Meny

Sandberg avklarte ikke deltakelse under feiringen av den islamske revolusjonen

Fiskeriministeren Per Sandberg, ikke privatpersonen, deltok under den iranske ambassadens feiring av Irans nasjonaldag. Jonas Gahr Støre spør om Erna Solberg har kontroll. 

Fiskeriminister Per Sandberg var til stede som statsråd under den iranske ambassadens feiring av Irans nasjonaldag i febaruar, bekreftet Nærings- og fiskeridepartementet onsdag. 

Sandberg takket ja til invitasjonen uten at utenriksminister Ine Eriksen Søreide eller statsminister Erna Solberg var informert, ifølge ABC Nyheters kilder.

Takket ja på egenhånd

Utenriksdepartementet bekrefter torsdag at Eriksen Søreide ikke kjente til deltakelsen, men det er heller ikke vanlig praksis.

– Det har verken under denne eller tidligere regjeringer vært praksis for at UD orienteres hvis politisk ledelse i andre departementer deltar på nasjonaldagsfeiringer i regi av utenlandske ambassader i Oslo. Dette er en vurdering som gjøres i hvert enkelt departement, sier kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet Frode Overland Andersen til ABC Nyheter.

Ble ikke journalført

STATSRÅDEN PER SANDBERG: Regjeringen med statsminister Erna Solberg og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (t.v.) fikk ikke beskjed av nestleder i Frp, Per Sandberg (t.h). Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Sandberg takket altså ja til invitasjonen på egenhånd. Det ble heller ikke gjort noen vurdering i departementets embetsverk og invitasjonen ble ikke journalført, ifølge Filter Nyheter og Aftenposten. 

Nasjonaldagen markerer slutten på den islamske revolusjon, som førte til at landet innførte et konservativt, islamsk regime. Ambassadens feiring fant sted på Akershus festning 8. februar.

Også Sandbergs norsk-iranske kjæreste Bahareh Letnes var til stede.

Den iranske nasjonaldagen er 11. febuar, og markerer slutten på den islamske revolusjonen i 1979.

Tusenvis av politiske motstandere av det nye regimet ble henrettet under og etter revolusjonen, ifølge Amnesty International.

I Teheran har feiringen båret preg av prestestyrets militærparader og tilhengere som brenner amerikanske og israelske flagg, skriver Filter Nyheter. 

Saken oppdateres!

Sandberg har ikke besvart ABC Nyheters henvendelse torsdag. 

Støre: – Erna, har du kontroll?

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre lurer på om statsminister Erna Solberg har kontroll på Per Sandberg. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– En statsråds deltakelse på feiringen av den iranske revolusjonen blir lagt merke til i Teheran og oppfattet som et klart politisk signal, sier Ap-leder og tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

Han kan ikke huske at en slik deltakelse har skjedd tidligere. 

– Spørsmålet er om utenriksministeren eller statsministeren var innforstått med fiskeriministerens deltakelse eller om dette er privatpraktiserende utenrikspolitikk i regi av Per Sandberg, sier Støre.

Det var de altså ikke, ifølge ABC Nyheters opplysninger.

– I så fall er det nok et eksempel på at statsministeren ikke har styring på sin statsråd, sier Støre til Dagbladet. 

Bråk etter ferietur

Det har vært mye støy rundt Sandberg etter at han var på privat reise i Iran. Nærings- og fiskeridepartementet var ikke kjent med reisen før den norske ambassaden i Iran 16. juli ba om offisielle møter med Sandberg på vegne av det iranske utenriksdepartementet.

29. juli ble det kjent at Sandberg var i Iran sammen med sin norsk-iranske kjæreste, Bahareh Letnes. Hun har et enkeltmannsforetak som blant annet skal drive med sjømateksport.

31. juli opplyste Statsministerens kontor at Sandberg først orienterte dem om Iran-reisen to dager etter at han kom til landet. Ifølge regjeringens arbeidsreglementet skal statsråder til enhver tid holde SMK orientert om hvor de befinner seg og hvordan de kan kontaktes.

Sandberg: Mobilen lå i bagasjen

1. august ble det kjent at Sandberg hadde med jobbtelefonen på Iran-ferien. Det strider mot sikkerhetsrådet fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Sandberg har opplyst at telefonen lå i bagasjen store deler av turen. Telefonen er levert til PST og er nå inndratt. Også da Sandberg var på besøk i Kina i mai i år, hadde han med seg mobiltelefon.

Senest onsdag uttalte Erna Solberg at hun har tillit til sin statsråd. 

Sandberg har de siste årene hatt et sterkt engasjement for handel med Iran. I Stortinget er det nå stilt flere spørsmål rundt Sandbergs forhold til Iran.

Sandberg deltok 3. oktober 2017 på et møte som Sandberg selv har beskrevet som et «et møte hvor man vurderte oppstart av en venneforening Iran/Norge».

24. mars deltok Sandberg på den iranske ambassadens feiring av persisk nyttår. Her har Sandberg opplyst at han var tilstede som privatperson. 

Les mer om Sandberg-saken:

Sandberg med nattlig SMS til Fiskeribladets redaktør

Solberg må svare på flere spørsmål i Sandberg-saken

Kjæresten søkte om å bli Sandbergs assistent

SE VIDEO: Dette er Sandberg-saken

Populært