Sandbergs omstridte Iran-reise

Abid Raja: – Per Sandberg har mye å lære bort til Per-Willy Amundsen

Abid Raja (V).
Abid Raja (V). Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Per Sandbergs (Frp) ferietur til Iran har skapt reaksjoner på Stortinget. Abid Raja mener saken viser at «kjærlighet kan være oppdragende».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Per Sandberg er tydeligvis glad i muslimske Iran og bør leksjonere sin partifelle Per-Willy Amundsen, sier Venstres Abid Raja til ABC Nyheter.

Bakgrunnen for utspillet er et innlegg i Aftenposten mandag, hvor tidligere justisminister Per-Willy Amundsen tar til orde for at «folkevandringen fra muslimske land bør opphøre».

Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Enhver selvstendig stat har rett til å styre innvandringen til landet og sikre rikets grenser. Vi vet at den fremmedkulturelle, asylrelaterte innvandringen i særdeleshet kommer fra muslimske land. Vi vet at folkevandringen til Europa skaper synlige problemer over hele kontinentet. Vi vet at den mangler sikkerhetsmessig, økonomisk og verdimessig bærekraft. Alt dette bør være godt dokumentert. Likevel mener venstresiden at det ikke skal være lov å peke på problemet og anvise det åpenbare svaret: Folkevandringen fra muslimske land bør opphøre, skriver Amundsen.

Innlegget får Abid Raja til å reagere.

Les hele innlegget her: Asylretten bør begrensen til naboland

Raja: Sandberg er tydeligvis glad i Iran

Samtidig som Amundsen tar til orde for at folkevandringen fra muslimske land bør opphøre, kom fiskeriminister Per Sandberg (Frp) mandag hjem fra ferie i Iran.

Ferien har skapt reaksjoner, og Abid Raja ber Sandberg ta en prat med partifelle Amundsen.

– Sandberg er tydeligvis glad i muslimske Iran. Mulig han bør leksjonere sin partifelle Per-Willy Amundsen om at generaliseringer og mytespredninger er både unorsk, og ikke verdig representanter fra et regjeringsparti. Per Sandberg har mye å lære bort til Per-Willy Amundsen, sier Raja til ABC Nyheter.

Sandberg har vært på reise med Bahareh Letnes (28), som eier et enkeltpersonforetak innen eksport av fisk og sjømat.

Det var Fiskeribladet som først omtalte relasjonen mellom de to.

Selskapet oppgir at det skal drive med «produksjon, utvikling, kjøp og salg, herunder eksport av fisk og sjømatprodukter og annet som naturlig faller sammen med dette».

På Instagram har Letnes, som kom til Norge som asylsøker, lagt ut en rekke bilder av henne og Sandberg. På et bilde spiser de to middag sammen, og på et annet holder Sandberg rundt Letnes.

Raja: Kjærligheten kan være oppdragende

Sandberg har ikke ønsket å kommentere forholdet til Letnes. Abid Raja sier Sandberg selv må kommentere de spørsmål som kommer opp om hans relasjon til Letnes, men legger til følgende på generelt grunnlag.

– Forelskelse og kjærlighet kjenner verken grenser, tabuer, hudfarge, etnisitet eller religiøse opphav. Nettopp derfor er kjærligheten kjent som både grensesprengende og ren. Kjærligheten kan være både oppdragende og folkeopplysende, sier Raja.

Per Sandberg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Per Sandberg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Du rører ikke sammen to forskjellige saker her?

– Det er godt man kan erfare at innvandrere er likanes folk, på mange måter. Kanskje det kan gjøre at folk etterhvert får mindre generaliserende og stigmatiserende syn på grupper av mennesker, sier Venstre-profilen.

Bakgrunn: Iran gjorde fiskeridepartementet kjent med Sandbergs Iran-reise

Ifølge Dagens Næringsliv har Iranske myndigheter henvendt seg til Sandberg med en forespørsel om å møte statsråden under hans ferieopphold. Sandbergs planer om en privat reise til Iran ble først kjent for eget departement da iranske myndigheter ville møte fiskeriministeren, skriver avisen.

Sandberg har en rekke ganger understreket at han er på en privat reise, 100 prosent fri fra jobbrelasjoner.

– Gjør uttalelsene til Amundsen noe med regjeringssamarbeidet, Raja?

– Amundsen er ikke en del av regjeringen. Han burde vise mer lojalitet til regjeringsprosjektet og innordne seg etter ordene og det nedfelte i Jeløya-plattformen, sier Raja og sender over et utdrag fra plattformen:

Utdrag fra Jeløya-plattformen:

Et mangfoldig Norge. Innvandring er en kilde til nye impulser og kulturell utveksling. Variasjon bidrar til nytekning, innovasjon og kreativitet. Samtidig som innvandring har bidratt til økonomisk vekst i Norge og gjort oss til en mer mangfoldig nasjon, ser regjeringen utfordringer knyttet til innvandring og integrering. Folkeforflytninger setter det norske samfunnet på prøve, uansett årsak. Ikke minst gjelder det den norske velferdsstatens bærekraft. Det er derfor nødvendig å føre en restriktiv, rettssikker og ansvarlig innvandringspolitikk. Norge skal være en pådriver for å finne gode løsninger for verdens flyktninger, både gjennom hjelp i nærområdene og ved å ta imot kvoteflyktninger. Mennesker som får lovlig opphold i Norge skal tas imot på en god måte. Regjeringen vil legge om integreringspolitikken for å få flere raskere i arbeid. Introduksjonsprogrammet må bli mer målrettet. Sivilsamfunnet må mobiliseres for å få til bedre hverdagsintegrering.


Kilde: Regjeringen.no

Per-Willy Amundsen sier i en kommentar til Rajas utspill at «hva Abid Raja måtte mene om temaet er komplett uinteressant».

– Iran er et terrorregime som utøver grove overgrep mot sin egen befolkning. Jeg har kun forakt for prestestyrets avskyeligheter og støtter USAs holdning til regimet. Hva Abid Raja måtte mene om temaet er komplett uinteressant, skriver Amundsen i en epost til ABC Nyheter.

Det har ikke lyktes ABC Nyheter å få kontakt med Per Sandberg.

Ap og SV har bedt om avklaring

På Stortinget stilles det spørsmål rundt Sandbergs relasjon til Letnes.

Torgeir Fylkesnes i SV vil stille skriftlig spørsmål i Stortinget til fiskeriminister Per Sandberg om hans private Iran-tur. Også Ap har bedt om avklaring, ifølge DN.

– Vi trenger avklaring når det gjelder to ting: Mulig kontakt med iranske myndigheter og Sandbergs relasjon til den iranske kvinnen, sier Fylkesnes.

Spørsmålet vil bli stilt skriftlig 1. august, og Sandberg har da seks dager på seg til å svare.

Sandberg har reagert på det han mener er mistenkeliggjøring av turen.

– Det at «noen» prøver å produsere konspirasjon- og korrupsjonsteorier av dette er det reneste tøv, skriver han i en tekstmelding til DN.

Norge og andre vestlige land åpnet opp for økt handel og kontakt med Iran etter at landet inngikk en avtale om sitt atomprogram. Men siden har USA trukket seg fra avtalen og president Donald Trump har truet med sanksjoner mot bedrifter fra hele verden som handler med Iran.

På Twitter skriver Abid Raja:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden