Støre om den røffe tiden: – Det vi har opplevd etterlater sår

Ap-leder Jonas Gahr Støre vil opp og frem, men vil ikke tallfeste noe mål for valget i 2019.
Ap-leder Jonas Gahr Støre vil opp og frem, men vil ikke tallfeste noe mål for valget i 2019. Foto: Johnny Syversen/Pensjonistfbundet
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Hardt arbeid» er oppskriften Ap-lederen vil bruke for å få partiet ut av uro og dårlige meningsmålinger. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

STOREFJELL (ABC Nyheter): Jonas Gahr Støre setter seg ned i lobbyen på Storefjell hotell på Golsfjellet.

Han har akkurat talt til Pensjonistforbundet. «Kjære Jonas» ble han presentert som, men slik har det ikke vært hos alle etter valget.

På meningsmålingene har partiet falt dramatisk. Tre av ti velgere har forlatt Ap-skuta etter valget.

«Stakkars Støre» måtte han lese på forsiden av landets største avis onsdag morgen. Nok en elendig meningsmåling måtte forsvares. Internt i partiet murrer det.

– Det er ikke noen hemmelighet at det har vært en tøff tid for mange, sier Støre til ABC Nyheter.

Les også: Ap-topp fikk refs av veteran: Synes ikke det har vært så bra

– En røff høst, en røff vinter og vi er i en røff tid

Han leder et parti som forsøker å riste av seg Giske-bråket, valg-nederlaget og intern uro. Ap-lederen vil stå opp for de over 800.000 som stemte på partiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Arbeiderpartiet hadde et røft valg, røff høst, røff vinter og vi er i en røff tid. Men det skal vi reise oss ut fra. Ingen av de som har stemt på oss har stemt på oss for at vi skal henge med hodet og synes synd på oss selv. Vi skal rydde opp i interne ting og vi har et viktig samfunnsoppdrag foran oss, sier Støre.

Arbeiderpartiet har alt annet enn blomstret denne våren, og i korridorene på Stortinget snakker nå SV-folk om at partiet på sikt kan bli større en «ørnen» i norsk politikk.

Vi som er partiledere må leve med at oppslutningen om partiene våre svinger. For ett år siden var SV opptatt av å komme over sperregrensa og vi lå godt over 30 prosent. Nå er situasjonen en annen, mye på grunn av valget og interne forhold i Arbeiderpartiet som vi nå har lagt bak oss. Det viktige for meg er å få et flertall som bytter ut dagens. Jeg fortviler ikke over at SV gjør det bra, de er et seriøst parti vi samarbeidet godt med. Vi utfyller hverandre godt, sier Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vårt største potensial er de velgerne som har satt seg på gjerdet, mener Støre.

Les også: Siv Jensen: – Ap er ikke lenger ørnen i norsk politikk

– Vi må ta tiden til hjelp

Har dere lagt de indre forholdene bak dere, slik du sier?

– Det vi har opplevd etterlater sår, det etterlater frustrasjon og der må vi ta tiden til hjelp. Når det røyner på så står vi sammen og det er jeg trygg på at vi skal klare. Det er ikke noe hemmelighet at det har vært en tøff tid for oss.

Han mener partiet har vist lovende takter i Stortinget, selv om det er dårlige meningsmålinger og intern støy som har tatt det meste av oppmerksomheten.

Foto: Johnny Syversen/Pensjonistfbundet
Foto: Johnny Syversen/Pensjonistfbundet

– Vi har fått gjort mye politikk, som pappapermen og vedtak for å begrense innleie i arbeidsmarkedet. Men det som når frem og får oppmerksomhet er dominert av dårlige målinger og intern uro, sier Ap-lederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du satt noe målsetning frem mot valget i 2019?

– Jeg har fra jeg ble partileder aldri uttalt meg om mål i form av tall. Det er gjort tidligere i historien med blandet hell. I min tid som partileder har vi hatt mellom 19 og 41 prosent på målingene, så det betyr at velgerne som kan peke på oss finnes der ute. Men jeg setter ikke tall, jeg setter bare mål om hardt arbeid og politikk som gir tillit.

Arbeiderpartiet skal ikke synes synd på seg selv. De skal reise seg gjennom hardt arbeid, understreker Støre.

Trygg på at han har partiet i ryggen

– Du vil ikke snakke om tall. Tenker du at du er avhengig av et bedre valg for å fortsette som leder?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Som leder har jeg et sterkt mandat fra landsmøtet som er bekreftet fra landsstyret og sentralstyret. Så det er den minste utfordringen nå. Dette er et lagarbeid. Arbeiderpartiet må trekke sammen, vi må være gode i alle ledd. Når vi er det blir vi en formidabel kraft, men når det er litt kluss i vekslingene blir vi mer sårbare. Mitt ansvar er å komme tilbake med fullt trykk og jeg sitter her med stor tro på det. Når jeg møter pensjonistene nå er det med oppløftet budskap og masse energi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Støre på offensiven: – Hvor er folkeskyministeren?

Støre fikk ros av flere pensjonister etter talen. Han ønsker trygdeoppgjøret tilbake til Stortinget, slik det var inntil i 2016, og håper KrF vil skaffe flertall for det.

Han kom med kraftig kritikk mot regjeringen og trygdeoppgjøret til pensjonistene - hvor de fleste taper kjøpekraft.

Eldreminister Åse Michaelsen, Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Eldreminister Åse Michaelsen, Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Tro det eller ei, vi har en eldreminister. Hvor er eldre- og folkeskyministeren? spurte Støre til Pensjonistforbundet da han innledet sin tale.

Ingen av regjeringspartiene kunne stille opp på Pensjonistforbundets landsmøte, noe som har skuffet pensjonistene.

– Litt sårt, sa pensjonistleder Jan Davidsen til landsmøtet.

Men Støre høstet ros fra salen da han hamret løs på underreguleringen av pensjonister.

Stridens kjerne: Derfor underreguleres pensjonistene

Etter pensjonsreformen ble innført i 2011 blir regulering av alderspensjon regulert opp med et gjennomsnitt av lønnsveksten fratrukket 0,75 prosent. Det har gjort at alderspensjonistene har tapt kjøpekraft de fire siste årene.

Da Arbeiderpartiets sentralstyre støttet pensjonsreformen i 2009, satt pensjonistforbundets leder Jan Davidsen i styret og hadde direkte makt.

Flere hevder pensjonsreformens intensjon ikke følges - at pensjonen skal følge utviklingen ellers i samfunnet.

– Det er ikke i tråd med pensjonsreformen at pensjonistene taper kjøpekraft år etter år, sa Støre til applaus fra salen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunnen for striden om pensjonene er underreguleringen i pensjonsforliket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så hva er alternativet?

Vi fremmet et forslag i Stortinget i fjor som ville sikret at pensjonistene ikke kommer i minus, snitt mellom lønnsvekst og prisvekst ville hindret at de opplever situasjoner med tapt kjøpekraft, sier Støre til ABC Nyheter.

Han forsvarer pensjonforliket, men mener regjeringen burde gjort konkrete grep for å unngå at pensjonister taper kjøpekraft år på år.

Pensjonsforliket er et viktig vedtak å slå ring rundt. Det gir et bærekraftig pensjonssystem for fremtiden, men vi må også ha mulighet til å gjøre justeringer underveis. Å endre opplegget i retning av snittet mellom pris og lønn er et slikt bidrag. Fremskrittspartiet må jo bare rødme når de ser seg selv i speilet. De har ikke tatt ett initiativ for å løse dette så lenge de har vært i posisjon, sier Ap-lederen.

Les: Frp tirsdag: De rødgrønne har skylden

Aktuelt: – Stortingspolitikerne skal ikke ha en krone mer enn pensjonistene

Jan Davidsen takket Jonas Gahr Støre for talen. Foto: Johnny Syversen/Pensjonistfbundet
Jan Davidsen takket Jonas Gahr Støre for talen. Foto: Johnny Syversen/Pensjonistfbundet