Meny

KrF om Sandbergs Iran-feiring: – En svært dårlig politisk vurdering

KrF-leder Knut Arild Hareide og medlem av kontrollkomiteen Hans Fredrik Grøvan. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KrF reagerer sterkt på at fiskeriminister Per Sandberg deltok under Irans ambassades feiring av den islamske revolusjonen. 

Fiskeriminister Per Sandberg var til stede som statsråd under den iranske ambassadens feiring av Irans nasjonaldag i februar, bekreftet Nærings- og fiskeridepartementet onsdag.

Sandberg takket ja til invitasjonen uten at utenriksminister Ine Eriksen Søreide eller statsminister Erna Solberg var informert, ifølge ABC Nyheters kilder.

– Det var en feilvurdering av statsråd Per Sandberg å delta under den iranske ambassadens feiring av Irans nasjonaldag. Det er dessuten svært betenkelig at informasjon om hans deltakelse kommer frem først nå, sier KrFs Hans Fredrik Grøvan, som er medlem i kontroll- og konstitusjonskomiteen, til ABC Nyheter.

Bakgrunn:  Sandberg avklarte ikke deltakelse under feiringen av den islamske revolusjonen

– En svært dårlig politisk vurdering

Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF). Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Han vurderer om han skal be om et ekstraordinært møte i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité for å drøfte Sandberg-saken.

– Det kan virke som om Sandberg har hatt en uheldig håndtering av formaliteter. Vi må kunne regne med at en statsråd respekterer reglene. Når det gjelder deltakelse på ambassadefeiringen er det ikke nødvendigvis regelbrudd, men åpenbart en svært dårlig politisk vurdering.

Avventer spørsmålet om tillit

–  Det som er viktig nå er at vi får alle kort på bordet. Statsministeren har sagt hun skal svare Stortinget på de spørsmål som er stilt. Spørsmål om tillit er ikke noe vi avgjør nå. Vi har tillit til statsråden så lenge han sitter. Nå må vi få svar og gå grundig igjennom dokumentasjonen, sier KrFs Grøvan. 

Anniken Huitfeldt (Ap). Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Anniken Huitfeldt (Ap) er medlem i Utenriks- og forsvarskomiteen. Hun er også kritisk til Sandbergs fremtrenden:

– Per Sandberg kan ikke på egenhånd styre norsk utenrikspolitikk overfor Iran.

Utenriksdepartementet bekrefter torsdag at Eriksen Søreide ikke kjente til deltakelsen, men det er heller ikke vanlig praksis.

– Det har verken under denne eller tidligere regjeringer vært praksis for at UD orienteres hvis politisk ledelse i andre departementer deltar på nasjonaldagsfeiringer i regi av utenlandske ambassader i Oslo. Dette er en vurdering som gjøres i hvert enkelt departement, sier kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet Frode Overland Andersen til ABC Nyheter.

Sandberg takket altså ja til invitasjonen på egenhånd. Det ble heller ikke gjort noen vurdering i departementets embetsverk og invitasjonen ble ikke journalført, ifølge Filter Nyheter og Aftenposten.

Kjæresten var til stede

Nasjonaldagen markerer slutten på den islamske revolusjon, som førte til at landet innførte et konservativt, islamsk regime. Ambassadens feiring fant sted på Akershus festning 8. februar.

Også Sandbergs norsk-iranske kjæreste Bahareh Letnes var til stede.

Den iranske nasjonaldagen er 11. febuar, og markerer slutten på den islamske revolusjonen i 1979.

Tusenvis av politiske motstandere av det nye regimet ble henrettet under og etter revolusjonen, ifølge Amnesty International.

I Teheran har feiringen båret preg av prestestyrets militærparader og tilhengere som brenner amerikanske og israelske flagg, skriver Filter Nyheter.

Sandberg har ikke besvart ABC Nyheters henvendelse torsdag. 

De fleste har fått med seg at politiker Per Sandberg (58) har blitt kjæreste med Bahareh Letnes (28). Foto: Nrk / NTB scanpix

Støre: – Erna, har du kontroll?

– En statsråds deltakelse på feiringen av den iranske revolusjonen blir lagt merke til i Teheran og oppfattet som et klart politisk signal, sier Ap-leder og tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre lurer på om statsminister Erna Solberg har kontroll på Per Sandberg. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Han kan ikke huske at en slik deltakelse har skjedd tidligere.

– Spørsmålet er om utenriksministeren eller statsministeren var innforstått med fiskeriministerens deltakelse eller om dette er privatpraktiserende utenrikspolitikk i regi av Per Sandberg, sier Støre.

Det var de altså ikke, ifølge ABC Nyheters opplysninger.

– I så fall er det nok et eksempel på at statsministeren ikke har styring på sin statsråd, sier Støre til Dagbladet. 

Les mer om Sandberg-saken:

Sandberg med nattlig SMS til Fiskeribladets redaktør

Solberg må svare på flere spørsmål i Sandberg-saken

Kjæresten søkte om å bli Sandbergs assistent

Populært