Ukraina krever tiltak mot puslespill-fabrikk i Flekkefjord

TO VERDENER: Puslespillene med kart som går til Russland, merker av Krim som russisk. Kart til Ukraina viser Krim som ukrainsk.
TO VERDENER: Puslespillene med kart som går til Russland, merker av Krim som russisk. Kart til Ukraina viser Krim som ukrainsk. Foto: L. A. Larsen

Men UD er hjelpeløse overfor en lite kjent eksportsuksess i Vest-Agder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

16. april dumpet det en usedvanlig forespørsel fra Ukrainas ambassade ned i Utenriksdepartementets postkasse:

Ukrainske myndigheter er blitt klar over at firmaet L. A. Larsen i Flekkefjord for tiden publiserer kart over Russland, i form av puslespill, som oppgir deler av ukrainsk territorium, spesielt midlertidig okkuperte Krim og byen Sevastopol, som tilhørende Den russiske føderasjon, skriver ambassaden i brevet, som ABC Nyheter har fått innsyn i.

«Ukrainas ambassade ønsker å be om vennlig assistanse fra Det kongelige norske utenriksdepartement til å formidle til L. A. Larsen AS informasjon om statusen til de nevnte territorier i henhold til internasjonal lov, samt til å be selskapet øyeblikkelig å stoppe produksjonen av overfor nevnte kart og trekke tilbake allerede trykt, relevant materiale fra utgivelse og distribusjon.», oppfordres UD (ABC Nyheters oversettelse fra engelsk).

UD uten midler

Hva er så reaksjonen fra UD?

– Det finnes ingen relevante regler knyttet til produksjon eller salg av denne typen kart/puslespill. Vi har derfor ikke noe grunnlag for å forfølge saken, skriver Frode O. Andersen, kommunikasjonssjef i UD, i en epost til ABC Nyheter.

Han understreker samtidig at man fra norsk side mener at Russlands anneksjon av Krim og Sevastopol er i strid med folkeretten.

Har ventet reaksjoner

EKSPORTSUKSESS: Fra denne fabrikken i Flekkefjord går det puslespill til både Russland, Ukraina og over 30 andre land. Foto: L. A. Larsen
EKSPORTSUKSESS: Fra denne fabrikken i Flekkefjord går det puslespill til både Russland, Ukraina og over 30 andre land. Foto: L. A. Larsen

Hvordan i all verden kan det så ha seg at det produseres puslespill med kart over Russland i Flekkefjord av alle steder?

Det viser seg at firmaet L. A. Larsen produserer et ufattelig antall ulike puslespill på mange språk, og også har en nettbutikk for det norske markedet.

– Ja, vi har jo lurt på om det blir noen reaksjoner på dette, sier daglig leder Lars Kristian Larsen når ABC Nyheter slår på tråden.

Farfaren hans startet puslespillproduksjon i 1953. Nå eksporterer selskapet, som sysselsetter sju personer, puslespill til hele 30-40 land.

Noe for begge parter

PUSLESPILL-HISTORIE: I Flekkefjord har puslespill-produksjon pågått helt siden 1953. Foto: L. A. Larsen
PUSLESPILL-HISTORIE: I Flekkefjord har puslespill-produksjon pågått helt siden 1953. Foto: L. A. Larsen

Larsen bekrefter at selskapet selger puslespill med Russland-kart der det omstridte området Krim inngår, slik du kan se øverst i artikkelen.

– Vi har to versjoner. Én versjon går til en kunde i Russland, som for øvrig er vår største kunde. Men vi selger både til Russland og Ukraina. Og til Ukraina er Krim merket som ukrainsk på versjonen vi sender dit, forteller puslespill-sjefen.

– Det er en vanskelig problemstilling for oss. Vi er ikke politikere. Vi må gjøre som vi får beskjed om fra våre kunder, og ønsker ikke å ta noe politisk standpunkt, legger han til.

Selskapets nettbutikk reklamerer for et utrolig antall ulike puslespill, og på mange språk.

– Hvordan i all verden klarer der levere så mange varianter?

– Effektiv produksjon, standardisering og fordi vi har holdt på i mange år. Vi skiller oss også ut ved å ha ulike brikker til ulike puslespill. Vi eksporterer det aller meste av det vi produserer, forteller Lars Kristian Larsen.