Meny

Frp og Sp i ny avgiftskrangel:

– Hun er avgiftsdronning nummer én

Kjersti Toppe (Sp). Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Frp anklager Kjersti Toppe (Sp) for å være avgiftsdronningen på Stortinget etter at hun lanserte avgiftsøkning på solkrem med lav faktor.

– Frp gjør Stortinget om til en barnehage, istedenfor å diskutere hva vi kan gjøre med føflekkreft, kontrer Toppe.

På Stortinget krangler Senterpartiet og Fremskrittspartiet om hvem som er «avgiftspartiet».

– Frp het tidligere Anders Langes parti til sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep. Nå framgår det av Jensens egne tall at Frp er partiet for sterk økning av avgiftene, sa Sp-leder Tryve Slagsvold Vedum i februar da han og Siv Jensen barket sammen i Stortinget om økte avgifter.

– Frp er blitt partiet for økte avgifter, lød ett av stikkene fra Vedum.

Aktuelt: 6,6 milliarder i økte avgifter med Frp i regjering

Solkrem-avgift

Nå er det Frp som er på avgifts-offensiven mot Kjersti Toppe og Senterpartiet.

I spørretimen i Stortinget onsdag ba Toppe regjeringen vurdere å øke avgiftene på solkrem med lav faktor slik at solkrem med høy faktor skal friste mer.

Cirka 2200 nordmenn rammes årlig av føflekkreft. Det fører oss opp i verdenstoppen på forekomst av hudkreftypen. Foto: Colourbox.com

Hun viste til en studie der det kom frem at folk som bruker solkrem med faktor 15 og lavere har høyere risiko for kreft enn dem som ikke bruker solkrem i det hele tatt. Det forklares med at de som bruker lav faktor tror de er bedre beskyttet enn hva de faktisk er.

Bakgrunn: Norge på dødelighetstoppen for føflekkreft

– Avgiftsdronning nummer én

Frps Sivert Bjørnstad mener Senterpartiet og Kjersti Toppe viser sitt sanne ansikt i solkrem-saken.

Sivert Bjørnstad (Frp). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NPK

– Kjersti Toppe er avgifts- og forbudsdronning nummer én, sier Bjørnstad som er medlem av finanskomiteen på Stortinget.

Han sier det er uaktuelt for regjeringen å innføre en slik avgift.

– Det å tro at man alltid kan regulere seg til ønsket atferd gjennom avgifter og forbud er helt feil tankegang. Med en økt avgift frykter jeg konsekvensen blir at alternativet er å ikke bruke solkrem i det hele tatt. Det vil være til mer helseskadelig, sier Bjørnstad.

Han viser til flere saker hvor Toppe har ønsket forbud eller avgiftsøkninger:

– I 2011 tok Toppe til et forbud mot fotballag for småbarn, i 2013 åpnet hun for et forbud mot pappvin, i 2010 støttet hun økt sukkeravgift og samme året tok Toppe til orde for å stanse vinanbefalinger og øltester i avisene, påpeker Frp-politikeren.

– Det er overformynderi fra Kjersti Toppe å tro at man som stortingsrepresentant fra Stortinget vet bedre enn folk flest. Det er et mønster at det kommer fra samme representant. Det hadde vært interessant om Tryve Slagsvold Vedum kunne klargjøre om avgift og forbud er Senterpartiets politikk, sier Bjørnstad og fyrer av et solstikk i retning Kjersti Toppe:

– Folk må skynde seg ut i parken eller på verandaen for å få litt sol, før Senterpartiets ny avgifter gjør det for dyrt.

Frp erkjenner avgifts-tap

– Frp har jo blitt kritisert for å gå med på flere avgiftsøkninger. En oversikt viste en økning på 6,6 milliarder?

– Regjeringen har nesten ikke foreslått økte avgifter, det er Stortinget som har presset regjeringen til det. Forslag fra Venstre og KrF i forhandlinger har gjort at vi har måtte gi etter. Forskjellen er at Senterpartiet ikke må forholde seg til noen, mens vi må gi Venstre og KrF noen seiere, sier Bjørnstad og viser til at regjeringen har senket skatte- og avgiftstrykket med over 24 milliarder.

– Det hadde aldri blitt bygd så mye vei og gitt så mye skattelette uten Frp. Sp må bare forsvare egen politikk, svarer Bjørnstad.

– Nå kan vi snakke om at Stortinget er blitt en barnehage

Kjersti Toppe reagerer sterkt på utspillet fra Bjørnstad.

– Dette er sjukt. Nå kan vi snakka om at Stortinget er blitt en barnehage. Spørsmålet ble stilt til folkehelseministeren i Norge for å klargjøre hva Frp og regjeringen vil gjøre med den sterkest voksende kreftformen. Norge er på dødelighetstoppen og det bør Frp være opptatt av, istedenfor å drive med personangrep, sier Toppe.

Kjersti Toppe (Sp). Foto: Scanpix

– Saken er for alvorlig til at vi politikere skal holde på slik. Jeg har aldri foreslått et forbud mot barnefotball eller pappvin, selv om det har fremstått slik i mediene. Jeg har gått foran for å få frem en del diskusjoner som igjen kan gi gode løsninger, sier Sp-politikeren.

Hun sier hun dro frem forslaget om en avgiftsøkning på solkrem med lav faktor fordi forskere har lansert ideen overfor henne.

– Jeg spurte folkehelseministeren om hva hun syntes om forslaget. Jeg tror ikke det er mulig med en slik avgiftsregulering, men mener det hadde vært flott om solkrem med høy faktor ble billigere, sier Toppe.

– Den gode solkremen er den dyreste og den dårlige er den billigste. Jeg har ikke foreslått dette konkret, men luftet spørsmålet. Jeg er opptatt av folkehelsepolitikk og få frem kunnskapen i befolkningen om konsekvensene ved å bruke lav faktor, og at det gir en falsk trygghet. Frp er ikke opptatt av folkehelsepolitikk, de er opptatt av å fiske stemmer, sier Toppe.

Les også: Jensen og Vedum i klinsj om sukkeravgift

Økende problem i Norge

Norge har et stadig økende problem med føflekkreft. Vi ligger på dødelighetstoppen for sykdommen i Europa, og føflekkreft er den kreftformen som har økt mest i befolkningen siden år 2000.

På et seminar tidligere i mai uttalte Toppe at hun støtter en strengere regulering av solstudioer, hvor blant annet avgifter, reklameforbud, åpningstid og tilgjengelighet bør vurderes.

Les saken: – Uaktuelt med forbud mot solarium

SE VIDEO: Norge har høyest dødelig av føflekkreft i Europa

Les også:

Solkrem: Kan barn bruke solkrem for voksne?

Salget av solkrem med høy faktor har skutt i været

Ti solkrem-tabber nesten alle gjør

Populært