Frp og Sp i ny avgiftskrangel:

– Hun er avgiftsdronning nummer én

Kjersti Toppe (Sp).
Kjersti Toppe (Sp). Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Frp anklager Kjersti Toppe (Sp) for å være avgiftsdronningen på Stortinget etter at hun lanserte avgiftsøkning på solkrem med lav faktor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Frp gjør Stortinget om til en barnehage, istedenfor å diskutere hva vi kan gjøre med føflekkreft, kontrer Toppe.

På Stortinget krangler Senterpartiet og Fremskrittspartiet om hvem som er «avgiftspartiet».

– Frp het tidligere Anders Langes parti til sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep. Nå framgår det av Jensens egne tall at Frp er partiet for sterk økning av avgiftene, sa Sp-leder Tryve Slagsvold Vedum i februar da han og Siv Jensen barket sammen i Stortinget om økte avgifter.

– Frp er blitt partiet for økte avgifter, lød ett av stikkene fra Vedum.

Aktuelt: 6,6 milliarder i økte avgifter med Frp i regjering

Solkrem-avgift

Nå er det Frp som er på avgifts-offensiven mot Kjersti Toppe og Senterpartiet.

I spørretimen i Stortinget onsdag ba Toppe regjeringen vurdere å øke avgiftene på solkrem med lav faktor slik at solkrem med høy faktor skal friste mer.

Cirka 2200 nordmenn rammes årlig av føflekkreft. Det fører oss opp i verdenstoppen på forekomst av hudkreftypen. Foto: Colourbox.com
Cirka 2200 nordmenn rammes årlig av føflekkreft. Det fører oss opp i verdenstoppen på forekomst av hudkreftypen. Foto: Colourbox.com

Hun viste til en studie der det kom frem at folk som bruker solkrem med faktor 15 og lavere har høyere risiko for kreft enn dem som ikke bruker solkrem i det hele tatt. Det forklares med at de som bruker lav faktor tror de er bedre beskyttet enn hva de faktisk er.

Bakgrunn: Norge på dødelighetstoppen for føflekkreft

– Avgiftsdronning nummer én

Frps Sivert Bjørnstad mener Senterpartiet og Kjersti Toppe viser sitt sanne ansikt i solkrem-saken.

Sivert Bjørnstad (Frp). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NPK
Sivert Bjørnstad (Frp). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NPK

– Kjersti Toppe er avgifts- og forbudsdronning nummer én, sier Bjørnstad som er medlem av finanskomiteen på Stortinget.

Han sier det er uaktuelt for regjeringen å innføre en slik avgift.

– Det å tro at man alltid kan regulere seg til ønsket atferd gjennom avgifter og forbud er helt feil tankegang. Med en økt avgift frykter jeg konsekvensen blir at alternativet er å ikke bruke solkrem i det hele tatt. Det vil være til mer helseskadelig, sier Bjørnstad.

Han viser til flere saker hvor Toppe har ønsket forbud eller avgiftsøkninger:

– I 2011 tok Toppe til et forbud mot fotballag for småbarn, i 2013 åpnet hun for et forbud mot pappvin, i 2010 støttet hun økt sukkeravgift og samme året tok Toppe til orde for å stanse vinanbefalinger og øltester i avisene, påpeker Frp-politikeren.

– Det er overformynderi fra Kjersti Toppe å tro at man som stortingsrepresentant fra Stortinget vet bedre enn folk flest. Det er et mønster at det kommer fra samme representant. Det hadde vært interessant om Tryve Slagsvold Vedum kunne klargjøre om avgift og forbud er Senterpartiets politikk, sier Bjørnstad og fyrer av et solstikk i retning Kjersti Toppe:

– Folk må skynde seg ut i parken eller på verandaen for å få litt sol, før Senterpartiets ny avgifter gjør det for dyrt.

Frp erkjenner avgifts-tap

– Frp har jo blitt kritisert for å gå med på flere avgiftsøkninger. En oversikt viste en økning på 6,6 milliarder?

– Regjeringen har nesten ikke foreslått økte avgifter, det er Stortinget som har presset regjeringen til det. Forslag fra Venstre og KrF i forhandlinger har gjort at vi har måtte gi etter. Forskjellen er at Senterpartiet ikke må forholde seg til noen, mens vi må gi Venstre og KrF noen seiere, sier Bjørnstad og viser til at regjeringen har senket skatte- og avgiftstrykket med over 24 milliarder.

– Det hadde aldri blitt bygd så mye vei og gitt så mye skattelette uten Frp. Sp må bare forsvare egen politikk, svarer Bjørnstad.

– Nå kan vi snakke om at Stortinget er blitt en barnehage

Kjersti Toppe reagerer sterkt på utspillet fra Bjørnstad.

– Dette er sjukt. Nå kan vi snakka om at Stortinget er blitt en barnehage. Spørsmålet ble stilt til folkehelseministeren i Norge for å klargjøre hva Frp og regjeringen vil gjøre med den sterkest voksende kreftformen. Norge er på dødelighetstoppen og det bør Frp være opptatt av, istedenfor å drive med personangrep, sier Toppe.

Kjersti Toppe (Sp). Foto: Scanpix
Kjersti Toppe (Sp). Foto: Scanpix

– Saken er for alvorlig til at vi politikere skal holde på slik. Jeg har aldri foreslått et forbud mot barnefotball eller pappvin, selv om det har fremstått slik i mediene. Jeg har gått foran for å få frem en del diskusjoner som igjen kan gi gode løsninger, sier Sp-politikeren.

Hun sier hun dro frem forslaget om en avgiftsøkning på solkrem med lav faktor fordi forskere har lansert ideen overfor henne.

– Jeg spurte folkehelseministeren om hva hun syntes om forslaget. Jeg tror ikke det er mulig med en slik avgiftsregulering, men mener det hadde vært flott om solkrem med høy faktor ble billigere, sier Toppe.

– Den gode solkremen er den dyreste og den dårlige er den billigste. Jeg har ikke foreslått dette konkret, men luftet spørsmålet. Jeg er opptatt av folkehelsepolitikk og få frem kunnskapen i befolkningen om konsekvensene ved å bruke lav faktor, og at det gir en falsk trygghet. Frp er ikke opptatt av folkehelsepolitikk, de er opptatt av å fiske stemmer, sier Toppe.

Les også: Jensen og Vedum i klinsj om sukkeravgift

Økende problem i Norge

Norge har et stadig økende problem med føflekkreft. Vi ligger på dødelighetstoppen for sykdommen i Europa, og føflekkreft er den kreftformen som har økt mest i befolkningen siden år 2000.

På et seminar tidligere i mai uttalte Toppe at hun støtter en strengere regulering av solstudioer, hvor blant annet avgifter, reklameforbud, åpningstid og tilgjengelighet bør vurderes.

Les saken: – Uaktuelt med forbud mot solarium

SE VIDEO: Norge har høyest dødelig av føflekkreft i Europa

Les også:

Solkrem: Kan barn bruke solkrem for voksne?

Salget av solkrem med høy faktor har skutt i været

Ti solkrem-tabber nesten alle gjør

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap00:24 Protestledere i samtaler i Ecuador23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade14:31 Johaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29 Ingen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56 Godsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44 Hareide hentet inn tre nye spillere13:28 Serbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02 – Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49 Bilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40 Norske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07 Overtidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01 En person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58 – Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42 Superdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15 Hevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12 Stor EØS-splid i Fellesforbundet11:00 Mette-Marits boktog inntar Tyskland10:51 Bottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50 Framgang i slukningsarbeidet i California10:45 Mann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38 UEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35 Fellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30 Sangen i skolen består10:22 Spanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03 Kolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00 Sedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50 Valget i gang i Polen09:42 King klatrer på landslagets scoringsliste09:30 Høyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29 Spanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21 Marerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02 Norges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00 41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39 Kvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58 Moreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11 Dette skjer i dag05:46 163 studenter tar staten for retten05:38 Dette skjedde i natt05:18 Tre biler totalskadd i brann i Oslo05:10 Mann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37 Tyver stjal ni kenguruer i Balle02:37 Ocean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05 Kvinne påkjørt i Arendal00:27 Fører stanset med nærmere 3 i promille00:08 Moreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50 Lagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48 Ødegaard: – Vår beste landskamp23:41 Italia EM-klar etter ny seier23:36 King-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30 Straffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25 Nordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16 Jarstein fra spansk mareritt til jubel22:43 Fra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10 Ambulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell21:32 Tyskland og Frankrike stanser våpeneksport til Tyrkia21:10 Økt bruk av smertestillende skaper bekymring: – Uheldig og farlig20:30 Skogbrann sprer seg i utkanten av Los Angeles20:18 Ajer eneste endring i Lagerbäcks lag mot Spania20:09 Danmark til topps med sterk hjemmeseier19:32 Grunnlovsmann med «frampek» mot Trump: – Riksrett for å gjøre seg motbydelig19:31 Rasisme kan også gå den andre veien. Det må vi snakke om18:33 Hotell kollapset i New Orleans – Minst én død17:40 Politiet undersøker rasistisk motiv etter angrep på kirkeasylanter på Hønefoss17:15 Brødre i retten tiltalt for to drapsforsøk i Oslo16:55 Poengdeling for Vålerenga og Røa16:50 Braktap for Amazon Grimstad16:47 Sandviken seiret hjemme mot Fart16:43 Demonstrasjoner mot Tyrkias offensiv i Syria i flere norske byer
Siste nytt
02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap00:24VerdenProtestledere i samtaler i Ecuador23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade14:31SportJohaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29NorgeIngen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56SportGodsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44SportHareide hentet inn tre nye spillere13:28SportSerbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02Verden– Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49NorgeBilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40NorgeNorske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07SportOvertidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01NorgeEn person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58Norge– Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42NorgeSuperdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15VerdenHevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12NorgeStor EØS-splid i Fellesforbundet11:00NorgeMette-Marits boktog inntar Tyskland10:51SportBottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50VerdenFramgang i slukningsarbeidet i California10:45NorgeMann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38SportUEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35PolitikkFellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30NorgeSangen i skolen består10:22SportSpanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03NorgeKolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00PengerSedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50VerdenValget i gang i Polen09:42SportKing klatrer på landslagets scoringsliste09:30NorgeHøyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29VerdenSpanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21SportMarerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02SportNorges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00Norge41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39NorgeKvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58VerdenMoreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11NorgeDette skjer i dag05:46Norge163 studenter tar staten for retten05:38NorgeDette skjedde i natt05:18NorgeTre biler totalskadd i brann i Oslo05:10NorgeMann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37VerdenTyver stjal ni kenguruer i Balle02:37VerdenOcean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05NorgeKvinne påkjørt i Arendal00:27NorgeFører stanset med nærmere 3 i promille00:08SportMoreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50SportLagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48SportØdegaard: – Vår beste landskamp23:41SportItalia EM-klar etter ny seier23:36SportKing-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30SportStraffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25SportNordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16SportJarstein fra spansk mareritt til jubel22:43SportFra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10NorgeAmbulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell21:32VerdenTyskland og Frankrike stanser våpeneksport til Tyrkia21:10Helse og livsstilØkt bruk av smertestillende skaper bekymring: – Uheldig og farlig20:30VerdenSkogbrann sprer seg i utkanten av Los Angeles20:18SportAjer eneste endring i Lagerbäcks lag mot Spania20:09SportDanmark til topps med sterk hjemmeseier19:32PolitikkGrunnlovsmann med «frampek» mot Trump: – Riksrett for å gjøre seg motbydelig19:31Helse og livsstilRasisme kan også gå den andre veien. Det må vi snakke om18:33VerdenHotell kollapset i New Orleans – Minst én død17:40NorgePolitiet undersøker rasistisk motiv etter angrep på kirkeasylanter på Hønefoss17:15NorgeBrødre i retten tiltalt for to drapsforsøk i Oslo16:55SportPoengdeling for Vålerenga og Røa16:50SportBraktap for Amazon Grimstad16:47SportSandviken seiret hjemme mot Fart16:43NorgeDemonstrasjoner mot Tyrkias offensiv i Syria i flere norske byer
Populært