Meny

Grøvan tror KrFs «tredje vei» har vind i seilene: – Prosessen viser at vi får dype sår

Hans Fredrik Grøvan (Krf) og Krf leder Knut Arild Hareide (bak). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Prosessen er nå i ferd med å bli så tøff at flere ser at man bør forbli i opposisjon, mener KrFs parlamentariske nestleder Hans Fredrik Grøvan.

– Jeg føler det absolutt er flere som snakker om det alternativet, nettopp fordi flere ser at vi får et landsmøte delt på midten. Jeg frykter det vil skape flere sår som vil være vanskelig å lege. Prosessen som foregår nå viser at vi får dype sår, sier Grøvan til ABC Nyheter.

– Jeg har voksende støtte, slår han fast.

Han viser blant annet til Rogaland hvor det er dyp skuffelse etter at årsmøtet valgte å sende én av 16 som støtter partilederens råd om å søke regjeringsmakt med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, til det ekstraordinære landsmøtet som tar partiets veivalg 2. november.

Samtidig stemte 32 prosent for en resolusjon som støttet Hareides linje.

– Allerede nå ser vi dype sår, mener KrF-toppen.

Grøvan argumenterer med at de to regjeringsalternativene som ligger på bordet «ikke er i tråd med det KrF lovet velgerne».

– Det ble ikke kommunisert at vi skulle ende opp med Arbeiderpartiet, sier han.

– Vi får en betydelig splittelse

Han tror nå det for alvor er en mulighet at partiet forblir der de er.

– Jeg har ikke fått flagge det på lik linje som resten til nå. Jeg var på mitt første årsmøtet i går. I Telemark var 26 prosent som gikk for mitt forslag. Oppslutning om vårt forslag handler om usikkerheten om hva et veivalg om et parti delt på midten vil skape. Jeg tror vi får en betydelig avskalling og splittelse ved å gå i regjering.

På landsmøtet vil Grøvan i likhet med KrF-leder Knut Arild Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad innlede for sitt ønske.

KrF-leder Knut Arild Hareide (i midten) diskuterte med sine nestledere Olaug Bollestad (t.h) og Kjell Ingolf Ropstad under trontaledebatten på Stortinget. Partilederen og nestlederne har ulikt syn på hvem partiet bør samarbeide med. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg protesterte ikke

Mens Hareide og Ropstad får tyve minutter, vil Grøvan bruke ti minutter.

– Det er noen som har trenger lenger tid til å si sin mening. Det var et opplegg landsstyre foreslo og jeg protesterte ikke.

Grøvan har varslet omkamp om stemmerekkefølgen. Flertallet i landsstyret ønsker at Grøvans forslag om å «fortsette som konstruktivt opposisjonsparti (...) på ikke-sosialistisk side» settes opp mot å søke å gå i regjering.

Dersom Grøvans forslag faller, skal det stemmes over hvilken regjering man skal inn i. Grøvan ønsker at de tre alternativene skal stemmes over samtidig.

– Får vi den stemmerekkefølgen jeg ønsker, er det en reell mulighet for seier, sier KrF-toppen.

Aktuelt: Fylkeslederen tar selvkritikk etter Hareide-nederlag

Hareide: – Ting kunne vært gjort annerledes

Fylkesleder Dag Sele i Hordaland mener Rogaland sitt årsmøte frarøvet partileder Knut Arild Hareide delegater, og foreslår at andre fylkeslag «utjevner», ifølge BT.

– Svært mange mener det nå strengt tatt mangler fire støttespillere for Knut Arild sitt syn, skriver Sele i en lukket gruppe for KrF-fylkesledere på Facebook.

Han viser til at Rogaland KrF lør dag valgte å sende 15 av 16 delegater som støtter dagens regjering, til det ekstraordinære landsmøtet. I innlegget foreslår Sele en metode hvor fylkene kan utjevne i Hareides favør.

– Ting kunne vært gjort annerledes, erkjenner KrF-leder Knut Arild Hareide overfor ABC Nyheter.

Hareide: – Terningkast fem

Selv om delegatene i Rogaland kan vippe skjebnevalget 2. november, mener Hareide at prosessen har legitimitet.

– Ja, og det er et legitimt fylkesårsmøte som er gjennomført i Rogaland. Så vi må akseptere det fylkene gjør fremover. Ting kunne vært gjort bedre, men alt i alt så synes jeg prosessen har vært åpen, demokratisk og ærlig. Jeg gir oss selv terningkast fem.

– Hva kunne vært gjort annerledes?

– Vi kunne gitt visse føringer, men da måtte vi vært enige om det fra starten av. Vi har vist tillit til våre fylker, og det er de som skal bære partitet fremover.

Les også: KrF delt på midten i retningsvalg - så langt

Bollestad: – Jeg er skuffet

Knut Arild Hareide ønsker ikke «trøste-delegater» etter nederlaget i Rogaland, slik Dag Sele oppfordrer til.

Knut Arild Hareide og Kjell Ingolf Ropstad under pressekonferansen om Krfs barnereform. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Vårt budskap fra partiledelsen står fast. Vi ønsker delegasjonene skal gjenspeile det som er oppslutningen i fylkesårsmøtene. Vi har ikke tatt til orde for det Sele ønsker. Vi er opptatt av at det er fylkene som gjør sine valg. Vi kan ikke gi noen ordre, sier Hareide.

KrF-nestleder Olaug Bollestad var til stede på årsmøtet til Rogaland. Hun har fått kritikk for å ikke grepet inn i prosessen i Rogaland.

Sen e-post før viktig møte

38 minutter før møtet startet lørdag, gikk det ut en e-post fra en samlet partiledelse, med klar oppfordring om å velge representativitet, av frykt for en enda sterkere splittelse i partiet.

Den e-posten fikk imidlertid ikke fylkesårsmøtet informasjon om.

– Jeg var i fylkesårsmøtet. Jeg forholdt meg i ro da vi snakket om votering, men det vi har gjort er at vi har sagt at delegatene skal gjenspeile salen og det var jeg fremme og sa. Jeg er også skuffet over at det ikke ble en annen delegasjon, men det er fylkenes suverene mulighet til å gjøre det de vil. Og skulle vi endret noe, burde vi satt oss ned og laget noen spilleregler, men det ble ikke gjort. Nå ber vi om at fylkeslagene sender representative delegasjoner, sier Bollestad til ABC Nyheter.

SE VIDEO: Begge nestlederne går mot Knut Arild Hareides råd

Populært