Meny

Anniken Huitfeldt: – Stram dere opp, Høyre - Frp forpester debatten!

Aps Anniken Huitfeldt og Frps Christian Tybring Gjedde røk i tottene på hverandre under en debatt om høyrepopulisme i Arendal. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Aps utenrikspolitiske talskvinne beskylder Frp for å forpeste debatten om innvandring - og mener at vi heller ikke har noe å lære av Einar Gerhardsen om integrering. 

ARENDAL (ABC Nyheter): – Jeg syns Høyre skal rette seg opp i ryggen og sette grenser for hva Frp kan si i regjering!

Oppfordringen kom fra lederen i Stortingets utenrikskomité, Anniken Huitfeldt (Ap), da Arendalsuka onsdag brakte opp en innvandringspolitisk debatt under kyndig ledelse av Terje Svabø.

Som eksempel trakk Huitfeldt fram justis- og beredskapsminister Tor Mikkel Wara, som i sin tid var innvandringsliberaler.

– Han påsto i en debatt at årsaken til økt innvandring var Aps politikk! sa Huitfeldt indignert

– Frp forpester debatten om innvandring og integrering, sa Huitfeldt.

Ikke mye å lære

Arbeiderparti-kvinnen kom også med et tilbakeblikk på sosialdemokratiets fortid. Journalist og forfatter Mimir Kristjansson ga nylig ut boka «Hva ville Gerhardsen gjort», der han råder Arbeiderpartiet til å lære av den berømte statsministeren.

– Når det gjelder Gerhardsen, er det ikke mye å lære på behandling av minoriteter, sa Huitfeldt i debatten og viste til datidens overgrep mot samene og taterne.

– Behandlingen av taterne og samene er en del av behandlingen av minoriteter i Norge som vi har tatt et oppgjør med. Det er mye han og sosialdemokrater den gang ikke håndterte i løsningen av et flerkulturelle samfunn, utdyper hun overfor ABC Nyheter.

Demokratisk angrep på  Frp?

– Du advarte i debatten om hatkampanjen mot Ap og polarisering i innvandringsdebatten, men sa selv om Frp at de forpester debatten. Er ikke det noe av det samme?

– Vi snakket om hvilken rolle Frp har spilt i innvandringsdebatten de siste årene. Jeg mener de har bidratt til en mindre åpen debatt om integrering, svarer Huitfeldt.

(Saken fortsetter under)

Civita-direktør Kristin Clemet, Christian Tybring Gjedde (FrP) og Anniken Huitfeldt (Ap) diskuterte høyrepopulismen i Europa. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Temaet for debatten var om høyrepopulister er i ferd med å bli dominerende i europeiske land

Huitfeldt, Civita-leder Kristin Clemet og forfatter og journalist Simen Ekern talte for å bevare det liberale demokratiet i verdensdelen.

Frps profilerte politiker Christian Tybring-Gjedde mener demokratiet må innebære at folkets synspunkter på innvandring og kultur må høres bedre.

Han reagerte på Huitfeldts oppfordring til Høyre, som han oppfatter går på Frps ytringsfrihet løs.

–Ikke ta det med hit!

Ifølge Tybring-Gjedde er årsaken til framveksten av de nye partiene i Europa som elitene misliker, at folk føler seg fremmedgjort.

– De ser at de nye naboene identifiserer seg mer med sine opprinnelsesland enn Norge. Så har de islam. De må ville bli norske. De må gripe anledningen til å være i dette landet, slippe det dysfunskjonelle i landet de kommer fra, i stedet for å ta det med hit, framholder Frp-politikeren.

Tybring-Gjedde mener karakteristikken «høyrepopulister» er ment nedsettende, og foretrekker «nasjonalkonservative» - altså en politikk for å bevare egen nasjonal kultur.

– Alle kulturer forsvinner, men vi skal bevare vår så godt vi kan, sa Tybring-Gjedde.

– Må forsvare våre samfunn

Mens Tybring-Gjedde mener den kulturelle og religiøse dimensjonen er årsak til problemene med innvandring, framholdt Anniken Huitfeldt, i likhet med Audun Lysbakken (SV) tidligere på dagen, økonomisk ulikhet som problemet.

Kristin Clemet påpekte denne forskjellen i forklaringsmodell mellom venstre- og høyresiden.

– Skyldes problemene innvandring eller økonomisk ulikhet? Vel, de to tingene henger også sammen, fordi innvandring også skaper ulikhet, sa hun.

–Vi skal ikke diskutere innvandrere, vi skal diskutere politikken rundt innvandnring framholder Tybring-Gjedde.

–  Afrikas befolkning vil dobles innen 2050. Tror du fattigdom i Afrika kan løses ved å bringe 10, 20, 30 millioner afrikanere hit? spurte han og konkluderte:

– Vi har plikt til å forsvare våre samfunn.

Populært