Meny

Støres høyre hånd: Journalister er ute etter krass personkritikk

Camilla Ryste og Jonas Gahr Støre før NRKs partilederdebatt i Bergen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
– Journalistikken som produseres fra Stortinget oppleves som person- og konfliktorientert.

Det sier Jonas Gahr Støres nærmeste rådgiver, Camilla Ryste, til ABC Nyheter.

Hun mener utviklingen er sammensatt, og at både politikerne og mediene må ta sin del av skylden. 

– Når det offentlige ordskiftet og debatten i mediene er personfokusert, preger det også en del av utspillene fra politikerne. Så jeg vil ikke si at årsaken til at det er sånn kun er medienes skyld, eller kun er politikernes skyld. Det er flere ting som spiller inn. Men det er heller ikke uvanlig at du får beskjed fra en journalist at saken må spisses mer eller kritikken være tydeligere rettet mot en person for at saken skal komme på, sier Ryste.

– Farlig for den offentlige debatten

Tirsdag uttalte medieminister og Venstre-leder, Trine Skei Grande, at «den tradisjonelle politiske debatten er svekket».

– Debatter og saker handler oftere og oftere om personer, og sjeldnere om saker. Personfokuset gjelder ikke bare i politikken, men også veldig mange andre områder i samfunnet, sa Skei Grande til ABC Nyheter.

Les hele intervjuet: – Personfokuset kommer i veien for den reelle diskusjonen

Bakgrunnen for utspillet var en kommentar i Aftenposten fra professor i økonomisk historie ved Universitetet i Oslo, Einar Lie.

«Valgkampen dreide seg lite om saker, men var uvanlig personfokusert og rapsodisk», hevdet Lie.

Skei Grande mener utviklingen er farlig for den offentlige debatten, og frykter velgerne får dårligere forståelse og innsikt i politikken.

– Journalistikken oppleves konfliktorientert

Et Arbeiderparti med svake meningsmålinger har måtte bruke mye av spalteplassen i media på å svare for de svake tallene, påstått intern maktkamp og Giske-saken. 

Ap-leder Jonas Gahr Støre forlater Arbeiderpartiets valgvake i Folkets Hus i Oslo. Rådgiver Camilla Ryste tv. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Det er godt å snakke om politikk igjen, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i januar. 

Støres rådgiver Camilla Ryste mener journalistikken fra Stortinget oppleves som mindre saksorientert. 

– Lie har et poeng i at en del av den politiske journalistikken som lages fra Stortinget oppleves som person- og konfliktorientert, og kanskje mindre saksorientert. Selv om det i bunn gjerne handler om politiske saker er det ofte enkeltpersoner som står i sentrum av mediedekningen, sier Ryste til ABC Nyheter. 

Hun er likevel klar på at politisk innhold som engasjerer fortsatt dekkes av norske medier.

– Saker med politisk innhold som engasjerer og som redaksjonene oppfatter at folk er opptatt av, får fortsatt bred mediedekning. Det siste eksempelet er ambulansefly-saken, der Høyres helseminister Bent Høie ikke har tatt advarslene rundt anbudsregimet på alvor som har ført til sviktende beredskap i Nord-Norge.

– Inntrykket mitt er også at i landets lokal og regionalaviser skrives det mye om politiske saker som folk er opptatt av i deres lokalmiljø. Det hadde vært interessant om noen hadde gjort et studie på hvordan engasjement, delinger og kommentarer i sosiale medier påvirker de redaksjonelle valgene og vinklingene, mediehusene er jo svært aktive brukere av sosiale medier for å nå ut til lesere og seere, sier Ryste.

Les også: Ap etter krisevalget: Derfor lyktes vi ikke

Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre, fulgt av kommunikasjonssjef for Arbeiderpartiets stortingsgruppe Camilla Ryste. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Kritisk til dekningen av meningsmålinger

Under valgkampen måtte Støre de siste ukene nærmest daglig kommentere dårlige meningsmålinger. Ryste antyder at mediene har for mye fokus på upresise målinger.

– Lie nevner også meningsmålinger, og det er uten tvil sånn at redaksjonene bruker mye plass og ressurser på å dekke sine egne målinger, og slår stort opp endringer som ofte er innenfor feilmarginene. Dette kan noen ganger få litt rare utslag, som når du på samme dag skal kommentere en måling med fremgang og en med tilbakegang og begge slås stort opp som en slags fasit, sier hun.

– Vurderte om dere i det hele tatt skal bruke tid på å kommentere alt? Bruker dere ikke da opp mye av spalteplassen på krisemålinger istedenfor på politikk?

– Vi prøver å svare på de henvendelsene vi får fra mediene. Norge skiller seg fra en del andre land ved at våre politikere generelt er veldig tilgjengelige både for media og for vanlige folk. Det tror jeg er en styrke ved landet vårt og en kvalitet vi alle er tjent med å prøve og bevare.

Husker du?  Listhaugs høyre hånd takket Arbeiderpartiet etter valget

Populært