Meny

KrF-topper frykter at sentrum blir «utradert i norsk politikk»: – Vi må ta et valg, svarer Hareide

Video: Denne talen fikk diskusjonen i gang.

To KrFs stortingsrepresentanter lanserer et tredje alternativ for partiet: Å bli dagens posisjon. – Vi må ta et valg, svarer Knut Arild Hareide.

Tirsdag lanserte stortingsrepresentantene Hans Fredrik Grøvan og Steinar Reiten et tredje alternativ for partiet: Å fortsette som i dag.

– Jeg tror mange er i tvil om det er rett å gå inn i regjering ut fra hva vi lovte våre velgere før valget. Derfor tror jeg det er en hel del som vil oppleve det riktig å være der vi er - også fordi det gir KrF store gjennomslag. Ved å definere KrF som et ikke-sosialistisk sentrumsparti uten å gå i regjering nå, er vi tro mot velgerløftet vi ga om samarbeid før valget, sier Grøvan til ABC Nyheter.

Til nå har de to KrF-politikerne markert seg som tilhengere av å gå inn i Solberg-regjeringen, men det er bare hvis partiet MÅ ta et valg.

Under overskriften «3. vei» sende de mandag kveld sendt et kort forslag til KrFs sentralstyre, ifølge VG.

Her er forslaget:

«Dagens parlamentariske situasjon innebærer at KrF fortsatt bør være utenfor regjering. KrF fortsetter å være et konstruktivt opposisjonsparti som søker samarbeid fra sak til sak.
Vi forutsetter at denne opposisjonstilværelse innebærer at dagens regjering fortsetter, og at KrF markerer seg som et kristendemokratisk sentrumsparti på den ikke-sosialistiske side.»

Frykter «betydelig avskalling»

– En beslutning om å gå inn i en regjering med Arbeiderpartiet som lener seg mot SV, vil være et historisk linjeskift vi ikke har spurt våre velgere om. I tillegg vet vi at det vil føre til en betydelig avskalling og bidra til en venstredreining i norsk politikk, sier Grøvan.

FRYKTER Sv: Hans Fredrik Grøvan (Krf). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FRYKTER Sv: Hans Fredrik Grøvan (Krf). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Han mener partiet bør bruke det ekstraordinære landsmøte til å beste KrF sin posison.

– Ved å befeste vår posisjon som et ikke-sosialistisk sentrumsparti, kan vi på en langt mer offensiv måte legge all vår kraft i politiske gjennomslag for de som trenger det mest. Da kan vi i langt større grad selge våre seiere og resultater, uten utydelig dobbeltkommunikasjon, og uten å snakke ned regjeringen eller oss selv.

KrF-toppen mener partiet ikke bør gi fra seg vippeposisjonen i Stortinget.

– Men for å lykkes inn mot neste valg må vi avklare vår posisjon. Det vil skape trygghet og forutsigbarhet internt og troverdighet og slagkraft eksternt, sier Grøvan, som er parlamentarisk nestleder i KrF.

– Ledelsen er enige om at KrF må foreta et valg

KrF-leder Knut Arild Hareide ønsker ikke en slik løsning. Partiet kan ikke forbli i opposisjon, mener KrF-ledelsen.

– Hele ledelsen er enige om at KrF må foreta et valg. Den tredje vei er verken borgerlig eller sosialistisk, men en sentrumskurs. Regjering med tyngdepunkt i sentrum er det beste uttrykk for den tredje vei i denne situasjon, skriver Hareide i en e-post til ABC Nyheter.

Selv om ledelsen er enige om at partiet bør i regjering, er de uenige om veien videre. Nestlederne Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad vil inn i Solberg-regjeringen, mens Hareide peker på Sp og Ap.

– Høyre har valgt ytterpartiet Frp. Da er et samarbeid med Sp og Ap den beste løsningen, slik jeg beskrev i talen min til landsstyret, skriver Hareide videre.

Det er ennå uklart om Grøvan og Reiten sitt forslag vil bli et alternativ 2. november da 193 KrF-delegater møtes til landsstyremøte for å stemme over partiets videre vei.

Landsmøteprogrammet er ennå ikke spikret, etter det ABC Nyheter forstår.

– Senasjonshungrig presse

Steinar Reiten viser til et leserinnlegg i Tidens Krav, hvor han argumenter for sitt syn og kraftig kritiserer norsk presse.

I innlegget kritiserer Reiten norsk presse for å bidra til at KrF må ta et valg.

– Debatten om veien videre for KrF og ulike regjeringsalternativer når nye høyder, drevet av en senasjonshungrig presse som ivrig tømmer bensin på bålet for å skape mest mulig konflikt og dermed høyere opplagstall. Som en av åtte representanter i KrFs stortingsgruppe føler jeg behov for å påpeke at det finnes et tredje alternativ: Å bli værende i den posisjonen KrF nå har, der vi i gjennomsnitt oppnår et viktig gjennomslag hver uke for vår ansvarlige og konsistente sentrumspolitikk, skriver KrF-representanten.

– Mener du pressen har presset frem prosessen, Reiten?

– Ikke presset frem men bidratt til. Vi i KrF burde også vært flinkere til å selge ut seierne våre, ikke bare som enkeltstående saker, men som seiere for ansvarlig, verdibasert sentrumspolitikk som er forankret i partiprogrammet vårt. Hvis forslag til Hans Fredrik Grøvan og meg skulle få flertall, så må KrF-laget bli bedre på å få ut dette budskapet, og samtidig formidle at vi er stolte over eget parti som nå alene bærer visjonen videre om sentrum som en tredje kraft i norsk politikk, sier Reiten til ABC Nyheter.

Steinar Reiten (KrF) under trontaledebatten i Stortinget 2018. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Steinar Reiten (KrF) under trontaledebatten i Stortinget 2018. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Uaktuelt med Ap-ledet regjering

– Pressen prøver å framstille KrF som et vingle-parti, men det vi har gjort det siste året er å føre en konsistent og sammenhengende sentrumspolitikk der vi noen ganger støtter regjeringen, andre ganger opposisjonen. Det er rett og slett journalistene som leser KrF feil – de fleste av dem er så opphengt i toblokk-tenkingen at de ikke er i stand til å se at vi faktisk representerer et tredje alternativ med vår sentrumspolitikk, skriver Reiten videre i leserinnlegget.

Han mener å gå inn i regjering vil være en uklok beslutning.

– Vår nøkkelposisjon i Stortinget har gitt oss mange viktige seire og gjennomslag det siste året, og hvis vi går inn i regjering (uansett hvilken) er sentrum utradert i norsk politikk, skriver Reiten.

Samtidig advarer han sterkt mot å peke på Jonas Gahr Støre.

– Å gå inn i en Ap-ledet regjering er etter min mening helt uaktuelt. Da gir vi fra oss vår posisjon som vippe-parti til SV, med Rødt som uavhengig støykilde på ytterste venstre fløy. Det vil bety at alle kamper om verdisaker som er viktige for KrF, og der ytterste venstre er vår ideologiske motpol, i realiteten er tapt før kampen starter.

SE VIDEO: Begge nestlederne går mot Knut Arild Hareides råd om Ap-støtte

Ønsker regjeringsmakt

I sin nye bok «Det som betyr noe» argumenter Hareide for at KrF må i regjering. Boken ble lanser to dager før talen som sjokkerte regjeringspartiene.

– Jeg mener at KrF skal søke regjeringsmakt. Vi er ikke et utpreget opposisjonsparti. Vi trives ikke så godt med å sitte på sidelinjen og kommentere. Vi vil være med på å ta ansvar. Det er sånn vi over tid best får gjennomslag for verdiene og politikken vår. Men iveren etter regjeringsmakt må ikke føre til at vi går på akkord med hvem vi er, skriver Hareide.

– Det er ikke tilfredsstillende for et KrF bare å ta ned dårlige forslag fra regjeringen, ikke minst når vi vet om alle beslutningene vi ikke påvirker. Alle de små skrittene som tas hver dag i regjeringskontorene, der politikken gradvis flyttes litt etter litt, fortsetter han.

SE VIDEO: Hareide: – Vi må vurdere Arbeiderpartiet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:47 Iran: Besetningen på Stena Impero er i god behold09:40 Svømme-VM: 10.-plass for Christiansen på 400 m fri09:27 Opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:25 Minst seks døde i hetebølge i USA09:21 Sju drept i angrep mot politi i Pakistan09:15 Premier League-sjefen tror VAR vil føre til kontroverser09:15 Rufsete EU-hater klar til å lede britene ut av unionen09:12 Færre på bygda tror på menneskeskapte klimaforandringer: – Det er mistroa til autoriteter09:12 Gjerningspersoner på frifot etter voldshendelse i Oslo sentrum i natt08:41 Flere flyselskaper stanser sine flygninger til Kairo08:38 Animalia skal undersøke bedøvelsesmetode under griseslakting08:05 Avsluttet leteaksjon i sjøen ved Bergen uten funn08:05 Ukraina velger ny nasjonalforsamling07:49 Trønderenergi har anmeldt vindkraftaksjonister07:23 To pågrepet i Hongkong etter funn av sprengstoffabrikk07:00 Håndballkomet må vente, ikke med mot Danmark06:00 Kan bli hetebølge i hele Norge05:52 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Ocasio-Cortez langer ut mot Trump05:13 Berusede får de alvorligste skadene på elsparkesykkel04:56 Storbritannia protesterer mot Iran04:17 Tre til sykehus etter bilulykke i Akershus04:00 1.000 brannfolk kjemper mot brann i Portugal03:06 Hetebølge i nordøstlige USA02:22 Arkitekten Cesar Pelli er død02:21 Elvestuen ut mot moralisering i klimakampen01:59 Russisk romkapsel dokket med ISS01:24 Ventura går mot plass på PGA-turen00:42 Par truet med skytevåpen – ble fraranet bilen00:38 Brexit-motstandere demonstrerte i London00:30 «Hvaldimir» er ledet tilbake til Hammerfest22:52 Vy-ansatte på buss for tog trues av passasjerer22:36 Henrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter22:24 Hopp: Norge på tredjeplass i Polen21:54 Ny pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn20:53 Ødegaard spilte 45 minutter da Real Sociedad tapte for lag fra nivå to20:51 Internasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen20:23 Friidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20 Listhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48 Hovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36 Britiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32 Casper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49 Irans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17 Stena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57 Dykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50 To graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14 Mistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13 Egyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55 Wolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47 Jakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:35 Høyre elsker Boris15:35 Én av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31 Tenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11 Trump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59 «Død» isbre får minnesten14:47 Politiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35 Over 22.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15 Fritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07 Tusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49 Neste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31 Politiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17 50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43 United avslo Inter-bud på Lukaku12:39 To flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21 Dansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17 Tyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12 Luftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49 Over 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45 10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21 Ytre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02 Liverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36 Britiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00 Stor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42 NVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37 Zlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27 To personer funnet døde i Sverige09:27 Tyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02 Kan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00 50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51 London-politiets Twitter-konto hacket08:11 Fire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10 Eiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20 NVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18 Minst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59 Dette skjer i dag05:38 Kvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30 Dette skjedde i natt05:25 Jensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52 NTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48 Musikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35 Arrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56 Bolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56 Jødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33 Michelle Obama: USA er for alle03:21 XXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21 Sánchez nærmere flertall for ny regjering02:37 Ekstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse01:40 Algerie vant Afrikamesterskapet for andre gang01:23 USA sender soldater til Saudi-Arabia
Siste nytt
09:47VerdenIran: Besetningen på Stena Impero er i god behold09:40SportSvømme-VM: 10.-plass for Christiansen på 400 m fri09:27NorgeOpprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:25VerdenMinst seks døde i hetebølge i USA09:21VerdenSju drept i angrep mot politi i Pakistan09:15SportPremier League-sjefen tror VAR vil føre til kontroverser09:15VerdenRufsete EU-hater klar til å lede britene ut av unionen09:12PolitikkFærre på bygda tror på menneskeskapte klimaforandringer: – Det er mistroa til autoriteter09:12NorgeGjerningspersoner på frifot etter voldshendelse i Oslo sentrum i natt08:41VerdenFlere flyselskaper stanser sine flygninger til Kairo08:38NorgeAnimalia skal undersøke bedøvelsesmetode under griseslakting08:05NorgeAvsluttet leteaksjon i sjøen ved Bergen uten funn08:05VerdenUkraina velger ny nasjonalforsamling07:49NorgeTrønderenergi har anmeldt vindkraftaksjonister07:23VerdenTo pågrepet i Hongkong etter funn av sprengstoffabrikk07:00SportHåndballkomet må vente, ikke med mot Danmark06:00NorgeKan bli hetebølge i hele Norge05:52NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17VerdenOcasio-Cortez langer ut mot Trump05:13NorgeBerusede får de alvorligste skadene på elsparkesykkel04:56VerdenStorbritannia protesterer mot Iran04:17NorgeTre til sykehus etter bilulykke i Akershus04:00Verden1.000 brannfolk kjemper mot brann i Portugal03:06VerdenHetebølge i nordøstlige USA02:22VerdenArkitekten Cesar Pelli er død02:21NorgeElvestuen ut mot moralisering i klimakampen01:59VerdenRussisk romkapsel dokket med ISS01:24SportVentura går mot plass på PGA-turen00:42NorgePar truet med skytevåpen – ble fraranet bilen00:38VerdenBrexit-motstandere demonstrerte i London00:30Norge«Hvaldimir» er ledet tilbake til Hammerfest22:52NorgeVy-ansatte på buss for tog trues av passasjerer22:36SportHenrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter22:24SportHopp: Norge på tredjeplass i Polen21:54NorgeNy pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn20:53SportØdegaard spilte 45 minutter da Real Sociedad tapte for lag fra nivå to20:51VerdenInternasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen20:23SportFriidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20PolitikkListhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48VerdenHovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36VerdenBritiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32SportCasper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49VerdenIrans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17VerdenStena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57NorgeDykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50VerdenTo graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14NorgeMistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13VerdenEgyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55SportWolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47SportJakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:35PolitikkHøyre elsker Boris15:35NorgeÉn av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31SportTenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11KulturTrump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59Verden«Død» isbre får minnesten14:47NorgePolitiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35VerdenOver 22.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15NorgeFritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07VerdenTusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49NorgeNeste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31VerdenPolitiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17Verden50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43SportUnited avslo Inter-bud på Lukaku12:39VerdenTo flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21NorgeDansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17VerdenTyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12VerdenLuftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49VerdenOver 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45Verden10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21VerdenYtre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02SportLiverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36VerdenBritiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00VerdenStor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42NorgeNVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37SportZlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27VerdenTo personer funnet døde i Sverige09:27VerdenTyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02SportKan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00Verden50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51VerdenLondon-politiets Twitter-konto hacket08:11NorgeFire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10NorgeEiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20NorgeNVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18VerdenMinst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59NorgeDette skjer i dag05:38NorgeKvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeJensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52NorgeNTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48VerdenMusikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35VerdenArrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56VerdenBolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56NorgeJødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33VerdenMichelle Obama: USA er for alle03:21NorgeXXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21VerdenSánchez nærmere flertall for ny regjering02:37NorgeEkstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse01:40SportAlgerie vant Afrikamesterskapet for andre gang01:23VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia
Populært