– Vil du holde ditt løfte til de ansatte i jernbanereformen, Abid Raja?

Abid Q. Raja (V) lovet de ansatte at jernbanereformen ikke skal gå utover lønns- og pensjonsvilkårene deres. I trontaledebatten fikk Sverre Myrli (Ap) vage svar om Raja-garantien står ved lag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spillet om de ansattes skjebne nå som regjeringspartiene og KrF har banket gjennom oppsplitting og konkurranseutsetting av norsk jernbane, ble tema for en duell i Stortingets trontaledebatt onsdag.

– I forrige periode var både Abid Q. Raja og undertegnede med i Stortingets transportkomité. Jeg husker Raja flere ganger sa «det vi nå gjør på jernbanen skal ikke gå utover lønns- og pensjonsspørsmål.» Jeg husker til og med en stor markering som var her utenfor Stortinget hvor Abid Raja lovet det til mange jernbaneansatte.

Oppsplitting og anbud

Slik innledet Arbeiderpartiets Sverre Myrli sitt spørsmål til Venstres Raja om han vil stå ved sitt løfte til de ansatte, når jernbanereformen Venstre var med på å vedta, gjennomføres.

Siden da har ikke minst renholderne fått merke at oppsplittingen og den forventede anbudskonkurransen allerede har gått utover deres vilkår.

– Vil du fortsatt si at jernbanereformen ikke vil gå utover lønns- og pensjonsforhold for de ansatte på jernbanen? spurte Myrli.

Svaret var, som du kan høre og se i videoen overfor, ikke krystallklart.

Jernbanereformen innebærer blant annet oppsplitting av selskapene som driver trafikken og står for infrastrukturen, og konkurranseutsetting.

SVERRE MYRLI: – Tror du på det du selv sier til de ansatte om jernbanereformen, Abid Raja? Spørsmålet kommer fra Arbeiderpartiets Sverre Myrli (bildet). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SVERRE MYRLI: – Tror du på det du selv sier til de ansatte om jernbanereformen, Abid Raja? Spørsmålet kommer fra Arbeiderpartiets Sverre Myrli (bildet). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Står du ved garantien, Raja?

Raja innledet sitt svar med å si seg fornøyd med regjeringens jernbanesatsing.

– Når det gjelder lønn- og pensjonsforhold for de ansatte vet jeg veldig godt at regjeringen jobber med dette, og vi må avvente og se når regjeringen konkluderer, svarte Venstre-politikeren.

– Vi er godt ute i jernbanereformen. Og vi ser nå hva som skjer med de ansatte i NSB og i Bane NOR. Jeg vet neimen ikke helt om Raja tror på det han selv sier nå. For det har nemlig gått utover lønns- og pensjonsforhold allerede, sa Myrli og utfordret:

Raja: – Vi er opptatt av de ansatte

– Vil Abid Raja fortsatt kunne si, og bli med meg å møte renholdere på jernbanen og hevde at jernbanereformen ikke skal gå utover lønna og pensjonsvilkårene deres?

– Vi er opptatt av også å ta vare på de ansatte, både lønnsvilkårene og pensjonsvilkårene. Dette er noe vi faktisk jobber med, var alt Raja ville si om den saken.

Raja: Pensjon som effektivisering

– Hensikten med reformen er å få mer jernbane for pengene slik at brukerne av jernbanen får bedre togtilbud. Reformen inneholder ulike tiltak som strukturelle endringer, kulturelle endringer, åpning av hittil lukkende markeder og endringer i samarbeidsmønstre og forretningsrelasjoner, skriver Abid Q. Raja i en kommentar til ABC Nyheter - på en travel dag med trontaledebatt i Stortinget.

Han slår fast at Venstre i regjering eller Samferdselsdepartementet ikke har hatt som mål eller utgangspunkt at lønns- og arbeidsvilkår for ansatte i sektoren som sådan skal endres som følge av reformtiltakene.

– Virksomheter som nå i større grad enn før vil bli konkurranseutsatt eller som opplever forventninger om rasjonell bruk av midler tildelt fra staten, vil gjøre tilpasninger for å drive effektivt. Slike tilpasninger vil også kunne gjelde pensjonsløsningene i virksomheten, sier Raja.

Her mener han det politiske nivået ikke har noe det skulle ha sagt.

– Det er i tilfelle de styrende organer i virksomheten som treffer beslutninger om dette i nødvendig grad av samråd med de ansattes foreninger, og ikke Samferdselsdepartementet.

– Departementet vil tilby attraktiv lønn

– For å bidra til at omlegging av pensjonsløsningene i NSB og Mantena slik at ikke eldre ansatte kommer dårligere ut, har staten stilt opp ekstraordinære tilskudd til pensjonsløsninger, fortsetter Raja, som også er oppdatert på hva Samferdselsdepartementet kjenner til.

– Venstre i regjering og Samferdselsdepartementet er ikke kjent med i hvilken grad den senere tids endringer i lønns- og pensjonsvilkår har blitt bedre eller dårligere for den enkelte ansatte og om dette skyldes reformen eller andre forhold, kommenterer han.

Samtidig som han understreker at departementet ikke kjenner til utviklingen av lønnsvilkårene eller skal beslutte noe om dem, fortller han at departementet sørger for å tilby attraktiv lønn:

– Jeg vet at som eier og ansvarlig myndighet for sine underliggende virksomheter er departementet opptatt av at de ivaretar sitt arbeidsgiveransvar på en god måte, ved blant annet å tilby lønns- og arbeidsvilkår som gjør det attraktivt å være ansatt i virksomheten samtidig som at virksomheten driver effektivt og der det er aktuelt, er konkurransedyktig, skriver han.

– Venstre i regjering og Samferdselsdepartementet ønsker å følge fordeler og ulemper ved reformen, slik at departementet der det er hensiktsmessig kan iverksette eller ta initiativ til at det blir iverksatt eventuelle nødvendige korrigerende tiltak, skriver Raja og konkluderer:

– Slik står det jeg sa før reformen, underveis i reformen, og i Stortinget seg godt.

Jernbaneforbundet: Har hørt løftene

– Ja, Abid Raja har kommet med løfter til oss. Men pensjonsreformen har allerede fått ganske store virkninger, forteller Norsk Jernbaneforbunds nestleder Kjell Næss til ABC Nyheter.

– Den førte til en oppdeling av hele NSB og Jernbaneverket. Det har kommet nye lønnsavtaler på plass og nye pensjonsavtaler. Noen bedrifter kompenserer tap, andre gjør det ikke fullt ut, sier han.

Ifølge Næss har oppsplittingen og utsiktene til konkurranseutsetting slått ulikt ut på lønnsnivået.

– Bransjene som er mest konkurranseutsatt, har fått dårligst pensjonsordning, en innskuddsprosent 3,5. Andre har 5,5. De har tapt nattillegg og gått ganske dramatisk ned i lønn, sier Næss.

Les også: Ketil Solvik-Olsen garanterer ikke lønn og pensjon til de ansatte

– Jobbene i fare

Men jernbanereformen har ikke slått helt ut ennå. Når den gjør det, vil det ifølge Næss gå på arbeidsplassene løs.

– Når en operatør vinner anbudskonkurransen, blir det betraktet som virksomhetsoverdragelse. Det sikrer nyansettelse i den nye virksomheten.

– Men det gjelder ikke de som reparerer og vasker materiellet. Vi har hatt møter og politisk streik. Regjeringen har ikke levert - og Abid Raja har ikke levert, sier Næss.

– En verkstedsansatt som har jobbet 30 år på verkstedet, risikerer å miste jobben når en ny operatør overtar. Det vil ikke regjeringa sikre, fortsetter han.

– Å beholde jobben er det aller viktigste. Her bryter de grunnleggende med det Raja har sagt, viser gjentatte spørsmål i Stortinget fra Rødt, SV og Ap, sier Kjell Næss.

Artikkelen er oppdatert med Abid Q. Rajas kommentarer

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:16 Mann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02 Staten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01 NHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57 Coop sponser ski-VM fram til 202516:49 Schumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33 Odd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26 Trump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25 Spansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16 PST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46 Airbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44 Død kvinne i Oslo var siktedes mor15:37 Jehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34 Store protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08 Heggem gir seg i Rosenborgs styre15:00 Kvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00 Tre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48 Politiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30 Tolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16 Trio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38 Tyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36 Vestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35 Bolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14 Platini dømmer VAR nord og ned13:13 Drapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45 Emirates med milliardbestilling fra Airbus12:44 Norske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44 Ungdomsskoleelever rammet av tåregass12:43 Tre smittet av svartedauden i Kina12:07 Åpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57 Catalonias regionale president forklarte seg i retten11:47 Været skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58 Tyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57 Norsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52 En person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30 Norske elever får en mer praktisk skole10:24 Betydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17 Curling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53 Småbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39 Lagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38 Språkprisen til Kristin Fridtun09:22 Ronaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20 Johannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08 Togreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11 Selvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09 Demonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10 Fossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40 UEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06 Politiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00 Elvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54 Dette skjedde i natt05:51 Lundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50 Dette skjer i dag05:47 Rouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59 USA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19 Få opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19 Barns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11 Eksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08 Dobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07 Chiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31 Bolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48 Russland vil frigi ukrainske marineskip01:46 Florø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10 Donald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00 NHO mener tariffsystemet må fornyes00:59 Politi stormer universitet i Hongkong00:52 Politiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45 Norsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04 Enormt prishopp på legemidler i Danmark22:42 Nordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28 To personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40 Feiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40 NRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30 Venezia rammet av ny flom20:12 Maren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40 Ny snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41 Politiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22 To personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21 Ingen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48 Britisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02 Kongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48 Professor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47 Sverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59 Thingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09 Lagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45 245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35 Beklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29 Valgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17 Olsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10 USA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09 Senterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56 Kombinert: Krog til sykehus etter fall11:50 Dansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30 Kroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27 Demokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53 Frode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken10:19 Benzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06 Fløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00 Aghayev dømmer Norge på Malta09:59 Pave Frans gikk ut mot porno – så fortalte tre nye altergutter i Vatikanet om misbruk09:36 Nordisk byplanlegging møter kritikk fra utenlandske arkitekter
Siste nytt
17:16NorgeMann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02NorgeStaten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01PengerNHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57SportCoop sponser ski-VM fram til 202516:49SportSchumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33PengerOdd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26VerdenTrump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25PengerSpansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16NorgePST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46SportAirbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44NorgeDød kvinne i Oslo var siktedes mor15:37NorgeJehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34VerdenStore protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08SportHeggem gir seg i Rosenborgs styre15:00NorgeKvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00NorgeTre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48NorgePolitiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30SportTolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16SportTrio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38PengerTyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36VerdenVestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35VerdenBolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14SportPlatini dømmer VAR nord og ned13:13NorgeDrapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45PengerEmirates med milliardbestilling fra Airbus12:44SportNorske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44NorgeUngdomsskoleelever rammet av tåregass12:43VerdenTre smittet av svartedauden i Kina12:07KulturÅpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57PolitikkCatalonias regionale president forklarte seg i retten11:47NorgeVæret skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58VerdenTyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57PengerNorsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52VerdenEn person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30NorgeNorske elever får en mer praktisk skole10:24PengerBetydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17SportCurling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53PolitikkSmåbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39SportLagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38KulturSpråkprisen til Kristin Fridtun09:22SportRonaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20SportJohannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08ReiseTogreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11PengerSelvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09VerdenDemonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10VerdenFossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40SportUEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06VerdenPolitiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00NorgeElvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54NorgeDette skjedde i natt05:51NorgeLundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50NorgeDette skjer i dag05:47VerdenRouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59VerdenUSA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19NorgeFå opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19VerdenBarns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11VerdenEksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08NorgeDobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07PolitikkChiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31PolitikkBolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48VerdenRussland vil frigi ukrainske marineskip01:46NorgeFlorø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10VerdenDonald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00NorgeNHO mener tariffsystemet må fornyes00:59VerdenPoliti stormer universitet i Hongkong00:52VerdenPolitiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45NorgeNorsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04VerdenEnormt prishopp på legemidler i Danmark22:42NorgeNordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28NorgeTo personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40VerdenFeiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40NorgeNRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30VerdenVenezia rammet av ny flom20:12SportMaren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40NorgeNy snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41VerdenPolitiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22NorgeTo personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21Helse og livsstilIngen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48VerdenBritisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02NorgeKongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48VerdenProfessor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47VerdenSverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59SportThingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09SportLagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45Verden245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35NorgeBeklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29PolitikkValgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17SportOlsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10VerdenUSA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09PolitikkSenterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56SportKombinert: Krog til sykehus etter fall11:50VerdenDansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30SportKroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27PolitikkDemokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53NorgeFrode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken10:19SportBenzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06PolitikkFløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00SportAghayev dømmer Norge på Malta09:59VerdenPave Frans gikk ut mot porno – så fortalte tre nye altergutter i Vatikanet om misbruk09:36NorgeNordisk byplanlegging møter kritikk fra utenlandske arkitekter
Populært