KrF vil stemme ned alle andres forslag i Stortinget inntil videre

UNNTAKSTILSTAND: I prosessen fram mot KrFs avklaring av retningsvalg, ønsker stortingsgruppa å stemme mot stort sett alle forslag som kommer fra andre partier, forteller nestleder Olaug Bollestad.
UNNTAKSTILSTAND: I prosessen fram mot KrFs avklaring av retningsvalg, ønsker stortingsgruppa å stemme mot stort sett alle forslag som kommer fra andre partier, forteller nestleder Olaug Bollestad. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

KrFs stortingsgruppe har besluttet å stemme imot stort sett alle forslag fra andre partier i Stortinget, inntil partiets veivalg er avklart. – Kan skape kaos, sier statsviter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– På grunn av den situasjonen partiet er i, vil vi i stor grad ikke stemme for annet enn egne forslag. Dette er stortingsgruppens vedtak.

Det forteller Kristelig Folkepartis nestleder Olaug Bollestad i en tekstmelding til ABC Nyheter.

Det har vakt oppsikt at KrF torsdag i forrige uke stemte ned alle SVs 15 forslag om å sjekke konsekvensene for dem som er rammet av kutt i velferdsordninger som KrF har sikret regjeringen gjennomslag for i Stortinget.

Stemmegivningen viser at KrF kan stemme mot forslag i Stortinget, men stort sett altså ikke for, inntil tilstanden i partiet er avklart.

Nå viser det seg altså at dette vil gjelde så å si alle forslag fra andre i stortingssesjonens første måned.

– Burde avholde seg fra å stemme

– KrF er opptatt av alle disse gruppene og stemte sammen med SV om samme sak i forrige periode, understreker Bollestad om det konkrete tilfellet med SVs forslag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I disse dager deltar hun i partiledelsens turné rundt i landet for å diskutere om partiet skal gå inn i Solberg-regjeringen, gå inn for regjeringssamarbeid med Ap og Senterpartiet eller forbli som nå.

UNDRENDE: – Hvis flere partier opptrådte slik, ville det skape kaos i Stortinget, mener Tord Willumsen. Foto: Østlandsforskning
UNDRENDE: – Hvis flere partier opptrådte slik, ville det skape kaos i Stortinget, mener Tord Willumsen. Foto: Østlandsforskning

Bollestad er blant dem som kan leve med å sitte med Frp i regjering, men ikke å ha SV som støtteparti.

Statsviter Tord Willumsen som forsker på politisk lederskap, stiller seg undrende til denne beskjeden fra KrF.

– Vi bør forvente av partier at de i enhver avstemning stemmer ut fra hva de har gått til valg på, uavhengig av hvor forslagene kommer fra.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener KrF med dette framstår som et parti i så sterk villrede at de ikke vil ta noe valg når forslag kommer opp.

– Men de stemmer jo aktivt imot?

– Burde de ikke da avholde seg fra å stemme i så fall? De kunne også gå til Presidentskapet å be om å få saken utsatt hvis de ikke kan behandle den. Det ville skape kaos om partier opptrer slik, sier Willumsen og oppsummerer:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette var underlig.

Sprengt kapasitet

Bakgrunnen for at KrF tar en slik holdning, er etter hva ABC Nyheter erfarer, at partiet og dets åtte stortingsrepresentanter nå føler seg i enormt press fram mot landsmøtet 2. november, som skal avgjøre hvilken regjeringskonstellasjon KrF skal velge.

De ser ikke løse forslag i Stortinget som den mest fruktbare måten å jobbe med saker i Stortinget på. Mange forsøker på å rive og slite i partiet for å få dem til å gå den ene eller andre veien. Og alt de gjør denne tiden vil kunne tolkes at de går den ene eller andre veien.

Tidkrevende formuleringer?

Formuleringer er viktige, og KrF’erne mener de ikke har kapasitet og tid til gå inn i alle forslag som nå legges på bordet, slik som dem ABC Nyheter omtalte:

At partiet forhindret en gransking av hvordan velferdskuttene KrF skaffet flertall for, virker på dem som blir rammet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Formuleringene i de forslagene var imidlertid svært så enkle, alle er sydd over samme lest som dette forslaget:

«Stortinget ber regjeringen undersøke konsekvensene for de som er rammet av kuttene i bostøtte de siste årene. Resultatene av undersøkelsen skal legges fram for Stortinget senest sammen med forslaget til statsbudsjett for 2020.»

KrF har for øvrig fremmet et eget forslag om å evaluere uførereformen.

Selv avviser KrF at dette innebærer at de abdiserer fra Stortinget denne måneden. De vil heller konsentrere seg om å få fram sine egne forslag.

Mens partiledelsen sliter, strømmer nye medlemmer til.

Så langt har 1700 personer meldt seg inn siden Knut Arild Hareide 28. september rådet KrF til regjeringssamarbeid med Ap og SV.