Moxnes advarer Støre mot «dvask» sentrumsregjering: – Rødt er Arbeiderpartiets trekkhund

SELVSIKKER: Bjørnar Moxnes sier han har fått til mer på Stortinget enn han trodde.
SELVSIKKER: Bjørnar Moxnes sier han har fått til mer på Stortinget enn han trodde. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Bjørnar Moxnes omfavner KrF og en Ap-ledet regjering, men forventer samtidig at Jonas Gahr Støre ikke overser Rødt. – Da risikerer vi at Frp gjør et brakvalg, sier Rødt-lederen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Moxnes vil aller helst kaste Solberg-regjeringen i morgen og håper sterkt at KrF peker på Jonas Gahr Støre som statsminister.

Likevel har han en ambisjon om å være den klareste kritikeren til en eventuelt Ap-ledet regjering.

Med en Ap-ledet regjering, er rommet for å presse Støre mye større. Vi vil ikke inn i regjering eller binde oss til noen samarbeidsavtale med dem nå, og vi skal sørge for at den tydeligste opposisjonen til en slik regjering kommer fra venstre, sier Moxnes til ABC Nyheter.

– Støre ser at han ikke kommer utenom Rødt

Etter Knut Arild Hareides klare signal forrige fredag om å søke samarbeid med Ap og Sp, har KrF startet en måneds lang prosess som skal avgjøre hva partiet velger.

2. november holder partiet et ekstraordinært landsmøte, hvor KrF skal bestemme seg for om partiet starter forhandlinger med dagens regjering – eller satse på å danne regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Bakgrunn: Dette mener KrF-toppene før skjebnvalg

Moxnes forventer at Jonas Gahr Støre vil lytte til Rødt, hvis han får i oppdrag å danne ny regjering.

– Rødt vil aller helst kaste Solberg-regjeringen i morgen. Men det betyr ikke at vi går god for alt Hareide og Støre vil finne på. Jeg tror Støre er klar over at han ikke kommer utenom Rødt, selv om han ikke er avhengig av vårt ene mandat nå. Snittet av målingene viser at vi er over sperregrensen og rundt neste sving kan han bli helt avhengig av Rødt. Det kommer et valg i 2021 og det vil være uklokt av Støre om en Ap-regjering overser Rødt, for da vil Rødt bare få enda flere velgere, sier han.

– En Ap-ledet regjering vil bli nødt til å forholde seg til det Rødt mener, mener Moxnes.

– Risikerer at Frp gjør et brakvalg

Rødt-lederen har en rekke forventninger til en eventuell ny regjering.

– Hvis regjeringa ikke innfrir, blir de upopulære og vi risikerer at Frp gjør et brakvalg i 2021, mener Moxnes.

– Hareide vil ikke en gang ha med SV i et formalisert samarbeid, hvorfor tror du at Støre, Hareide og Vedum vil lytte til dere?

– Rødt løfter mange av fagbevegelsens viktigste krav inn på Stortinget. Hareide har selv anerkjent hvor viktig det er å ha et organisert arbeidsliv ved å sikre flertall for Rødts forslag om å øke organisasjonsgraden i arbeidslivet. Så snakker KrF mye om å bekjempe barnefattigdom, så la oss bli enige om forslag som minsker forskjellene, for eksempel løfte barnetrygden betydelig. Her er ikke Rødt et hinder, men en alliert. Jeg tror ikke Rødts kamp for et ryddig arbeidsliv og mot sosial dumping og forskjells-Norge skremmer mange av KrFs velgere, sier Moxnes.

– Men det er jo ikke disse sakene som gjør Rødt uspiselige for KrF?

– Vi har jo saker vi er uenige om, som utenrikspolitikken. Du får ikke hjelp av oss hvis du vil gjøre regjeringen mer Israel-vennlig eller hvis de reversere fremskritt rundt kvinners rettigheter, da får de null støtte hos oss. Da får de heller gå til høyresiden, men frykten for Rødt er blitt mindre siden vi kom på Stortinget og vist hva vi står for. I velferdspolitikken er jo KrF nærmere venstresidens politikk, sier Moxnes.

Han tror de viktigste slagene på Stortinget i tiden som kommer, er saker hvor KrF og Rødt kan finne enighet.

– Jeg kan ikke helt se for meg hva som er de åpenbare slagene om kristendommens plass. Det er ikke der de store slagene står nå.

MYE MAKT: Nestleder i KrF, Kjell Ingolf Ropstad, og nestleder i KrF, Olaug Bollestad, er uenige med Knut Arild Hareide om veien videre. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
MYE MAKT: Nestleder i KrF, Kjell Ingolf Ropstad, og nestleder i KrF, Olaug Bollestad, er uenige med Knut Arild Hareide om veien videre. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Vil bli nødt til å forholde seg til Rødt

– Hva gjør dere hvis dere blir oversett?

– Det er Støres valg, men velgerne vil merke seg det. Rødt er nå det tredje største parti blant Fagforbundets medlemmer, som er LOs aller største forbund. Det er renholdere, det er folk som jobber i barnehagene, i eldreomsorgen, på sykehusene, og som henter søpla vår. Det er folk som bærer velferdsstaten på sine skuldre. Hvis Støre gir blaffen i Rødt, vil folk se at det er Rødt som står opp for velferdsstatens helter. Det kan fort bli Støres problem hvis han velger å overse våre krav.

– Da kan vi bare glemme å vinne valget

For at Moxnes ikke skal plage en Ap-ledet regjering altfor mye, har han flere krav. Det aller viktigste blir en ny retning i EØS-politikken, varsler Moxnes.

– Den nåværende gjør alt som Brussel ber om, men en ny regjering må legge ned veto mot EUs jernbanepakke - som vil tvinge frem privatisering, de må stanse kraftkabelen til Skottland og trekke Norge ut av EUs energibyrå Acer hvis EU prøver å nekte oss det. Og legge ned veto mot EUs arbeidsmarkedsbyrå, fordi vi skal ha full nasjonal råderett over hvordan vi ordner arbeidslivet vårt. Dette bør være mulig fordi Ap har varslet en mer EØS-kritisk linje, Hareide sier han vil bruke vetoretten i EØS-avtalen, og Senterpartiet er jo Senterpartiet.

Han anbefaler Støre en klar ny kurs, hvis ikke blir fagbevegelsen og «folk flest» skuffet og forbanna.

– Da kan vi bare glemme å vinne valget i 2021, sier Moxnes.

Ønsker felles front mot profitt i velferd

Det andre området Moxnes forventer en ny kurs er politikk mot det han kaller «velferdsprofitørene».

– Den sittende regjeringen er velferdsprofitørenes beste venn og gir dem fritt fram for å melke barnevern, sykehjem og barnehager for penger. Men en Ap-ledet regjering må sette ned foten nå. De må styrke den offentlige og ideelle velferden. De ideelle, som Kirkens Bymisjon og Blå Kors, er private, men driver velferd uten profitt. De er vi for. Men det er nettopp de som skvises ut av velferden av de kommersielle konsernene, sier han.

Han mener dette er en sak hvor Ap og KrFs velgere mye mer enige med Rødt enn med det Støre og Hareide har stått for fram til nå.

– Vi kommer til å plage en ny regjering morgen, middag og kveld hvis de ikke leverer på dette her. Og vår politikk, å stanse velferdsprofitørene, har velgerne deres i ryggen.

– Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland, var kritisk til Aps venstredreining i trontaledebatten og deres motstand mot velferdsprofitører? Har dere ikke Ap med på laget allerede?

– Jeg er glad for skryt, men det er et godt spørsmål om det Støre sier bare er en retorisk venstresving eller om det blir handling. På Stortinger har Ap stemt mot forslag om profittfri velferd sammen med de borgerlige. De gjemmer seg bak at kommunene skal bestemme dette selv, men det henger ikke på greip. Ap er jo for at skolen er profittfri, så hvorfor ikke gjøre det samme med barnehagene eller eldreomsorgen?

SE VIDEO: Hareide: – Vi må vurdere Arbeiderpartiet

Advarer mot «dvask» regjering

Moxnes er enig i analysen til Høyre at Rødt har klart å bevege Arbeiderpartiet.

– Rødts inngang på Stortinget har flyttet norsk politikk i vår retning. For ett år siden snakket ikke Støre om velferdsprofitører, men nå skjerper han tonen mot de kommersielle i velferden. Det er fordi vi har fått gjennomslag for problembeskrivelsen vår, i samarbeid med fagbevegelsen. Og vi kommer til å presse en Støre-regjering knallhardt og stille Støre til ansvar for de uttalelsene han nå kommer med, sier Rødt-lederen.

– Jeg tror folk ser at Rødt er Arbeiderpartiets trekkhund, ikke bare en vaktbikkje slik vi var før, legger Moxnes til.

Samtidig mener han Høyre overdriver litt.

– Ap fører ikke Rødts politikk. Ap er altfor moderate og lyserosa. Det Høyre prøver på, er å skremme med Rødt. Men det tror jeg ikke har særlig effekt.

– Jeg tror Rødt vil vokse videre uansett regjeringen fører, men en dvask sentrumspolitikk som ikke gjøre noe forskjellene i Norge og bare lar det skure og gå, så vil folk bli skuffet. Og mange vil komme til oss, sier han.

SE VIDEO: Helleland: – Aps retorikk minner mistenkelig om Rødt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade14:31 Johaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29 Ingen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56 Godsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44 Hareide hentet inn tre nye spillere13:28 Serbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02 – Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49 Bilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40 Norske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07 Overtidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01 En person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58 – Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42 Superdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15 Hevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12 Stor EØS-splid i Fellesforbundet11:00 Mette-Marits boktog inntar Tyskland10:51 Bottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50 Framgang i slukningsarbeidet i California10:45 Mann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38 UEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35 Fellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30 Sangen i skolen består10:22 Spanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03 Kolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00 Sedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50 Valget i gang i Polen09:42 King klatrer på landslagets scoringsliste09:30 Høyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29 Spanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21 Marerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02 Norges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00 41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39 Kvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58 Moreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11 Dette skjer i dag05:46 163 studenter tar staten for retten05:38 Dette skjedde i natt05:18 Tre biler totalskadd i brann i Oslo05:10 Mann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37 Tyver stjal ni kenguruer i Balle02:37 Ocean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05 Kvinne påkjørt i Arendal00:27 Fører stanset med nærmere 3 i promille00:08 Moreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50 Lagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48 Ødegaard: – Vår beste landskamp23:41 Italia EM-klar etter ny seier23:36 King-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30 Straffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25 Nordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16 Jarstein fra spansk mareritt til jubel22:43 Fra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10 Ambulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell21:32 Tyskland og Frankrike stanser våpeneksport til Tyrkia21:10 Økt bruk av smertestillende skaper bekymring: – Uheldig og farlig20:30 Skogbrann sprer seg i utkanten av Los Angeles20:18 Ajer eneste endring i Lagerbäcks lag mot Spania20:09 Danmark til topps med sterk hjemmeseier19:32 Grunnlovsmann med «frampek» mot Trump: – Riksrett for å gjøre seg motbydelig19:31 Rasisme kan også gå den andre veien. Det må vi snakke om18:33 Hotell kollapset i New Orleans – Minst én død17:40 Politiet undersøker rasistisk motiv etter angrep på kirkeasylanter på Hønefoss17:15 Brødre i retten tiltalt for to drapsforsøk i Oslo16:55 Poengdeling for Vålerenga og Røa16:50 Braktap for Amazon Grimstad16:47 Sandviken seiret hjemme mot Fart16:43 Demonstrasjoner mot Tyrkias offensiv i Syria i flere norske byer16:33 17-åring risikerer fengselsstraff for falsk nødmelding15:59 Kvik Halden fortsatte seiersrekken15:55 Moe Wold ble matchvinner for LSK15:54 LSK la press på Vålerenga i gullkampen15:51 Klepp ydmyket Stabæk15:25 Tyfon rammer Japan – 7 millioner bedt om å evakuere15:04 Fløya ydmyket Kaupanger14:54 Knusende seier for Trondheims-Ørn14:50 Columbus blir feiret som en helt: Soldatene slaktet barn og gravide kvinner14:42 Fire drept i skyteepisode i New York
Siste nytt
22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade14:31SportJohaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29NorgeIngen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56SportGodsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44SportHareide hentet inn tre nye spillere13:28SportSerbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02Verden– Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49NorgeBilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40NorgeNorske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07SportOvertidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01NorgeEn person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58Norge– Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42NorgeSuperdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15VerdenHevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12NorgeStor EØS-splid i Fellesforbundet11:00NorgeMette-Marits boktog inntar Tyskland10:51SportBottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50VerdenFramgang i slukningsarbeidet i California10:45NorgeMann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38SportUEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35PolitikkFellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30NorgeSangen i skolen består10:22SportSpanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03NorgeKolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00PengerSedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50VerdenValget i gang i Polen09:42SportKing klatrer på landslagets scoringsliste09:30NorgeHøyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29VerdenSpanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21SportMarerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02SportNorges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00Norge41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39NorgeKvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58VerdenMoreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11NorgeDette skjer i dag05:46Norge163 studenter tar staten for retten05:38NorgeDette skjedde i natt05:18NorgeTre biler totalskadd i brann i Oslo05:10NorgeMann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37VerdenTyver stjal ni kenguruer i Balle02:37VerdenOcean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05NorgeKvinne påkjørt i Arendal00:27NorgeFører stanset med nærmere 3 i promille00:08SportMoreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50SportLagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48SportØdegaard: – Vår beste landskamp23:41SportItalia EM-klar etter ny seier23:36SportKing-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30SportStraffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25SportNordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16SportJarstein fra spansk mareritt til jubel22:43SportFra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10NorgeAmbulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell21:32VerdenTyskland og Frankrike stanser våpeneksport til Tyrkia21:10Helse og livsstilØkt bruk av smertestillende skaper bekymring: – Uheldig og farlig20:30VerdenSkogbrann sprer seg i utkanten av Los Angeles20:18SportAjer eneste endring i Lagerbäcks lag mot Spania20:09SportDanmark til topps med sterk hjemmeseier19:32PolitikkGrunnlovsmann med «frampek» mot Trump: – Riksrett for å gjøre seg motbydelig19:31Helse og livsstilRasisme kan også gå den andre veien. Det må vi snakke om18:33VerdenHotell kollapset i New Orleans – Minst én død17:40NorgePolitiet undersøker rasistisk motiv etter angrep på kirkeasylanter på Hønefoss17:15NorgeBrødre i retten tiltalt for to drapsforsøk i Oslo16:55SportPoengdeling for Vålerenga og Røa16:50SportBraktap for Amazon Grimstad16:47SportSandviken seiret hjemme mot Fart16:43NorgeDemonstrasjoner mot Tyrkias offensiv i Syria i flere norske byer16:33Norge17-åring risikerer fengselsstraff for falsk nødmelding15:59SportKvik Halden fortsatte seiersrekken15:55SportMoe Wold ble matchvinner for LSK15:54SportLSK la press på Vålerenga i gullkampen15:51SportKlepp ydmyket Stabæk15:25VerdenTyfon rammer Japan – 7 millioner bedt om å evakuere15:04SportFløya ydmyket Kaupanger14:54SportKnusende seier for Trondheims-Ørn14:50Helse og livsstilColumbus blir feiret som en helt: Soldatene slaktet barn og gravide kvinner14:42VerdenFire drept i skyteepisode i New York
Populært