Listhaug nekter å dempe seg: Mener fortsatt at KrF er et parti uten ryggrad

REFSET KRF:Sylvi Listhaug refser KrF da hun gikk av som partileder, etter den gang har hun overtatt som nestleder i Frp.
REFSET KRF:Sylvi Listhaug refser KrF da hun gikk av som partileder, etter den gang har hun overtatt som nestleder i Frp. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Jeg står selvsagt for det jeg har sagt, sier Sylvi Listhaug til ABC Nyheter. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om en måned avgjøres KrFs skjebnevalg. Det valget vil også avgjøre om Erna Solberg felles.

KrF-ledelsen er splittet i spørsmålet. Leder Knut Arild Hareide, som ønsker å se til Ap og Sp, er på kollisjonskurs med nestlederne Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad.

På spørsmål fra Klassekampen om hva KrF risikerer ved å bli en del av en regjering med et Frp, hvor Sylvi Listhaug er nestleder, sier Bollestad til at de må ta opp «problemstillinger knyttet til retorikk».

Bollestad sier «en regjering må aldri bruke en retorikk som driver med splitt og hersk», og legger til at det ikke er noe hun vil være en del av.

Aktuelt: Dette mener KrF-toppene

– Jeg blir forundret

Det er ingen hemmelighet at Fremskrittspartiets retorikk er et av de største problemene med Erna Solbergs regjering for KrF. Retorikken ble så kraftig kost for partiet tidligere i år at KrF og opposisjonen presset Sylvi Listhaug (Frp) ut av statsrådsstolen.

Da Listhaug holdt pressekonferanse rundt sin avgang benyttet hun anledningen til å refse KrF.

– Jeg registrerer hva KrF har gjort. Det blir spennende å se hvilken side de nå velger. Jeg opplever det partiet totalt uten ryggrad, uten styring og uten noen vei videre, sa hun.

På spørsmål fra ABC Nyheter bekrefter Listhaug onsdag at hun fortsatt står ved det hun sa om at partiet mangler ryggrad.

– Jeg står selvsagt for det jeg har sagt. Jeg synes det står respekt av at Hareide endelig har gjort det tydelig hvor han står. Det blir spennende å se hvilket valg partiet gjør. Jeg blir forundret om partiet går over til venstresiden og gir SV avgjørende makt i norsk politikk. Jeg oppfatter ikke at flertallet av velgerne deres, spesielt på Vestlandet og Sørlandet, der de står sterkest, ønsker dette, skriver hun i en epost.

Aktuelt: Frp-topp refser Erna for å gitt Frp frilslipp

Vil ikke endre retorikken

Hun avviser samtidig at hun vil dempe seg for å gjøre Frp mer spiselig for Bollestad og resten av KrF.

– Jeg kommer til å fortsette å snakke som før, og ta opp de problemene vi står overfor på innvandrings- og integreringsfeltet

Listhaug ønsker KrF velkommen i regjering.

KrF har helt siden 2013 hatt muligheten til å komme inn i regjering og den invitasjonen har regjeringen vært tydelig på at fremdeles står ved lag, skriver hun videre.

SE VIDEO: Listhaug gikk av med et smell

Forventet endring

– Et godt samarbeid videre krever at Fremskrittspartiet opptrer annerledes enn det Sylvi Listhaug har gjort, sa tidligere KrF-leder og statsminister Kjell Magne Bondevik til ABC Nyheter etter avgangen.

– Jeg tror hele det norske folk smiler over Listhaugs kommentar om at KrF ikke har ryggrad. Er det noe KrF har vist, så er det at de har ryggrad, sa Bondevik videre.

KrFs parlamentariske nestleder, Hans Fredrik Grøvan, uttalte at det må skje en endring i den offentlige debatten på borgerlig side.

– Mistilliten er et klart signal til Erna Solberg og regjeringen om at KrF krever anstendighet. Jeg synes Solberg responderte på en god og tydelig måte i dag. Jeg tror Solberg vil gjøre en god jobb for å få inn anstendighet i norsk politikk og regjeringen, men det kreves en endring, sa Grøvan til ABC Nyheter.

SE VIDEO: Hareide vil ha barnereform

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden