Meny

Duket for maktkamp i Frp: Listhaug seiler opp som favoritt

Video: Partileder Siv Jensen møtte pressen angående Sandbergs avgang.
Per Sandberg trekker seg som nestleder i Fremskrittspartiet. Sylvi Listhaug og Jon Georg Dale er de to heteste kandidatene til å ta over, ifølge Frp-kilder.

Mandag ble det klart at Per Sandberg trekker seg som fiskeriminister og Frp-nestleder etter den omstridte Iran-reisen og flere brudd på sikkerhetsrutinene.

– Det har vært opp- og nedturer, og jeg er stolt av å ha vært med på å bygge Fremskrittspartiet til et stort og sterkt parti. Nå er likevel tiden inne for å gå videre, gjøre noe annet og få mulighet til å bruke mer tid på privatlivet, sier Sandberg.

Dermed står Frp igjen med samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen som eneste nestleder.

Sandberg ble valgt som nestleder i 2006, samme år som Siv Jensen ble valgt til leder.

Listhaug står klar

Det er duket for maktkamp om det andre nestledervervet i partiet. I den kampen står Sylvi Listhaug klar, etter det ABC Nyheter erfarer.

I fjor skal hun også ha vært klar for å stille som nestleder, men ble aldri spurt. Sandberg og Solvik-Olsen tok gjengvalg på landsmøtet i mai.

Frps sentralstyremøte 3. september skal velge en konstituert nestleder.

– Listhaug er på ferie og er ikke tilgjengelig for noen kommentar, opplyser hennes rådgiver Espen Teigen.

En Frp-kilde sier det naturlige valget vil være Listhaug, og legger videre til at grasrota i partiet vil «reagere sterkt hvis Listhaug blir oversett».

Partinestor Carl I. Hagen har en rekke ganger tatt til orde for at Listhaug bør ta over. Det mener han fortsatt, ifølge VG.

Aktuelt: Letnes: – En ren heksejakt

Motkandidaten populær hos Høyre og Venstre

Listhaug mest åpenbare utfordrer er Frp-kronprins, landbruksminister Jon Georg Dale. Han kommer i likhet med Listhaug fra Møre og Romsdal.

Ifølge flere kilder er han en aktuell kandidat, og er svært populær hos partileder Siv Jensen. Jensen og Dale regnes for å være en del av den liberalistiske fløyen i Frp, mens Listhaug regnes som en del av den populistiske fløyen.

Dale er betraktelig mer populær hos regjeringskollegene i Venstre og Høyre. Sammenliknet med Listhaug har Dale en retorikk som er langt mindre konfliktfylt.

Kildene ABC Nyheter har vært i kontakt med nevner ikke andre navn enn Dale og Listhaug.

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale, Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Maktkamp

Før landsmøtet i mai i fjor kom Listhaug og partileder Siv Jensen i fokus, etter at en rekke kilder overfor VG hevder det pågår en maktkamp mellom partiets to største profiler.

Den gang skal Sylvi Listhaug ha stått klar til å bli nestleder, men Siv Jensen skal ha fått Sandberg til å fortsette.

– Det er oppspinn fra ende til annen, vi har hatt et godt forhold i alle år. Jeg er en av de som har sittet lengst i partiets sentralstyre og Siv har gitt meg muligheter hele veien, sa Listhaug til ABC Nyheter den gang.

Se video: Statsminister Erna Solberg og Per Sandberg møtte pressen mandag:

Populært