Meny

– Justisminister Wara tøver om Frps støtte til muslimske trossamfunn

STATSSTØTTE: Justis- og beredskapsminister Tor Mikkel Wara (til v.) er imot statsstøtte til muslimske trossamfunn, men Frp lar de trossamfunnene som har mest menn i styret beholde skattekronene de får. Her er de to i klinsj under Arendalsuka. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Raymond Johansen (Ap) slakter Tor Mikkel Waras forklaring på at Frp fortsatt gir statsstøtte til muslimske trossamfunn.

Onsdag prøvde Tor Mikkel Wara å forklare overfor ABC Nyheter hvorfor Frp stemte ned forslaget fra Ap i Stortinget om å ta statsstøtten fra muslimske trossamfunn der ikke kvinnene var representert med minst 40 prosent i styret.

Det skjedde trass i at Wara og hans parti går inn for å ta statsstøtten fra absolutt alle muslimske trossamfunn.

Justisministeren hevdet at støtte blir avgjort i kommunene.

– Det er med respekt å melde tøv av justisminister Wara å påstå at det er norske kommunestyrer som bestemmer den økonomiske støtten til trossamfunn, påpeker imidlertid hans motdebattant undre Arendalsuka, Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) overfor ABC Nyheter.

–  Det er staten som legger føringene. Og staten, det er regjeringen som Wara er en del av, sier Johansen.

Forskriften om statstilskudd til livsynssamfunn gir Raymond Johansen rett. Staten gir tilskudd. Men livssynssamfunn som får statsstøtte, kan også får kommunestøtte.

Muslim klar, Frp drøyer

20. mars stemte Frp og flertallet ned forslaget fra Ap om å sette betingelser til muslimske trossamfunn for fortsatt å få statsstøtte, blant annet om kvinners representasjon i styret.

Begrunnelsen Frps talsperson Morten Wold framførte der, var at regjeringen selv jobber med disse spørsmålene og at Frp ennå ikke var klar til å ta stilling til saken.

I motsetning til Frps behov for videre vurderinger, var Arbeiderpartiets muslimske representant Hadia Tajik blant dem som sto bak forslaget og dermed var i stand til å ta stilling til dette tiltaket.

– Frp finansierer patriarkalske kulturer

– Religion er ikke bare en privatsak for den enkelte. Det er også et offentlig anliggende når det gjelder økonomisk støtte fra det offentlige. På de fleste andre områder av samfunnet vårt stiller vi krav til demokrati, åpenhet og representasjon, sier Johansen til NTB.
Byrådslederen mener det er på høy tid å gjøre det samme overfor trossamfunnene.
– Det er derfor viktig å få på plass minst 40 prosent representasjon av kvinner i styrer i trossamfunn, sier Johansen.
– Hvis vi ikke nå stiller klarere krav kan vi være med på å finansiere en reproduksjon av patriarkalske kulturer der menn bestemmer, sier Johansen.

Populært