Fylkeslederen tar selvkritikk etter Hareide-nederlag: – Har forståelse for at folk er skuffet

Fylkesleder i Rogaland KrF, Oddny Helen Turøy under møtet som holdes på Clarion Energy Hotell i Stavanger.
Fylkesleder i Rogaland KrF, Oddny Helen Turøy under møtet som holdes på Clarion Energy Hotell i Stavanger. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Den røde siden i KrF frykter en dyp splittelse etter det knusende Hareide-nederlaget i Rogaland. Nå tar fylkeslederen selvkritikk. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rogaland KrF valgte å sende 15 av 16 delegater som støtter dagens regjering, til det ekstraordinære landsmøtet, selv om en tredel av medlemmene i Rogaland støtter Hareide.

Det skuffet Knut Arild Hareide og resten av partiledelsen.

Nå tar fylkeslederen i Rogaland selvkritikk etter valget hvor mindretallet ble overkjørt.

– I etterpåklokskap er det nok ting vi kunne gjort annerledes. Spillereglene burde vært klare før vi startet hele prosessen. Vi burde nok ha tatt oss bedre tid i forkant av prosessen, hvor vi ble enige om dette. Da kunne både lokallagene og fylkeslagene brukt samme prinsipp fra starten av, sier fylkesleder i Rogaland, Oddny Helen Turøy, til ABC Nyheter.

KrF-fylkeslederne som skal lede de gjenstående fylkesårsmøtene, vil alle ha delegasjoner til skjebnelandsmøtet som speiler fylkeslagets mening, ifølge Klassekampen.

Dermed blir KrFs største fylkeslag i Rogaland det eneste som lot vinneren «ta alt».

– Når et gjelder Rogaland så la vi til grunn samme demokratiske måte å velge landsmøtedelegater på som vi alltid gjør. Alle delegatene på årsmøtet i Rogaland KrF fikk lov til å stemme på inntil 15 kandidater i et hemmelig valg. De med flest stemmer ble valg. Det er forøvrig samme måte sentralstyret til KrF velges på av landsmøtet, sier fylkeslederen, og fortsetter:

– I ettertid ser vi at noen synes denne prosessen er vanskelig og vi har forståelse for at folk kan være skuffet, sier Turøy.

– Dersom vi skulle valgt landsmøtedelegatene på en helt annen møte enn det vi gjør til vanlig, da måtte vi også lagt det til grunn når lokallagene valgte sine delegater og det måtte vært samme regler for alle fylkeslagene. Det er ikke gjort, forklarer fylkeslederen.

– Ikke klokt av Rogaland

Inge Takle Mæstad, leder av Nye Stavanger KrF, mener valgene i andre fylker viser at årsmøtet i Rogaland «ikke var greit».

– Et viktig budskap fra meg og mange andre er at det som skjedde i Rogaland ikke var klokt å gjøre, sier han til ABC Nyheter.

– Hvis de 15 blå delegatene fra Rogaland blir avgjørende, vil det svekke legitimiteten i veivalget?

– Å spekulere i hva som blir det endelige utfallet eller om det er Rogaland-delegasjonen som vipper det, er vanskelig å gjøre. Jeg synes det viktigste nå er å konstatere at de andre fylkene lærte av det som skjedde i Rogaland, sier han.

Samtidig erkjenner Takle Mæstad:

– Hvis det mangler fire stemmer, vil det oppleves som veldig, veldig surt.

Et rausere KrF

Fylkesordfører i Rogaland, Solveig Ege Tengesdal, var den eneste Hareide-vennlige delegaten som fikk plass i delegasjonen på 16.

– Det er et valg som årsmøtet i Rogaland gjorde, og det må jeg respektere, sier hun til ABC Nyheter.

Hun hadde ønsket seg et rausere KrF.

– Man har forsøkt etter beste evne i en prosess som er krevende. Man gjorde en vurdering i Rogaland som ikke er klok, men den er ikke ulovlig. Det er viktig at vi klarer å gå videre.

Fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal under møtet. Foto: NTB Scanpix
Fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal under møtet. Foto: NTB Scanpix

Skuffet Hareide

– Jeg er glad for at en av tre støtter meg i Rogaland. Men jeg er overrasket over at Rogaland KrF velger å ikke lytte til et råd fra hele partiledelsen om å gjøre hva de kan for å sørge for at begge sider blir representert på landsmøtet, sa Hareide i en SMS til NTB.

Han advarte mot at en praksis der vinneren tar alt, kan bidra til å splitte partiet.

– Rogaland sender med sin avstemning et signal til resten av partiet som jeg håper ikke lyttes til. Vi trenger et resultat 2. november som har legitimitet i hele partiet, sa Hareide.

Knut Arild Hareide og Kjell Ingolf Ropstad under pressekonferansen om Krfs barnereform. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Knut Arild Hareide og Kjell Ingolf Ropstad under pressekonferansen om Krfs barnereform. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Kan bli avgjort i løpet av to dager

I løpet av de to nærmeste dagene kan Kristelig Folkepartis (KrF) valg mellom høyre- og venstresiden i norsk politikk i praksis være avgjort. Da skal totalt seks fylkeslag ta sine veivalg, inkludert alle de gjenværende tunge fylkeslagene, som Agder, Hordaland, Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane.

SE VIDEO: Hareide: – Vi må vurdere Arbeiderpartiet

Personvernpolicy