Meny

Forsvarer Facebook-meldingen som felte henne:

Listhaug gir Ap-rådgiver skylden for 22.juli-kobling

Oslo 20180320. Pressekonferanse i Nydalen i forbindeles med at Sylvi Listhaug (Frp) går av som justisminister. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Sylvi Listhaug mener det omstridte Facebook-innlegget ikke kan kobles til 22. juli. – Det ble gjort av Ap selv, skriver hun.

I sin nye bok anklager Frp-nestlederen Jonas Gahr Støre for å ha en «kynisk strategi» i forbindelse med Facebook-innlegget som felte henne.

Listhaug viser til et intervju Støre ga til Dagens Næringsliv:

– Det som skjedde, var ikke tilfeldig. I julen noen måneder før denne mediestormen hadde Jonas Gahr Støre klekket ut en ny strategi for et Arbeiderparti som hadde gått på nok et valg­nederlag. Han sa dette til Dagens Næringsliv: «Ap snakker for lite om 22. juli og burde ta et større oppgjør med ekstremismen som retter seg mot Ap.» Med dette mente Støre at han skulle ta FrP for at Breivik en kort periode var medlem i partiet, skriver Listhaug.

Tidslinje over Listhaug-saken

Tidslinje over saken som startet med justisminister Sylvi Listhaugs utspill om terrorisme og Arbeiderpartiet. Saken hadde sitt utspring i et forslag om å kunne frata norske fremmedkrigere statsborgerskapet ved en administrativ forordning. Dette forslaget fikk ikke flertall i Stortinget.

*Fredag 9. mars legger Sylvi Listhaug ut et bilde på Facebook av islamister med teksten: «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet. Lik og del». Mange oppfatter innlegget som sterkt krenkende i lys av terroren på Utøya i 2011.

*Lørdag 10. mars anmoder Ap-leder Jonas Gahr Støre statsminister Erna Solberg om å irettesette Listhaug, noe Solberg avviser.

*Søndag 11. mars: Støre kaller Solberg «dønn feig» når statsministeren ikke vil sette foten ned for Listhaugs «grove overtramp».

*Mandag 12. mars innrømmer Solberg at tonen i Listhaugs Facebook-post var for tøff, mens Frp-leder Siv Jensen kaller det hele en «diskusjon om ord».

*Mandag 12. mars: Regjeringen møtes til budsjettkonferanse i Hurdal. Listhaug vil ikke kommentere saken.

*Mandag 12. mars: AUF gikk ut og antyder at statsminister Solberg ikke vil bli invitert til Utøya for å markere 22. juli.

*Tirsdag 13. mars: KrF forlanger at Sylvi Listhaugkommer til Stortinget og beklager utspillet på Facebook.

*Tirsdag 13. mars legger Listhaug ut en post på sin Facebook-side der hun sier at det aldri var meningen at den opprinnelige meldingen skulle kunne knyttes til massakren på Utøya.

*Onsdag 14. mars: Sylvi Listhaug sletter «terroristinnlegget» fra Facebook på grunn av manglende rettigheter til å bruke bildet fra Associated Press.

*Onsdag 14. mars: Partiet Rødt fremmer mistillitsforslag mot justisminister Sylvi Listhaug.

*Onsdag 14. mars: Statsminister Solberg ber på vegne av hele regjeringen om unnskyldning for Listhaugs terrorutspill. Hun sier hun fortsatt har tillit til Listhaug som statsråd.

*Torsdag 15. mars: Sylvi Listhaug ber fra Stortingets talerstol om unnskyldning for utspillet. Stortinget vedtar et såkalt daddelforslag, som innebærer sterk kritikk av Listhaug og Ap-leder Støre slår fast at Listhaugs unnskyldning ikke holder.

*Fredag 16. mars: Ap og de øvrige opposisjonspartiene gjør det klart at de vil stemme for Rødts mistillitsforslag. Listhaug lar seg avbilde i Justisdepartementet med et hav av blomster og hilsener.

*Lørdag 17. mars: Ap-leder Støre sier at partiet kan akseptere at Listhaug fortsetter i regjeringen, men i en annen ministerpost. Også KrF-leder Knut Arild Hareide sier dette kan være løsningen for å unngå mistillit.

*Lørdag 17. mars: Frp-leder Siv Jensen gjentar at hun har full tillit til Listhaug, og flere andre Frp-ere sier det er uaktuelt å flytte Listhaug til et annet departement.

*Søndag 18. mars: Støre gjentar at han er innstilt på å felle regjeringen i stortingsmøtet tirsdag.

*Mandag 19. mars: KrF-leder Knut Arild Hareide slår fast at statsministeren må «ta grep» for å unngå en mistillitssituasjon.

*Tirsdag 20. mars: Klokken 8, to timer før skjebnemøtet i Stortinget skal ta stilling til mistillit mot Sylvi Listhaug, melder NTB at hun trekker seg som statsråd.

Støre: – Absurd lesning

– Dette er konspirasjonsteorier. Sylvi Listhaugs Facebook-innlegg som anklaget Arbeiderpartiet for å være mer opptatt av terroristers rettigheter enn nasjonens sikkerhet, spredte frykt og uro, det erfarte jeg selv i meldinger fra overlevende etter Utøya 22. juli, skriver Jonas Gahr Støre i en e-post til ABC Nyheter.

Ap-lederen mener det er absurd lesning.

– Frps nestleder skrev og postet innlegget, ventet i flere dager med å uttale seg før hun til slutt beklaget fra Stortingets talerstol og bedyret at beklagelsen var ektefølt. Nå handler plutselig saken om en kynisk strategi fra Arbeiderpartiet. Det er absurd lesning.

Bildet som skapte rabalder. Foto: Skjermdump Facebook / NTB scanpix

Hevder Ap-rådgiver startet kampanje

Sylvi Listhaug gir Bjørn Tore Hansen skylden for 22. juli-koblingen. Foto: Arbeiderpartiet

I boken bruker Listhaug mye tid på å beskrive hvordan hun mener Ap brukte Facebook-posten bevisst for å koble det til 22. juli, «og dermed angripe Frp generelt og meg spesielt for å være ekstreme».

– Først etter en hel arbeidsdag kommer det en Twitter-­melding fra kommunikasjonsrådgiver i Ap, Bjørn Tore Hansen, som kobler innlegget mitt på Facebook til 22. juli ved å si at akkurat 9. mars, dagen jeg la det ut, er premiere­dagen for filmen om Utøya, skriver Listhaug.

Her er Twitter-meldingen:

– Ingen gjorde denne ­koblingen før dette, men etter denne Twitter-meldingen eksploderte det. AUF-leder Mani Hussaini hoppet på, det samme gjorde tidligere AUF-leder Eskil Pedersen. Først formiddagen etter kom de store kanonene i Arbeiderpartiet på banen, skriver Frp-nestlederen, og fortsetter:

– De rullet ut de nøye planlagte innleggene til Jonas Gahr Støre og Raymond Johansen. Fra tiden i First House har jeg god innsikt i hvordan Ap jobber med å innarbeide begreper og stemple motstandere og deres politikk. Når de har bestemt seg for en strategi, setter de i gang et voldsomt apparat av representanter, ansatte og parti­lojalister som pøser ut det samme budskapet i sosiale medier. Det blir senere fulgt opp med medieoppslag og TV- og radio­debatter. Stempling er en effektiv måte å diskreditere motstanderen din på, og Ap er nok blant de mest kyniske i bransjen når det kommer til bruken av det som hersketeknikk, skriver Listhaug.

Bjørn Tore Hansen har ikke besvart ABC Nyheter sin henvendelse.

Hevder Støre fikk henne til å gråte

Samtidig retter Listhaug kraftig kritikk mot Støre etter hans tale til Ap-landsstyret dager etter Facebook-innlegget.

– Vi har en justisminister som bevisst og kalkulert nører oppunder hatet som tok så mange liv 22. juli, og en kunnskapsminister som tror 22. juli er et spill, sa Støre.

Listhaug hevder talen fikk henne til å gråte.

Frp har hevdet denne talen var verre enn Listhaugs Facebook-melding:

– Det er verre å si at Frp helt bevisst nører opp under det hatet som førte til 22. juli. Både Støre og flere i Ap har sagt det en rekke ganger, noe som er mer alvorlig enn det som ble en spissformulert Facebook-melding av Listhaug som er blitt beklaget, sa Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsperson Jon Engen-Helgheim til ABC Nyheter 16. mars.

– Det hagler i kommentarfelt om at Frp har skyld i 22. juli. At Støre mener vi nører opp under det hatet, og gjør det helt bevisst, er meget grovt, la han til.

Les hele saken: Mannen som startet Listhaug-rabalderet

Populært