Frp-profiler legger press på Siv Jensen og regjeringen:

– Vi har gitt tydelig beskjed om hvor vi står. Vi forventer at regjeringen tar hensyn til dette

<p>Statsminister Erna Solberg settes under press fra sterke krefter i Fremskrittspartiet. Her Per-Willy Amundsen, innfelt Christian Tybring-Gjedde og Sylvi Listhaug. </p>
Statsminister Erna Solberg settes under press fra sterke krefter i Fremskrittspartiet. Her Per-Willy Amundsen, innfelt Christian Tybring-Gjedde og Sylvi Listhaug.  Foto: NTB Scanpix

Det brygger til storm i regjeringen. Sentrale Frp-profiler forventer at regjeringen lytter til Fremskrittspartiet: Norge bør ikke ta imot flyktninger fra EU. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har gitt tydelig beskjed om hvor vi står. Vi forventer at regjeringen tar hensyn til dette, sier Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde til ABC Nyheter.

Han får støtte av de tidligere justisministrene Sylvi Listhaug og Per-Willy Amundsen.

Partileder Siv Jensen forholder seg taus til presset fra de profilerte Frp-politikerne.

Bakgrunnen er at EU-landene fredag kom til en skjør enighet om en ny flyktningavtale.

Det er enighet om at EU-land i fellesskap skal ta hånd om flyktninger og migranter som plukkes opp i Middelhavet.

Men det skal være fullstendig frivillig å delta i innsatsen. Det var et ufravikelig krav fra dypt skeptiske medlemsland i øst.

Aktuelt: Hagen ber Frp true med regjeringskrise

Kartlegging gjenstår

Erna Solberg og utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) mener Norge bør bidra i EUs fordeling av flyktninger og migranter.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Det er for tidlig å si hvilke direkte konsekvenser beslutningene fra EU-toppmøtet vil ha for Norge. Dersom det etableres et system for frivillig relokalisering eller gjenbosetting innenfor EU der landene blir bedt om å ta imot asylsøkere og flyktninger, vil vi ta stilling til det, sa utenriksministeren til ABC Nyheter fredag.

– Vi støtter felles europeiske løsninger og ansvars- og byrdefordeling på migrasjonsområdet og det er positivt at EU-har kommet frem til et kompromiss. Det gjenstår mye arbeid for å klarlegge hvordan det skal fungere i praksis, sa Eriksen Søreide videre.

Bakgrunn: EUs asylforlik kan skape store vansker for regjeringen

– Sololøp fra regjeringen

Det er misnøye innad i Frps stortingsgruppe med uttalelsene til utenriksministeren og Erna Solberg.

Uttalelsene og regjeringens standpunkt skal ikke ha blitt drøftet med stortingsgruppa, og sololøpet fra regjeringen har opprørt flere.

Det bekrefter flere Frp-kilder overfor ABC Nyheter.

– Fremgangsmåten til regjeringen er problemet, sier en kilde.

Sylvi Listhaug (Frp), Per-Willy Amundsen (Frp) og Tybring-Gjedde har de siste dagene flagget at Norge ikke bør delta og ta imot flyktninger fra EU.

– Norge bør ikke hente noen «flyktninger» fra EU. Null. Ingen. Omfordelingen EU-landene har blitt enig om er frivillig. Vi er ikke medlem av EU, og bør heller aldri bli det, skrev Amundsen på Facebook før helgen, og fulgte opp senere:

– Dette er en viktig sak for Frp. Det bør våre samarbeidspartnere i regjering merke seg. Norge er ingen husmannsplass under EU.

– Grasrota i Frp aksepterer ikke lenger å bli overkjørt

Sylvi Listhaug har flagget sin støtte til kollega Per-Willy Amundsen på Facebook:

Tybring-Gjedde skriver på Facebook:

– Grasrota i FrP aksepterer ikke lenger å bli overkjørt i migrantspørsmål. Vi vil stå i mot enten presset kommer fra MSM, interesseorganisasjoner, Storting eller egen regjering.

Siv Jensen: – Forhandlinger skjer ikke via media

ABC Nyheter har spurt Frp-leder Siv Jensen om hun støtter utenriksminister Eriksen Søreide sin uttalelse, om Frp vil gå med på flere EU-flyktninger og hva hun tenker om uttalelsene til Frp-politikerne på Stortinget.

Taus om intern uro: Partileder Siv Jensen (Frp). Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Taus om intern uro: Partileder Siv Jensen (Frp). Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Frp er for en restriktiv innvandringspolitikk både i regjeringen og i Stortinget. Forhandlinger i regjeringen skjer ikke via media, skriver Jensen i en e-post til ABC Nyheter.

Utover det ønsker ikke Jensen å svare på spørsmål.

Regjeringspartner Venstre har uttalt at de forventer at Norge bidrar i flyktningavtalen.

SE VIDEO: Tusenvis av migranter jages ut i Sahara-ørkenen

Personvernpolicy