Meny

Rødt-politiker: – Utdanningsdirektør brøt taushetsplikten i personalsak mot Simon Malkenes

– Toppbyråkrat og direktør i Utdanningsetaten, Astrid Søgnen, delte nettopp taushetsbelagt informasjon med offentligheten.

Det skrev Rødts nestleder i Oslo bystyres kultur- og utdanningskomité, Eivor Eventrud, tirsdag i et facebookinnlegg mens en åpen høring pågikk i Oslo rådhus om ytringsfrihet i Osloskolen.

Reaksjonen kom etter at utdanningsdirektør Astrid Søgnen leste opp elevenes uttalelser til rektor ved Ulsrud skole i forbindelse med personalsaken mot den nå mye omtalte lektor Simon Malkenes.

Det endte med at Malkenes fikk en irettesettelse fra rektor - og en omfattende debatt om læreres ytringsfrihet.

Bakgrunn:  Frittalende lektor i Oslo får advarsel av rektor

– Han tråkker på oss

EIVOR EVENRUD: – Simon Malkenes har ikke fristilt utdanningsdirektøren fra taushetsplikten, sier Eivor Evenrud (Rødt). Foto: Privat

– Læreren henger oss ut. Han sier det er systemet som tråkker på oss, liksom, men det er han som gjør det. Hva er det for en beskrivelse av oss?, var blant anklagene fra elevene Søgnen leste opp om Malkenes.

– I dagens åpne høring ble varslene rektor mottok om Malkenes, som førte til videre undersøkelser om mulig krenkelser av elevene, lest høyt, påpekte Eivor Evenrud umiddelbart.

Les også:  Dagsavisen på lederplass: «Søgnen må gå»

Søgnen opplyste at elevene hadde sagt at deres uttalelser kan refereres.

Men lektor Malkenes har ikke fristilt direktøren fra taushetsplikten i hans personalsak, ifølge Eivor Evenrud. 

– Jeg har ikke gitt opplysninger her som ikke er offentlig tidligere. Det er sjekket ut og offentlig klarert, svarte Astrid Søgnen på spørsmål fra Evenrud om hun er blitt fristilt.

– Jeg kan ikke se at jeg har gitt opplysninger som er i strid med taushetsplikten i innlegget mitt, kommenterer Søgnen også overfor ABC Nyheter.

– Ukjent til nå

– Ulsrud-saken er utgangspunkt for høringa. To dager etter at lektor Malkenes hadde opptrådt på Dagsnytt18 5. mars, ble rektor kjent med at elever følte seg krenka ved at han brukte deres forbokstaver i omtalen av dem, sa Søgnen i

«Vi er i gang her. R kom sju minutter for sent. B kom 08.30. K er borte. P har ikke bok. M har ikke bok. S kaller R for tulling og jævla inder. B lager prompelyd. B og R diskuterer om B skal jobbe. S roper at han har jobbet, og at han nå skal begynne. Nå må jeg avslutte timen,» leste lektor Simon Malkenes fra sine notater da han var gjest i Dagsnytt 18 mandag 5. mars. Foto: Skjermdump fra nrk.no

På spørsmål om hvorvidt Malkenes hadde fristilt direktøren fra sin taushetsplikt, svarte direktøren at det hun sa er klarert og allerede offentlig kjent.

–  Malkenes har ikke fristilt direktøren fra taushetsplikten. Og innholdet i varslene har ikke vært kjent i offentligheten, forsikrer Evenrud overfor ABC Nyheter.

Allmenn fryktkultur

Evenrud var først og fremst interessert i det hun mener er en allmenn fryktkultur og manglende ytringsfrihet i osloskolen, og stilte hele 16 spørsmål til Søgnen i høringa.

– Direktøren sa at Ulsrudsaken er bakgrunnen for høringa. Det er jeg som har bedt om denne høringa, uten at Ulsrud var nevnt, sa Rødt-politikeren.

Populært