Ny dansk lov kan gi 12 års fengsel for facebookinnlegg

STRAFFBART: Å dele innlegg som sannsynligvis stammer fra utenlandsk etterretning som ønsker å påvirke meningene, kan bli straffbart i Danmark.
STRAFFBART: Å dele innlegg som sannsynligvis stammer fra utenlandsk etterretning som ønsker å påvirke meningene, kan bli straffbart i Danmark. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis en danske deler et Nato-kritisk facebookinnlegg fra utenlandske myndigheter eller «trollfabrikker», kan det ifølge et forslag til ny dansk lov straffes med fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er den danske avisa Arbejderen som omtaler et lovforslag Danmarks justisminister Søren Pape sendte ut på høring 13. september, med 11. oktober som frist for kommentarer.

Lovforslaget går inn for å utvide danske straffeloven til å gjelde bistand til å spre utenlandske staters påvirkning av dansk opinion, ikke minst i forbindelse med valg og folkeavstemninger.

Kan gi 12 år i kasjotten

Går forslaget gjennom, vil det innebære fengselsstraff å «... hjælpe eller sætte en fremmed efterretningstjeneste i stand til at virke inden for den danske stats område ved at udøve påvirkningsvirksomhed med henblik på at påvirke beslutningstagning eller den almene meningsdannelse.»

Skjer facebookdelingen i forbindelse med valg eller folkeavstemninger, kan straffen settes opptil 12 års fengsel.

– Kolossal rettsusikkerhet

Det skal fortsatt være lov å mene det samme som for eksempel Russland. Men hvis en danske bevisst deler innlegg på sosiale medier med utspring fra utenlandske aktører som ønsker å påvirke meningsdannelsen i Danmark, vanker det straff.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Problemet er at en slik lovgivning skaper en kolossal rettsusikkerhet. Og den vil være uhyre vanskelig å håndheve, sier Jørn Vestergaard professor i strafferett ved Københavns universitet, til Arbejderen.

– Der er gode grunner til at man hittil ikke har ønsket en slik rettstilstand, legger han til.

Justisdepartementets eksempel: NATO-kritikk

Ett eksempel det danske Justisdepartementet legger fram i høringsnotatet, er at en fremmed etterretningstjeneste inngår et samarbeid med en såkalt «trollfabrikk», som for eksempel kan framstå som et analysebyrå, som ved robotteknologi sprer en masse innlegg på sosiale medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Formålet kan være å påvirke den allmenne oppfatningen i Danmark av NATO.

En dansk bruker deler så noen av innleggene. Hva skjer?

Hvis brukeren ved å dele innleggene bidrar til en fremmed etterretningstjenestes arbeid med å påvirke den danske meningsdannelsen, har brukeren oppfylt det objektive gjerningsinnholdet ifølge forslaget til utvidelse av straffelovens §108.

Men vedkommende kan kun straffes dersom rettsvesenet kommer fram til at han eller hun visste, eller anså det som sannsynlig, at innholdet i meldingen stammet fra en utenlandsk etterretningskilde.

Lovforslaget har tidligere vært omtalt i Norge hos steigan.no.