Vil styrte regimet i Iran og har hisset på seg Nord-Korea:John Bolton er hauken som dikterer Trump

KARAKTERISTISK BART: – Han er kjent som en av de mest «haukete» i det utenrikspolitiske miljøet. Altså en kar som har liten tro på at diplomati fører frem overfor ikke-demokratiske regimer som Iran og Nord-Korea, sier USA-ekspert Hilmar Mjelde om Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton.
KARAKTERISTISK BART: – Han er kjent som en av de mest «haukete» i det utenrikspolitiske miljøet. Altså en kar som har liten tro på at diplomati fører frem overfor ikke-demokratiske regimer som Iran og Nord-Korea, sier USA-ekspert Hilmar Mjelde om Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton. Foto: Andrew Harrer / Pool / EPA

President Donald Trumps nye nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton (69) kalles en hauk, og har hatt som uttalt mål å styrte regimet i Iran før 2019.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han er også den direkte årsaken til at toppmøtet mellom Nord-Koreas leder Kim Jong-un og USAs president Donald Trump henger i en tynn tråd, sier Nord-Koreas viseutenriksminister Choe Son Hui til det statlige nyhetsbyrået KCNA torsdag.

Men la oss først spole tilbake til New York i juli 2017:

– Den erklærte politikken til USA bør være å styrte mullah-regimet i Teheran. Regimets oppførsel og mål vil ikke endres – den eneste løsningen er å endre regimet, tordnet John Bolton på en tilstelning for jublende eksil-iranere et halvt år etter innsettelsen av Donald Trump.

Der talte han også varmt for økonomiske sanksjoner mot Iran, og gjorde tidligere president George W. Bush berømte sitat fra hans State of the Union-tale i 2002 om «ondskapens akse» til sine – med en liten utvidelse:

– Vi må unngå å la regimet i Iran nå sine langsiktige mål om en akse av kontroll fra Iran gjennom Bagdad i Irak, til Assad i Syria og til Hizbollah-terroristene i Libanon, sa John Bolton i talen, etter å ha lagt ut om det tette atomsamarbeidet mellom Iran og Nord-Korea.

Les også: Trump trekker USA fra atomavtalen med Iran

Iran og Nord-Korea samme ulla

– Fakta er at det iranske regimet er det sentrale problem i Midtøsten, og deres oppførsel blir bare verre, sa Bolton.

Han fremholdt at Nord-Korea var uhyre nær øyeblikket der de kan utslette mål i USA. Da vil også Iran umiddelbart få tilgang på samme teknologi.

– Rett og slett ved å signere en sjekk. Det er hva spredning er, det er hva trusselen er - og det er grunnen til at Donald Trumps syn på Nord-Korea er så likt hans syn på regimet i Iran, sa John Bolton i juli 2017.

Se John Boltons tale her:

Ni måneder senere - 9. april - ble Bolton utnevnt til nasjonal sikkerhetsrådgiver av president Donald Trump.

Kort tid etter trakk USA seg fra Iran-avtalen – og denne uken varslet USAs nye utenriksminister Mike Pompeo tidenes strengeste sanksjoner mot Iran dersom de ikke oppfyller 12 amerikanske krav. Hvis ikke Iran følger opp, advarte Pompeo om alvorlig økonomisk press, og at USA vil «knuse» Iran.

Les også : Pompeo: Kim Jong-un vil ha økonomisk hjelp og sikkerhetsgarantier

Utenrikspolitisk veteran

Hvem er så denne Bolton, som er kjent for sin røffe stil? Han omtales som både en av de største utenrikspolitiske haukene og en løs kanon på dekk av politiske meningsmotstandere, USA-eksperter og kommentatorer. Han har uttalt at USA er den eneste virkelige stormakten i verden, og blåser i sin hvalrossbart både av FN og EU.

69 år gamle John Bolton er utdannet advokat fra prestisjeuniversitetet Yale, og har senere jobbet som rådgiver og diplomat for både Reagan- og begge Bush-administrasjonene.

Selv om han fremstår som en krigshisser, har han selv aldri tjenestegjort. Han vervet seg riktignok til Nasjonalgarden, men ble ikke sendt til Vietnam.

«Jeg tilstår at jeg ikke hadde noe ønske om å dø på en sørøstasiatisk rismark. Jeg anså Vietnamkrigen for å være tapt allerede», skrev han i jubileumsboken da Yale-kullet hans hadde 25-årsjubileum.

Les også: – Ingen ting tyder på at Trump er skarp nok til dette spillet

«Avskum og blodsuger»

Kommentator Nicholas Kristof i New York Times oppsummerte hans politiske bakgrunn i tre punkter i en artikkel med tittelen «Trump vandaliserer Iran-avtalen», der han gir Bolton mye av æren for at det diplomatiske arbeidet skrotes:

  • Bolton var og er sterk tilhenger av USAs invasjon i Irak i 2003, som drepte 4500 amerikanere og en halv million irakere, og kostet USA svimlende 3000 milliarder dollar – over 24 tusen milliarder norske kroner.
  • Han bidro i 2002 til å knuse rammen til avtalen som hadde holdt Nord-Korea fra å bygge atomstridshoder i Bill Clintons presidentperiode. Siden den gang har Nord-Korea som kjent gjennomført seks kjernefysiske sprengninger, og utviklet interkontinentale raketter som trolig kan nå USA.
  • Han bidro i 2003/4 slik at USA ikke deltok i det europeiske initiativet om en atomavtale med Iran. Avtalen ble senere ratifisert i 2015 under Barack Obama, men altså nylig sendt på historiens skraphaug av president Trump.

Bolton har utrettelig tatt til orde for angrep mot både Iran og Nord-Korea.

Det fikk Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA til å kalle ham «avskum og blodsuger», og slå fast at at han led av en «psykopatisk tilstand» den gang han var statssekretær i i utenriksdepartementet under George W. Bush.

Les også: Pompeo truer Iran med «historiens strengeste sanksjoner»

Imponerte Trump med TV-tekke

USA-ekspert Hilmar Mjelde ved Universitetet i Bergen oppsummerer John Bolton slik:

– Han er kjent som en av mest «haukete» i det utenrikspolitiske miljøet. Altså en kar som har liten tro på at diplomati fører frem overfor ikke-demokratiske regimer som Iran og Nord-Korea. Ikke at en nødvendigvis må ty til krig, men at press og trusselen om bruk av overveldende amerikansk militærmakt er det eneste som kan få USAs fiender til å komme USA i møte. Samtidig er han veldig kunnskapsrik, og kjenner de politiske prosessene i Washington godt. Det er noe Trump trenger, sier postdoktor Hilmar Mjelde til ABC Nyheter.

– Han er veldig talefør. Han imponerte Trump på TV, slik fikk Trump sansen for ham. Å gjøre en god figur på TV er en kvalifikasjon Trump er veldig opptatt av. Det er i noen grad naturlig, siden en president trenger folk som selger inn politikken hans til velgerne, legger Mjelde til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MEKTIGE MENN: – Diskusjonen rundt Trump og rådgiverne har vært paradoksal. På ene siden sies det at Trump ikke lytter til andre. På den andre siden sies det at nå vil Bolton diktere Trump, sier USA-ekspert Hilmar Mjelde. Fra høyre John Bolton, Jim Mattis, Mike Pompeo, Mike Pence (skjult), Donald Trump og Jens Stoltenberg i Det hvite hus 17. mai. Foto: Andrew Harrer / Pool / EPA
MEKTIGE MENN: – Diskusjonen rundt Trump og rådgiverne har vært paradoksal. På ene siden sies det at Trump ikke lytter til andre. På den andre siden sies det at nå vil Bolton diktere Trump, sier USA-ekspert Hilmar Mjelde. Fra høyre John Bolton, Jim Mattis, Mike Pompeo, Mike Pence (skjult), Donald Trump og Jens Stoltenberg i Det hvite hus 17. mai. Foto: Andrew Harrer / Pool / EPA

Da NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg 17. mai hadde samtaler med Donald Trump i Det hvite hus, satt Bolton ved bordet sammen med visepresident Mike Pence, utenriksminister Mike Pompeo og forsvarsminister James Mattis.

Les mer: Trump bablet om storpolitikk da han skulle være taus på seanse med Stoltenberg

Lytter til Bolton

EKSPERT: – Reaksjonen til regimet i Nord-Korea på Boltons utspill minnet bare Trump-administrasjonen på at Nord-Korea ser på atomvåpenprogrammet som sin livsforsikring, sier postdopktor Hilmar L. Mjelde ved Institutt for sammenliknende politikk. Foto: UiB
EKSPERT: – Reaksjonen til regimet i Nord-Korea på Boltons utspill minnet bare Trump-administrasjonen på at Nord-Korea ser på atomvåpenprogrammet som sin livsforsikring, sier postdopktor Hilmar L. Mjelde ved Institutt for sammenliknende politikk. Foto: UiB

Ifølge Mjelde er Bolton helt sentral i Trumps utenrikspolitikk:

– Han leder det nasjonale sikkerhetsrådet, som er organet som lager amerikansk utenrikspolitikk. Der sitter alle de tunge aktørene, som visepresidenten, utenriksministeren og forsvarstoppene. Det kan være et problem at det nå er få personer i staben som effektivt kan argumentere mot Bolton, sier Mjelde.

Han utdyper:

– Diskusjonen rundt Trump og rådgiverne har vært paradoksal. På ene siden sies det at Trump ikke lytter til andre. På den andre siden sies det at nå vil Bolton diktere Trump. Sannheten er nok at Bolton kan dytte Trump mer i en utenrikspolitisk retning Trump allerede går i, slik Dick Cheney gjorde med George W. Bush, sier statsviteren med bakgrunn fra blant annet anerkjente Rokkan-senteret.

Les også: Bolton mener Libya-avtale kan være modell for Nord-Korea

Edrueliggjørende for USA

I møtet med NATO-sjef Stoltenberg, snakket Trump i vei om at den såkalte Libya-modellen for atomnedrustning ikke ville gjelde for Nord-Korea – noe Bolton hadde foreslått for avvæpning av Nord-Korea. Det er nevnt som en medvirkende årsak til at Kim & Co. truet med å avlyse toppmøtet med USAs president.

Men Mjelde tror ikke det alene er årsaken til at det planlagte møtet i Singapore 12. juni nå skal være utsatt.

– Nei, ikke egentlig. Reaksjonen til regimet i Nord-Korea på Boltons utspill minnet bare Trump-administrasjonen på at Nord-Korea ser på atomvåpenprogrammet som sin livsforsikring. Altså at de to landene legger helt ulike ting i nedrustning. Nord-Korea mener begrensning, USA totalt demontering av programmet. Nord-Koreas reaksjon var edrueliggjørende for USA, sier Hilmar Mjelde.

Men torsdag la Nord-Koreas viseutenriksminister Choe Son Hui langt på vei skylden på Bolton, da hun stilte spørsmål om toppmøtet vil ha noe for seg.

Les også: – Spørsmålet er om Israel vil risikere krig mot Iran

Truet med Gaddafi-skjebne

Libyas diktator Moammar Gaddafi ble styrtet og drept. Foto: Sergei Grits / AP
Libyas diktator Moammar Gaddafi ble styrtet og drept. Foto: Sergei Grits / AP

– Det er helt og holdent opp til USA om de vil møte oss i et møterom, eller om de ønsker et oppgjør mellom to atommakter, sa hun, og viste til Boltons uttalelser om at Nord-Korea kan ende opp som Libya dersom Kim Jong-un ikke gir avkall på sine atomvåpen – noe også visepresident Mike Pence gjentok i et intervju med Fox News Radio tidligere denne uken – trass i Trumps løfter foran NATO-sjefen om at så ikke vil skje.

Libyas leder Muammar Gaddafi ga etter press fra vestlige land avkall på sitt atomvåpenprogram, men ble noen år senere styrtet og drept av opprørere som fikk luftstøtte fra Norge og andre NATO-land.

– Når høytstående amerikanske politikere ennå ikke har innsett realitetene og sammenligner Nord-Korea og Libya, kan det virke som om de vet for lite om oss, sa Choe Son Hui, ifølge NTB.

– For å låne deres egne ord, så kan også vi påføre USA en forferdelig tragedie som de verken har opplevd tidligere, eller hittil har kunnet forestille seg, sa Choe, som er en veteran innen nordkoreansk diplomati.

Les også: USA-eksperter mener Trump står sterkt: – Du kan trygt si at han er undervurdert

Ekspert: Krisen vil eskalere

Etter at Trump vraket atomavtalen med Iran i begynnelsen av mai, er regimeendring i Iran på agendaen i Washington på en måte verden ikke har sett siden president George Bush lanserte begrepet «ondskapens akse».

USA, Israel og Saudi-Arabia øker presset mot en felles rival i regionen, både økonomisk og militært. En rival som ifølge Bolton altså er nær alliert med Nord-Korea.

Seniorforsker Lars Erslev Andersen ved Dansk institutt for internasjonale studier sa til ABC Nyheter sist uke at det er svært sannsynlig at krisen i Midtøsten vil eskalere etter utnevnelsene av haukene John Bolton og Mike Pompeo.

– USA blir del av storkrig

– Bolton har vært uttalt i sin holdning til regimeendring i Iran. Også Pompeo har tatt til orde for dette. Opptrappingen av sanksjonene er en måte å svekke Iran, og det er ingen tvil om at de vil bite økonomisk, sa Andersen få dager før varselet om de økonomiske sanksjonene kom.

Foreign Policy skrev sist uke at om en storkrig utløses, er det vanskelig å forestille seg at ikke USA ville bli involvert på et eller annet vis.

Men mens en rekke analytikere frykter ny storkrig i Midtøsten, er ikke Hilmar Mjelde like sikker på at det går den veien. På spørsmål om risikoen for storkrig i Midtøsten er forsterket med de to haukene, sier han:

HAUKER: Krisen i Midtøsten vil trolig eskalere etter utnevnelsene av haukene John Bolton (til høyre) og Mike Pompeo, mener seniorforsker Lars Erslev Andersen ved Dansk institutt for internasjonale studier. I midten forsvarsminister Jim Mattis. Foto: Andrew Harrer / Pool / EPA
HAUKER: Krisen i Midtøsten vil trolig eskalere etter utnevnelsene av haukene John Bolton (til høyre) og Mike Pompeo, mener seniorforsker Lars Erslev Andersen ved Dansk institutt for internasjonale studier. I midten forsvarsminister Jim Mattis. Foto: Andrew Harrer / Pool / EPA

– De kan dytte Trump i en retning han allerede går i. Men Trump ønsker ikke noen lengre, nye amerikanske engasjement med mange soldater i andre land. Han er dog klar på at han vil løse spesielt konflikten med Nord-Korea, militært om nødvendig. Taktikken hans er først å presse motpartene til bordet med økonomisk, politisk og militært press, inklusive aggressiv retorikk. Som Reagan - «fred gjennom styrke» - ikke de store invasjonene som under George W. Bush, sier Hilmar Mjelde, og understreker:

– Så får vi se om det fører til de innrømmelsene fra motpartene Trump vil ha. Men jeg venter ingen nye kriger med det første.

Les også: Trump ringte favorittprogrammet – og slo seg løs