Meny

KrF-thrilleren i kveld:

To av tre fylkesårsmøter i KrF vil slippe til mindretallet

KRF-THRILLEREN: Kjell Ingolf Ropstad og Knut Arild Hareide, her fra KrFs medlemsmøte i Vennesla 4. oktober. I kveld treffes de i Buskerud. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

10 av 16 delegater som i kveld blir valgt til KrFs ekstraordinære landsmøte om veivalg for partiet, vil garantert speile stemningen i sine fylker.

Mandag kveld avholder KrFs fylkeslag i Buskerud, Finnmark og Hedmark sine ekstraordinære årsmøter for å utpeke delegater til KrFs ekstraordinære landsmøte 2. november.

Etter det tilsvarende møtet i Rogaland lørdag har det brutt ut sterke reaksjoner mot valgordningen der. I Rogaland fikk de som støtter Knut Arild Hareides ønske om å undersøke muligheten for regjeringssamarbeid med Ap og Senterpartiet kun én av 16 delegater til det avgjørende landsmøtet. Det trass i at en tredjedel av utsendingene i Rogaland støtter Hareides linje.

På tre fylkesårsmøter mandag blir det utpekt til sammen like mange delegater som KrFs største fylkesparti, Rogaland har.

Og hvordan vil de ordne sine valgprosedyrer for å unngå tilsvarende bitterhet? Det har ABC Nyheter undersøkt.

Buskerud: Løpet er lagt

I Buskerud som møtes kl 18 med motpolene Kjell Ingolf Ropstad og Knut Arild Hareide som talere, forteller fylkesleder Hege Irene Fossum at ledelsen innstiller på å gjøre som de pleier.

– Vi har tradisjon for å sende ledertrioen, lederen for KrFU, kvinnepolitisk leder og vår representant i Fylkestinget. Det innstiller vi på i kveld også, men det er opp til årsmøtet å avgjøre om vi skal gå for denne modellen eller ikke, forteller hun til ABC Nyheter.

Av de seks fra Buskerud vil Fossum selv gå for det blå alternativet. Trolig vil bare én fra Buskerud i så fall stemme for rødgrønn regjering.

Reagerer på utspillet fra ledelsen

Kort før møtet i Rogaland sendte den sentrale partiledelsen ut en oppfordring til sine fylkeslag om å sørge for at begge sider i debatten blir rimelig representert på landsmøtet.

Det valgte Rogaland å ikke gjøre. Deres årsmøte fikk ikke opplyst om oppfordringen som ble sendt ut, og nestleder Olaug Bollestad sa heller ikke ett ord om den.

Buskeruds leder Hege Irene Fossum reagerer imidlertid på utspillet fra ledelsen:

– Jeg reagerer på at partiledelsen umiddelbart før årsmøtet i Rogaland sendte ut ønske om hvordan avstemningen skal foregå. Har de meninger om dette, burde det vært sendt ut før hele prosessen med ekstraordinære årsmøter ble satt i gang, framholder hun.

Hedmark og Troms vil speile

I Hedmark forteller fylkesleder Oluf Maurud at ledelsen er opptatt av at begge sidene skal være representert noenlunde etter forholdene i delegatvalget i kveld.

– Jeg støtter Hareide, forteller han.

Hedmark får seks delegater på KrFs ekstraordinære landsmøte.

I Finnmark skal man avholde sitt ekstraordinære årsmøte i form av et telefonmøte i kveld . Der er man tydelig på at man skal speile stemningen i valget av fire delegater.

Troms+Finnmark=sant

Egentlig finnes ikke Finnmark fylkeslag lenger, idet de i vår slo seg sammen med Troms i påvente av fylkesreformen KrF har ivret for. Men i forhold til moderpartiet vil de to fylkene fram til fylkessammenslåing er en realitet, fortsatt velge delegater separat.

– Mitt råd vil være soleklart, at vi skal ha en forholdsmessig representasjon av hensyn til tillitsforholdet hos oss framover, sier fungerende leder i Troms, Gerd Hetland Ege.

Hun anbefaler å gå for Knut Arild Hareides råd når årsmøtet i Troms samles kommende lørdag.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært