Meny

– Vil du holde ditt løfte til de ansatte i jernbanereformen, Abid Raja?

Abid Q. Raja (V) lovet de ansatte at jernbanereformen ikke skal gå utover lønns- og pensjonsvilkårene deres. I trontaledebatten fikk Sverre Myrli (Ap) vage svar om Raja-garantien står ved lag.

Spillet om de ansattes skjebne nå som regjeringspartiene og KrF har banket gjennom oppsplitting og konkurranseutsetting av norsk jernbane, ble tema for en duell i Stortingets trontaledebatt onsdag.

– I forrige periode var både Abid Q. Raja og undertegnede med i Stortingets transportkomité. Jeg husker Raja flere ganger sa «det vi nå gjør på jernbanen skal ikke gå utover lønns- og pensjonsspørsmål.» Jeg husker til og med en stor markering som var her utenfor Stortinget hvor Abid Raja lovet det til mange jernbaneansatte.

Oppsplitting og anbud

Slik innledet Arbeiderpartiets Sverre Myrli sitt spørsmål til Venstres Raja om han vil stå ved sitt løfte til de ansatte, når jernbanereformen Venstre var med på å vedta, gjennomføres.

Siden da har ikke minst renholderne fått merke at oppsplittingen og den forventede anbudskonkurransen allerede har gått utover deres vilkår.

– Vil du fortsatt si at jernbanereformen ikke vil gå utover lønns- og pensjonsforhold for de ansatte på jernbanen? spurte Myrli.

Svaret var, som du kan høre og se i videoen overfor, ikke krystallklart.

Jernbanereformen innebærer blant annet oppsplitting av selskapene som driver trafikken og står for infrastrukturen, og konkurranseutsetting.

SVERRE MYRLI: – Tror du på det du selv sier til de ansatte om jernbanereformen, Abid Raja? Spørsmålet kommer fra Arbeiderpartiets Sverre Myrli (bildet). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SVERRE MYRLI: – Tror du på det du selv sier til de ansatte om jernbanereformen, Abid Raja? Spørsmålet kommer fra Arbeiderpartiets Sverre Myrli (bildet). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Står du ved garantien, Raja?

Raja innledet sitt svar med å si seg fornøyd med regjeringens jernbanesatsing.

– Når det gjelder lønn- og pensjonsforhold for de ansatte vet jeg veldig godt at regjeringen jobber med dette, og vi må avvente og se når regjeringen konkluderer, svarte Venstre-politikeren.

– Vi er godt ute i jernbanereformen. Og vi ser nå hva som skjer med de ansatte i NSB og i Bane NOR. Jeg vet neimen ikke helt om Raja tror på det han selv sier nå. For det har nemlig gått utover lønns- og pensjonsforhold allerede, sa Myrli og utfordret:

Raja: – Vi er opptatt av de ansatte

– Vil Abid Raja fortsatt kunne si, og bli med meg å møte renholdere på jernbanen og hevde at jernbanereformen ikke skal gå utover lønna og pensjonsvilkårene deres?

– Vi er opptatt av også å ta vare på de ansatte, både lønnsvilkårene og pensjonsvilkårene. Dette er noe vi faktisk jobber med, var alt Raja ville si om den saken.

Raja: Pensjon som effektivisering

– Hensikten med reformen er å få mer jernbane for pengene slik at brukerne av jernbanen får bedre togtilbud. Reformen inneholder ulike tiltak som strukturelle endringer, kulturelle endringer, åpning av hittil lukkende markeder og endringer i samarbeidsmønstre og forretningsrelasjoner, skriver Abid Q. Raja i en kommentar til ABC Nyheter - på en travel dag med trontaledebatt i Stortinget.

Han slår fast at Venstre i regjering eller Samferdselsdepartementet ikke har hatt som mål eller utgangspunkt at lønns- og arbeidsvilkår for ansatte i sektoren som sådan skal endres som følge av reformtiltakene.

– Virksomheter som nå i større grad enn før vil bli konkurranseutsatt eller som opplever forventninger om rasjonell bruk av midler tildelt fra staten, vil gjøre tilpasninger for å drive effektivt. Slike tilpasninger vil også kunne gjelde pensjonsløsningene i virksomheten, sier Raja.

Her mener han det politiske nivået ikke har noe det skulle ha sagt.

– Det er i tilfelle de styrende organer i virksomheten som treffer beslutninger om dette i nødvendig grad av samråd med de ansattes foreninger, og ikke Samferdselsdepartementet.

– Departementet vil tilby attraktiv lønn

– For å bidra til at omlegging av pensjonsløsningene i NSB og Mantena slik at ikke eldre ansatte kommer dårligere ut, har staten stilt opp ekstraordinære tilskudd til pensjonsløsninger, fortsetter Raja, som også er oppdatert på hva Samferdselsdepartementet kjenner til.

– Venstre i regjering og Samferdselsdepartementet er ikke kjent med i hvilken grad den senere tids endringer i lønns- og pensjonsvilkår har blitt bedre eller dårligere for den enkelte ansatte og om dette skyldes reformen eller andre forhold, kommenterer han.Samtidig som han understreker at departementet ikke kjenner til utviklingen av lønnsvilkårene eller skal beslutte noe om dem, fortller han at departementet sørger for å tilby attraktiv lønn:
– Jeg vet at som eier og ansvarlig myndighet for sine underliggende virksomheter er departementet opptatt av at de ivaretar sitt arbeidsgiveransvar på en god måte, ved blant annet å tilby lønns- og arbeidsvilkår som gjør det attraktivt å være ansatt i virksomheten samtidig som at virksomheten driver effektivt og der det er aktuelt, er konkurransedyktig, skriver han.

– Venstre i regjering og Samferdselsdepartementet ønsker å følge fordeler og ulemper ved reformen, slik at departementet der det er hensiktsmessig kan iverksette eller ta initiativ til at det blir iverksatt eventuelle nødvendige korrigerende tiltak, skriver Raja og konkluderer:

– Slik står det jeg sa før reformen, underveis i reformen, og i Stortinget seg godt.

Jernbaneforbundet: Har hørt løftene

– Ja, Abid Raja har kommet med løfter til oss. Men pensjonsreformen har allerede fått ganske store virkninger, forteller Norsk Jernbaneforbunds nestleder Kjell Næss til ABC Nyheter.

– Den førte til en oppdeling av hele NSB og Jernbaneverket. Det har kommet nye lønnsavtaler på plass og nye pensjonsavtaler. Noen bedrifter kompenserer tap, andre gjør det ikke fullt ut, sier han.

Ifølge Næss har oppsplittingen og utsiktene til konkurranseutsetting slått ulikt ut på lønnsnivået.

– Bransjene som er mest konkurranseutsatt, har fått dårligst pensjonsordning, en innskuddsprosent 3,5. Andre har 5,5. De har tapt nattillegg og gått ganske dramatisk ned i lønn, sier Næss.

Les også: Ketil Solvik-Olsen garanterer ikke lønn og pensjon til de ansatte

– Jobbene i fare

Men jernbanereformen har ikke slått helt ut ennå. Når den gjør det, vil det ifølge Næss gå på arbeidsplassene løs.

– Når en operatør vinner anbudskonkurransen, blir det betraktet som virksomhetsoverdragelse. Det sikrer nyansettelse i den nye virksomheten.

– Men det gjelder ikke de som reparerer og vasker materiellet. Vi har hatt møter og politisk streik. Regjeringen har ikke levert - og Abid Raja har ikke levert, sier Næss.

– En verkstedsansatt som har jobbet 30 år på verkstedet, risikerer å miste jobben når en ny operatør overtar. Det vil ikke regjeringa sikre, fortsetter han.

– Å beholde jobben er det aller viktigste. Her bryter de grunnleggende med det Raja har sagt, viser gjentatte spørsmål i Stortinget fra Rødt, SV og Ap, sier Kjell Næss.

Artikkelen er oppdatert med Abid Q. Rajas kommentarer

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:42 Måling: Kan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36 Volkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24 Johansen og Fulham i tetstriden00:14 Femte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter23:54 Horneland: – Dette er ikke over23:39 Mette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15 Elabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01 Brutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59 Casper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52 54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17 Alt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13 Islands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04 Venezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56 Regjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50 Første gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04 Jente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37 Lekket rapport: Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16 Fant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04 Omsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22 Johnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03 Manshaus observert i over tre timer18:57 Vant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35 Trump kritiserer Danmarks statsminister18:30 Pararoer døde under trening i VM-anlegget18:18 Åpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38 Frp-kjeft: Stortinget vedtok våpen-forbud – ingen har trådt i kraft17:08 Elendige tall for Frp i ny måling16:18 Mann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59 Frp nekter å forhandle videre om bompenger15:51 Ropstad avbryter valgkampturné15:45 Venstre sier nei til bom-skisse15:38 En av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27 Mann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16 Frederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04 Kronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45 Mann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02 Én av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57 Norgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55 Rekordmange branner i Brasils regnskog13:44 Isabelle Pedersen gir opp VM13:39 Stor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34 Flertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33 Mann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27 Valgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22 Sp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03 Solbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34 Kraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32 Open Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31 Ullevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52 Venstre i krisemøte om bompenger10:50 Telenor fullfører kjøp av finske DNA10:49 Atom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41 Trumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21 Iransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07 Ny rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38 Venstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36 Ronaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25 USA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24 Rapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03 FN frykter at Jemen rakner07:58 MC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30 Birgit Skarstein vil bli enda raskere07:28 Tyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24 To drept i indiskkontrollert Kashmir07:12 Journalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30 Zimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30 Brækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime06:15 – Frp har all grunn til å grue seg. Det er en katastrofe for partiet05:59 Nok vindkraft i Europa til hele verden05:50 Dette skjer i dag05:50 Smiler av Støres «slagord-knabbing»05:40 Dette skjedde i natt05:38 Donald Trump avlyser besøk til Danmark05:30 Færre enn 3.900 tigre lever nå vilt i verden05:30 Undersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11 Ruter inngår sparkesykkelsamarbeid med Tier05:09 Australia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08 Over 2.000 innstilte tog på 15 dager04:30 Ryanair-ansatte i Spania varsler streik04:21 Tiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42 Antall eksplosjoner i Sverige øker03:40 – Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20 Boeing ansetter folk etter krisehalvår02:40 Kardinal George Pells anke avvist02:33 PST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra01:51 Støre konkretiserer Aps politireform01:43 Open Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18 Fjerde strake remis for Carlsen i USA00:59 USA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58 Ajax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20 Oslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21 Norge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03 Statsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49 Fin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46 Sheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31 Egypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28 Sudans overgangsråd er på plass22:18 Ruud suste til 3. runde i USA
Siste nytt
00:42NorgeMåling: Kan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36VerdenVolkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24SportJohansen og Fulham i tetstriden00:14SportFemte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter23:54SportHorneland: – Dette er ikke over23:39VerdenMette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16NorgeNye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15SportElabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01SportBrutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59SportCasper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52Norge54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17MotorAlt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13VerdenIslands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04VerdenVenezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56PolitikkRegjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50SportFørste gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04VerdenJente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37VerdenLekket rapport: Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16Helse og livsstilFant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04NæringslivOmsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44PolitikkNye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22PolitikkJohnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03NorgeManshaus observert i over tre timer18:57PolitikkVant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35VerdenTrump kritiserer Danmarks statsminister18:30VerdenPararoer døde under trening i VM-anlegget18:18NorgeÅpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38PolitikkFrp-kjeft: Stortinget vedtok våpen-forbud – ingen har trådt i kraft17:08PolitikkElendige tall for Frp i ny måling16:18NorgeMann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59PolitikkFrp nekter å forhandle videre om bompenger15:51PolitikkRopstad avbryter valgkampturné15:45PolitikkVenstre sier nei til bom-skisse15:38Helse og livsstilEn av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27VerdenMann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16VerdenFrederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04NorgeKronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45NorgeMann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02VerdenÉn av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57NorgeNorgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55VerdenRekordmange branner i Brasils regnskog13:44SportIsabelle Pedersen gir opp VM13:39VerdenStor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34PolitikkFlertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33NorgeMann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27PolitikkValgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22PolitikkSp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03SportSolbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34PengerKraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32VerdenOpen Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31SportUllevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52PolitikkVenstre i krisemøte om bompenger10:50PengerTelenor fullfører kjøp av finske DNA10:49VerdenAtom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41PolitikkTrumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21NorgeIransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07PengerNy rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38PolitikkVenstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36SportRonaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25VerdenUSA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24PengerRapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03VerdenFN frykter at Jemen rakner07:58NorgeMC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30SportBirgit Skarstein vil bli enda raskere07:28PolitikkTyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24VerdenTo drept i indiskkontrollert Kashmir07:12NorgeJournalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30VerdenZimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30SportBrækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime06:15Politikk– Frp har all grunn til å grue seg. Det er en katastrofe for partiet05:59NorgeNok vindkraft i Europa til hele verden05:50NorgeDette skjer i dag05:50PolitikkSmiler av Støres «slagord-knabbing»05:40NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenDonald Trump avlyser besøk til Danmark05:30VerdenFærre enn 3.900 tigre lever nå vilt i verden05:30NorgeUndersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11NorgeRuter inngår sparkesykkelsamarbeid med Tier05:09VerdenAustralia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08ReiseOver 2.000 innstilte tog på 15 dager04:30ReiseRyanair-ansatte i Spania varsler streik04:21NorgeTiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42VerdenAntall eksplosjoner i Sverige øker03:40Penger– Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20PengerBoeing ansetter folk etter krisehalvår02:40VerdenKardinal George Pells anke avvist02:33NorgePST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra01:51NorgeStøre konkretiserer Aps politireform01:43VerdenOpen Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18SportFjerde strake remis for Carlsen i USA00:59VerdenUSA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58SportAjax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20NorgeOslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21PolitikkNorge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03PengerStatsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49NorgeFin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46SportSheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31SportEgypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28VerdenSudans overgangsråd er på plass22:18SportRuud suste til 3. runde i USA
Populært