Forslag til asylplan fra Ap: – Viktig for Norge

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aps migrasjonsutvalg går inn for å gi minst 5 milliarder til en solidaritetspott til dem som er på flukt i nærområdene rundt konflikt- eller kriseområder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag legger Arbeiderpartiet fram resultatet av første del migrasjonsutvalgets arbeid. Den handler om asyl- og flyktningpolitikken.

Følg med på pressekonferansen klokken 13:30 i toppen av artikkelen.

Lederen av utvalget, Masud Gharahkhani, har reist land og strand for å samle et splittet parti rundt en ny, og strengere innvandringspolitikk. Ifølge Dagsavisen har partiet fått over 3.300 innspill fra medlemmer og velgere, der 264 var nye forslag til asylpolitikk.

Aps migrasjonsutvalg går inn for å gi minst 5 milliarder til en solidaritetspott til dem som er på flukt i nærområdene og ha strengere regler for migranter som kommer til Norge som ikke er kvoteflyktninger. For å få dette til vil utvalget ha nye asylavtaler mellom Norge og tredjeland på linje med avtalen som EU og Tyrkia.

Gharahkhani hadde ikke noe klart svar på hva som skjer når begrensingene Norge setter vil bryte internasjonale konvensjoner Norge har undertegnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kan ikke ha en innvandringspolitikk som skiller seg for mye fra Sverige og Danmark, sier han.

– Streng, men rettferdig

Gharahkhani opplyser om at avgjørelsen i utvalget var enstemmig.

– Vi skal ha en streng, rettferdig og human politikk, sier han på pressekonferansen.

Migrasjonsutvalget vil ha flere kvoteflyktninger, og færre av de andre typer migranter.

– Arbeiderpartiet, som sosialdemokratisk parti, kan ikke akseptere at pengeboken skal være avgjørende for hvem som klarer å komme seg til Norge, sier han, med tanke på at asylflukten ofte er farligere enn steder flyktninger kom fra.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gharahkhani sier at vi som samfunn må være spesielt oppmerksomme på Afrika og befolkningsøkningen der.

– Asyl kan aldri være hele løsningen på flyktningproblemet, slår han fast.

Vil innføre klart skille

Migrasjonsutvalget vil innføre et skille mellom de asylantene som har det mest prekære behovet for hjelp, og andre, som er individuelt forfulgt, og subsidiær beskyttelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vet at familieinnvandringen har vært høy i Norge. De som ikke er individuelt forfulgt skal få begrensede rettigheter når det gjelder familiegjenforening, sier han.

Utvalget foreslår at kvoteflyktninger skal avklare eventuelle familiegjenforeninger før ankomst til Norge.

Viktig for velgere

Undersøkelser viser at innvandringspolitikk var den viktigste saken for velgere i fjorårets Stortingsvalg. Aps partisekretær Kjersti Stenseng innrømmet etter valget at partiet var for dårlig på innvandring.

Gharahkhani fikk i august kritikk av Oslo AUF, og leder av Oslo AUF, Mani Hussaini. Gharahkhani har blant annet uttalt at målet bør være at det ikke kommer noen asylsøkere til Norge og at landet heller bør ta imot kvoteflyktninger gjennom FN-systemet.

– Jeg håper folk gis en sjanse på tross av alle Masuds famøse utspill. Jeg håper folk ser forbi utspillene, sa Hussaini, som selv sitter i migrasjonsutvalget, til NTB.

Hussaini ser ikke for seg noen enighet i partiet, selv etter at rapporten er lagt fram og behandlet, han mener det vil alltid være uenighet om saken i Arbeiderpartiet.

Utvalgets medlemmer er:

  • Leder: Masud Gharahkhani, Buskerud
  • Hanne Moe Bjørnbet, Trøndelag
  • Roger Valhammer, Hordaland
  • Henrik Thune, Akershus
  • Sylo Taraku, Buskerud
  • Lotte Grepp Knutsen, Nordland
  • Khamshajiny Gunaratnam, Oslo
  • Arnhild Holstad, Trøndelag
  • Abdullahi Muhamed Alason, Vest-Agder
  • Helga Pedersen, Finnmark
  • Trude Tinnlund, LO
  • Mani Hussaini, AUF