Meny

Hareides Høyre-favoritt advarer KrF: – Ap blir stadig mer radikale

<p>HAREIDES GULLGUTT: Statsminister Erna Solberg og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.</p>
HAREIDES GULLGUTT: Statsminister Erna Solberg og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Fredag skal KrF-leder Knut Arild Hareide for første gang peke ut retning for partiets sidevalg. Nå er det jakt på de foldede hender.

– Vi vil verne om vår kristne kulturarv, ikke rive den ned, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen til ABC Nyheter.

Tirsdag lanserte Hareide boka «Det som betyr noe». I boka trekkes næringsministeren frem som en av KrFs favoritter i Høyre.

– Det er ingen hemmelighet at politikere som Torbjørn Røe Isaksen og Tone Wilhelmsen Trøen vekker større begeistring i KrF enn representanter for partiets liberalistiske fløy. Men beklageligvis ser det ut til at det er den liberalistiske fløyen som styrker seg i Høyre. Vi så senest et eksempel på dette under Høyres landsmøte våren 2018, der den liberalistiske fløyen vant alle de store slagene i debatten om bioteknologi, skriver Hareide.

KrFs partileder Knut Arild Hareide. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix
KrFs partileder Knut Arild Hareide. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Røe Isaksen, som av Klassekampen er blitt omtalt som Høyres ideologiske ledestjerne, mener Hareide ikke har grunn til å frykte utviklingen i Høyre.

– Høyre er et konservativt folkparti og det er lite hold i at Høyre og regjeringen fører en politikk som ligger langt til Høyre. Snarere har Høyres suksess nettopp vært at vi er et sentrum-høyreparti som både er opptatt av verdiskapning og velferd for folk, sier Røe Isaksen.

Næringsministeren, som er svært aktiv i sosiale medier, la mandag kveld ut et humoristisk bilde av seg selv og Hareides nye bok på Twitter.

– Bare to bad boys som skal slappe av og ha en rolig kveld i sofaen. Knut Arild får ha meg unnskyldt for at jeg har lagt armen rundt ham. Er så redd han skal løpe mot venstre, skrev Røe Isaksen.

– Ap blir stadig mer radikale

Røe Isaksen mener Hareide i boken toner ned forskjellene mellom KrF og Arbeiderpartiet.

– Arbeiderpartiet er partiet som kjefter på kontantstøtten, vil fjerne K-en i KRLE, ha lokalt veto mot friskoler og blir stadig mer radikale i gen- og bioteknologipolitikken, sier han.

– Er Høyre og KrF på vei fra hverandre?

– Høyre og KrF er to ulike partier og har naturlig nok ulikt standpunkt i noen saker. Likevel er det mye mer som forener oss enn som skiller oss ad. Vi har blitt enige om til sammen ti statsbudsjett, en opptrappingsplan mot vold og overgrep mot unge, en dobling av kontantstøtten, satsing på rusomsorg og psykisk helsehjelp, verdiløft i skolen, bemanningsnorm i barnehagen, nytt KRLF-fag og skolegudstjenester for barna våre.

Røe Isaksen peker videre på at han mener Arbeiderpartiet har tatt steg til venstre i norsk politikk.

– Arbeiderpartiet har uten tvil beveget seg til venstre i mange viktige verdispørsmål, og Sosialistisk Venstreparti vil for eksempel at norsk skole i sitt verdigrunnlag skal være livssynsnøytralt og sekulært. Det er ikke aktuelt for Høyre. Vi vil verne om vår kristne kulturarv, ikke rive den ned.

Asheim: – KrF-velgere valgte Erna

– Sammenliknet med Bondevik 2-regjeringen, er vi et moderat parti, sier Henrik Asheim. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
– Sammenliknet med Bondevik 2-regjeringen, er vi et moderat parti, sier Henrik Asheim. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Jeg er ikke enig i at den liberalistiske fløyen styrker seg. Sammenliknet med Bondevik 2-regjeringen, er vi et moderat parti, sier Henrik Asheim, finanspolitisk talsperson i Høyre.

– Vi har doblet kontantstøtten etter vi fikk regjeringsmakt. Så har vi en levende debatt om eggdonasjon, men utover det har vi ikke liberalisert partiet. Hareide trenger ikke bekymre seg for at Høyre ikke er deres venner i kampen mot sorteringssamfunnet. Venstresiden er langt mer ytterliggående der Høyre står opp mot. Akkurat den kritikken treffer dårlig.

– Vi har felles forståelse av samfunnet

Asheim understreker at han har respekt for prosessen KrF er i, men håper partiet peker på Erna Solberg.

– Det er en grunn til at KrF har deltatt i alle sentrum-Høyre-regjeringer. Vi har en felles forståelse av samfunnet, religionsfrihet og de små fellesskapene. KrF og Høyre ønsker at familiene skal ha valgfrihet.

– I boka skriver Hareide at han er bekymret for individualismen på høyresiden. Hva sier du til det?

– Erna Solbergs Høyre har ikke styrket individualismen, men fellesskapsløsningene. Regjeringen har styrket rusomsorgen og skolen, og hjelper de som sliter mest. Høyre er et parti som tar samfunnsansvar.

I tillegg viser Asheim til at de fleste KrF-velgerne ønsker Erna Solberg som statsminister.

– Statsministermålingene viser at KrF-velgerne ønsker Erna Solberg som statsminister. Jeg tror nok en hel del KrF-velgere stemte på KrF fordi de ønsket Erna som statsminister, sier han til ABC Nyheter.

Aktuelt: – Med tårer i øynene fortalte Siv Jensen at nå kunne hun ikke gå lenger

SE VIDEO: – Dersom Solberg ikke ordner opp, gjør hun det særdeles vanskelig for regjeringen

Utviklingen i Høyre bekymrer Hareide

Kommentatorer tolker boka til Hareide dit at KrF-lederen tydlig mener det er feil å inngå et samarbeid med en regjering bestående av et stort Høyre og et sterkt Fremskrittsparti.

– Individualismen vi finner i liberalismen på høyresiden i norsk politikk, bekymrer meg. Den gjør enhver til sin egen lykkes smed. Det fører til at flere står alene, skriver Hareide.

KrF-lederen mener Høyre ikke lenger er en «sterk alliert i kampen mot sorteringssamfunnet», og at partiet i familiepolitikken «har tatt et steg bort fra KrF de siste årene».

– Noen ganger hører jeg knapt forskjell på SVs og Høyres talspersoner når de diskuterer familiers valgfrihet. Regjeringssamarbeidet med de liberalistiske partiene Fremskrittspartiet og Venstre forsterker denne trenden, slår Hareide fast.

– Det er ikke på grunn av skattepolitikken, velferdspolitikken, distriktspolitikken eller miljøpolitikken at KrF tradisjonelt har valgt et samarbeid med Høyre. Det er på grunn av andre verdispørsmål. Hvis Høyre i stadig større grad velger å bevege seg bort fra sin verdikonservative arv, gir det også færre grunner til at KrF skal foretrekke Høyre fremfor andre partier.

Høyre-nestleder: – En alvorlig feilslutning

Høyres nestleder Jan Tore Sanner mener Hareides bok har en alvorlig feilslutning. I et debattinnlegg i Vårt Land omtaler han Høyre og KrF som hjertevenner i kampen mot sorteringssamfunnet.

– Forsvaret av mangfoldet og kampen mot ideen om det «perfekte» mennesket er helt sentralt for kristendemokratiske og liberalkonservative partier. Men det er en alvorlig feilslutning i hans bok. Han konkluderer med at Høyre og Arbeiderpartiet har nærmet seg hverandre i disse spørsmålene. Det er kun riktig når det gjelder metoder for å hjelpe barnløse til å få barn, slik som eggdonasjon, men er definitivt ikke riktig når det gjelder foreldres mulighet til å bestemme hvilke barn de skal få, skriver Sanner.

Han viser til Stortingets behandling av Bioteknologimeldingen og Høyres landsmøte sin resolusjon om bioteknologi som ble vedtatt før sommeren.

– Dette kommer til uttrykk allerede innledningsvis i «verdi»-delen av innstillingen til meldingen. Der skiller Arbeiderpartiet lag med flertallet og er ikke med på denne helt sentrale verdiformuleringen: «Menneskeverdet skal ikke være avhengig av bestemte empiriske og kvalitative egenskaper som kroppslig utvikling, rasjonell evne, sosial tilhørighet osv. Flertallet vil motvirke et sorteringssamfunn der man kan velge bort kvaliteter hos barnet man ikke ønsker, eller velge kvaliteter man vil ha. Flertallet vil advare mot en utvikling der valg av kvaliteter for barnet endrer menneskesynet.» Dette gir seg også utslag i konkret politikk. Der Høyre og Kristelig Folkeparti gjennomgående i innstillingen setter klare grenser mot sorteringssamfunnet, gjør Arbeiderpartiet det motsatte, skriver Sanner.

Jan Tore Sanner (H) i samtale med KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Jan Tore Sanner (H) i samtale med KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Peker mot venstre

Mange kommentatorer mener det tyder på at Hareide vil peke på Jonas Gahr Støre som landets nye statsminister.

Han skriver at han opplever Støre «som en mer sentrumssøkende og livssynsåpen Ap-leder enn mange av lederne partiet har hatt tidligere. Han er ikke opptatt av gamle dogmer, men av å lede et sosialdemokratisk parti for vår tid».

– Noen mener at det nærmest er en naturlov at KrF må velge samarbeid med høyresiden, fordi de mener partiet er «borgerlig». Mange i KrF misliker sterkt at denne merkelappen settes på partiet, skriver Hareide videre.

I helgen sa Ap-leder Støre at han mener KrF vil få større gjennomslag hos Arbeiderpartiet enn hos dagens regjering.

– Jeg mener KrF ville kunnet få større gjennomslag for viktige saker innenfor internasjonal solidaritet, klima, fattigdomsbekjempelse og rettferdig fordeling hos oss enn hos dagens regjering, men vi har stor respekt for at KrF selv gjør sine vurderinger og tar sine valg, sa Ap-lederen til ABC Nyheter.

SE VIDEO: Hareide med advarsel til Frp og Høyre

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:31 Fem personer evakuert etter jordras i Beisfjord i Narvik02:18 USA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58 Brann i enebolig i Tana slukket01:52 Hestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42 Halve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:48 Søker etter eldre kvinne i Skien sentrum og i Hjellevannet00:46 Detonasjon ved politihus i Sverige00:34 Kvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43 Floridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35 Fengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25 Pogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12 Nok en remis for Carlsen i USA22:49 Politimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24 Grønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52 Macron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51 Norsk spiss til engelsk fotball21:41 Advarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35 Siv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32 Bodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30 Sarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52 Saltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41 Slik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31 Valg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20 Oslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06 Håndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06 18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00 Dansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52 Emil Hansson klar for Hannover19:37 – Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29 Christian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50 MDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46 Emery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16 – Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02 Foodora-syklister går ut i streik17:25 Minneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15 Fare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58 Wikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39 Bombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33 Mann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21 Intervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05 Krystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48 Sudans Bashir i retten for korrupsjon15:22 Solbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21 Krekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20 Open Arms får legge til kai på Mallorca14:51 Britisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36 – Grunnlaget for torsken har kollapset14:24 Rykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17 Bombe mot politifolk i Nord-Irland13:59 Brasils president med nytt angrep på Norge13:59 Inflasjonen synker i eurosonen13:53 Ny teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41 Kutter fastrente på lån med lang binding13:29 Kinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04 Manshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55 Fem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36 Prinsessen på plass på ny skole12:35 Flaggstang falt over en person ved politistasjon12:02 Tog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55 Ny skolestreik for klimaet 30. august11:54 Tyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50 Hurtigruten bygger om skip til hybrider11:09 Høyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58 Bergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57 Coutinho klar for Bayern10:30 Iran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29 Casper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05 Markert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05 Dinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56 Trump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55 Bjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41 «Dyne-Larsen» er død09:23 Mennene i flertall ved høstens valg09:17 Pochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17 Tyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15 Elyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14 Prins Andrew avviser overgrepsanklager08:08 Flyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26 Kjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17 Skogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15 Tallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01 Tuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar06:50 Religionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge06:30 Trump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30 Krever billigere og flere nattog06:25 Diskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24 Dette skjer i dag05:30 Vil endre reglene for å ta førerkort05:29 Dette skjedde i natt05:26 Privat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08 Hoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:30 Samboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11 30 migranter pågrepet i Slovakia04:01 Norges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45 Antall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43 Medvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35 Valgomater kan avgjøre valget for mange03:05 Iransk oljetanker har forlatt Gibraltar
Siste nytt
02:31NorgeFem personer evakuert etter jordras i Beisfjord i Narvik02:18VerdenUSA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58NorgeBrann i enebolig i Tana slukket01:52NorgeHestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42NorgeHalve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:48NorgeSøker etter eldre kvinne i Skien sentrum og i Hjellevannet00:46VerdenDetonasjon ved politihus i Sverige00:34VerdenKvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43VerdenFloridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35VerdenFengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25SportPogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12SportNok en remis for Carlsen i USA22:49VerdenPolitimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24StemmerGrønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52PolitikkMacron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51SportNorsk spiss til engelsk fotball21:41VerdenAdvarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35PolitikkSiv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32SportBodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30SportSarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26Helse og livsstilTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52SportSaltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41VerdenSlik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31PolitikkValg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20PolitikkOslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06SportHåndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06Motor18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00SportDansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52SportEmil Hansson klar for Hannover19:37Penger– Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29NorgeChristian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50NorgeMDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46SportEmery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16Politikk– Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02PengerFoodora-syklister går ut i streik17:25VerdenMinneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15NorgeFare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58SportWikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39VerdenBombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33NorgeMann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21PolitikkIntervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05PolitikkKrystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48VerdenSudans Bashir i retten for korrupsjon15:22SportSolbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21NorgeKrekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20VerdenOpen Arms får legge til kai på Mallorca14:51PolitikkBritisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36Helse og livsstil– Grunnlaget for torsken har kollapset14:24VerdenRykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17VerdenBombe mot politifolk i Nord-Irland13:59VerdenBrasils president med nytt angrep på Norge13:59PengerInflasjonen synker i eurosonen13:53VerdenNy teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41PengerKutter fastrente på lån med lang binding13:29VerdenKinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04NorgeManshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55VerdenFem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36KulturPrinsessen på plass på ny skole12:35NorgeFlaggstang falt over en person ved politistasjon12:02ReiseTog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55NorgeNy skolestreik for klimaet 30. august11:54VerdenTyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50ReiseHurtigruten bygger om skip til hybrider11:09PolitikkHøyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58NorgeBergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57SportCoutinho klar for Bayern10:30VerdenIran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29SportCasper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05PengerMarkert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05SportDinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56VerdenTrump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55NorgeBjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41Penger«Dyne-Larsen» er død09:23PolitikkMennene i flertall ved høstens valg09:17SportPochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17VerdenTyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15SportElyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14VerdenPrins Andrew avviser overgrepsanklager08:08PengerFlyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26SportKjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17VerdenSkogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15NorgeTallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01SportTuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar06:50NorgeReligionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge06:30PengerTrump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30PolitikkKrever billigere og flere nattog06:25PolitikkDiskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24NorgeDette skjer i dag05:30MotorVil endre reglene for å ta førerkort05:29NorgeDette skjedde i natt05:26KulturPrivat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08NorgeHoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:30NorgeSamboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11Verden30 migranter pågrepet i Slovakia04:01NorgeNorges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45VerdenAntall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43SportMedvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35PolitikkValgomater kan avgjøre valget for mange03:05VerdenIransk oljetanker har forlatt Gibraltar
Populært