Frp kritiserer politiet etter taushet om en serie overfall:– Befolkningen har krav på å vite at det er en farlig person på frifot

POLITI-KRITIKK: Medlem av justiskomiteen på Stortinget, Himanshu Gulati, har lite til overs for at politiet var tause i flere måneder.
POLITI-KRITIKK: Medlem av justiskomiteen på Stortinget, Himanshu Gulati, har lite til overs for at politiet var tause i flere måneder. Foto: Arkivfoto/Utlendingsdirektoratet
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet lot være å advare publikum i Oslo om at de etterforsket en rekke overfall mot yngre kvinner. Det får Frp til å reagere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag ble en 37 år gammel mann varetektsfengslet siktet for fire overfall- og voldtektsforsøk i Oslo. Han mistenkes som gjerningsmann i flere andre lignende saker.

– Byens befolkning har krav på å vite hvis det er en farlig person på frifot, sier Frps Himanshu Gulati til ABC Nyheter.

Overfallene skal ha skjedd da unge kvinner i 20-årene var på vei hjem fra byen. Alle overfallene skjedde midt på natten i det sentrale Oslo. I alle sakene kom mannen bakfra i det offeret var i ferd med å låse seg inn hjemme.

Tause i fem måneder

Allerede ved årsskiftet satte politiet ned en egen etterforskningsgruppe.

I fem måneder lot politiet være å informere offentligheten om voldtektsforsøkene mannen nå er siktet for. Bakgrunnen for dette er at politiet i 2016 fikk nye retningslinjer for omtale av voldtekter, ifølge VG.

Mandag skrev avisen at politiet kun informerer om voldtekter og andre seksuallovbrudd dersom ett av disse forholdene er oppfylt:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
  • Publikum kan være vitner eller ha opplysninger som kan bidra til oppklaring
  • Politiet er redd for at gjerningsmannen kan voldta igjen
  • Mediene fanget opp hendelsen fra annet hold


Bakgrunn: 37-åring siktet for voldtekt er i mistenkt i flere andre saker

– Det kan stilles kritiske spørsmål

– Vi ser i ettertid at det kan stilles kritiske spørsmål vedrørende dette. Vi var også klar over at de kunne komme, sier politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby til NRK.

Politiet sier til VG at vurderingene har vært at det er lite opplysninger om gjerningsmannen. I tillegg fryktet de bevisforspillelse.

– Merkelig

Gulati understreker at han ikke kjenner alle detaljene i saken, men mener politiets vurdering fremstår merkelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg forstår at det noen ganger kan være legitime grunner for å ikke gå ut med saker, for eksempel av etterforsknings taktiske grunner eller hendelser i private sammenhenger som sovevoldtekter. Men overfallsvoldtekter handler om tryggheten handler om tryggheten til kvinner og menn som beveger seg i gatene. Jeg reagerer på at man velger å tie om noen som har gått ut til å begå flere overfall, sier Frp-politikern til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg håper dette ikke er et forsøk på å dysse ned overfallsvoldtekter. Kjenner ikke til detaljene i saken, men terskelen for å dysse det ned bør være høy, sier Gulati videre.

– Stor fare for at det skal skje med andre

2016: Derfor toner Oslo-politiet ned omtale av overfallsvoldteker

I 2011 var det en massiv oppmerksomhet rundt voldtekt og det ble dokumentert en økning i anmeldelser hadde sammenheng med antall presseoppslag.

Etter rekordåret utarbeidet Marianne Sætre og Veslemøy Grytdal i Oslo politidistrikt rapporten « Voldtekt i den globale byen». Analytikerne konkluderte med at økningen i anmeldelser var sterkt forbundet med antall presseoppslag, skrev VG.

Politiet mente at omtalen førte til en voldsom frykt.

Kilde: VG og NTB

– Politiet fikk nye retningslinjer i 2016, mener du de ikke er gode nok?

– Jeg reagerer på at det er samme retningslinjer for overfallsvoldtekter som en del andre seksuelle lovbrudd. Når dette skjer på gata og det er stor fare for at det skal skje med andre, bør politiet informere. Overfallsvoldtekter stiller seg i en særegen kategori.

– Mener du er er en feilvurdering?

– Jeg skal skal være varsom med å kritisere politiet i enkeltsaker, men når det er sagt synes jeg det er spesielt hvis de generelle retningslinjene skal gjelde overfallsvoldtekter.

Nekter straffskyld

Under fengslingsmøtet i Oslo tingrett mandag forklarte 37-åringen seg. Han nekter for at overfallene er forsøk på voldtekt, men har erkjent grov kroppskrenkelse.

Mannen godtok politiets krav om varetekt med brev- og besøksforbud og fullstendig isolasjon de to første ukene.

37-åringen er ifølge NRK tidligere dømt for både for voldtekt og vold.