Hevder Ola Borten Moe forsøkte å stanse varsel: – Fikk melding om at jeg var sexy på TV

Leder Silje Ask Lundberg i Naturvernforbundet.
Leder Silje Ask Lundberg i Naturvernforbundet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Tidligere Natur og Ungdom-leder Silje Ask Lundberg sier hun i 2013 varslet Statsministerens kontor om oppførselen fra en politisk rådgiver i regjeringen. Ivar Vigdenes (Sp) bekrefter at han er rådgiveren, og sier han har beklaget tonen overfor Lundberg. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lundberg skriver på Facebook at hun i 2013 tok kontakt med Statsministerens kontor (SMK) fordi hun reagerte på oppførselen til en politiker i regjeringsapparatet.

– Mitt varsel i 2013 handlet først og fremst om en politiker som ikke var bevisst sin egen rolle – og makt – i møte med en ungdomsorganisasjon, og at SMK burde gjøre noe for å sikre at dette ikke skjedde igjen, skriver Lundberg.

Hun oppfattet tonen som i «overkant uformell og flørtete».

– Da jeg fikk en melding etter en TV-opptreden med en kommentar om at jeg var «sexy på TV», diskuterte vi hendelsen, skriver hun på Facebook.

I dag er hun leder i Naturvernforbundet.

Rådgiver bekrefter: – En tone jeg ikke burde hatt

Ordfører Ivar Vigdenes (Sp). Foto: Jørgen Steinli / NTB scanpix
Ordfører Ivar Vigdenes (Sp). Foto: Jørgen Steinli / NTB scanpix

Ivar Vigdenes (Sp), som var Ola Borten Moes politiske rådgiver i Stoltenberg-regjeringen, bekrefter at det var han som sendte melding til Lundberg.

– Det stemmer at jeg hadde en tone ovenfor Silje som jeg, når jeg ble gjort bevisst på dette, ser at jeg ikke burde ha hatt. Jeg tok kontakt med en gang og beklaget, og vi har ikke noe uoppgjort i dag, skriver Vigdenes i en SMS til ABC Nyheter.

Vigdenes var rådgiver i olje- og energidepartementet. I dag er han ordfører i Stjørdal.

Hevder hun ble oppringt av Borten Moe

Etter varselet hevder Lundberg at hun ble oppringt av statsråden ved det aktuelle departementet.

Statsråd i departementet var Sp-nestleder Ola Borten Moe.

Ola Borten Moe. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Ola Borten Moe. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Hun reagerer på Borten Moes håndtering. Han skal ha bedt henne om å droppe saken, ifølge Lundberg.

– I denne samtalen ble jeg fortalt at jeg overreagerte, at vedkommende bare så på oss som venner – og at jeg hadde handlet feil ved å varsle SMK, fordi jeg burde tatt dette direkte opp med vedkommende. Mot slutten av samtalen ble det foreslått at jeg bare skulle droppe saken, noe jeg også gjorde. Like etter ringte vedkommende, beklaget og la seg flat, skriver hun.

Borten Moe har ikke besvart ABC Nyheters henvendelser.

I en SMS til NRK skriver han:

– Jeg tok opp dette med Ivar med en gang vi fikk melding om at dette var upassende. Han beklaget og tok selv initiativ til å ta kontakt for å beklage direkte. Saken ble håndtert så raskt jeg fikk kjennskap til den. Den tilbakemeldingen mener jeg også den som sa ifra fikk.

– Aldri følt meg så liten og dum

– Jeg tror aldri jeg har følt meg så liten og dum som jeg gjorde i løpet av telefonsamtalen med statsråden, og jeg kryssa fingrene for at jeg ikke hadde ødelagt for mye for Natur og Ungdom med det som tydeligvis hadde vært en overreaksjon fra min side, skriver Lundberg videre på Facebook.

Lundberg hevder håndteringen av varselet er problematisk.

– Det var ingen anonymitet i håndteringen av varselet. SMK tok aldri kontakt med meg. Jeg har senere fått vite at partiapparatet aldri ble varslet om saken heller. I stedet ble den forsøkt løst på bakrommet, gjennom en telefonsamtale hvor jeg ble bedt om å droppe saken. Og det som hadde vært målet mitt – nemlig bevisstgjøring rundt maktforhold og roller i regjeringsapparatet, den kom ikke.

Lundberg skriver at hun ikke kommer til å kommentere saken ytterligere.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden