Aps svenske søsterparti Socialdemokraterna:– Sverige har tatt imot for mange flyktninger

Sveriges statsminister Stefan Löfven t.h. og partileder Jonas Gahr Støre på landsmøtet til Arbeiderpartiet.
Sveriges statsminister Stefan Löfven t.h. og partileder Jonas Gahr Støre på landsmøtet til Arbeiderpartiet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Socialdemokraterna i Sverige mener landet i fjor tok imot for mange asylsøkere. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sa Sveriges migrasjonsminister Heléne Fritzon på en pressekonferanse fredag.

Sverige tok imot 27.000 asylsøkere i 2017.

– Det er for mange i forhold til Sveriges befolkning, sa Fritzon, og uttalte at hun mener 14.000 ville være et rimelig nivå.

Til sammenlikning tok Norge imot 3.546 asylsøkere i 2017.

Når sosialdemokratene i Sverige nå lanserer sin nye asyl- og innvandringspolitikk er den mer restriktiv, ifølge svenske medier.

Program kaller partiet «en trygg migrasjonspolitikk for en ny tid».

Blant annet ønsker partiet at kommunene ikke lenger skal utbetale stønader til asylsøkere som har fått avslag på asylsøknaden. Barn som har fått avslag på asylsøknaden, skal heller ikke gå på skole.

– Nei, du skal returnere i utgangspunktet. Det som skjer i hvert tilfelle avhenger av hvor lang tid det tar, men prinsippet bør være at hvis du får et nei, bør du ikke kunne ta del i den i svensk velferden, sier statsminister Stefan Löfven til svenske TT.

Löfven ville ikke sette et tall på hvor grensen går, men ifølge Expressen erkjenner han at det i 2015 ble tydelig at Sveriges asylpolitikk ikke var bærekraftig.

Totalt har 350.000 asylsøkere kommet til Sverige de siste fire årene.

9. september er det Riksdagsvalg i Sverige.

Les også: Ap-talsmann: – Frp er store i kjeften, men viker unna innvandrings-tiltak

I 2016: – Vi har ikke tatt imot for mange

I 2016 avviste Sveriges statsminister Stefan Löfven at Sverige har tatt imot for mange asylsøkere.

– Nei, mennesker som kommer til Sverige og søker asyl, har rett til å få sin sak behandlet. Vi må hegne om asylretten, sa han under et besøk på Utøya ifølge NTB.

Uttalelsen kom etter at Sylvi Listhaug (Frp) omtalte Sverige som et skrekkeksempel i asyl- og innvandringspolitikken.

– Jeg vil mye heller være statsminister i et land som vokser enn et land som krymper. Vi har en utfordring, men vi har også en stor mulighet. Vi trenger arbeidskraft i velferdssektoren og i eldreomsorgen, og det er leger, ingeniører og sykepleiere blant dem som kommer, sa Löfven til pressen under besøket.

Ap har varslet innstramninger

I Norge har Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsperson, Masud Gharahkhani, varslet at Arbeiderpartiet vil stramme inn asylpolitikken.

– Jeg har hørt at noen mener vi ikke var til å kjenne igjen, men la meg derfor være tydelig på at vi ikke ønsker en liberalisering. Ap skal tørre å ta innvandringsdebatten, og velgerne skal vite hvor de har oss og vite hvilke linje vi har, sa Gharahkhani til ABC Nyheter etter valget.

I de siste ukene har Ap-toppen reist rundt i Norge og besøkt andre skandinaviske land for å diskutere Aps fremtidige asyl- og innvandringspolitikk.

Også i Danmark jobber sosialdemokratene for å stramme inn innvandringspolitikken.

– Vi har i mine øyne fått for mange ikke-vestlige inn i vårt samfunn. Når jeg som sosidaldemokrat vil finne løsninger, er mitt beste råd å regulere igjen, sa lederen for det danske Socialdemokratiet, Mette Fredriksen, i sin tale til den nordiske arbeiderkongressen Samark i februar.

Les også: Støre tar avstand fra danske sosialdemokraters asyl-utspill

Les intervjuet med Gharakhani: – Forstår at vi ikke var til å kjenne igjen

SE ELLEVILL POLITIKER-VIDEO: Her sovner politikeren midt i debatten