Frp om Arbeiderpartiets arbeidslivsutspill: – Her var det mye retorikk!

FOR OG MOT EØS: – Å la Brussel få styre norsk arbeidslivspolitikk, er jeg imot. Det norske arbeidslivet er veldig forskjellig fra det polske. Skal du ha like bestemmelser over hele Europa, blir det kanskje bedre for de som er dårligst, men dårligere hos oss, mener Erlend Wiborg (Frp).
FOR OG MOT EØS: – Å la Brussel få styre norsk arbeidslivspolitikk, er jeg imot. Det norske arbeidslivet er veldig forskjellig fra det polske. Skal du ha like bestemmelser over hele Europa, blir det kanskje bedre for de som er dårligst, men dårligere hos oss, mener Erlend Wiborg (Frp). Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Arbeiderpartiet lukker øynene for begrensningene EØS-avtalen gir, sier Frps Erlend Wiborg. Han og Venstres Terje Breivik tviholder på midlertidige ansettelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Innføring av krav til seriøsitet og tariffavtale hos bedrifter som leverer til det offentlige, er jeg veldig imot.

Det slår lederen av Stortingets arbeids- og sosialkomité, Frps Erlend Wiborg, fast.

Dette - og en rekke andre forslag - er blant dem Arbeiderpartiets landsstyre klasket i bordet 19. september som sine forslag til ny arbeidslivsreform.

Nå har ABC Nyheter testet Ap-forslagene hos partiene som i Ap- og fagforeningskretser oftest utnevnes til deres verste motstanderne:

Fremskrittspartiet og Venstre.

Wiborg mener flere av Ap-forslagene, som seriøsitetskrav, vil ramme de mest typiske norske bedriftene, de små og de mellomstore.

– Ap tror at alle bedrifter er store hjørnesteinsbedrifter med HR-avdelinger. Mens det ofte er en rørleggerbedrift med fire ansatte, framholder Wiborg.

Ap-landsstyrets innstilling dreier seg om det partiet allerede nå er enige om i en innstilling fra partiets arbeidslivsutvalg. Den innstillingen skal offentliggjøres i begynnelsen av oktober.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Venstre-lederen ble ikke kvalm av LO

– Ap svartmaler norsk arbeidsliv

– De slår inn åpne dører hos Venstre. Hovedlinjene er sterk, sterk beskyttelse av arbeidstakeren, få bukt med arbeidslivskriminalitet og høyere organisasjonsgrad.

TERJE BREIVIK: Hilser Ap velkommen på banen med en slik arbeidslivspakke. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TERJE BREIVIK: Hilser Ap velkommen på banen med en slik arbeidslivspakke. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Det siste er en av suksessfaktorene bak den norske modellen, sier Venstres nestleder, stortingsrepresentant Terje Breivik til ABC Nyheter.

– Men dere har vært med på å åpne for mer midlertidighet i arbeidsmiljøloven?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ja, med det formålet å gjøre terskelen lavere for dem som sliter med å komme inn på arbeidsmarkedet. Skulle det vise seg at dette blir misbrukt, har ikke Venstre noen prestisje i ordningen, svarer Breivik.

– Det er alltid en balansegang. Når jeg leser gjennom Aps notat, tenderer de til svartmaling i norsk arbeidsliv. Hovedregelen er at norsk arbeidsliv er veldig godt. Så har vi dessverre noen få som kynisk utnytter smutthull, sier Venstre-politikeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Frp-politikere: Effektive sentre mot arbeidslivskriminalitet

Fagforeningsfradrag? Nei takk

Wiborg og Breivik er skjønt enige om å putte et annet av Arbeiderpartiets ønsker, dobling av fagforeningsfradraget, i søplebøtta.

Dette fradraget gjør det billigere å betale fagforeningskontingent ved at en del av beløpet kan trekkes fra beskatning. Målet er å få flere til å fagorganisere seg. Fradraget har blitt holdt stille i mange år og har dermed tapt verdi.

– Det er enkelt å være enig i intensjonen. Men jeg har lyst til å utfordre Ap på hvordan de vil finansiere skattetapet, sier Breivik.

– Kan ikke regjeringen ta inn noe av skattelettelsen den har gitt til de formuende?

– Alt som er gjort av skattelettelser, er gjort i den hensikt å gjøre det billigere å skape arbeidsplasser, repliserer Breivik.

(Saken fortsetter under)

Artikkelen fortsetter under annonsen
EØS-ARBEIDERE: Det svirrer i mange tungemål når Oslos gater rehabiliteres. Hvordan skal Norge hindre sosial dumping uten å komme på kant med EØS-avtalen? Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
EØS-ARBEIDERE: Det svirrer i mange tungemål når Oslos gater rehabiliteres. Hvordan skal Norge hindre sosial dumping uten å komme på kant med EØS-avtalen? Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Spill for EØS-galleriet

– I utgangspunktet deler Frp og Ap mye av de samme målene – et trygt og stabilt arbeidsliv og god balanse i maktforholdene mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, hevder Fremskrittspartiets Erlend Wiborg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men så er vi uenige i mange av virkemidlene, legger han til.

Ifølge Frp-politikeren er Ap-landsstyrets to og en halv side lange skisse til arbeidslivsreform full av retorikk.

– Ap unnlater å ta opp noen av de viktige spørsmålene. Blant annet lukker Ap øynene for EØS-avtalen. På punkt etter punkt har man en EØS-avtale som hindrer at man kan ta tak i noen av punktene. Da blir det spill for galleriet, mener Wiborg.

Selv tilhører også han et parti som er tilhenger av EØS-avtalen.

Les også: Frp åpner for å avgi suverenitet på mange nye områder

– Frp avstår ikke suverenitet på arbeidslivet

Arbeiderpartiet skriver at det vil verne den norske arbeidslivsmodellen mot uhuling. Problemet er ifølge uttalelsen at regjeringen ikke utnytter handlingsrommet EØS-avtalen gir for nasjonale tiltak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De er så utrolig lite konkrete. Ap har vært skeptiske hver gang man har utfordret EØS, anklager Erlend Wiborg.

– Der er vel ikke Frp bedre?

– Jo. Vi tar også til orde for at deler av EØS bør reforhandles, for eksempel på trygdeeksport, svarer Wiborg.

Han vedgår at Frp så langt ikke har krevd reforhandling på arbeidslivsspørsmål.

Også han venter spent på EUs nye arbeidstilsynsbyrå ELA, som mange frykter vil få overnasjonal makt over arbeidsmarkedet også i Norge.

– ELA blir en utrolig spennende sak. Vi har hatt mange østeuropeere som har kommet. Det er ikke noe problem. Men mange av dem er blitt utnyttet og blitt underbetalt. Jeg har selv foreslått å utrede en nasjonal minstelønn. Ikke til erstatning for tariffavtaler, kun en gulvplanke. Det er Ap imot, sier Wiborg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er glad Norge er krystallklar på vi ikke ønsker suverenitetsavståelse til ELA. Å la Brussel få styre norsk arbeidslivspolitikk, er jeg imot. Det norske arbeidslivet er veldig forskjellig fra det polske. Skal du ha like bestemmelser over hele Europa, blir det kanskje bedre for de som er dårligst, men dårligere hos oss, sier Wiborg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette sier Frp og Venstre

Her er noen av punktene i Ap-landsstyrets utspill - og reaksjonene:

Ap:Tillitsvalgte i virksomheter som kjøper inn tjenester gis innsyn i kontrakter og lønns- og arbeidsvilkår hos leverandøren.

Wiborg: Den må jeg se nærmere på. Det kan være konkurransemessige forhold man ikke ønsker skal komme ut. Så er jeg veldig for Arbeidstilsynets rolle. Vil ikke avvise umiddelbart.

Breivik: Det kan jeg ikke kommentere umiddelbart nå.

Ap:Innføre regler om at det ved offentlige byggeprosjekter skal snakkes

norsk som arbeidsspråk blant ansatte i nøkkelposisjoner og stille krav om at utenlandske arbeidstakere skal gis opplæring i norske HMS-regler og norsk språk.

Wiborg: Jeg er veldig for norsk på byggeplassen. På norske arbeidsplasser, ikke bare byggeplasser.

Ap: Samarbeide tett med fagbevegelsen for å styrke lønns- og arbeidsvilkår i utsatte bransjer gjennom å gjøre allmengjøringsordningen mer effektiv, innføre solidaransvar for byggherrer, styrke Lønnsgarantifondet og ha ytterligere tiltak innen utsatte sektorer som blant annet transportsektoren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Wiborg: Det er for tett samarbeid med fagbevegelsen. Dessverre registrerer jeg at LO i særdeles liten grad velger å ha kontakt med oss. Heldigvis er det flere fagorganisasjoner i Norge som gir gode innspill.

Vi må sørge for at alle de som ikke er organisert, også skal ha det trygt og sikkert på arbeidsplasen.

Jeg er ikke veldig skeptisk til det med solidaransvar. Men hvor mange ledd legger de opp til at det skal telle? Jeg er for et solidaransvar, men spørsmålet er om det skal gjelde helt fra kafeen snekkerne handler lunsjmaten på?

Breivik: Det er lett å være enig i intensjonen. Det er tverrpolitisk enighet om å lage sterke bolverk mot arbeidslivskriminalitet, ikke minst i internasjonal sammenheng. Jeg har ikke lyst til å trekke bastante konklusjoner på bakgrunn av et notat fra Ap.