Strid om sammenslåing av Finnmark og Troms:

Trond Giske er imot tvangssammenslåing av Finnmark - men liker ikke  folkeavstemninger til å styre i slike spørsmål

<p>FOLKEAVSTEMNINGEN: Trond Giske (Ap) er enig med finnmarkingene om at sammenslåing ikke skal skje med tvang, men syns ikke folkeavstemning er en god styringsmetode i slike saker.  Trygve Slagsvold Vedum vil foreslå at Stortinget skal tillegge folkeavstemningen i Finnmark stor vekt.</p>
FOLKEAVSTEMNINGEN: Trond Giske (Ap) er enig med finnmarkingene om at sammenslåing ikke skal skje med tvang, men syns ikke folkeavstemning er en god styringsmetode i slike saker.  Trygve Slagsvold Vedum vil foreslå at Stortinget skal tillegge folkeavstemningen i Finnmark stor vekt. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Samme dag folkeavstemningen i Finnmark om sammenslåing med Troms startet, sier Trond Giske seg skeptisk til folkeavstemning i slike saker. Trygve Slagsvold Vedum vil foreslå å tillegge folkeavstemningen stor vekt i Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (ABC Nyheter): – Bør Finnmark og Troms slås sammen? Nei. Bør folkeavstemning i ett fylke styre hva Stortinget gjør? Nei.

Det sa stortingsrepresentant Trond Giske på spørsmål fra møteleder Eva Nordlund om hva han synes om folkeavstemningen i Finnmark, da Lokalsamfunnsforeningen, Fagforbundet og Pensjonistforbundet mandag avholdt en konferanse om kommune- og regionreform.

Den kjente Ap-politikeren Giske støtter finnmarkingenes krav om selv å bestemme sammenslåing med Troms, men har ikke sans for folkeavstemninger for å avgjøre slike spørsmål.

Mandag morgen startet en ukelang folkeavstemning der finnmarkingene får si sin mening om å bli slått sammen med Troms - til et nytt fylke som vil dekke en firedel av Norges areal.

Stortingets vedtak er svært så upopulært.

86 prosent av de spurte i Finnmark sa nei til et sammenslått Troms og Finnmark da Sentio spurte finnmarkingene på vegne av NRK i mars, skriver NTB.

I Troms sa 73 prosent av de spurte nei i den samme undersøkelsen.

Men om finnmarkingene sier blankt nei i folkeavstemningen, som avsluttes kommende mandag, er det rødgrønn uenighet om hva det skal få for følger på Stortinget.

Går mot folkeavstemning

– Folkeavstemningsdemokrati er et sårbart demokrati. Sterke økonomiske krefter kan ha stor påvirkning, sa Trond Giske (Ap) da Lokalsamfunnsforeningen mandag diskuterte reformene som sentraliserer Norge.

Blant reformene foreningen pekte på, er kommune- og regionalreformene, der sammenslåing av Finnmark og Troms, ved siden av den nye «monsterregionen» Viken, er blant de mest omstridte.

– Vi er for frivillig sammenslåinger, men tror ikke folkeavstemninger er veien å gå, sa Giske og understreket:

– Folkeavstemninger bør ikke styre hva Stortinget gjør. Jeg er uenig i at folkeavstemninger skal styre norsk politikk.

– Stortinget bør lytte til Finnmark, sier han til ABC Nyheter om den konkrete saken.

– Vi burde lyttet til det klare vedtaket i Finnmark fylkesting. Folkeavstemningen er et uttrykk for fortvilelsen over ikke å bli hørt, legger Giske til.

– Blir et voldsomt grep

Giske og Arbeiderpartiet gjør klart at de kun ønsker frivillige sammenslåinger. Det er i spørsmålet om hvilken vekt de folkevalgte skal tillegge folkeavstemninger, at han og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum skiller lag.

– Når resultatet av folkeavstemningen i Finnmark er klart, kommer jeg til å fremme forslag i Stortinget om å omgjøre tvangssammenslåingen av Finnmark og Troms, og å ta hensyn til resultatet av folkeavstemningen, sier Vedum til ABC Nyheter.

– Det er utrolig spennende hva som skjer etter folkeavstemningen i Finnmark. Meg bekjent er det første gang et fylke avholder en folkeavstemning. Det blir et ganske voldsomt grep hvis regjeringen og KrF velger å overkjøre folkeflertallet, sa Senterparti-lederen til forsamlingen av rådmenn, ordførere og representanter for Fagforbundet og Pensjonistforbundet.

Artikkelen er oppdatert for å klargjøre at Giske i sak mener fylkessammenslåing må være frivillig.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden