Vil styrte regimet i Iran og har hisset på seg Nord-Korea:

John Bolton er hauken som dikterer Trump

<p>KARAKTERISTISK BART: – Han er kjent som en av de mest «haukete» i det utenrikspolitiske miljøet. Altså en kar som har liten tro på at diplomati fører frem overfor ikke-demokratiske regimer som Iran og Nord-Korea, sier USA-ekspert Hilmar Mjelde om Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton.</p>
KARAKTERISTISK BART: – Han er kjent som en av de mest «haukete» i det utenrikspolitiske miljøet. Altså en kar som har liten tro på at diplomati fører frem overfor ikke-demokratiske regimer som Iran og Nord-Korea, sier USA-ekspert Hilmar Mjelde om Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton. Foto: Andrew Harrer / Pool / EPA

President Donald Trumps nye nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton (69) kalles en hauk, og har hatt som uttalt mål å styrte regimet i Iran før 2019.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han er også den direkte årsaken til at toppmøtet mellom Nord-Koreas leder Kim Jong-un og USAs president Donald Trump henger i en tynn tråd, sier Nord-Koreas viseutenriksminister Choe Son Hui til det statlige nyhetsbyrået KCNA torsdag.

Men la oss først spole tilbake til New York i juli 2017:

– Den erklærte politikken til USA bør være å styrte mullah-regimet i Teheran. Regimets oppførsel og mål vil ikke endres – den eneste løsningen er å endre regimet, tordnet John Bolton på en tilstelning for jublende eksil-iranere et halvt år etter innsettelsen av Donald Trump.

Der talte han også varmt for økonomiske sanksjoner mot Iran, og gjorde tidligere president George W. Bush berømte sitat fra hans State of the Union-tale i 2002 om «ondskapens akse» til sine – med en liten utvidelse:

– Vi må unngå å la regimet i Iran nå sine langsiktige mål om en akse av kontroll fra Iran gjennom Bagdad i Irak, til Assad i Syria og til Hizbollah-terroristene i Libanon, sa John Bolton i talen, etter å ha lagt ut om det tette atomsamarbeidet mellom Iran og Nord-Korea.

Les også: Trump trekker USA fra atomavtalen med Iran

Iran og Nord-Korea samme ulla

– Fakta er at det iranske regimet er det sentrale problem i Midtøsten, og deres oppførsel blir bare verre, sa Bolton.

Han fremholdt at Nord-Korea var uhyre nær øyeblikket der de kan utslette mål i USA. Da vil også Iran umiddelbart få tilgang på samme teknologi.

– Rett og slett ved å signere en sjekk. Det er hva spredning er, det er hva trusselen er - og det er grunnen til at Donald Trumps syn på Nord-Korea er så likt hans syn på regimet i Iran, sa John Bolton i juli 2017.

Se John Boltons tale her:

Ni måneder senere - 9. april - ble Bolton utnevnt til nasjonal sikkerhetsrådgiver av president Donald Trump.

Kort tid etter trakk USA seg fra Iran-avtalen – og denne uken varslet USAs nye utenriksminister Mike Pompeo tidenes strengeste sanksjoner mot Iran dersom de ikke oppfyller 12 amerikanske krav. Hvis ikke Iran følger opp, advarte Pompeo om alvorlig økonomisk press, og at USA vil «knuse» Iran.

Les også : Pompeo: Kim Jong-un vil ha økonomisk hjelp og sikkerhetsgarantier

Utenrikspolitisk veteran

Hvem er så denne Bolton, som er kjent for sin røffe stil? Han omtales som både en av de største utenrikspolitiske haukene og en løs kanon på dekk av politiske meningsmotstandere, USA-eksperter og kommentatorer. Han har uttalt at USA er den eneste virkelige stormakten i verden, og blåser i sin hvalrossbart både av FN og EU.

69 år gamle John Bolton er utdannet advokat fra prestisjeuniversitetet Yale, og har senere jobbet som rådgiver og diplomat for både Reagan- og begge Bush-administrasjonene.

Selv om han fremstår som en krigshisser, har han selv aldri tjenestegjort. Han vervet seg riktignok til Nasjonalgarden, men ble ikke sendt til Vietnam.

«Jeg tilstår at jeg ikke hadde noe ønske om å dø på en sørøstasiatisk rismark. Jeg anså Vietnamkrigen for å være tapt allerede», skrev han i jubileumsboken da Yale-kullet hans hadde 25-årsjubileum.

Les også: – Ingen ting tyder på at Trump er skarp nok til dette spillet

«Avskum og blodsuger»

Kommentator Nicholas Kristof i New York Times oppsummerte hans politiske bakgrunn i tre punkter i en artikkel med tittelen «Trump vandaliserer Iran-avtalen», der han gir Bolton mye av æren for at det diplomatiske arbeidet skrotes:

  • Bolton var og er sterk tilhenger av USAs invasjon i Irak i 2003, som drepte 4500 amerikanere og en halv million irakere, og kostet USA svimlende 3000 milliarder dollar – over 24 tusen milliarder norske kroner.
  • Han bidro i 2002 til å knuse rammen til avtalen som hadde holdt Nord-Korea fra å bygge atomstridshoder i Bill Clintons presidentperiode. Siden den gang har Nord-Korea som kjent gjennomført seks kjernefysiske sprengninger, og utviklet interkontinentale raketter som trolig kan nå USA.
  • Han bidro i 2003/4 slik at USA ikke deltok i det europeiske initiativet om en atomavtale med Iran. Avtalen ble senere ratifisert i 2015 under Barack Obama, men altså nylig sendt på historiens skraphaug av president Trump.

Bolton har utrettelig tatt til orde for angrep mot både Iran og Nord-Korea.

Det fikk Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA til å kalle ham «avskum og blodsuger», og slå fast at at han led av en «psykopatisk tilstand» den gang han var statssekretær i i utenriksdepartementet under George W. Bush.

Les også: Pompeo truer Iran med «historiens strengeste sanksjoner»

Imponerte Trump med TV-tekke

USA-ekspert Hilmar Mjelde ved Universitetet i Bergen oppsummerer John Bolton slik:

– Han er kjent som en av mest «haukete» i det utenrikspolitiske miljøet. Altså en kar som har liten tro på at diplomati fører frem overfor ikke-demokratiske regimer som Iran og Nord-Korea. Ikke at en nødvendigvis må ty til krig, men at press og trusselen om bruk av overveldende amerikansk militærmakt er det eneste som kan få USAs fiender til å komme USA i møte. Samtidig er han veldig kunnskapsrik, og kjenner de politiske prosessene i Washington godt. Det er noe Trump trenger, sier postdoktor Hilmar Mjelde til ABC Nyheter.

– Han er veldig talefør. Han imponerte Trump på TV, slik fikk Trump sansen for ham. Å gjøre en god figur på TV er en kvalifikasjon Trump er veldig opptatt av. Det er i noen grad naturlig, siden en president trenger folk som selger inn politikken hans til velgerne, legger Mjelde til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MEKTIGE MENN: – Diskusjonen rundt Trump og rådgiverne har vært paradoksal. På ene siden sies det at Trump ikke lytter til andre. På den andre siden sies det at nå vil Bolton diktere Trump, sier USA-ekspert Hilmar Mjelde. Fra høyre John Bolton, Jim Mattis, Mike Pompeo, Mike Pence (skjult), Donald Trump og Jens Stoltenberg i Det hvite hus 17. mai. Foto: Andrew Harrer / Pool / EPA
MEKTIGE MENN: – Diskusjonen rundt Trump og rådgiverne har vært paradoksal. På ene siden sies det at Trump ikke lytter til andre. På den andre siden sies det at nå vil Bolton diktere Trump, sier USA-ekspert Hilmar Mjelde. Fra høyre John Bolton, Jim Mattis, Mike Pompeo, Mike Pence (skjult), Donald Trump og Jens Stoltenberg i Det hvite hus 17. mai. Foto: Andrew Harrer / Pool / EPA

Da NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg 17. mai hadde samtaler med Donald Trump i Det hvite hus, satt Bolton ved bordet sammen med visepresident Mike Pence, utenriksminister Mike Pompeo og forsvarsminister James Mattis.

Les mer: Trump bablet om storpolitikk da han skulle være taus på seanse med Stoltenberg

Lytter til Bolton

EKSPERT: – Reaksjonen til regimet i Nord-Korea på Boltons utspill minnet bare Trump-administrasjonen på at Nord-Korea ser på atomvåpenprogrammet som sin livsforsikring, sier postdopktor Hilmar L. Mjelde ved Institutt for sammenliknende politikk. Foto: UiB
EKSPERT: – Reaksjonen til regimet i Nord-Korea på Boltons utspill minnet bare Trump-administrasjonen på at Nord-Korea ser på atomvåpenprogrammet som sin livsforsikring, sier postdopktor Hilmar L. Mjelde ved Institutt for sammenliknende politikk. Foto: UiB

Ifølge Mjelde er Bolton helt sentral i Trumps utenrikspolitikk:

– Han leder det nasjonale sikkerhetsrådet, som er organet som lager amerikansk utenrikspolitikk. Der sitter alle de tunge aktørene, som visepresidenten, utenriksministeren og forsvarstoppene. Det kan være et problem at det nå er få personer i staben som effektivt kan argumentere mot Bolton, sier Mjelde.

Han utdyper:

– Diskusjonen rundt Trump og rådgiverne har vært paradoksal. På ene siden sies det at Trump ikke lytter til andre. På den andre siden sies det at nå vil Bolton diktere Trump. Sannheten er nok at Bolton kan dytte Trump mer i en utenrikspolitisk retning Trump allerede går i, slik Dick Cheney gjorde med George W. Bush, sier statsviteren med bakgrunn fra blant annet anerkjente Rokkan-senteret.

Les også: Bolton mener Libya-avtale kan være modell for Nord-Korea

Edrueliggjørende for USA

I møtet med NATO-sjef Stoltenberg, snakket Trump i vei om at den såkalte Libya-modellen for atomnedrustning ikke ville gjelde for Nord-Korea – noe Bolton hadde foreslått for avvæpning av Nord-Korea. Det er nevnt som en medvirkende årsak til at Kim & Co. truet med å avlyse toppmøtet med USAs president.

Men Mjelde tror ikke det alene er årsaken til at det planlagte møtet i Singapore 12. juni nå skal være utsatt.

– Nei, ikke egentlig. Reaksjonen til regimet i Nord-Korea på Boltons utspill minnet bare Trump-administrasjonen på at Nord-Korea ser på atomvåpenprogrammet som sin livsforsikring. Altså at de to landene legger helt ulike ting i nedrustning. Nord-Korea mener begrensning, USA totalt demontering av programmet. Nord-Koreas reaksjon var edrueliggjørende for USA, sier Hilmar Mjelde.

Men torsdag la Nord-Koreas viseutenriksminister Choe Son Hui langt på vei skylden på Bolton, da hun stilte spørsmål om toppmøtet vil ha noe for seg.

Les også: – Spørsmålet er om Israel vil risikere krig mot Iran

Truet med Gaddafi-skjebne

Libyas diktator Moammar Gaddafi ble styrtet og drept. Foto: Sergei Grits / AP
Libyas diktator Moammar Gaddafi ble styrtet og drept. Foto: Sergei Grits / AP

– Det er helt og holdent opp til USA om de vil møte oss i et møterom, eller om de ønsker et oppgjør mellom to atommakter, sa hun, og viste til Boltons uttalelser om at Nord-Korea kan ende opp som Libya dersom Kim Jong-un ikke gir avkall på sine atomvåpen – noe også visepresident Mike Pence gjentok i et intervju med Fox News Radio tidligere denne uken – trass i Trumps løfter foran NATO-sjefen om at så ikke vil skje.

Libyas leder Muammar Gaddafi ga etter press fra vestlige land avkall på sitt atomvåpenprogram, men ble noen år senere styrtet og drept av opprørere som fikk luftstøtte fra Norge og andre NATO-land.

– Når høytstående amerikanske politikere ennå ikke har innsett realitetene og sammenligner Nord-Korea og Libya, kan det virke som om de vet for lite om oss, sa Choe Son Hui, ifølge NTB.

– For å låne deres egne ord, så kan også vi påføre USA en forferdelig tragedie som de verken har opplevd tidligere, eller hittil har kunnet forestille seg, sa Choe, som er en veteran innen nordkoreansk diplomati.

Les også: USA-eksperter mener Trump står sterkt: – Du kan trygt si at han er undervurdert

Ekspert: Krisen vil eskalere

Etter at Trump vraket atomavtalen med Iran i begynnelsen av mai, er regimeendring i Iran på agendaen i Washington på en måte verden ikke har sett siden president George Bush lanserte begrepet «ondskapens akse».

USA, Israel og Saudi-Arabia øker presset mot en felles rival i regionen, både økonomisk og militært. En rival som ifølge Bolton altså er nær alliert med Nord-Korea.

Seniorforsker Lars Erslev Andersen ved Dansk institutt for internasjonale studier sa til ABC Nyheter sist uke at det er svært sannsynlig at krisen i Midtøsten vil eskalere etter utnevnelsene av haukene John Bolton og Mike Pompeo.

– USA blir del av storkrig

– Bolton har vært uttalt i sin holdning til regimeendring i Iran. Også Pompeo har tatt til orde for dette. Opptrappingen av sanksjonene er en måte å svekke Iran, og det er ingen tvil om at de vil bite økonomisk, sa Andersen få dager før varselet om de økonomiske sanksjonene kom.

Foreign Policy skrev sist uke at om en storkrig utløses, er det vanskelig å forestille seg at ikke USA ville bli involvert på et eller annet vis.

Men mens en rekke analytikere frykter ny storkrig i Midtøsten, er ikke Hilmar Mjelde like sikker på at det går den veien. På spørsmål om risikoen for storkrig i Midtøsten er forsterket med de to haukene, sier han:

HAUKER: Krisen i Midtøsten vil trolig eskalere etter utnevnelsene av haukene John Bolton (til høyre) og Mike Pompeo, mener seniorforsker Lars Erslev Andersen ved Dansk institutt for internasjonale studier. I midten forsvarsminister Jim Mattis. Foto: Andrew Harrer / Pool / EPA
HAUKER: Krisen i Midtøsten vil trolig eskalere etter utnevnelsene av haukene John Bolton (til høyre) og Mike Pompeo, mener seniorforsker Lars Erslev Andersen ved Dansk institutt for internasjonale studier. I midten forsvarsminister Jim Mattis. Foto: Andrew Harrer / Pool / EPA

– De kan dytte Trump i en retning han allerede går i. Men Trump ønsker ikke noen lengre, nye amerikanske engasjement med mange soldater i andre land. Han er dog klar på at han vil løse spesielt konflikten med Nord-Korea, militært om nødvendig. Taktikken hans er først å presse motpartene til bordet med økonomisk, politisk og militært press, inklusive aggressiv retorikk. Som Reagan - «fred gjennom styrke» - ikke de store invasjonene som under George W. Bush, sier Hilmar Mjelde, og understreker:

– Så får vi se om det fører til de innrømmelsene fra motpartene Trump vil ha. Men jeg venter ingen nye kriger med det første.

Les også: Trump ringte favorittprogrammet – og slo seg løs


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann alvorlig skadd i knivstikking i Drammen19:02 32-åring siktet for drapsforsøk etter ambulansedrama i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Putin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Isbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 De kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Kurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Gir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring
Siste nytt
19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann alvorlig skadd i knivstikking i Drammen19:02Norge32-åring siktet for drapsforsøk etter ambulansedrama i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenPutin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeLover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeIsbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeDe kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenKurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerGir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54NorgeMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring
Populært