelsforbindelser i fremtiden, men også hvordan vi kan arbeide sammen om temaer som sikkerhet og forsvar, sa den britiske statsministeren, som ønsker å bygge videre på samarbeidet når landet forlater EU.

Artikkelen fortsetter under annonsen

May takket Solberg for at Norge forplikter seg til å gi de samme mulighetene til briter i Norge dersom det ikke blir noen brexit-avtale -og forpliktet seg til det samme overfor norske borgere som bor i Storbritannia.

– Vi vil at de skal bli. De er en del av vår nasjon og vårt samfunn, sa den britiske statsministeren.

Les også: – Merkels beslutning er et hardt slag for Europa

Hyllet Skandinavia

Under sitt besøk i Norge talte også Theresa May i stortingssalen under åpningen av Nordisk Råds sesjon. Også der understreket hun de sterke båndene mellom Storbritannia og Norden.

– Det er en enorm bredde og dybde i båndene mellom de nordiske landene og Storbritannia, sa May.

– Vi har skandinavisk design i hjemmene våre. Vi hører på Sibelius, leser Larsson og ser på Borgen. Noen av oss danser også av og til til Abba, fleipet hun til stor latter fra salen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

May overrasket alle da hun selvironisk danset inn til Abba på de konservatives landsmøte tidligere i høst.

Analyse: Nå angrer britene

Ingen ny folkeavstemning

I Stortinget tok May også spørsmål fra fem representanter i Nordisk råd, og hun avviste blant annet nok en gang at det er aktuelt med en ny folkeavstemning om brexit.

– Jeg svarer som jeg gjør til min egen nasjonalforsamling. Det britiske folket har sagt sitt. Det vil ikke bli en ny folkeavstemning, sa May.

Det var første gang en britisk statsminister talte i Nordisk råd.