Elvestuen alvorlig bekymret for EUs kjemikalieregler

EU-SOMMEL: Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (v) kritiserer sammen med miljøministrene i Finland, Frankrike, Latvia, Litauen, Luxembourg, Nederland, Slovakia, Sverige og Tyskland, EU-kommisjonen for manglende framdrift i kampen mot kjemikalie-farer.
EU-SOMMEL: Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (v) kritiserer sammen med miljøministrene i Finland, Frankrike, Latvia, Litauen, Luxembourg, Nederland, Slovakia, Sverige og Tyskland, EU-kommisjonen for manglende framdrift i kampen mot kjemikalie-farer. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

EUs regler mot hormonhermere og andre kjemikalier som kan forurense og forgifte, har ikke blitt innført etter planen. Ola Elvestuen og ni andre miljøministre skriver sin uro til EU-kommisjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er alvorlig bekymret for den potensielle forsinkelsen i flere initiativer som var ment å fremme EUs kjemikaliepolitikk.

Det skriver klima- og miljøminister Ola Elvestuen i et brev forrige uke til EU-kommisjonen.

I brevet oppfordrer han og miljøministre i Finland, Frankrike, Latvia, Litauen, Luxembourg, Nederland, Slovakia, Sverige og Tyskland EU-kommisjonen til å ta nødvendig grep nå som Kommisjons-perioden snart utløper i 2019.

Saken angår i høyeste grad Norge, som gjennom EØS-avtalen er forpliktet til å følge mye av EUs regelverk og ikke står fritt til å gå foran.

Ministrene mener også at det må gjøres mer for å omsette ord til handling i målet om å oppnå «sirkulær økonomi». Begrepet innebærer tiltak som gjør at materialer som inngår i økonomien blir resirkulert og benyttet om igjen, i stedet for å bli til et avfallsproblem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De etterlyser også bedre kontroll med nano-materiale i EUs kjemikalieregelverk kalt REACH.

«Selv om vi noterer at det er gjort framgang på visse elementer, som kriterier for hormonhermende stoffer, forblir det viktige hull i vårt juridiske og politiske rammeverk i gjennomgangen av REACH og vedlegget om nanomaterialer.», skriver ministrene blant annet (ABC Nyheters oversettelse) i brevet datert 27. juli.

Norge med i aktiv gruppe

– Hvorfor er Norge med på dette brevet, er tiltakene ministrene snakker om del av EØS-avtalen?

– EU har noen av verdens fremste kjemikalielover, og på grunn av EØS-avtalen blir store deler av EUs miljølovgivning også vår, svarer statssekretær Atle Hamar (V) i Klima- og miljødepartementet på ABC Nyheters spørsmål.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forteller at kjemikaliepolitikken i EU er viktig for Norge og at Norge er en svært aktiv partner i arbeidet med å videreutvikle og forbedre reguleringen av kjemikalier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Innenfor EU er Norge med i en gruppe land som er pådrivere for best mulig beskyttelse av mennesker og miljø mot skadelige stoffer, sier Hamar.

I brevet viser ministrene til EUs 7. handlingsplan for miljø (EAP) som ble vedtatt i 2013.

Les også: Miljøseier for Norge i EU

Her haster det mest

– Hvor er mangelen på framgang alvorligst i regelverket for kjemikalier?

– Det er særlig på fire områder det haster. Det gjelder å få på plass en ny politikk for miljøskadelige legemidler, en ny strategi for et miljø uten miljøgifter, et regelverk for å minske det totale miljøavtrykket for forbrukervarer og til sist en ny strategi for å minimere hvor mye folk blir utsatt for hormonforstyrrende stoffer. Dette er regelverk som er viktig for folk flest og for miljøet rundt oss, sier Hamar.

Les også: Miljødirektoratet sluker gift fra EU

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske tiltak kan være ulovlige

– Er det noen av områdene ministrene er bekymret for, der Norge har gått eller kan gå foran?

– Det viktigste vi kan gjøre er å være aktive internasjonalt. Miljødirektoratet og andre norske fagmiljøer gjør daglig et stort og viktig arbeid innenfor hele kjemikaliefeltet. Norge har også tidligere gått sammen med andre land for å få til en mer ambisiøs kjemikaliepolitikk, blant annet på hormonforstyrrende stoffer, trygghet i bruk av nanomaterialer, og regulering av farlige stoffer i produkter, sier Hamar til det.

Klima- og miljødepartementet understreker også overfor ABC Nyheter at Norge på grunn av EØS-avtalen har et svært begrenset handlingsrom for særnasjonale reguleringer.

Kjemikalier og produkter reguleres gjennom EØS-regelverk. Nasjonale reguleringer vil kunne regnes som ulovlige handelshindringer i strid med våre EØS-forpliktelser.