– Er økt innvandring Siv Jensens svar?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) ser ikke andre tiltak fra regjeringen for å opprettholde folketallet, enn økt innvandring. Men det vil ikke Siv Jensen gå for.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ser ikke at Siv Jensen har andre tiltak enn innvandring for å opprettholde barnetallet i Norge.

Det sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad til ABC Nyheter etter å ha utfordret finansministeren i Stortingets spørretime onsdag.

Han fulgte opp Ap-leder Jonas Gahr Støres bekymring for fallende fødselstall, med å etterlyse tiltak fra regjeringen, representert ved finansminister Siv Jensen, for å opprettholde folketallet.

Støre påpekte at det gjennomsnittlige barnetallet sank til 1,71 i 2016 for så å falle til rekordlave 1,62 i 2017. Det trengs to barn per familie for å opprettholde barnetallet.

Ropstad varsler at KrF vil fremme forslag om å øke fødselspenger til studenter, øke barnetrygden og gi gratis barnehage for barn nummer tre i en familie.

– Det er viktig for å bedre familienes kår, men også sikre færra borter og flere som ønsker å føde tidligere og forhåpentligvis få flere barn, kommenterer Ropstad til ABC Nyheter

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mye av befolkningsveksten framover vil skje i Afrika, mens folketallet i mange industriland er på vei nedover, viser en ny rapport.

Innvandring i stedet?

– Å satse på trygghet for familiene har en positiv bieffekt, ved å møte de utfordringene Jonas Gahr Støre pekte på om at fødselstallene er for lave. Når vi leser dokumentene finansministeren legger fram, ser vi at hun mener samfunnet trenger flere hender til å ta vare på de eldre, vi trenger flere arbeidstakere som kan betale skatt, sa Ropstad, men konkluderte:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg opplever at finansministeren ikke har noen tiltak for å øke fødselstallene.

– Er det sånn når finansministeren ikke satser på økt fødselstall, at det er økt innvandring som er svaret til Siv Jensen? spurte Ropstad.

Siv Jensen: – Ikke bærekraftig

Finansministeren erklærte seg helt enig med Ropstad i at det som er viktig, er å legge til rette for valgfrihet for barnefamiliene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har vært en av grunnene til at regjeringspartiene støttet av KrF har styrket mange av ordningene for barnefamiliene, ikke minst styrkingen av kontantstøtten, svarte hun.

– Så vet vi ut fra historien at det å øke innvandringen ikke nødvendigvis er en styrke for bærekraften i norsk økonomi, konkluderte Jensen på spørsmålet.

I svarene hun ga til Støre opplyste hun at gjennomsnittsfamilien i Norge har fått 11.000 kroner i skatte- og avgiftslettelser i Solberg-regjeringenes tid.

Det er mindre enn de 13.000 kronene Støre påpekte at maksprisen i barnehagene har økt med i samme periode.

Etter spørsmålsrunden oppsummerer Ropstad overfor ABC Nyheter at Siv Jensen ikke hadde tiltak for å øke barnetallet, bortsett fra generelle tiltak for å få folk i arbeid.